OBJAVE 2016 – 19

MEDFEST je međunarodni projekt osam mediteranskih zemalja (Slovenija, Hrvatska, Grčka, Cipar, Italija, Francuska, Španjolska i Portugal) s ciljem razvitka održivih programa gastro-turizma u ruralnim zaleđima razvijenih obalnih turističkih regija. Svi pilot projekti i novi turistički proizvodi zanimljivi su na svoj način, ali projekt koji se nama posebno svidio dolazi iz Cipra. Zašto, pročitajte OVDJE

Učilište APIS iz Velike Gorice specijaliziralo se za osposobljavanje odraslih osoba za 21 zvanje u poljoprivredi, koja polaznici po završetku mogu upisati u radnu knjižicu. Obrazovni programi odobreni su od strane nadležnog Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a Učilište posjeduje certifikat ISO 9001. Učilište APIS je prvo i za sada jedino u Hrvatskoj koje ima odobrenje za program PČELAR SPECIJALIST, za osposobljavanje uzgajivača pčelinjih matica i proizvođača pčelinjih proizvoda, kao što je matična mliječ i propolis. Teorijski dio nastave se najčešće održava u prostorima Učilišta u Velikoj Gorici, na adresi Jurja Dobrile 42, a praktični dio se organizira kod renomiranih poljoprivrednih proizvođača. Ovisno o programu osposobljavanje traje od 120 do 180 sati, od čega je najmanje 40 sati teoretske nastave. U tijeku su upisi za zimske grupe 11/2019. za slijedeća zanimanja: pčelar specijalist, destilater, ekološki poljoprivrednik i pčelar. Više na: www.uciliste-apis.hr

Još 10 dana do održavanja 4. kongresa pčelarstva i pčelinjih proizvoda sa međunarodnim učešćem u Sarajevu na kojem će se osim općih tema iz područja teorije i prakse pčelarstva raspravljati o kvaliteti pčelinjih proizvoda, bolestima pčelinjih zajednica i medonosnom bilju. Osim 12 predavača iz zemlje domaćina, predavanja i prezentacije rezultata znanstvenih istraživanja iz ove domene će držati i 13 eminentnih pčelarskih stručnjaci iz inozemstva. Drugog će dana kongresa biti organiziran okrugli stol na temu apiterapije i standardizacije standardizaciji kontrole kvalitete i ocjenjivanja pčelinjih proizvoda. Dobro došli!

Dani Okusa hrvatske tradicije zajednička je manifestacija nosioca standarda i sustava Turističkih zajednica županija uz potporu Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma, koja se po prvi puta organizira na nacionalnoj razini u desetodnevnom trajanju: od 15. do 25. 11. 2019. godine. Sudjelovati će više od 100 ugostiteljskih objekata – nosiocima standarda Okusi hrvatske tradicije, s područja 11 županija (Vukovarsko srijemska, Brodsko posavska, Požeško slavonska, Sisačko moslavačka, Bjelovarsko bilogorska, Koprivničko križevačka, Varaždinska, Krapinsko zagorska, Zagrebačka, Ličko senjska), koji će ljubiteljima gastronomije omogućiti da po promotivnoj cijeni uživaju u odabranom slijedu od 3 tradicijska jela.

Nakon članka o krivotvorenom medu na našem tržištu u dnevnom listu 24 sata, novinarka Alenka Juričić Bukarica u razgovoru za Novi List s Brankom Vidmarom, predsjednikom Udruge proizvođača meduna i nagrađivanim goranskim pčelarom, iznosi podatak o 90 %-tnoj neispravnosti uzoraka što se prodaju na štandovima uz cestu na području Istre, Kvarnera i Dalmacije. Naš kolega Branko ponovo upozorava potrošače: „Izbjegavajte kupnju meda uz cestu!“a mi dio ovog teksta prenosimo OVDJE. Više na: www.novilist.hr

Davne 1879. godine je njemački znanstvenik August Pollman, pčelar-inovator i istražitelj dobio iz Podsmreke pri Višnjoj Gori par primjeraka pčela. Poslao mu ih je pčelar i trgovac pčelama Emil Rothschütz. Pollman je ove pčele proučio, opisao i dao ime kranjska pčela (Krainische, Kainer Biene)  u podvrsti Apis mellifera carnica. 140.-ti obljetnicu ovog događaja slovenski će pčelari proslaviti u petak, 15. studenog 2019. godine s početkom u 10.00 sati u Osnovnoj školi Stična. Dobro došli!

Udruga pčelara „Lipa“ iz Pazina poziva sve zainteresirane pčelare na stručno predavanje pod nazivom “Moj način pčelarenja sa naglaskom na inovativnim sakupljanjem pčelinjeg otrova” koje će se održati u petak 15. studenog 2019. s početkom u 17:00 sati u Gradskoj školskoj sportskoj dvorani koje će održati mag. ing. agr. Tvrtko Matijević, pčelar mlađe generacije iz Daruvarskog Brestovca. Uoči i nakon predavanja pčelari će moći predati godišnje dojave za 2020. godinu, uplatiti članarinu za slijedeću godinu i prijaviti se za proslavu Svetog Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara. Ujedno će se prikupljati uzorci meda za županijsko ocjenjivanje meda.

U četvrtak, 7. studenog 2019. godine s početkom u 20:00 sati HUP „Pčelinjak“ iz Zagreba organizira pčelarsku tribinu kojoj će prisustvovati profesionalni pčelar sa Floride Gordon Clauss, koji je već bio njihov gost u dva navrata. Prvi puta je prezentirao svoje klopke za stršljene i kornjaša Aethina tumida, a u drugom navratu je predstavio svoj pčelinjak i govorio o pčelinjoj paši i tehnologiji pčelarenja u Americi. Kroz interaktivne razgovore sa Gordonom pčelari će moći saznati sve što ih zanima po pitanju pčelarstva u Americi i povući paralelu između našeg i njihovog načina pčelarenja, te vidjeti gdje je hrvatsko pčelarstvo i eventualno u kojem smjeru bi trebali ići. Ulaz je slobodan.

