GALERIJA

NATJEČAJ ZA NAJLJEPŠI CRTEŽ NA TEMU PČELA I MEDA U SKLOPU PROJEKTA UDRUGE PČELARA BUJŠTINE „ČUVAJMO PČELE“

U svibnju ove godine Udruga pčelara Bujštine je u sklopu projekta „Čuvajmo pčele“ otvorila  još jedan foto-natječaj pod istim nazivom, no ove godine proširen i na dječje crteže, uvijek na temu ugroženosti pčela zbog nekontroliranog i pretjeranog korištenja pesticida u poljoprivredi.

prva nagrada

Potporu ovom projektu i ovaj put su dali Grad Umag i Pučko otvoreno učilište Ante Babić iz Umaga.

druga nagrada

Na našim smo stranicama nedavno objavili nagrađene fotografije s natječaja, a sada je došao „šećer na kraju“: izbor najljepšeg crteža.

treća nagrada

Svi pristigli dječji radovi su na svoj način simpatični i lijepi, pa je izbornoj komisiji bilo veoma teško odlučiti koja su tri najbolja.

četvrta nagrada

Nakon dugog vijećanja žiri je odlučio nagraditi više radova od prvobitno predviđenih, a nagrada je dječja slikovnica „Med za doručak“ (tekst: Bojana Božović, ilustracije: Branka Hollingworth Nara, izdanje: UP „Lipa“ Pazin).

peta nagrada

Dobitnici su: Meri Buić, Vittoria Hajduk, Arwen – TOŠ Bernardo Parentin Poreč, Isak Palmić, Roberto Giusti, Benjamin Terzić, Mauro Načinović i Bruno Purini.

šesta nagrada

U ime organizatora zahvaljujemo svim malim učesnicima, kao i njihovim mentorima u nadi da će iduće sezone odaziv na naš natječaj biti još veći!

sedma nagrada

Sve ostale fotografije podjednako interesantne i vrijedne možet pogledati na službenoj  web-stranici organizatora: www. pcelari-bujstine.com

likovni-radovi-prva-nagrada

U sklopu 12. Dana meda koji su se održavali 24.-25. veljače 2017. u Pazinu na svečanoj priredbi uručene su i nagrade za najbolje dječje likovne radove na temu „Med – hrana, poslastica i lijek“. Za likovne radove u kategoriji razredne nastave 1. – 4. razred) prvonagrađeni rad je „Pčelice veselice“ Leopolda Licula, učenika prvog razreda OŠ Ivan Goran Kovačić iz Čepića, drugu je nagradu osvojila Marta Gardoš, učenica 4. razreda TOŠ-SEI „Edmondo de Amicis“ iz Buja za rad „Slatkoća meda koja donosi radost“, dok je treću nagradu osvojila grupa učenika i učenica iz TOŠ-SEI „Bernardo Benussi“ za svoju „Obitelj pčela“. U kategoriji predmetne nastave (5. – 8. razred) prvu nagradu je osvojila Glorija Divjak, učenica šestog razreda TOŠ-SEI „Bernardo Parentin“ iz Poreča, drugu dijele Katarina Benčić i Noa Milanović, učenice 7. razreda OŠ Kaštanjer iz Pule za rad pod nazivom „Promrzla pčela“, a treću Klara Dimitrijević i Paola Paljić, učenice 8. razreda TOŠ-SEI „Bernardo Parentin“ iz Poreča za svoju „Pčelicu“. Čestitamo svim učesnicima, a posebno dobitnicima prvih nagrada!

likovni-radovi-druga-nagradalikovni-radovi-3likovni-radovi-4likovni-radovi-5likovni-radovi-6likovni-radovi-7likovni-radovi-8likovni-radovi-7alikovni-radovi-9likovni-radovi-10likovni-radovi-11likovni-radovi-12

I to je to – do slikanja iduće godine za XIII Dane meda!

