MOZGALICE I REBUSI

Pokušajte u što kraćem roku odgonetnuti koje su dvije pčelice na slici potpuno identične? Ako ipak niste uspjeli, odgonetku ćete naći OVDJE

Možete li za samo 11 sekundi pronaći suncokret u mnoštvu pčela na mozgalici autora Jagran Josa objavljenoj nedavno u popularnom britanskom dnevniku „Mirror“. Odgonetku ćete pronaći OVDJE

MALA MOZGALICA PČELICE SVEZNALICE: Poredajte pčelice sa animacije gore prema životnoj dobi i prema poslovima koje obavljaju u košnici, a svoje ćete odgovore provjeriti OVDJE u rubrici ODGONETKE

Dnevne novine s najvećom tiražom u Hrvatskoj „Večernji list“ uz najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta nedavno je objavio i malu mozgalicu u kojoj glavnu ulogu ima pčelica. Ne znamo da li je zove Maja ili možda Kaja, ali autor mozgalice mađarski animator Dudolf Gergely Dudas sakrio ju je negdje među cvjetovima u polju žutog cvijeća u kojem se igraju i druge šumske životinje. Britanski tabloid Daily Mail tvrdi da je rekord otkrivanja gdje se krije mala pčelica 13 sekundi. Možete li vi oboriti ovaj rezultat? Rješenje možete pogledati OVDJE

REBUS 1.

rebus 2.

REBUS 3.

rebus 3 medenica

tko laže taj i krade

Sherlock Holmes: „TKO LAŽE, TAJ I KRADE!“

Na školskom pčelinjaku nedaleko glavnog grada ukradeno je par košnica s pčelama. Direktor škole i mentor pčelarske sekcije pozvao je u pomoć slavnog detektiva Sherlocka Holmesa i njegovog vjernog prijatelja doktora Watsona da što prije razotkriju kradljivca, kako djeca ne bi ostala bez svojih ljubimica. Zaštitari su u blizini škole našli 3 osobe koje su se predstavile kao pčelari s obližnjih pčelinjaka. Lukavi detektiv im je postavio zamku, pokrenuvši razgovor o struci, pretpostavljajući da se kradljivac samo izdaje za pčelara, a ustvari nema pojma o toj profesiji.  Po onoj narodnoj izreci: „Tko laže, taj i krade!“ to bi značilo: „Kad prepoznaš lažljivca, tad si otkrio i kradljivca!“

Glavna tema razgovora među pčelarima su bile prihrana i bolesti pčela. Najstariji među sugovornicima, odjeven u pčelarsku bluzu smeđe boje, pogleda uperenog u okvir s medom, leglom i maticom A. se požalio ostalima:

  • Ova je godina bila katastrofalna: topla zima je natjerala pčele na prerani razvoj, a nektara niotkud!

Odjevena u žuti pčelarski kombinezon, s dimilicom u jednoj i dlijetom u drugoj ruci B. se nadovezala na njegove riječi:

       – Pčele su pomislile da je proljeće, pa umjesto da  miruju u klupku – izašle su van! Kako u prirodi nije bilo hrane, trošile su zalihe. Matica je legla jajašca, a pomladak je nastavio trošiti zalihe. To nije moglo završiti dobro!

Naposlijetku se u razgovor umiješao i C. mladić guste tamne kose i očiju skrivenih iza naočala na nosu impozantne veličine, odjeven u bijelo pčelarsko odijelo, mašući nervozno četkom po okviru s pčelama:

        – Ja sam izbjegao ono najgore, jer sam slabim zajednicama dodao okvire s medom iz košnica koje su ostale bez pčela. Tako sam uštedio na dvije strane!

A. nije komentirao ove izjave, jer je i B. i C. danas vidio prvi put u životu, pa je radije promijenio temu:

Prihranjivao sam pčele pogačama iz vlastite proizvodnje. Najviše sam ih koristio u proljeće jer je bilo puno kišnih dana kada pčele nisu izlazile na pašu.

B. je klimala glavom u znak slaganja s A. te je samo dodala:

– Za prihranu svojih pčela u bezpašnom i bezpeludnom razdoblju uvijek koristim industrijske pogače i nikada me nisu iznevjerile. I ove sezone sam postupila na isti način! A protiv varroe sam tretirala nakon vrcanja sredstvom koji je preporučila krovna pčelarska organizacija.

C. je i dalje mahao po pčelama na okviru, nastojeći ih smiriti, iako mu to baš nije uspjevalo:

  • Jeste li čuli za Nozemozu tipa C? To je nova vrst grinja, 100 x gora od Varroe Destructor: klinički znakovi su uobičajeni i prepoznatljivi, tretiramo ih antibioticima, ali na kraju sezone košnice ipak ostaju – prazne!

Doktor Watson je već registrirao tko je od prisutnih potpuna neznalica (ili možda ne baš potpuna, ali je opasno pobrkao pojmove iz pčelarske prakse). Šapnuo je to Sherloku Holmesu, a on je samo nonšalantno otpuhao jedan dim iz svoje lule i kroz zube procijedio:

  • Ma znao sam ja to od samog početka!