U petak, 15. studenog 2019. s početkom u 18:00 sati u Pučkom otvorenom učilištu Buje u organizaciji Udruge pčelara Bujštine stručna predavanja za pčelare i građanstvo će održati: dr. sc. Nediljko Landeka, dipl. ing. sanit. (teme: „Borba protiv stršljena, osa i komaraca“ i “Kako umanjiti rizik stradavanja pčela zbog korištenja pesticida”) i Oliver Novosel, pčelar – praktičar iz Zagreba (tema: „Problematika i izazovi u pčelarstvu danas“). Više o tome OVDJE

Podsjećamo sve zainteresirane da se 9. i 10. studenoga 2019. godine u Splitu (hotel Zagreb, Duilovo) održava 10. međunarodni pčelarski sajam „DALMATINA” na kojem će se na 60 štandova predstaviti veliki broj izlagača pčelarskih proizvoda, pčelarske opreme i pribora iz Hrvatske, Poljske, BiH, Slovenije i Srbije. Na ovogodišnjem sajmu će se upriličiti  „Medni doručak“ od meda s hrvatskih pčelinjaka, na kojemu će sudjelovati svi izlagači, posjetitelji dužnosnici te djeca osnovnih škola iz Otoka Dalmatinskog OŠ „Kamešnica“ i Hana – Obrovac Sinjski OŠ “Ivan Mažuranić“, koja će predstaviti i rad učeničkih zadruga. U okviru manifestacije će se održati svečana dodjela priznanja najbolje ocijenjenim pčelarima u natjecanju u kvaliteti meda. Nemojte propustiti stručno-edukativni program u sklopu kojeg će predavanja držati eminentni pčelarski stručnjaci: prof. Sulejman Alijagić, pčelar-praktičar Rasim Porić, predsjednik HPS-a Željko Vrbos, dr. sc. Perica Tucak, predsjednik ČZS Boštjan Noč, izv. prof. dr. sc. Dragan Bubalo, dr. sc. Saša Prđun, dr. sc. Nediljko Landeka i pčelar-praktičar Joso Pleš. Dobro došli na desetu jubilarnu Dalmatinu!

Od 7. do 10. studenog 2019. godine na Trgu bana Josipa Jelačića u organizaciji Hrvatskog pčelarskog saveza, zagrebački pčelari i njihovi gosti iz drugih županija predstavit će svoje proizvode na 17. Danima meda Grada Zagreba. Na više desetaka štandova građani će moći razgledati, kušati i kupiti kvalitetan domaći med i druge pčelinje proizvode. I ove godine pokroviteljstva Dana meda se prihvatio gradonačelnik Milan Bandić koji je najavio i obilazak pčelarskih štandova u pratnji predsjednika Hrvatskog pčelarskog saveza Željka Vrbosa. Kako je vrijeme viroza sve bliže, a imunitet je najbolje ojačati kvalitetnim pčelinjim proizvodima, obavezno navratite na ovu manifestaciju koja se otvara u četvrtak, 7. studenog 2019. u 10:00 sati.

Prema procjeni nadležnih inspekcija i stručnjaka za kemijsku analizu hrane na hrvatskom tržištu meda oko 10 % su – krivotvorine. Upozoravajući članak o tome nedavno je objavljen u dnevnom listu „24 sata“, a mi OVDJE prenosimo tek dio ove – nimalo lijepe – priče.

Od ponedjeljka toplije, uz jutarnju maglu, a u većini kopnenih krajeva i kišu, obilniju u gorju, unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Na Jadranu će puhati umjeren do jak južni i jugozapadni vjetar, mjestimice i olujno jugo. Dakle, unatoč blagom porastu tlaka, u sljedećem tjednu neće biti znatnijeg poboljšanja, pa ne možemo računati ni na dugotrajniju stabilizaciju vremena. Meteorolozi nam vele da nam se valja prilagoditi južini, iznadprosječnoj toplini i čestoj kiši, koja će po njihovim predviđanjima potrajati čitav sljedeći tjedan.

Nakon dva održana predavanja (2016. i 2017.) u Bujama i posjeta Udruge pčelara Bujštine njegovim pčelinjacima i tvrtki „Košnica“ u Gradiškoj, te Univerzitetu u Banja Luci u rujnu prošle godine, dr. sc. Goran Mirjanić, odlučio je uzvratiti posjet i doći u Istru zajedno s pčelarima iz svog kraja. Više o posjeti pčelara BiH pčelarima u Livadama, Baderni i Radošima OVDJE

Od 30. listopada do 2. studenog 2019. u organizaciji Udruženje pčelara Kesten Cazin održan je Peti cazinski sajam meda u sklopu kojeg je bila i svečana dodjela medalja i priznanja za kvalitetu meda s 2. međunarodnog ocjenjivanja meda. Na takmičenje je stiglo 159 uzoraka meda, što je povećanje za 50 % u odnosu na prošlogodišnje ocjenjivanje. Senzorsko ocjenjivanje meda je obavila međunarodna komisija s dugogodišnjim iskustvom u ocjenjivanju meda, uz pomoć domaćih stručnjaka. Čestitke svim dobitnicima priznanja, a posebno gospodinu Edinu Dini Čoliću iz Žepča koji je predstavljao pčelare – invalide BiH u EU.

A ako vas ipak ne nanese put u neki od istarskih agroturizama, to ne znači da ne možete ovu nedjelju učiniti posebnom, a mi predlažemo – slađom od uobičajenih. Kako? Uz recepte OVDJE u našoj redovitoj rubrici MEDENA KUHARICA i naravno uz malo kuharske vještine, uživati ćete kao da ste u najboljem restoranu!

Pet vikenda u mjesecu studenom (2.-3.11., 9.-10.11., 16.-17.11., 23.-24.11., 30.11.-01.12.2019.) na više lokacija u Istri održati će se DANI OTVORENIH VRATA AGROTURIZAMA ISTRE, jedinstvena enogastronomska manifestacija u sklopu koje odabrani agroturizmi nude jela na bazi namirnica iz vlastite proizvodnje u kombinaciji s raznoraznim doživljajima poput posjeta životinjama na domaćinstvu, nastupa folklora, žive muzike pa sve do prezentacije vlastitih ali i proizvoda s lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Svaki agroturizam u svome meniju nudi aperitiv, predjelo, glavno jelo, prilog, salatu i desert po promotivnoj cijeni u iznosu od 105,00 kn, a cjelokupni će doživljaj posjetitelji moći zaokružiti posjetom biciklističkim i pješačkim stazama. Već treću godinu za redom se organizira foto-natječaj „Doživljaj agroturizama istre“ pod sloganom „Okusi. Doživi. Fotkaj“ na teme kao: tradicionalni ruralni interijer i eksterijer, autohtona istarska jela i delicije, doživljaji te dobar ugođaj u agroturizmima uključenim u manifestaciju. Zato rezervirajte na vrijeme svoj termin u odabranom agroturizmu i prepustite se čuvarima gastro tradicije i čarima delicija koje će pripremiti za deseti rođendan ove manifestacije. Više informacija na: www.dovai.eu a mi ćemo vam otkriti da ćete na par agroturizama u istočnoj Istri imati prigodu kušati i domaći med i druge pčelinje proizvode lokalnih pčelara. Svim obožavateljima tradicionalne istarske kuhinje, a pogotovo medokuscima želimo dobar tek i zabavu u studenom na 10.toj DOVAI!