mala-djecja-galerija-medenjak-2016

U okviru III Smotre pčelarstva PGŽ “Medenjak ‘z Opatije” 7. – 8. listopada 2016. u dvorani “Marino Cvetković” jedan dio izložbenog prostora bio je rezerviran za likovne radove djece iz vrtića i osnovnih škola na Liburniji. U nastavku pogledajte dio male velike galerije:

izlozba-1izlozba-2izlozba-3izlozba-4izlozba-5izlozba-6

Zahvaljujemo organizatorima manifestacije “Medenjak ‘z Opatije” što su se i ovaj put potrudili animirati djecu u vrtićima i školama Opatije i okolice, kao i odgajateljima, odnosno nastavnicima koji su pomagali djeci u stvaranju velikih malih djela posvećenih velikoj maloj pčeli! 

dani meda galerija 1

REZULTATI LIKOVNOG NATJEČAJA POVODOM 11. DANA MEDA

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Gordana Štrucelj, Elena Brajković i Višnja Levak izvršilo je dana 5. veljače 2016. godine u 13:00 sati u OŠ Vladimira Nazora pregled prispjelih likovnih radova na natječaj raspisan povodom manifestacije 11. DANI MEDA  na temu “Med – hrana, poslastica i lijek”. Odabrani su najbolji likovni radovi u 2 kategorije: razredna nastava (1. – 4. razred) i predmetna nastava (5. – 8. razred).

DAN MEDA LIKOVNI RAD

KATEGORIJA RAZREDNE NASTAVE (1. – 4. RAZRED)

  1. Grupni rad, 1. 3. i 4. razred, EKO STABLO, mentorice: Marina Srdoč, Sandra Kaligari i Danijela Kolević Banovac OŠ Vladimira Nazora Pazin PŠ Motovun
  2. Pohvaljuju se: Mihael Bertetić, Samanta Radovan, Iva Defar, Hana Mikolić, David Šegon, 3 razred, BORŠE ZA MED, mentorica: Ilenija Rogović Bakša OŠ Vladimira Nazora Pazin PŠ Tinjan
  3. Grupni rad, 2. razred UŽURBANE PČELICE, mentorica Kristina Ravnić OŠ Vladimira Nazora Pazin PŠ Lupoglav

DANI MEDA GALERIJA 2

KATEGORIJA PREDMETNE NASTAVE (5. – 8. RAZRED)

  1. Sivija Raulić, Ružica Marjanović i Monika Divković, 7b razred, PČELICA KRALJICA MEDA, mentorica Ljiljana Vranjican OŠ Kaštanjer Pula
  2. Pohvaljuju se: Ania Išić, 8. razred PČELA I CVIJET, mentorica Rosana Zupičić Smoković OŠ Monte Zaro Pula
  3. Ema Novaković, 8. razred KAKO NASTAJE MED, mentorica Rosana Zupičić Smokovič, OŠ Monte Zaro Pula

DANI MEDA GALERIJA 3

Čestitamo pobjednicima Likovnog natječaja “Med – hrana, poslastica i lijek” povodom manifestacije “DANI MEDA” u Pazinu 2016. godine, a jedno veliko hvala i svim drugim učesnicima i organizatorima ovog natječaja koji itekako doprinosi promicanju pčelarstva i vrijednosti pčelinjih proizvoda.

galerija 0

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Gordana Štrucelj, Elena Brajković i Sandra Sandalj izvršilo je 10. veljače 2015. u OŠ V. Nazora Pazin pregled prispjelih likovnih radova na natječaj raspisan povodom manifestacije 10. DANI MEDA na temu “Med – hrana, poslastica i lijek”. Svi radovi bili su izloženi 27. – 28. veljače u dvorani gdje je održana priredba. Slijede nagrađeni radovi po kategorijama: 1) Razredna nastava (1. – 4. razred) 2) Predmetna nastava (5. – 8. razred).

galerija 1.

