ŠKOLSKE ZADRUGE

veliki mali pčelari 6

ŠKOLSKA PČELARSKA SEKCIJA IZ PITOMAČE 

Povodom 10. godišnjice Srednje škole ‘Stjepana Sulimanca’ u Pitomači i Dana otvorenih vrata, osim brojnih cjelodnevnih aktivnosti, škola je dobila novi pčelinjak na poljoprivrednom dobru pokraj rijeke Drave u Pitomači. U bogatim pašnim prilikama, pčele iz dviju LR košnica, uz pomoć učenika pčelarske sekcije (zanimanja: poljoprivredni gospodarstvenik i agroturistički tehničar) i njihovog mentora – profesora Marina Domovića, moći će uspješno sakupiti „zimnicu“ i (vjerujemo) uspješno prezimiti. Novi pčelinjak donacija je pčelara hobista Marina Domovića, ujedno zaposlenika škole, uz pomoć sponzora i donatora tvrtke Les iz Pitomače koja je donirala građevni materijal za postolje pčelinjaka, na čemu joj škola ovim putem zahvaljuje.

veliki mali pčelari 8

Pčelarska sekcija planira još ove godine udvostručiti pčelinjak umjetnim razrojavanjem pčela ili, još bolje, doniranim rojevima, ukoliko ih bude. Početkom nove školske godine pripremit ćemo pčelinje zajednice kako bi što uspješnije zimovale. Sljedeće godine možemo se nadati i vrcanju meda u sklopu školskog projekta za učenike i građanstvo u suradnji s lokalnom pčelarskom udrugom ‘Bagrem’ iz Pitomače. Nakon toga, htjeli bismo opet povećati broj zajednica i izraditi detaljan plan gospodarenja pčelinjakom. Stoga molimo sve pčelare, posebice one s područja Pitomače i Virovitičko-podravske županije, da nas podrže donacijama.Prije svega, potrebne su nam LR košnice (zbog kompatibilnosti tehnologije pčelarenja) i satna osnovaLR matične rešetke, a dobro bi došla i pokoja mlada maticaroj ili zreo matičnjak.

velikI mali pčelari 7

Uz našu ljubav, marljivost i upornost uspjeh sigurno neće izostati, a naši će vrijedni učenici upoznati čaroban i tajanstven svijet pčela i možda svoje buduće plemenito zanimanje. Ujedno, ovim putem zahvaljujemo i HPS-u i njegovom predsjedniku – Martinu Kranjecu, koji je već gostovao u našoj školi te omogućio našim učenicima da u školskoj knjižnici dobivaju i čitaju stručni časopis ‘Hrvatska pčela’. Svim pčelarima želimo obilno vrcanje, uz srdačan pozdrav iz Pitomače!

Profesor Marin Domović

velikI mali pčelari 9

MALI PČELARI IZ VELIKE KOPANICE

Tragom skromnog Izvješća o radu Učeničke zadruge «Pčela» koja djeluje kao sekcija izvannastavnih aktivnosti osnovne škole «Ivan Filipović» iz Velike Kopanice (objavljenom u časopisu «Hrvatska pčela» br. 6/13) «Pčelina školica» je malo istraživala u čemu se krije uspjeh ove zadruge, njenih članova i učitelja-voditelja. Prije svega treba znati da je ova škola osnovana davne 1764. a Školska zadruga 1957. godine, pa slobodno možemo zaključiti da je tradicija sigurno jedan od najvažnijih čimbenika vezanih za kontinuitet i uspjehe jedne nevelike škole (danas broji svega 348 učenika). Do 1975. godine zadruga je imala svega jednu (ratarsku) sekciju, kada mijenja naziv u Učenička i osniva pčelarsku sekciju. Od osnutka do 2000. godine unutar Zadruge je djelovalo čak 9 sekcija, danas 5: pčelari, voćari, vezilje, zlatovez i ekolozi. Sadašnji voditelj Zadruge je Ivan Munjiza. U pčelarskoj sekciji zadrugari uče osnove pčelarstva, a kao za «domaću zadaću» formiraju i vlastiti mali pčelinjak kod kuće. U sekciji je tijekom proteklih 31 godinu radilo preko 450 učenika, nekad su pčelarili s više vrsta košnica, danas broje 15 LR-košnica. Voditelji pčelarske sekcije su Marija i Ivan Vukovac. Osnovna škola «Ivan Filipović» se može pohvaliti da je bila domaćin Prvog susreta učeničkih zadruga Slavonije i Baranje 1982. kao i Prve smotre učeničkih zadruga Brodsko-posavske županije 1997. godine. Zadruga je oduvijek sudjelovala na smotrama održanima na općinskoj, regionalnoj, republičkoj i državnoj razini i na njima osvajala mnogobrojne nagrade, priznanja i diplome, a kao jedina osnovnoškolska zadruga u Hrvatskoj dobila je i priznanje HGK 2006. godine. Mali pčelari iz Velike Kopanice redoviti su sudionici manifestacije «Dani meda Republike Hrvatske» gdje su 2011. za livadni med osvojili srebrnu, a 2012. godine za cvjetni med zlatnu žlicu. Na međužupanijskom ocjenjivanju meda u Slavonskom Brodu 2011. godine za livadni med dobili su Diplomu zlatnog obilježja (s 23 od mogućih 25 bodova), pa im je tom prigodom uručen i poseban poklon: Monografija «Hrvatska pčela 1881. – 2011.