Povodom Dana grada Koprivnice u ponedjeljak, 4. studenog 2019. godine u knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ s početkom u 10:00 sati se otvara IZLOŽBA „PČELARI PODRAVINE“ posvećena životu i djelu doajena hrvatskog pčelarstva Josipa Belčića (1906. – 1987.). Osim što je bio pčelar praktičar, Josip Belčić je bio i predavač, savjetnik i mentor te publicist. Objavio je dva pčelarska kalendara (1940. i 1956.), te knjige „Moj način pčelarenja“ (1973.), „Od početnika do naprednog pčelara“ (1978.) i „Pčelarenje danas“ (1981.). a bio je i koautor u knjigama „Pčelarstvo“ i „Zlatna knjiga pčelarstva“. Više o ovom istaknutom podravskom pčelaru OVDJE

Studeni je svakako jedan od mjeseci kada su aktivnosti pčelara na pčelinjaku minimalne, uz uvjet da je pravovremeno odradio sve potrebno tijekom prethodnih mjeseci. Temperature su takve da aktivna sezona izleta pčela prestaje, a to uvjetuje i prestanak intervencija pčelara unutar košnice. Diranje u klupko izrazito je štetno i svako nepotrebno osipanje pčele iz isto ima za posljedicu stradavanje dijela pčela i nepotrebno uznemiravanje, te povećanu potrošnju hrane. Aktivnosti pčelara u studenome koje ima smisla provoditi prvenstveno se odnose na zahvate koji nisu odrađeni tijekom listopada, a vezani su za sprječavanje ulaska glodavaca u košnice, postavljanje izolirajućeg materijala pod krovove koji će osigurati stabilnu mikroklimu u košnici, reguliranje prozračivanja zajednica i sl. Više o ovoj temi OVDJE

Pašni povjerenici pčelarskih udruga u Republici Hrvatskoj podsjećaju pčelare da PRIKUPLJANJE PODATAKA ZA AŽURIRANJE EVIDENCIJE PČELARA I PČELINJAKA započelo 1. rujna 2019. godine traje do 31. prosinca 2019. godine. Ažuriranjem Evidencije pčelara i pčelinjaka za 2019. godinu, pčelar ostvaruje pravo na subvencije u pčelarstvu (državne i lokalne), potvrde za registraciju pčelarskih vozila, „plavi dizel“, nacionalnu staklenku za med te sva ostala prava koja proizlaze temeljem broja pčelinjih zajednica iz Evidencije pčelara i pčelinjaka. Temeljem Uredbe EU br. 2015/1366. i važećeg Pravilnika o držanju pčela i katastru pčelinje paše ažuriranje EPP se ne naplaćuje! Upisuje se trenutno stanje broja pčelinjih zajednica na svojim pčelinjacima (uzimljene pčelinje zajednice)! Neovisno o članstvu u matičnoj udruzi, svaki je pčelar dužan predati original obrasca 3 – godišnja dojava broja pčelinjih zajednica povjereniku na čijem području je smješten pčelinjak.

Happy Halloween, dragi vješticoljupci! Nadamo se da ste se zabavili na Zuccafestu u Umagu, a ako niste, imate još vremena: prigodni party-programi se organiziraju na gotovo svakom uglu, čak i izlet u Gardaland ili Transilvaniju, no ako vam se ne da putovati, a ipak si želite dočarati NOĆ VJEŠTICA, pogledajte neki horror na TV ili u kinu i obavezno kušajte bundeve koje uz odličan okus imaju i ljekovita svojstva pa se koriste kao sredstvo za ublažavanje mnogih teškoća i kao dopunsko sredstvo u liječenju mnogih bolesti. Kombinacija bundevinih sjemenki i meda odlična je potpora u liječenju prostatitisa, a recept za ovaj prirodan lijek možete naći OVDJE u rubrici APITERAPIJA.

U kontinentalnom dijelu zemlje pčele sredinom jeseni uglavnom miruju. Osnovni cilj smanjene aktivnosti pčela je što manja potrošnja hrane. Pčele u ovo vrijeme čuvaju snagu za razdoblje izvođenja legla i obnovu zajednica. Osnovna aktivnost pčela je stvaranje i održavanje potrebne topline. S većim zahlađenjem pojačati će se rad na održavanju topline pa će pčele utoliko i trošiti više hrane. Na pitanje: što savjestan pčelar treba učiniti da bi pčelama olakšao ulazak u zimu, odgovor možete saznati OVDJE

Prigodom obilježavanja tridesete godišnjice osnutka, tvrtka PIP d.o.o. iz Pisarovine objavila je NATJEČAJ ZA DONACIJU za projekte koji potiču razvoj pčelarstva u Republici Hrvatskoj sa ciljem popularizacije pčelarstva i pčelinjih proizvoda uz poruku. Ovim se natječajem žele potaknuti projekti biotehnološkog, obrazovnog i kulturološkog karaktera vezani uz segment pčelarstva, pčela i pčelinjih proizvoda – inovacije u pčelarstvu, razvoj novih proizvoda na bazi pčelinjih proizvoda, obrazovanje mladih pčelara, promocija pčelinjih provoda – meda, matične mliječi, peludi, propolisa i pčelinjeg voska. Na natječaj se mogu prijaviti udruge i druge pravne osobe registrirane u Republici Hrvatskoj koje kulturne, znanstvene, odgojno-obrazovne, zdravstvene, humanitarne, sportske, vjerske, ekološke i druge općekorisne djelatnosti obavljaju u skladu s posebnim propisima. Prijave na natječaj zaprimaju se do 17. studenog 2019. godine, potrebno je ispuniti prijavnicu i poslati je mailom ili poštom na adresu tvrtke PIP d.o.o., a imena dobitnika će biti objavljena na njihovom portalu. Dodjela donacija bit će uoči obilježavanja spomendana sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara. Uvjeti natječaja objavljeni su na: www.pip.hr

Znanstvenici su utvrdili da se broj ptica u SAD-u i Kanadi od 1970. godine smanjio za 29 %, pa je tamo danas 2,9 milijardi manje ptica nego prije pola stoljeća. Istraživanje je temeljeno na više od 500 vrsta ptica, a gubici su upozoravajući i među crvendaćima i vrapcima. Ljudi brinu kad nestane orlovi ili druge vrste poznate zbog svoje veličine ili simbolike, no za ekosustave, suzbijanje štetočina, oprašivanje cvijeća, širenje sjemena i obnavljanje šuma ključne su uobičajene vrste poput vrabaca. Među najteže pogođenim skupinama je vrsta vatroglavi kraljić, čiji je broj pao za 617 milijuna, dok je populacija kosa manja za 440 milijuna. Nažalost, ni Europa nije pošteđena gubitka ptica među uobičajenim vrstama, a razlozi tome su slični onima u Americi: nestanak staništa ptica uslijed isušivanja močvarnih područja, krčenja šuma i sličnih aktivnosti. Osim toga, moderna poljoprivreda i njeni pesticidi otežavaju pticama hranjenje, one zbog premale tjelesne težine nisu u stanju dugo letjeti, pa ne mogu migrirati i umiru.

