MALI ATELJE

noktići 1

APIPHYLIA (lat. ljubav prema pčelama) se može iskazati na razne načine, a jedan od najsimpatičnijih je manikiranje noktiju u žuto-crnim tonovima i ukrasima na temu pčela i cvijeća. Nokti govore puno o nama i našem životnom stilu.

noktići 2

PRIPREMA: Da bi imali elegantne i lijepo manikirane nokte prije svega moramo temeljito ukloniti stari lak (bolje uljnim ostranjivačima nego acetonom!). Umoči nokte 15 minuta u toplu vodu s malo limunovog soka i čisti ih mekom četkicom. Umasiraj u njih bademovo ili maslinovo ulje i čekaj da se upije. Da bi lakše postigla željeni oblik i izbjegla cvjetanje noktiju koristi grickalicu, a ne škarice! Kožicu noktiju omekšaj i potisni štapićem za manikuru. Nokte turpijaj samo u jednom smjeru!

noktići 3.

POZOR: Bazni učvrščivać će izgladiti nepravilnosti i učiniti površinu noktiju glatkom za nanošenje boje. Dovoljna su 2 sloja laka: pričekaj da se prvi osuši prije nego naneseš drugi, završni (bezbojan). Najbolje je nokte sušiti na zraku, iako se proces može ubrzati fenom ili hladnom vodom.

noktići A

SAD: Njezi noktiju trebamo posvetiti pažnju tijekom cijele godine. Da bi ruke bile mekše, a nokti zdraviji koristi hidratantnu kremu. Ako budeš nanosila bijelu olovku ispod ruba, nokti će izgledati čišći i zdraviji. Ne preporučuje se lakirati nokte češće od 1 x tjedno, jer ih odstranjivač i lak isušuju. Tijekom pranja posuđa i drugih kućanskih poslova obavezno koristi rukavice – bit će ti zahvalni i nokti i ruke!

grafiti 2

GRAFITI su oblik suvremene urbane umjetnosti (tzv. „street art“) kojom autori izražavaju svoj stav prema aktualnim događajima u svojoj sredini kroz poruke ili slike nanesene sprejom u boji na javnim površinama (pročeljima zgrada, garažama, ogradnim zidovima). Iako je dio grafita nedoličnog sadržaja, a prostote nemaju veze s kulturom, mnogo je grafita koji ukazuju na pojedini problem u društvu. Ni pčelarstvo nije bez problema (pesticidi, patvorine, zagađenost okoliša, bolesti, ugrožen opstanak vrste), pa grafiti mogu postati još jedan od načina kako skrenuti pozornost javnosti na opasnosti koje vrebaju naše ljubimice. Pogledajte naš izbor najljepših grafita posvećenih ovoj temi…

grafiti 5

grafiti 6

grafiti 3

grafiti 4

Iako je većina grafita kritika društva koje ne brine o osnovnim potrebama za opstanak pojedinih ugroženih vrsta,  posljednja slika s porukom  “SAVE THE BEES!” je gotovo kao posljednji očajnički poziv u pomoć i govori više od 1.000 riječi, zar ne?!

nakit za pcelarice 2

Gdje je kraj ljudskoj mašti? Stvarno je bezgranična! A kad su u pitanju tako fascinantna bića kao pčele, inspiracija umjetnika doseže najviše vrhove! Ovo je jedan mali izbor narukvica, ogrlica, naušnica i privjesaka kojima je zajednička tema – pčela! Uživajte!

nakit za dame 2

OSLIKAVANJE KOŠNICA je tradicija u susjednoj Sloveniji (obavezno posjetite stranicu http://www.panjske-koncnice.si ), a kod nas je još uvijek rijetkost. Razne figure i boje na prednjoj strani košnice olakšavaju pčelama povratak doma, no valja znati da pčele razlikuju: zelenu, žutu, plavu i bijelu boju. Upravo zato nikad nećete vidjeti pčelu na crvenom cvijeću! Usprkos činjenici da je daltonist, pčela vidi čitav spektar ljubičaste boje, koje čovjek ne može uočiti. Iako ima 5 očiju s nekoliko tisuća receptora, pčela vidi slabo i mutno, pa se na paši oslanja na osjetilo mirisa. 