veliki mali pčelari 10

Sve je to divno i krasno, ali mi još uvijek nismo otkrili u čemu je tajna njihova uspjeha!? Presudni moment u profiliranju Zadruge je bilo donošenje Pravilnika o organizaciji rada i vrednovanju rada učenika-zadrugara 1984. godine od kada se njihov rad posebno prati, evidentira i vrednuje. Kako? Za svaki radni sat učenici-zadrugari mogu dobiti 3 – 7 bodova (ovisno o težini i kvaliteti obavljenih poslova) koji se zbrajaju na kraju školske godine. Svaki učenik-zadrugar uvijek točno zna koliko ima odrađenih sati i zarađenih bodova, na temelju kojih na kraju bude i nagrađen, odnosno pohvaljen. Postoje i posebne nagrade za kontinuitet rada u Zadruzi i Kolektivna nagrada. Za najuspješnije učenike-zadrugare jednom godišnje se organizira ekskurzija, a ona je oduvijek bila za sve najljepša nagrada za rad i trud kroz čitavu školsku godinu. Zbog svih navedenih činjenica: od tradicije i ljubavi prema određenoj struci, odnosno aktivnosti, preko kvalitetnog mentorstva i sustava praćenja rada i nagrađivanja učenika-zadrugara sve do partnera i sponzora, u Velikoj Kopanici je interes za rad u sekcijama veći od mogućnosti organizacije. Zadivljujuće, zar ne?! Čestitke učenicima-zadrugarima, ali i njihovim mentorima, a svima skupa želimo još puno uspjeha u radu, zlatnih žlica i medalja!

veliki mali pčelari 11

Izvještaj o radu (ukupan broj košnica, broj uzimljenih pčelinjih zajednica, rojeva, količina izvrcanog meda, prihodi i rashodi zadruge) možete naći na stranicama najnovije «Hrvatske pčele», a više o samoj školi, njenim učiteljima i učenicima možete saznati na njihovoj novoj web-stranici: www.os.ifilipovic-vkopanica.hr Ako vas pak zanima još koji detalj o zadrugarstvu i školskom pčelinjaku, kontaktirajte ih na e-mail: os-velika-kopanica-001@skole.t-com.hr Ono što predstavlja više nego dobar primjer osmišljavanja i organiziranja priredbe u čast pčelama i pčelarstvu je obilježavanje 35. godišnjice osnivanja Zadruge 2. lipnja 2010. godine. Jubilej se provodio kao projekt škole, a program je imao više dijelova čija je poveznica uvijek život i rad pčela i pčelara. Tako su u prvom, uvodnom dijelu sudjelovali učenici matične škole na nastavi iz likovnog odgoja i hrvatskog jezika. Svi su se oni natjecali u izradi likovnih i literarnih radova na temu pčelarstva, a nagrađena su 2 literarna i 2 likovna rada. U drugom dijelu grupa učenika je izvela edukativno-zabavni igrokaz na temu pčelarstva, naravno uz veliku pomoć svoje nastavnice Marije Ergotić. I drugi su nastavnici dali svoj doprinos priredbi, pa je tako profesor Ivan Petričević uglazbio pjesmu Stjepana Majseca «Mi, bit ćemo pčelari» (možete je pročitati u «Pričaonici») i izveo je sa školskim zborom. Gospođa Ivana Flanjak, asistentica na PTF iz Osijeka održala je predavanje pod naslovom »Med – hrana i lijek» na kojem su uz učenike i nastavnike prisustvovali i roditelji i drugi mještani. Profesor Miljenko Jularić priredio je prezentaciju pod naslovom «Pčelari 1975. – 2010.» u kojoj je prikazan put Zadruge od proljeća 1975. kada je s 2 roja dobivena od pčelara iz okolice (Karla Ivanetića i Joze Vranjića) uz podršku direktora škole Bartola Živkovića počeo rad pčelarske sekcije do danas, kad se škola može itekako ponositi njenim napretkom i uspjesima. U priredbu je ukomponirana i izložba fotografija, priznanja, diploma s ocjenjivanja meda, literarnih i likovnih radova, zlatoveza, medonosnog bilja, knjiga, časopisa i biltena s člancima zadrugara (ili o njima). Naredni dio priredbe je publika pratila s posebnom pozornošću: mala kreativna radionica – pokazne edukativno-praktične vježbe sastavljanja i užičavanja okvira, utapanja satnih osnova i vrcanja meda. Stalni vanjski suradnik Ivan Vukovac je pripremio popis svih članova i pregled rada sekcije 1975. – 2010. a mame zadrugara su ispekle kolače od meda, pa su i one – uz besplatnu degustaciju meda i drugih pčelinjih proizvoda, doprinijele gastronomskom ugođaju. Mislim da ne ovome ne treba ništa više dodati osim puno hvale za ovu akciju i da zadruga iz OŠ «Ivan Filipović» iz Velike Kopanice može biti samo izvrstan primjer drugim školama u regiji i šire kako treba popularizirati pčelarstvo i med među građanstvom! Još jednom čestitke cijeloj ekipi od učenika-zadrugara i njihovih mama do mentora i direktora škole!