U Termama Tuhelj 15. listopada je održan 8. INTERSLAST, međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva. Ovogodišnja glavna tema bila je “Med u slastičarstvu“ pa su tako posjetitelji kongresa mogli  kušati brojne kolače s medom, medenjake, paprenjake i medene pite. Više o tome OVDJE

Svi znamo da su bundeve odlične i za juhu i kao prilog ili za desert, no znate li da zahvaljujući antioksidansima, cinku, vitaminima A i C, voćnim enzimima i AHA kiselinama u svom sastavu, ova čudesna biljka pomaže nahraniti kožu, ujednačiti ton i učiniti kožu glađom, te da potiče proizvodnju kolagena i usporava znakove starenja, pa je stoga idealna za jesenski beauty tretman. Recepte na bazi bundeve i meda za njegu kože možete naći OVDJE u našoj stalnoj rubrici APIKOZMETIKA.

Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu i Hrvatski pčelarski savez 25. listopada 2019. godine održali su Medni doručak s hrvatskih pčelinjaka na Zametu u sklopu manifestacije „Riječki medenjak“ kako bi još jednom promovirali domaću proizvodnju meda s hrvatskih pčelinjaka, punjenog u nacionalnu staklenku za med i označenog zaštićenim znakom, naljepnicom i jedinstvenim serijskim brojem, putem kojeg svatko može provjeriti koji je pčelar, gdje i kada proizveo taj med. Pravo na korištenje nacionalne staklenke imaju pčelari, primarni proizvođači pčelinjih proizvoda koji nacionalnu staklenku mogu puniti isključivo medom s hrvatskih pčelinjaka. Projekt nacionalne staklenke za med realiziran je izvrsnom suradnjom Hrvatskog pčelarskog saveza i Ministarstva poljoprivrede. Medni doručak će se ponovo održati 9. studenog 2019. godine u Splitu u sklopu 10. Međunarodnog pčelarskog „Dalmatina 2019“. U prosincu se promocija domaćeg meda nastavlja obilježavanjem Školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka koji je prvi puta održan 7. prosinca 2018. Na taj dan, sv. Ambrozija zaštitnika pčelara, 36.307 prvašića u 843 osnovne škole dobilo je paketiće s Medom hrvatskih pčelinjaka u nacionalnoj staklenci za med, edukativnom slikovnicom i letkom. Škole su u suradnji s pčelarskim udrugama organizirale i edukativne radionice kroz koje su učenike prvih razreda informirale pobliže o važnosti pčelarstva za poljoprivredu i bioraznolikost na Zemlji.

U najnovijem broju časopisa „Bujština“ izašao je članak o petom po redu foto-natječaju „Čuvajmo pčele“, ovogodišnjim pobjednicima, porukama javnosti i pratećim događajima. Podsjetimo se, prvo je mjesto osvojila Antonija Kodžoman iz Hrvaca za fotografiju pod nazivom „Bliski susret“, drugo mjesto je zauzela Suzana Baričević iz Našica za uradak pod naslovom „Prva proljetna paša“ i treće mjesto je pripalo Dragici Drašković iz Huma na Sutli za fotografiju „Na zvjezdanu“. Organizator natječaja još jednom se zahvaljuje uredništvu časopisa „Bujštine“ na redovitom objavljivanju vijesti o aktivnostima Udruge pčelara Bujštine što itekako pomaže u prenošenju osnovne poruke projekta „Čuvajmo pčele“ o štetnosti pesticida za pčele i druge oprašivače.

Centralna figura ovogodišnje smotre pčelarstva „Riječki medenjak“ na Zametu je stanoviti ANONIMUS koji prodaje falsificirani med uz prometnice da bi tisuće turista isti kupile kao izvorni proizvod priznate domaće kvalitete (kolege pčelari su začinili ovaj događaj dozom crnog humora, tvrdeći da bi pravi slogan trebao glasiti “Gorka uspomena iz Hrvatske”!!!). Prema riječima organizatora priredbe lik Anonimusa (koji se odlično uklapa u aktualno „Halloween“ ozračje) će nastaviti lutati po pčelarskim skupovima i prezentirati svoje proizvode dok ga se napokon ne razotkrije…

Pred nama je 31. listopada – NOĆ VJEŠTICA/HALLOWEEN koji iz godine u godinu postaje sve popularniji u našoj zemlji. Ove će se godine Noć Vještica u Osijeku obilježiti party-programima u kafićima „Plan B“, „Kaos night club“, „Tufna Campus caffe Osijek“ i „Lobby caffe“. U Rovinju će 1. studenog u klubu „Steel“ nastupiti mlada ukrajinska techno zvijezda Marika Rossa sa članovima Techno Je Na Selu, te Adoo i Beatriss iz Pule. Magični Halloween možete doživjeti u Gardalandu i Transilvaniji, no gdje god bili, osim vještica i šišmiša, obavezan rekvizit su i bundeve, pa ne smijete propustiti ZUCCAFEST 2019. humanitarnu feštu koja će se održati u Umagu 28. listopada 2019. godine s početkom u 17:00 sati na kojoj ćete imati prigodu vidjeti fenomenalne rezbarije bundeva, ali i kušati razna jela i slastice od ove čudesne povrtnice, a neke od recepata za pripremu bundeva s medom možete naći i OVDJE u našoj stalnoj rubrici MEDENA KUHARICA.

Na 13. Zlatnom ulištu – natjecanju pčelara Primorsko-goranske županije i Hrvatske u kvaliteti meda, koje se održavalo u sklopu 6. smotre pčelarstva Primorsko-goranske županije “Riječki medenjak” šampionom za 2019. godinu proglašen je Antonio Komadina, pčelar iz Novog Vinodolskog čiji je medun osvojio 92,90 boda. Zlatno odličje su dobili Branko Vidmar za medun i Aron Štifanić za med od vrijeska. OPG Krišković Andrija i OPG Stipeč Anđelo dobili su srebrna odličja za medun, a Aldo Smaila za cvjetni med i med od kadulje. Štifanić je za svoj med od kadulje dobio brončano priznanje. Na natjecanje je bilo prijavljen ukupno 61 uzorak meda iz zemlje i inozemstva. Uspjesi novljanskih pčelara još su jedan pokazatelj kvalitete krmpotskog meda i potvrda razvoja pčelarstva na području Novog Vinodolskog.