l

PANJSKA KONČNICA je pravokutna daščica na prednjoj strani košnice (iznad leta) duga 21 – 40 cm,visoka 12 – 15 cm i debljine 1.1 – 1,5 mm koje su oslikavali umjetnici i laici (pčelari) s juga Koruške, sjeverozapada Štajerske i sjevera Kranjske pokrajine u Sloveniji u XVIII i XIX stoljeću. Končnice su se prvotno oslikavale iz čisto praktičnih razloga da bi se lakše razlikovale pri seljenju s paše na pašu, da bi s vremenom to postao svojevrstan statusni simbol seoskog domaćinstva i tradicijska umjetnost tih krajeva. Mora se uzeti u obzir i činjenica da su u to vrijeme seljaci većinom bili nepismeni, pa su ove slike na neki način i specifičan izraz njihove neverbalne komunikacije.

Najstarija sačuvana panjska končnica datira iz 1758. godine i pohranjena je u Pčelarskom muzeju u Radovljici. U to vrijeme u Sloveniji je djelovalo 42 slikara koji su između ostalog bavili se i slikanjem končnica. Između 600 motiva najčešći su religiozni i svjetovni.

Među religijskim motivima prevladavaju slike Majke Božje Marije, Svetog Florijana i Svetog Joba, a među svjetovnim motivima najčešći je prikaz svakodnevice seljaka i obrtnika u Sloveniji. Meni najsimpatičnija končnica je ona u kojoj se slikar ruga ljudskim slabostima (vrag brusi babi jezik) ili ona gdje medvjed s puškom progoni lovca.

OSLIKAVANJE STAKLENKI je ukrašavanje staklenki za med i boca svih oblika i veličina raznim dekoracijama od boja i kolaž-papira do figurica. Ovo je najljepši način da se običan ambalažni predmet pretvori u unikatni suvenir, te mu se tako poveća i ukupna vrijednost. Ovakvim dekoracijama najčešće se bave sami pčelari s afinitetom prema likovnoj umjetnosti, a sve u želji da njihov proizvod bude još privlačniji i zanimljiviji za krajnjeg kupca.

Ako obožavate crtati, slikati i bojati, a uz to i istraživati nove tehnike u likovnoj umjetnosti – na pravom ste mjestu! Sav potreban pribor i materijal možete nabaviti u obližnjoj knjižari ili hobby shopu.Od pribora vam treba par kistova, spužvica i šablone, a od boja akrilni dekor lak i konturna pasta za staklo. Na prvi pogled će vam se učiniti da je boje malo, ali vidjet ćete da je ima i više nego dovoljno za mnogo, mnogo staklenki. Prije oslikavanja staklenke operite od svih masnoća i dobro osušite kako bi nanošenje boja teklo bez problema. Obrise željenih likova (pčelica, leptira, cvijeća, košnica…) iscrtajte konturnom pastom, koju potom sušite par sati i tek onda nanosite dekor lak između kontura. Još uvijek mislite da je teško? Onda pogledajte kako su to odradili učenici četrtih razreda O.Š. “J. Kozarac” u Lipovljanima na stranici: www.os-jkozarca-lipovljani-skole.hr 

I kao što je oslikavanje košnica i staklenki umjetnost ukrašavanja nežive prirode, tako je TETOVIRANJE umjetnost ukrašavanja ljudskog tijela trajnim unošenjem posebne tinte u kožu pomoću specijalnih igli. Kako osobno nisam pristalica pretjeranog bockanja (ne volim ni komarce, a oni manje pikaju!), a strah me i infekcija, oduvijek sam malo zazirao od takvog i sličnih načina izražavanja svoje pripadnosti nekome ili nečemu, možda i nisam kompetentan pisati o tetoviranju kao umjetnosti. Ono što me zaintrigiralo su tetovaže u obliku pčela, što mi je bilo totalno nespojivo, jer pčela simbolizira sve dobro: marljivost, čistoću, društveni poredak, neumoran rad, požrtvovnost, zajedništvo, a pojam “TATOO” sam oduvijek vezao za nešto grubo i opasno. A onda sam istražujući sve o pčelama i oko pčela slučajno nabasao na stranicu: www.tetovaze.hr i shvatio koliko su me zavele predrasude. Možda su se nekad davno tetovirali samo “loši dečki”, danas to čine domaćice i nastavnici, političari i posve obični ljudi. Što je jučer bio znak pripadnosti nekoj uličnoj bandi ili obožavanja nekog idola, danas je samo još jedan modni detalj poput kravate, narukvice ili frizure. Bilo tatoo pomodni hir ili life-style pojedinaca, u svakom slučaju tetovoranje je poseban simbol osobnosti po kojem netko želi biti zapažen i upamćen. Već sama činjenica da je simbolika pčele prenešena i u ovaj svijet zaslužuje našu pozornost.  Većina tetovaža s likom pčele imaju značajke pretjeranosti: ili su preslatke ili su odveć ljute:

Tako te pčele imaju prevelike oči i žalac, tijelo im je uz uobičajenu žutu i crnu obojano ljubičastom, ružičastom ili plavom bojom. Većina tih tetovaža su male i na diskretnim mjestima, pogotovo kod pripadnica ljepšeg spola, dok će se muškarci odlučiti za opakiji izgled. Postoje i tetovaže s prikazom pčele u većoj dimenziji, sa svim sitnim detaljima, kada tatoo majstor da oduška stvojoj umjetničkoj slobodi i stvari lik kraljice – matice s ženstvenim licem, tijarom na glavi i žezlom u rukama. Neke tetovaže imaju fantasy stil, pa pčele imaju zagrobni ili drugi fantastični izgled (vanzemaljac ili robotizirana pčela). I da zaključim: iako nikad nisam u živo vidio ove tetovaže, vjerujem da ih se ne treba plašiti, već im se diviti kao i sve lijepom na svijetu!

A DA LJUDSKA MAŠTA UISTINU NEMA GRANICA DOKAZUJU I SLIKE U NASTAVKU:

A NIJE NA ODMET ODASLATI I NEKU PORUKU PUTEM T-SHIRT MAJICE, ZAR NE?! NO ZA ODJENUTI BEBU U PČELICU TREBA BITI STVARNO “NABRIJAN” NA PČELARSTVO…ILI JE MOŽDA KARNEVAL POŽURIO OVE GODINE?

A evo  i jednog teksta posuđenog iz Glasa Istre od nedjelje, 30. rujna 2012. godine. Autor članka K. Bosnić ne skriva simpatije prema načinu na koji glavni junaci priče  – Udruga “Murtilica” iz   Kastva doživljavaju svijet kozmetike, a nismo ni mi mogli ostati indiferentni prema filozofiji približavanja čovjeka i prirode kroz njegu kože pripravcima na prirodnoj bazi.

“SKORO DA NEMA ŽENE KOJA NE KORISTI BALZAM ZA USNE, A SVE JE VIŠE PRIPADNIKA JAČEG SPOLA KOJI ĆE NJEZI USANA POSVETITI PAŽNJU AKO NE SVAKODNEVNO, A ONDA BAREM KAD SU OŠTEĆENE I ISPUCALE. KAKO OD PRIRODNIH SASTOJAKA NA JEDNOSTAVAN NAČIN KOD KUĆE NAPRAVITI BALZAM U SAMO 5 MINUTA, OTKRIVA NAM ŠINJORINA HERBALINA, 28-GODIŠNJA ANĐELINA TOTO, KOJA SE U SLOBODNO VRIJEME BAVI IZRADOM PRIRODNE KOZMETIKE ZA SVOJU OBITELJ I PRIJATELJE. S OBZIROM DA ANĐELINA TEŽI TOME DA KOŽA BUDE NJEGOVANA NA PRIRODAN NAČN, TAKO SU I PROIZVODI KOJE RADI U POTPUNOSTI PRIRODNI. POVREMENO ODRŽAVA RADIONICE IZRADE PRIRODNE KOZMETIKE ZA DJECU I ODRASLE, A PONEŠTO O TOME KAKO NAPRAVITI KREMU, PILING, PASTU ZA ZUBE, ZAINTERESIRANI MOGU SAZNATI NA INTERNET STRANICI: http://www.murtilica.hr PUTEM e-MAILA: murtilica@murtilica.hr ILI NA FACEBOOKU: sinjorina.herbalina.”

“KOŽA USANA JE PUNO TANJA I OSJETLJIVIJA OD KOŽE NA DRUGIM DIJELOVIMA TIJELA I KAO TAKVA SKLONA JE ČESTOM ISUŠIVANJU. AKO ŽELITE USNE NJEGOVATI NA POTPUNO PRIRODAN NAČIN, PREDLAŽEM VAM RECEPT ZA BALZAM, ČIJA ĆE VAM IZRADA ODUZETI 5 MINUTA VREMENA. OVAJ JEDNOSTAVAN PRIPRAVAK TREBA IMATI UVIJEK PRI RUCI. KAD SU AUDREY HEPBURN PITALI KOJA JE TAJNE NJENE LJEPOTE, REKLA JE: “GOVORITE LJUBAZNO!” STOGA – IMAJTE LIJEPU RIJEČ, BALZAM U DŽEPU I NASMIJEŠITE SE SVIJETU! – KAŽE ANĐELINA.”