galerija 2

GALERIJA 3

galerija 1a

galerija 2a

galerija 3 a

GALERIJA 1

I DOK VIŠE-MANJE SVE STRANICE OSMIŠLJAVA, UREĐUJE I AŽURIRA AUTOR PORTALA,“GALERIJA” JE 100% VAŠA! POSTANITE PRIJATELJI “PČELINE ŠKOLICE”, JER TO ZNAČI DA STE I PRIJATELJ PČELA I PRIRODE! DRUŽITE SE S NAMA I ŠALJITE SVOJE CRTEŽE, SLIKE, KOLAŽE I FOTOGRAFIJE, UVIJEK S ISTOM TEMOM: PČELE I DJECA, CVIJEĆE I PROLJEĆE, LIVADE I DRVEĆE…

GALERIJA MEDENJAK 1

Redakcija “Pčeline školice” se složila da je ovo najbolji likovni rad izložen na prodajno-edukacijskoj izložbi “Medenjak ‘z Opatije”, no moramo priznati da su i svi ostali na vrlo visokom nivou, pa svi zajedno zaslužuju sve pohvale!

GALERIJA MEDENJAK 2

GALERIJA MEDENJAK 3

galerija medenjak 5

ZAKLJUČAK: Bez obzira što se mala galerija u tako velikoj i raskošno uređenoj dvorani gotovo izgubila bila je pun pogodak, baš kao i nastup vrtičke djece uoči svečanog otvaranja priredbe! Sve pohvale organizatoru, vrijednim učiteljicama i tetama po vrtićima, a posebne čestitke mališanima koji su se trudili dati svoj doprinos Prvoj smotri pčelarstva Primorsko-goranske županije “Medenjak ‘z Opatije” 7. – 8. studenog 2014.

1

2

3

4

5

6

7

Čestitamo pobjednicima Likovnog natječaja “MED – HRANA I LIJEK” koji se održava u sklopu manifestacije “DANI MEDA” u Pazinu: Sandiju Buriću, učeniku 1. razreda OŠ Petra Studenca iz Kanfanara za rad “Pčelinji odmor” i grupi autora “Košnice iz zemlje, meda i mlijeka” učenicima 8 b razreda OŠ Kaštenjer iz Pule, a jedno veliko hvala svim drugim učesnicima i organizatorima ovog natječaja koji itekako doprinosi promicanju ne samo vrijednosti meda i drugih pčelinjih proizvoda, već i našeg poziva!

GALERIJA 2

GALERIJA 3

GALERIJA 4

GALERIJA 5

GALERIJA 6

Sve slike gore radovi su učenika talijanske škole “Galileo Galilei” u Umagu, a slika dolje je rad Laure Alessio koja je za svoj trud i nagrađena od strane pčelarskog obrta “ApiMelon” iz Petrovije. 

GALERIJA 7

ZAHVALJUJEMO DJECI ISTARSKIH VRTIĆA I OSNOVNIH ŠKOLI NA PRVIM SLIKAMA ZA NAŠU GALERIJU!

Povodom “Dana meda” izložbe pčelinjih proizvoda i opreme za pčelarstvo u Pazinu svake se godine otvara Natječaj za literarne i likovne radove čija je zajednička nit pčelarstvo, pčele, med. Ove je godine zadana tema “MED – HRANA, POSLASTICA I LIJEK”, pristiglo je jako puno radova iz čitave Istre, a najuspješniji su i nagrađeni na posebnom primanju 22. veljače 2013. Kako nagrađeni radovi po tehnici izrade spadaju u kategoriju kolaža, na ovom ćemo mjestu objaviti sve druge radove koji po svom sadržaju, stilu i ljubavi koju su autori unijeli u svoja mala djela ne zaostaju mnogo za prvonagrađenima. Uvjerite se sami!

031

s 2

s 3

s 5

s 4

s 6

s 8

s 9

Prvonagrađenima čestitamo, a svima ostalima želimo više sreće na 9. Danima meda!