Razne vrste meda, medenjake i druge delicije od meda, kozmetičke pripravke na bazi meda, medenicu i druge medene napitke, ali i pčelarsku opremu i još puno toga su mogli vidjeti, okusiti i naravno – kupiti posjetitelji 6. smotre pčelarstva Primorsko – goranske županije – RIJEČKI MEDENJAK 2019 u Dvorani Zamet, Trg riječkih olimpijaca 1, svečano otvorenoj u petak, 25. listopada 2019. godine. Šesti po redu Medenjak je otvorio izaslanik predsjednice Republike Hrvatske prof.dr.sc Alen Host, a otvorenju je nazočio i predsjednik Gradskog vijeća Grad Rijeka Andrej Poropat. Program je počeo u 10.00 sati Mednim doručkom hrvatskih pčelinjaka u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede u VIP salonu Centra Zamet. Promociji hrvatskih pčelinjih proizvoda, u ime Grada Rijeke prisustvovao je Srđan Škunca, pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke. Osim što su uživali u zdravom i ukusnom doručku (šalica mlijeka, med i kruh s maslacem), za djecu je održano i kratko predavanje o razlikama između osa i pčela, procesu nastanka meda i o zaštiti pčele. Uz degustaciju najboljih medova – posjetitelji su po prvi put imali prigodu upoznati i s lažnim proizvodima koji su bili izloženi na „crnom“ stolu. Na dvodnevnoj priredbi se predstavilo 20-tak pčelara iz ovog područja i okolice. U okviru ove manifestacije, održano je i 13. Zlatno ulište natjecanje u kvaliteti meda na koje je pristigao 61 uzorak iz zemlje i inozemstva. Branko Vidmar, jedan od doajena primorsko-goranskog pčelarstva izjavio je za medije kako je sve više onih koji se žele baviti pčelarstvom, a među njima puno je mladih, ali i žena, što je obećavajuće za održivi razvitak ove gospodarske grane i opstanak pčela medarica u ovim krajevima.

Nastavlja se iznadprosječno toplo razdoblje čak do 29*C, ujutro mjestimice maglovito na području središnje Hrvatske, Gorskog kotara, i Like, Dalmacije, Slavonije. Magla bi se mogla zadržati u nizinama unutrašnjosti, a u gorju i uz obalu Lijepe naše će se razvedriti. Meteorološke prognoze predviđaju da se vrijeme do kraja tjedna neće bitno mijenjati, no već je od ponedjeljka izgledno nestabilnije vrijeme, a od sredine tjedna čeka nas izraženiji pad temperatura, kiša, koja će u gorju prelaziti u snijeg.

U subotu, 9. studenog 2019. godine s početkom u 9:00 sati na Fakultetu za poljoprivredu i biosistemske znanosti u Mariboru (Pivola 10) održati će se tradicionalnu Dan apiterapije u organizaciji ČZS, JSSČ u suradnji s ČZD Maribor. O antibakterijskim učincima slovenskog meda govoriti će dr. Marjetka Kralj Kunčić (9:15 – 9:45), a o apipunkturi u liječenju Parkinsonove bolesti dr. Mojca Kirbiš (9:45 – 10:15). Andreja Kandolf Borovšak će govoriti o mednim masažama (10:15 – 10:45), a nakon pauze u 11:00 – 13:00 sati prim. Vidoje Kulić, dr. med. spec. za plućne bolesti iz Srbije će održati predavanje predavanjem pod naslovom „Važnost apiterapije za zaštitu ljudskog zdravlja s naglaskom na korištenje pčelinjih proizvoda u zaštiti dišnih puteva i liječenju“. Potom će izlagati Nataša Lilek iz ČZS o utjecaju način obrade i pohrane peluda na njegov kemijski i mikrobiološki sastav. Ulaz je slobodan.  

Prije pet godina Veleučilište u Požegi kroz projekt THE BEE INCUBATOR u Podgorju gradi i oprema pčelinjak namijenjen praktičnoj nastavi u osposobljavanju polaznika za poslove pčelara/pčelarke, da bi krajem ožujka ove godine započela i obuka pod stručnim vodstvom mentora stručne prakse, gospodina Ante Boškovića u okviru novog projekta pod nazivom „LIPA – lokalna inicijativa za poduzetničku aktivaciju” čiji nositelj je Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Požega, a koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III u stopostotnom iznosu od 1.225.469,67 kuna. Kako je sve počelo i kako je protekla teoretska i praktična nastava, možete pročitati OVDJE

Petnaesta po redu privredno-turistička manifestacija pod nazivom „Zdravomed 2019“ u organizaciji Udruženja pčelara „Amorfa“ i Udruženja „Pčele-Bilje“ uz podršku Turističke organizacije i Gradske uprave 18. – 21. listopada 2019. godine privukla je pažnju velikog broja građana od predškolskog uzrasta do najstarije životne dobi. Dvadesetak učesnika iz Gradiške, Prnjavora, Drvara, Laktaša,Bihaća, Doboja, Petrova i drugih gradova prikazalo je ovogodišnje pčelinje proizvode, te razne pripravke, napitke, čajeve i ručne radove. U svojoj regiji gradiški pčelari uživaju veliku reputaciju, a među njima i Goran Mirjanić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Banja Luci, koji je bio u više navrata gost predavač u Istri, a za Udrugu pčelara Bujštine dva put održao odlično posjećena predavanja. I ovom je prigodom Mirjanić naglasio važnost redovite konzumacije meda i drugih pčelinjih proizvoda zbog preventivne zaštite zdravlja. Uz pčelare svoje su proizvode izložili i voćari – uzgajivači na organski način, proizvođači heljdinog brašna, raznih napitaka, čajeva, pripravaka, te medonosnog i ukrasnog bilja.

Jesen 2019. je puna slatkih događaja kojima se svi pčelari veoma ponose jer su to trenuci kad se sav njihov trud nagrađuje pohvalama, dugim aplauzima i priznanjima. Osim kvalitete meda, ocjenjuju se i pića od meda i s medom, te proizvodi koji služe poboljšanju zdravlja, a proizvedeni su od meda ili drugih pčelinjih proizvoda, kao i pakiranja navedenih proizvoda. Na pčelarskim sajmovima posjetitelji imaju prigodu kušati najbolje medove regije, a pčelari poslušati predavanja eminentnih stručnjaka u ovoj domeni. Organiziraju se i radionice u kulinarstvu s medom kao dodatkom jelima, pićima, desertima, kolačima…Na svim se priredbama daje naglasak na ulogu pčela u prirodi i proizvodnji hrane za ljude i životinje, te na opasnosti za opstanak pčelinje vrste koje i dalje vrebaju naše ljubimice. Na izložbama se prikazuju biologija i ekologija pčela i pčelinjih zajednica, ali i tradicijskog pčelarstva. Na pojedinim stručno-znanstvenim skupovima određuju se buduće smjernice za razvitak pčelarskog turizma i apiterapije. I dalje se organiziraju pčelarske škole i tečajevi, a Medeni doručak je prava atrakcija u vrtićima i školama za djecu, ali i njihove učitelje, odgajatelje i naravno – pčelare koji u mališanima vide svoje nasljednike. I Pčelina školica želi dati svoj skroman doprinos ovom projektu putem svoje Medene kuharice i recepata kao izmišljenih za zajutrak ili međuobrok koje možete pogledati OVDJE. Dobar Vam tek, medoljupci!