BALZAM ZA USNE – NA PRIRODAN NAČIN – U KUĆNOJ RADIONICI

POTREBNI SASTOJCI: 10 ml hladno prešanog badenovog ulja, 5 g pčelinjeg voska, 3 kapi eteričnog ulja naranče, posudica od 20 ml

PRIPREMA:Na vatru stavimo lonac napola napunjen vodom, a na njega keramičku posudu u koju smo stavili bademovo ulje i pčelinji vosak. Kad se svi sastojci otope, dodajemo 3 kapi eteričnog ulja naranče, smjesu brzo promiješamo i prelijemo u posudu koju smo prije pripremili. Smjesa će vrlo brzo postati čvrsta, stoga je važno da ju brzo prelijete u posudu. Ostavite smjesu da se ohladi. Kako je balzam u potpunosti prirodan i nema konzervanse, držite ga na hladnijem i tamnom mjestu. Rok trajanja je 3 mjeseca. U izradi balzama možete isprobavati razne kombinacije. Umjesto bademovoh ulja možete staviti kantarion, nevenovo ulje ili ulje koštica marelice, a eterično ulje naranče zamijeniti mentom, limunom ili grejpom. Samo mali oprez: sva citrusna ulja su fototoksična, stoga – umjereno! 

KOMENTAR “PČELINE ŠKOLICE”: Nije ovo ni prvi ni jedini recept za kozmetičke preparate na bazi pčelinjih proizvoda. Ima ih po knjigama, časopisima, na Internetu. Koriste ih kozmetičari, vizažisti i wellness stručnjaci širom svijeta. Nije tajna da je u sklopu projekta “APIPOINTS” jedna od karika lanca apiturističkih točki trebao biti tzv. APIWELLNESS - specijalni program koji bi objedinjavao masažu, čišćenje, parenje i piling kože lica i tijela uz korištenje pripravaka na bazi meda, propolisa, voska i matične mliječi radi opuštajućeg, terapijskog i energetskog djelovanja. Sve pripadnice “ljepšeg spola” nažalost muku muče s prvim znakovima starenja ili oštećenja kože zbog sunca, nedovoljne hidratacije i zagađenog zraka. Natečenost, podočnjake i bore najefikasnije uklanjaju maske za lice na bazi prirodnih pripravaka, a med djeluje antiseptički, regeneracijski, hrani i daruje sjaj koži, pa je APIKOZMETIKA neizostavan dio anti-age i beauty programa. Sada je valjda svima jasno koja je poveznica između Šinjorine Herbaline i Pčeline školice. Iskreno se radujem pojavi ovakve udruge i nadam se da će se s vremenom pretvoriti u pravi pokret čovjekova povratka prirodi i prirodnoj njezi! Naravno: i da će u svom “laboratoriju za zdrav duh i tijelo” koristiti još više pčelinjih proizvoda!

Šinjorina Herbalina je održala riječ i pripremila nam novo iznenađenje: PILING TIJELA NA BAZI MEDA! O čemu je riječ vidjet ćete u nastavku, za sada samo objašnjenje pojma PEELING i preporuka: UMJESTO SKUPIH KOZMETIČKIH PREPARATA KORISTITE PROIZVODE IZ PRIRODE! Podjednako efikasna, a posve bezopasna – možete ih napraviti doma i sami! 

Koža tijela tretira se na drugačiji način od kože lica. Koristan proizvod kojeg možemo napraviti za nekoliko minuta, a našoj koži pomaže je piling. Podloga svakog pilinga je abrazivno sredstvo, a to mogu biti griz, kukuruzna krupica, sol, smeđi šećer, usitnjeni cvjetovi kamilice i sl. Danas na tržištu možemo naći i najfinije supstance kao mljevene koštice marelice, zrnca bambusa i zrnca maslina, no ove sastojke preporučujem osobama s izrazito osjetljivom kožom. Dobrobiti pilinga jesu te da nam on čisti kožu, mrtve stanice, a pritom kožu obnavlja, hrani ju, te joj daje elastičan i prirodan sjaj. Da je piling vrlo jednostavno napraviti, podijelit ću s vama najjednostavniji recept:

SLATKI PILING

4 žlice meda, 6 žlica bademovog ulja, 2 žlice kakaa, 1/2 šalice smeđeg šećera, 6-10 žlica vode, 6-10 kapi eteričnog ulja naranče

Pomiješajte med, ulje i kakao u zdjelici dok ne dobijete homogenu smjesu, dodajte šećer, pomiješajte i dobro povežite, dodajte vode koliko želite. Na kraju dodajte eterično ulje naranče. Ako želite blaži miris, prepolovite broj kapi. Kada se tuširate, nanesite piling na tijelo i nježnim kružnim pokretima ga masirajte. Recept je napravljen za više od jednog korištenja, stoga piling držite u hladnjaku, jer nema konzervansa i koristite ga jednom tjedno. Vaša Šinjorina Herbalina

Zahvaljujemo Šinjorini Herbalini na super-receptu, a ostalima još jednom toplo preporučujemo da posjete njen portal na stranici http://www.murtilica.hr jer će tamo otkriti da osim slatkog postoji i – slani piling! Valja dodati da je piling s medom pogodan za sve vrste kože, a posebno dobro djeluje na kožu lica, jer umiruje lice sklono aknama i miteserima (a to je upravo ono što muči naše teenagere). Recepti su također veoma jednostavni: treba samo pomiješati 1 žlicu meda s 1/2 žlice kukuruzne krupice i dodati nekoliko kapi maslinova ulja. Krupicu možete zamijeniti s 2 žlice sitno mljevenih badema, a umjesto ulja možete koristiti 1/2 žlice limunova soka. Piling se nježno nanosi kružnim pokretima na vlažnu i očišćenu kožu. Nakon pilinga, lice isprati mlakom vodom.

medene maske

MEDENE MASKE ZA LICE

Koža lica nas predstavlja: imati čist ten i njegovanu kožu zahtijeva brigu. Nekoliko je koraka do lijepe i zdrave kože, a prvi korak je njeno čišćenje. Preporučujem Vam čišćenje lica s maskom koja je na bazi zelene gline i meda. Zelena glina bogata je mineralima ,izvlači višak masnoća, odstranjuje mrtve stanice i čisti pore te ima najširi spektar djelovanja. O ljekovitim svojstvima gline pisao je još otac medicine Hipokrat, a koristili su je Grci i Egipćani. Maska od zelene gline idealna je za masnu, mješovitu ili normalnu kožu. 

 OSNOVNA RECEPTURA ZA MASKU

 -1 čaša zelena gline

-1/2 čaše mineralne vode

-3 kapi eteričnog ulja prema tipu kože

-1 velika žlica meda

 Priredite praznu posudu; zdjelu ili vrč od emajla, keramike, drveta, stakla ili porculana ,ne upotrebljavajte metalnu, aluminijsku, bakrenu, limenu ili željeznu posudu, osim onu od nehrđajućeg čelika, i izbjegavajte plastične materijale koliko god možete. Pomiješajte med i mineralnu vodu, dodajte glinu i miješajte dok smjesa ne bude gusta, nalik pasti za zube. Količinu možete po želji povećati, koristeći iste omjere. Najbolje je prirediti samo količinu za jednokratnu upotrebu.

 UPUTE ZA KORIŠTENJE

Kosu s lica sklonite i namažite lice u srednjem sloju, držite do 10 minuta, a zatim lice temeljito isperite. Nakon 2 sata lice nahraniti kremom. Moguće je da nakon prvog stavljanja pojavi crvenilo te da Vas koža zateže, osobama s osjetljivom kožom savjetujem da stave jednu žlicu nevenovog macerata, te da smanje vrijeme držanja maske.  Ako imate normalnu kožu u osnovnu recepturu dodajte 3 kapi eteričnog ulja lavande, osobe s suhom kožom stavite 3 kapi eteričnog ulja palmarose, dok osobama s masnom kožom savjetujem 3 kapi eteričnog ulja  čajevca.

Masku stavljajte jednom tjedno, uspješno i uporno miješanje s što manje grudica

                                                                                                                                                                        Vaša     Šinjorina Herbalina

PROIZVODI IZ PRIRODE

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Log Out / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Log Out / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Log Out / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Log Out / Izmijeni )

Spajanje na %s