MALA GALERIJA NASLOVNICA

Na pčelarskim stranicama naših susjeda http://www.pcela.rs pronašli smo zanimljivu rubriku posvećenu isključivo edukaciji djece, te njihovim amaterskim literarnim i likovnim radovima, pa smo odlučili pokazati bar jedan dio… 

sl.1

sl.2

slika 3

sl 4

Oslikavanje košnica je tradicijska umjetnost slovenskih pčelara o kojoj može više saznati u rubrici “MALI ATELJE” na stranici “RADIONICA”, a u nastavku pogledajte PANJSKE KONČNICE koje su oslikali učenici osnovnih škola iz Sežene, Dutovja, Hrpelja, Divače i Stjenka Kamena. Najbolje radove na likovnom natječaju priređenom povodom 100-te obljetnice djelovanja ČD Sežana 2011.godine izabrao je Jožef Švagelj.

končnice

najlepše panjske končnice 2

 

C1

ZAHVALJUJEMO DJECI ISTARSKIH VRTIĆA I OSNOVNIH ŠKOLI NA PRVIM CRTEŽIMA ZA NAŠU GALERIJU!

I ove osme godine za redom u sklopu izložbe “Dani meda” u Pazinu održava se i Natječaj za likovne radove na temu vezanu za pčele i pčelarstvo, med i druge pčelinje proizvode. Ovaj put je zadana tema bila “MED – HRANA, POSLASTICA I LIJEK”,  a nagrađeni su radovi: “SLASTAN RUČAK” učenika Filipa Težaka iz 2. a razreda OŠ Vladimir Nazor Potpićan, PŠ Pićan (mentor: Alenka Brenković) u kategoriji razredne nastave (niži razredi) i “PČELA” učenice Valentine Bokan iz 6. a razreda OŠ Kaštenjer iz Pule (mentor: Ljiljana Vranjican) u kategoriji predmetne nastave (viši razredi. Pohvaljuju se radovi: “PELUD! KAKO JE TO FINO!” učenika Matije Franjkovića iz 2. razreda OŠ Marije i Line Umag (mentor: Aurika Matošević) i “PČELA RADILICA” učenice Nine Matošević iz 5. razreda OŠ Petra Studenca iz Kanfanara (mentor: Elena Vitasović). Kako su svi nagrađeni radovi kolaži i slike, njih ćemo objaviti u rubrikama “SLIKE” i “KOLAŽI”, a ovdje ćemo prikazati sve ostale, podjednako zanimljive i simpatične radove drugih autora kojima želimo slijedeći put više sreće na Natječaju!

C2

c-1

c-2

c-3

c-4

c-6

c-7

c-8

c-9

c-10

 

044

ZAHVALJUJEMO DJECI ISTARSKIH VRTIĆA I OSNOVNIH ŠKOLI NA PRVIM KOLAŽIMA ZA NAŠU GALERIJU!

046

053

076

080

082

083

084

086

087

088

089

098

091

kolac5be-2

kolac5be-12

kolac5be-33

 

 

 

pcela-najuspjec5a1nija1

 

REZULTATI LIKOVNOG NATJEČAJA POVODOM 8. DANA MEDA

Dana 14. veljače 2013. godine u 11 sati u OŠ Vladimir Nazor u Pazinu prosudbeno povjerenstvo (Gordana Štrucelj, Mila Tumpić, Jadranka Mrak) je izvršilo pregled prispjelih likovnih radova na Natječaj raspisan povodom manifestacije (, Dani meda  na temu “MED – HRANA, POSLASTICA I LIJEK”. Prema njihovoj odluci za najbolje su proglašeni slijedeći radovi: “SLASTAN RUČAK”učenika Filipa Težaka iz 2. a razreda OŠ V. Nazora Potpićan, PŠ Pićan (mentor: Alenka Brenković) i “PČELA” učenice Valentine Bokan iz 6. a razreda OŠ Kaštenjer  Pula (mentor: Ljiljana Vranjican). Također su pohvaljeni radovi: “PELUD! KAKO JE TO FINO!” učenika Matije Franjkovića iz 2. razreda OŠ Marija i Lina Umag (mentor: Aurika Matošević) i “PČELA RADILICA” učenice Nine Matošević iz 5 razreda OŠ Petra Studenca Kanfanar (mentor: Elena Vitasović).