Kako bi dobili uvid u snagu i opće stanje pčelinje zajednice, jesenski pregled košnica mora biti detaljan da možemo napraviti ono za što još nije kasno. Pregled treba obaviti prijepodne za lijepog i toplog vremena kad je većina pčela u potrazi za hranom. Treba provjeriti moguće znakove pčelinjih bolesti (američka gnjiloća, varoa, nozemoza…) jer ove bolesti pčele mogu prenijeti na proljetno leglo i postati biti uzrok slabljenja, pa i propadanja zajednica. Više o pripremi košnica za zimu OVDJE

Med i zeleni orasi se odavno koriste u narodnoj medicini za podizanje imuniteta, pogotovo kod djece i kao prirodni lijek kod anemije, poremećaja rada štitnjače, kod upale grla i respiratornog sustava. Ova kombinacija pomaže u obnavljanju staničja i eliminaciji štetnih toksina. Zeleni orasi i med su također dobri saveznici standardnoj medicini u borbi kod hipotireoze i za ravnotežu hormona. Sa svim dobrobitima koje sadrži kvalitetan domaći med, kombinacija s zelenim orasima je prava ljekovita bomba. Kako pripremiti mješavinu meda i zelenih oraha, pročitajte OVDJE

Zdrave se navike usvajaju od malih nogu. Da bi se med našao među njima, subotički pčelari često posjećuju predškolske ustanove i škole u svom gradu gdje mališanima serviraju Medeni doručak, educirajući ih ne samo o svim zdravim prednostima meda i drugih pčelinjih proizvoda za njihov stomačić i imunitet, već i o životu i radu pčela, njihovoj ulozi u prirodi, vještini pčelarenja, pomagalima kojima se pčelari služe pri uzgoju pčela, a sve to na djeci razumljiv i simpatičan način. Pčelari Medeni doručak priređuju već treću godinu za redom, a ovaj je put domaćin bio PU Vinilend. Po dječjim osmjehu „od uha do uha“ i zanesenom izgledu lica pčelara na fotografiji gore, jasno se vidi da uživa i jedna i druga strana i da svi čekaju da se ovako sladak doživljaj što prije ponovi!

Centar za invazivne vrste Institut za poljoprivredu i turizam Poreč u sklopu projekta „Monitoring stršljena na području Poreštine i Bujštine u 2019. godini s ciljem ranog otkrivanja invazivne vrste, azijskog stršljena Vespa velutina“ poziva sve zainteresirane na edukaciju i druženje u petak 18.10.2019. u 17:00 sati na Paleofarmi Remedy (Radoši 13, kraj Poreča). Bit će riječi o biologiji i ekologiji ove vrste te o mjerama koje se mogu poduzeti s ciljem ranog otkrivanja i poduzimanja efikasnih mjera suzbijanja, a prezentirati će se i prvi rezultati monitoringa na temelju dosad obrađenih uzoraka. Više o tome OVDJE

Međunarodni Earthwatch Institut je na posljednjoj debati Royal Geographical u Londonu proglasio pčele najvažnijim bićima na planeti Zemlji! Niz je razloga takvoj odluci, ali najvažniji je da o pčelama ovisi čak 70 % svjetske poljoprivrede, jer bez oprašivanje nema razmnožavanja biljaka, a time ni hrane za ljude! Bez pčela, i biljni i životinjski bi svijet na Zemlji polako počela izumirati. Istraživanja Centra za pčelarsko poduzetništvo Univerziteta Mayor (CeapiMayor) i Pčelarske korporacije Čilea (Cach) uz podršku Fondacije za agrarne inovacije (FIA) pokazala su kako su pčele jedina živa bića koje ne nose nikakvu vrstu patogena – ni gljivice, ni viruse, ni bakterije. S druge strane, jedna od studija otkrila je žalosnu činjenicu da je samo u proteklih nekoliko godina nestalo gotovo 90 % populacije pčela, ponajviše zbog nekontrolirane i pretjerane upotrebe pesticida, zakorovljenosti livada i krčenja šuma. Greenpeace, ekološka organizacija osnovana 1971. godine da se bori protiv zagađivanja Zemlje i Zemljine atmosfere i koja djeluje u 41 zemlji svijeta tvrdi da pčele možemo zaštititi samo ako se odmah zabrani upotreba najotrovnijih pesticida, da treba očuvati divlja staništa, da se počnu koristiti prirodne alternative, te da se obnovi ekološku poljoprivredu i pomno prati zdravlje i opstanak pčela, a s njima se slažu i mnogi drugi aktivisti, znanstvenici, pčelarski stručnjaci.

Kombinaciju meda i češnjaka kao prirodni antibiotik bi trebalo uzimati minimalno tjedan dana svako jutro jednu žlicu na prazan želudac, nakon čega se može pauzirati, pa onda ponoviti tretman. Nakon sedmodnevnog tretmana, ojačati ćemo svoj imunitet i otpornost prema prehladi, gripi i drugim respiratornim infekcijama. Zbog jakog protuupalnog učinka, ova se kombinacija preporučuje i kao lijek za grlobolju. Ima određenih indikacija da su češnjak i med u određenoj mjeri učinkoviti i za smanjivanje pretilosti, a osim toga ova je kombinacija odličan čistač želuca i crijeva od gljivica i bakterija. Više o ovoj temi OVDJE u našoj stalnoj rubrici APITERAPIJA

Na 4. Konferenciji UN posvećenoj ženama održanoj u Pekingu 1995. godine odlučeno je da se 15. listopad posveti svim seoskim ženama u svijetu kao i njihovim problemima i od tada se ovaj dan obilježava kao Svjetski dan žena na selu. Glavni cilj obilježavanja ovog dana je dugoročno osnažiti poziciju žena iz ruralnih područja, te ih informirati i ohrabriti da aktivnije sudjeluju u društvu i u većoj mjeri preuzmu ulogu vodstva u svojim zajednicama kroz različite aktivnosti. Ostali ciljevi odnose se na promociju osobitosti seoskih žena, podizanje razine osviještenosti vlada i javnosti o njihovoj važnoj, premda još nedovoljno priznatoj ulozi u društvu. Jedno od temeljnih načela u svakom civiliziranom društvu jest načelo jednakosti, kojim se potvrđuje stav da su svi ljudi jednaki u pravima i vrijedni jednakog, dostojanstvenog tretiranja, neovisno o njihovim međusobnim razlikama na temelju urođenih ili stečenih osobnih svojstava. Usprkos nizu zakona, strategija, rezolucija i akcijskih planova koji bi trebali ostvariti i zaštititi prava te unaprijediti položaj žena, u stvarnosti je položaj žene na selu i dalje težak. Zato se uključimo u obilježavanje Svjetskog dana seoskih žena, podsjetimo građane i građanke na važnu ulogu koju seoske žene imaju u svojim obiteljima i lokalnim zajednicama i otvoreno progovorimo o problemima s kojima se susreću.