veliki mali pčelari 12

PČELARSKA SEKCIJA OŠ «MILAN LANG» IZ BREGANE

Bregana je mjesto koje vam se urezalo u pamćenje zbog televizijskih prikaza ljetnih kolona ispred graničnog prijelaza Slovenija – Hrvatska dugih i do 7 km. Ovo naselje spada pod Grad Samobor i broji oko 2 i pol tisuće stanovnika. Organizirana nastava počelo je sredinom 19. stoljeća u Lugu Samoborskom. Zbog naglog rasta broja djece u pedesetim godinama 20. stoljeća (uslijed industrijalizacije, razvoja turizma) škola iz Luga seli u Breganu, a osamdesetih se ukidaju i škole u Grabaru i Stojdragi. Danas matičnoj osnovnoj školi u Bregani «Milan Lang» pripadaju područne škole Grdanjci, Novo Selo i Noršić selo. Ovo posljednje je udaljeno od Bregane 15 km, nalazi se na prekrasnom Samoborskom gorju na 650 m visine. Sela i zaseoci su raseljeni, a socijalne i materijalne prilike mještana sve teže. Iako svi imaju struju, vodu i telefon broj stanovništva konstantno opada, a usprkos asfaltiranim cestama zimi je otežan promet. No s druge strane ovaj je prostor idealan za neke druge stvari: umjetničke kolonije, zimske školske ekskurzije ili na primjer – organizaciju nastave u prirodi! Škola u Noršić Selu možda ima status planinske škole, dakle s otežanim uvjetima rada, ali to ne znači da kao takva nema druge prednosti! Tako su od jučer, 13. lipnja 2013. ove prelijepe padine Parka prirode Žumberak bogatije za pokazno-edukativni pčelinjak namijenjen učenicima pčelarske sekcije učeničke zadruge «Plemka». Zadruga osim ove sekcije ima i voćarsku, grupu ljekovitog bilja, izrade tradicionalnog nakita, kemičari i keramičari. Učenici i nastavnici područne škole «Noršić Selo» još od 1996. se bave uzgojem jabuka, pa treba naglasiti da su zaslugom učitelja prirode i biologije Milana Librića i ravnatelja matične škole Borisa Zaringera zasađene stare autohtone sorte jabuka. Nadamo se da će tako ustrajni ostati i mali pčelari kojima je ovom prigodom donirao prvu košnicu (zajedno s pripadajućim pčelama) gospodin Vladimir Lesjak, inače urednik časopisa «Hrvatska pčela». Ne smijemo izostaviti ni ostale donatore: tvrtke «Medin san» iz Zagreba, «Apigroup» iz Dvora, Krešimir Repić iz Koprivnice (prerađivač voska), Ignac Koletić, Boris Lastovčić. Inicijativu otvaranja školskog pčelinjaka pokrenuo je predsjednik PU «Samobor i Sveta Nedjelja» Željko Vukić u suradnji s Kornelijom Turić Dorotić, profesoricom likovnog odgoja. Za sada je za pčelarsku sekciju zainteresirano 16 učenika svih uzrasta, a budućnost će pokazati hoće li početna znatiželja i entuzijazam s vremenom splasnuti ili će učenici predanim radom po uzoru na kolege iz voćarske sekcije uskoro postati veliki pčelari koji će dokazati da ovaj kraj ima još skrivenog blaga osim voća i ljekovitog bilja.

veliki mali pčelari 13

Po fotografijama iza naslova «Postavljen pčelinjak: za učenike OŠ Milana Langa kraj školske i početak pčelarske godine!» na internetskoj stranici www.pcela.hr reklo bi se da su dorasli i starijim kolegama. Zato iskrene čestitke inicijatorima i organizatorima ove akcije, a malim pčelarima pozdrav od «Pčeline školice».

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s