NE MORATE BITI SHERLOCK HOLMES DA RAZOTKRIJETE LAŽLJIVCA. DOVOLJNO JE DA OTVORITE NASLOV „KRAJ PČELARSKE SEZONE“ NA STRANICI RADIONICA (RUBRIKA: UVOD U PRAKSU) I SVE ĆE VAM BITI JASNO KAO DAN!

6 SESTRICA

TROSLOV NOVIPresentation BVC

U piramidu upišite pojmove kako slijede njihova objašnjenja, odnosno istoznačnice. Svaki slijedeći pojam sadrži slova prethodnog plus još jedno slovo.

 I – kratica za elektron

II – negacija

III –  žensko ime (glumica Begović)

IV – nedostatak (množina)

V –  nesmotrenost, nepažnja

VI – dio tijela u ljudi i nekih životinja

VII – obrok između dva glavna objeda

VIII – stan u potkrovlju (množina)

Posljednji pojam VIII se sastoji od 9 slova, čine ga 2 riječi i sinonim je za medljiku – slatki sok koji izlučuju razne vrste lisnih uši iz familije Aphididae Coccidae i od kojih nastaje posebna vrst meda. tri po tri 3 po 3 druga u nizu uskrsna ispunjaljka zagonetka križalica zagonetka PČELINA OSMOSMJERKA - kopija IGRA PUT PUTUJE MALI TRUT “PUT PUTUJE MALI TRUT” je društvena igra nalik na “Čovječe, ne ljuti se!”: figure se pomiču za točno onoliko mjesta koliko pokaže lice kocke (1 – 6). Ukoliko se figura (možete je izraditi sami od kartona ili sličnog materijala) zaustavi na bijelom polju, tu ostaje do slijedećeg bacanja kockice koje će uslijediti iza protivnika! Ako se figura zaustavi na narančastom polju, slijedi kazna: zabrana bacanja kockice za jedan krug. Ako se zaustavi na crvenom polju, moraju se propustiti 2 kruga bacanja! Ako figura stane u crno polje, igrač je mora vratiti na start! Igraju maksimalno 3 igrača (koliko ima i likova: Barry B. Benson u automobilu, Jurica Trutić u gliseru i Pavo u balonu, a svi skupa u autorovoj i vašoj mašti). Cilj je što prije obići Jadransku obalu: kopnom, morem ili zrakom (proći svih 35 polja) i stići na mjesto starta (iz Savudrije preko Dubrovnika nazad u Savudriju). Tko prije stigne na cilj je pobjednik! MOZGALICA BUCKA 2 MOZGALICA 16 RAZLIKA novi rebus zagonnetka BROJALICA 123 ZAGONETKA ZAGONETKA ODRAZ 7 RAZLIKA - kopija IGRA SJENA ZAGONETKA ZAGONETKA BUCKA A ZAGONETKA BUCKA B TRAŽILICA1 TRAŽILICA2 tražilica 3 tražžžilica 4 rebus mozaik 1 - kopija nova igrica mozaik razlike REBUS 2 rebus 2 OBA REBUSA IMAJU ISTO RJEŠENJE: NAPRAVA BEZ KOJE SE NE MOŽE U PROIZVODNJI MEDA! NEKA VAS NE ZBUNE  RELIGIJSKA OBILJEŽJA U REBUSIMA: ODGONETKA JE VEZANA UZ NJIH SAMO AKO SE SVEĆENIK BAVI PČELARSTVOM (ŠTO I NIJE TAKO RIJEDAK SLUČAJ)! bdobrica dobrica i strašni TV SCREEN PRONAĐITE RAZLIKE IZMEĐU ORIGINALNE SLIKE PČELINJE KRALJICE I NJENIH DVOJNICA: na svakoj od sličica a) do f) nedostaje po jedan detalj! Otkrijte koji i koja od sličica potpuno odgovara originalu! kraljica 2 SURFER NAĐI RAZLIKE NOVA MOZGALICA: Pred vama je naš novi prilog “J.T. vas vodi na put oko svijeta”. Ovaj će vas put naš mali junak odvesti u Europu da upoznate njene metropole i znamenitosti, a usput i provjerite svoje znanje iz zemljopisa, pa u prazna polja unesite slova koja nedostaju. A sad zdravo, žurim – u nove avanture jurim!!! MOZGALICA 1. MOZGALICA 2. mozgalica 3. mozgalica 4. mozgalica 5. NOVA TRAŽILICA – SAMO ZA MALE PČELARE – FILATELISTE: Na 4 slike – kolaža dolje je po 10 poštanskih maraka na kojima su pčele, bumbari ili neki drugi pojam vezan za pčelarstvo. Samo jedna (1) marka se ponavlja na sva četiri kolaža! Koja? igrica 1 igrica 2 igrica 3 igrica 4 MALI FILMSKI KVIZ 1. MALI FILMSKI KVIZ 2 MALI FILMSKI KVIZ 3 MALI FILMSKI KVIZ 4 MALI FILMSKI KVIZ 5.

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.