Do 19. listopada 2019. godine otvoreno je Savjetovanje Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske s javnošću za Obrazac prethodne procjene za Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uzgoju domaćih životinja.  Između ostalog ovim je Zakonom propisano da se u Republici Hrvatskoj uzgaja siva pčela, propisano je da Registar uzgajivača matica vodi Ministarstvo, a uvjete upisa u registar određuje odobreno uzgojno udruženje, te iste provjerava na terenu. Nadalje, Zakonom je propisano da Ministarstvo poljoprivrede vodi Katastar pčelinje paše što nije provedivo u praksi, pa se predlaže brisanje odredbi koje uređuju Katastar. Zakonom nije definirano operativno vođenje poslova vezanih za provedbu pašnog reda i nije propisano prikupljanje i ažuriranje podataka iz područja pčelarstva. Obrasci i komentari na: https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=1223

Završena je obrada i isplata svih zaprimljenih zahtjeva za pčelarsku godinu 2019. u okviru provedbe mjera Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2017. do 2019. godine. Ukupan iznos raspoloživih sredstava predviđen omotnicom za 2019. godinu u potpunosti je iskorišten te je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila sredstva korisnicima u ukupnom iznosu od 17.227.756,48 kuna. Više o ovoj temi OVDJE

Njemačka agencija za međunarodnu saradnju (GIZ), Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj jugoistočne Evrope i Savez pčelarskih organizacija Srbije organiziraju okrugle stolove pod nazivom „Važnost pčela kao oprašivača i njihova zaštita od nekontrolirane primjene pesticida u Republici Srbiji“. Izlaganja renomiranih pčelarskih stručnjaka(dr. Goran Jevtić, Institut za krmno bilje Kruševac; Siniša Ilinčić, dipl. inžinjer zaštite bilja; dr. vet. med. Zoran Ivanović, načelnik Veterinarske inspekcije Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede) i rasprave o ovim temama će se odvijati u Beogradu (03.11.2019. s početkom u 11:00 sati u Sava centru), Surdulici (07.11.2019. s početkom u 11:00 sati u Domu kulture) i Bosilegradu (08.11.2019. s početkom u 11:00 sati u Općini). Organizatori pozivaju zainteresirane nadležne državne organe koji osiguravaju primjenu zakona, savjetodavne stručne službe, voćare, pčelare i ostalu zainteresiranu javnost da aktivnim učešćem daju doprinos u radu okruglih stolova.

Ako se pojave u većem broju ose i stršljeni mogu izazvati i veće štete na pčelinjaku. Napadaju ih krajem ljeta i početkom jeseni. Ako su zajednice jake, pčele se uglavnom uspiju obraniti pa nema većih šteta, ako je zajednica slaba, ose i stršljeni mogu čak i savladati i potpuno uništiti zajednicu. Kako pomoći pčelama u borbi protiv ovih prirodnih neprijatelja, pročitajte OVDJE 

Podsjećamo sve zainteresirane da će se od 25. do 26. listopada u dvorani Centar Zamet održat će se šesta po redu smotra pčelarstva Primorsko-goranske županije, prvi put pod nazivom RIJEČKI MEDENJAK. Ova je manifestacija centralno mjesto okupljanja pčelara plavo-zelene županije u cilju promocije pčelarstva, edukacije pčelara i građanstva, predstavljanja i ocjenjivanja kvalitete medova s područja županije i šire te uz mogućnost prodaje i degustacije. Uz med, proizvode od meda (propolis, matična mliječ, medica i još puno toga), posjetitelji će moći vidjeti i pčelarsku opremu, a pripremljen je i popratni program – radionice i edukacija djece osnovnoškolske i predškolske dobi iz Rijeke i riječkog prstena uz sudjelovanje školskih i predškolskih institucija iz cijele Primorsko-goranske županije, bit će organiziran Medni doručak hrvatskih pčelinjaka, održat će se 13. Zlatno ulište 2019. godine (ocjenjivanje kvalitete meda), a tu je i stručni edukacijski program za građanstvo, pčelare i potrošače. Ulaz je slobodan. Dobro došli na Riječki medenjak 2019.

Ako se bavite poljoprivredom i želite pokrenuti dopunsku djelatnost turizma, prerade ili neke druge usluge stižu dobre vijesti. Dugoočekivane mjere 6 (6.2 i 6.4) za pokretanje i razvoj dopunskih djelatnosti najavljene su za prosinac ove godine. Potpore iznose od 50 000 do 200 000 eura. Uvjet je između ostalog da ste upisani u poljoprivredni registar minimalno godinu dana. Više o ovim mjerama na: www.aditus-pro.hr

Međunarodno ocjenjivanje ekološkog meda BIOLMIEL 2019. ove se godine održava u Belforte all’Isauro (PU, Italija) od 7. do 9. studenog 2019. godine. Manifestaciju organizira CREA (Bologna) pod pokroviteljstvom Belforte all’Isauro i u suradnji sa Pronubìo – talijanskom udrugom ekoloških i biodinamičnih pčelara. Za sudjelovanje na ocjenjivanju je potrebno do 30.10.2019. poslati 3 staklenke od 250 g meda po uzorku na adresu organizatora: CIBi, Via O. Serena 37, 70126 Bari, Italia. Više o manifestaciji na: www.biolmiel.eu

U petak i subotu, 18. i 19. listopada 2019. godine u organizaciji PU „Metvica“ će se održati 2. Dani meda u Novskoj pod nazivom MEDENA ZONA 2019. Medeni vlak iz Zagreba za Novsku polazi u 10:14 sati sa Glavnog kolodvora. Bit će ića i pića za sve ljubitelje pčela i pčelinjih proizvoda, a zabavljat će vas tamburaški sastav „Ambar“. U Novskoj ćete uživati u bogatom programu (koji možete naći OVDJE) iz kojeg izdvajamo predavanje i prezentaciju za vrtićku i školsku djecu pod nazivom „Tajni život pčela“ i predstavljanje monografije „50 godina pčelarske udruge Metvica“ autora Duška Kličeka. Dobro došli u Medenu zonu!