1-slastan-ruc48dak1

 

Čestitamo prvonagrađenima, ali bilo bi nepravedno ne objaviti i ostale radove koji su podjednako interesantni i simpatični. Svima želimo puno uspjeha u školi i vannastavnim aktivnostima i – DO VIĐENJA NA 9. DANIMA MEDA 2014.

2-pohvaljeni-rad1

 

 

 

2-radovi-uc48denika-1

 

Sredinom ožujka svake godine u Celju (Slovenija) se održava međunarodna prodajna izložba«ApiSlovenija» (36.-ti po redu) orijentirana prije svih na one koji žele kupiti (ili samo gledati) najnovija dostignuća apitehnike, alat i zaštitnu opremu, kao i ostale pčelarske potrepštine, ali i razmijeniti iskustva i znanja sa svojim kolegama ne samo iz regije, već i šire. Ovom zgodom se svečano obilježila i 140.-godišnjica organiziranog društvenog djelovanja slovenskih pčelara, što jasno pokazuje da njihovo poimanje svega vezanog za pčelarstvo ima izvor u tradiciji, pa tako i obrazovanje mladih pčelara. U neposrednoj blizini ovog sajma održavaju se još 3 priredbe:«Flora» (posvećena povrtlarstvu, cvjećarstvu i krajobraznoj arhitekturi), «Poroka» (sve za vjenčanje) i napokon «Altermed» koji promiče zdrav stil života, alternativnu medicinu, prirodnu kozmetiku i ekološki proizvedenu hranu. Na ovoj priredbi već 9.-tu godinu za redom sudjeluje preko 100 izlagača, predavača i demonstratora, a dođu je hodočastiti preko 20.000 posjetitelja. Što je tako zanimljivo na ovom sajmu za nas?

3-radovi-uc48denika-u-sloveniji

Čak četvrtinu sajamskog prostora (preko 700 m2) zauzimaju dječji vrtići i osnovne škole koje se u svom okruženju bave poljoprivrednom proizvodnjom na ekološkoj osnovi ili na neki drugi način potiču ekološki osviještene programe u svrhu skrbi oko prirode počevši od okoliša vrtića i škola s naglaskom na bioraznolikost, preko zbrinjavanja otpada i održavanja izvora vode čistima do zdrave prehrane. Svake godine rado obilazim njihove štandove i uvijek pomislim kako me ne mogu oduševiti više nego prošle i uvijek me ugodno iznenade. 

13.

Na čak 24 štanda eko-klinci iz vrtića i osnovnih škola čitave Slovenije imalo se što vidjeti. Puno je truda i mašte uloženo u uređenje štandova, pa je bilo jako teško izabrati najljepši. Zato ćemo samo složiti mali kolaž slika sa sajma i spomenuti tek neke vrtiće i škole: vrtići «Boris Pečeta» iz Maribora, «Anton Medved» iz Kamnika, «Mavrica» iz Trebnja, vrtić «Vrtiljak» i osnovna škola iz Miklavža na Dravskom polju, OŠ Lenart iz Slovenske Gorice, OŠ Janka Glazerja iz Ruše, OŠ Dobrepolje iz Videma i drugi (neka mi ne zamjere, jer su njihovi štandovi i proizvodi podjednako dobri.

42

Probali smo razne vrste kruha i kolača od oraha, bundeva, heljde, čak i koprive, gricnuli smo pleteno srce, sončnicu i blinc i jedva smo se odvojili od malih eko-pekara, a onda su nas okružili s raznim napicima i čajevima na bazi samoniklog bilja. Treba napomenuti da u ekoprojektima u Sloveniji godišnje sudjeluje preko 100.000 djece predškolske i školske dobi, te oko 15.000 mentora koji koordiniraju akcije u preko 500 ustanova i institucija.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.