U Sarajevu 16. i 17. studenog 2019. godine u hotelu Hollywood će se održati 4. kongres pčelarstva i pčelinjih proizvoda sa međunarodnim učešćem. U organizaciji Udruženja za nutricionizam i dijetetiku (BiH), Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Prehrambeno-tehnološki fakulteta Sveučilišta u Osijeku, Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću, Veleučilišta u Požegi, European Hygienic Engineering & Design Group – EHEDG (Njemačka), Pčelarskih saveza u BiH sa svojim udruženjima, Agencije za sigurnost hrane BiH, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva BIH, Komore magistara farmacije Tuzlanskog kantona, Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar, J.U. Veterinarskih zavoda Bihać i Tuzla, te USAID/Sweden FARMA II project, osim općih tema iz područja teorije i prakse pčelarstva bit će riječi o kvaliteti pčelinjih proizvoda, bolestima pčelinjih zajednica i medonosnom bilju. Osim predavača iz zemlje domaćina, predavanja i prezentacije rezultata znanstvenih istraživanja iz ove domene će držati i eminentni pčelarski stručnjaci iz regije, te Turske, Velike Britanije i drugih svjetskih zemalja, a u nedjelju će biti organiziran i okrugli stol na temu apiterapije i standardizacije standardizaciji kontrole kvalitete i ocjenjivanja pčelinjih proizvoda.

U subotu, 19. listopada 2019., na Trgu Svetog Jurja s početkom u 10:00 sati u organizaciji PU “Bagrem”, Klastera pčelara Podravine, te TZ grada Đurđevca održati će se šesnaesti po redu MEDVENI DEN. Na ovoj će manifestaciji uz prezentaciju OPG-ova, udruga, obrazovnih institucija i domaćih radinosti, Medeni doručak i Izbor naj pčelice nastupiti Puhački orkestar DVD-a Đurđevac kao i glazbeno-scenske grupe iz vrtića i škola. U okviru manifestacije održati će se i svečana dodjela priznanja i medalja pčelarima. Dobro došli na 16. Medveni den!

ČZS i JSSČ je izdala prvo kuharsku knjižicu JEDI Z MEDOM OD TU IN TAM“ („Jela s medom od tu i tamo“) sa pedesetak biranih slatkih recepata u kojima je jedan od sastojaka med, u elektronskom obliku koju možete naći na njihovoj službenoj web-stranici: http://czs.si/objave_podrobno_czs/10407 Izdavači zahvaljuju svim svojim suradnicima na ovom projektu, a Vas pozivaju da isprobate recepte i postanete “master chef u kuhanju medenih jela”, te da pošaljete svoj iskušan recept za jelo s medom s nazivom, sastojcima, količinama, postupkom pripreme i fotografijom na e-mail: natasa.strukelj@czs.si

Na Svjetski dan kruha, 13. listopada 2019. godine u Sali Zajednice Talijana „Fulvio Tomizza“ u Umagu s početkom u 18:00 sati održati će se manifestacija “La strusa de nona/Nonina štruca”. Stručni žiri će ocjenjivati kvalitetu prijavljenih štruca, panina, slastica i drugih pekarskih proizvoda u tri kategorije: “Pan sceto” (običan kruh), “Pan consa” (pekarski proizvodi s maslinama, ružmarinom, sjemenkama, sirom, kaduljom, čvarcima ili nekim drugim dodacima) i “Pan dolce” (pince) i to prema okusu, izgledu u smislu maštovitosti i originalnosti, te prezentaciji. Dođite i vi i provjerite što se dobrog i ukusnog ispeklo ovih dana u pećnicama domaćica iz Umaga i okolice te nekoliko pekarnica i slastičarnica! Ili još bolje: probajte sami umijesiti svoj kruh: jedan od uistinu najboljih recepata za kruh s orasima i medom možete naći OVDJE u našoj stalnoj rubrici MEDENA KUHINJA

Na pitanje KAKO UMANJITI RIZIK STRADAVANJA PČELA ZBOG KORIŠTENJA PESTICIDA? odgovorio nam je dr. sc. Nediljko Landeka, dipl. sanit. inž. voditelj Odjela za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije u Puli, u petak, na svom predavanju u Gradskoj vijećnici u Umagu u petak, 11. listopada 2019. godine. Sažetak ovog izuzetno aktualnog predavanja možete pronaći OVDJE

Turistička zajednica grada Dubrovnika i ove godine organizira Good Food Festival – gastronomsku poslasticu za sve ljubitelje dobre hrane koja će se odvijati od 14. do 20. listopada 2019. i obuhvaćati brojne događaje poput tradicionalnog Sajma zdrave hrane, prezentacija, predavanja, gastro tura, tematskih večera te radionica pripremanja dubrovačkih slastica i jela tradicionalne hrvatske kuhinje, food stylinga i fotografije hrane. Vrhunac Good Food Festivala će biti Dubrovačka trpeza duž cijelog Straduna na kojoj će se predstaviti brojni dubrovački hoteli i restorani, slastičari i ugostitelji, a središnji događaj večera s celebrity chefom. Dobro došli i dobar tek vam žele organizatori Good Food Festivala 2019.

Podsjećamo sve zainteresirane da se 9. – 10. studenog 2019. u Splitu održava 10. međunarodni pčelarski sajam „DALMATINA”. Manifestacija koju organizira Savez pčelarskih udruga Splitsko-dalmatinske županije ima veoma bogat i raznolik program (koji možete vidjeti OVDJE) u kojem će stručna predavanja održati eminentni pčelarski stručnjaci iz zemlje i susjedstva, a među njima i naš kolega iz UP Pula dr. sc. Nediljko Landeka, dipl. ing. sanit. čije predavanje pod naslovom „Kako umanjiti rizik stradavanja pčela zbog korištenja pesticida” možete poslušati već ovaj petak u Umagu (Gradska vijećnica, 11.10.2019. s početkom u 18:00 sati).    

Iz tiska je izašao novi broj časopisa „Hrvatska pčela“. U broju 10. za listopad 2019. o aktualnostima u svijetu pčelarstva pišu: mr. sc. Nenad Strižak, Marinko Čavlović, Dražen Špančić, dipl. ing. Josip Dolenec, Josip Križ, prof. dr. sc. Zlatko Puškadija/dipl. ing. Marin Kovačić, dipl. ing šum. Davorin Krakar, Mladen Stubljar, Sinaj Bulimbašić, prof. Matija Bučar, Antonio Komadina. Dopise o aktivnostima istarskih pčelara iz „U Labinu svečano otvoren edukativni gradski pčelinjak“ i „Pčelari Bujštine u Fužinama i Dvoru“ možete pročitati OVDJE

Od 7. – 10. studenog 2019. godine na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu će se održati 17. DANI MEDA. Prednost izlaganja imaju pčelarske udruge grada Zagreba, a potom i pčelari iz drugih udruga članica Hrvatskog pčelarskog saveza HPS-a. Osim što moraju biti članovi HPS-a, izlagači moraju biti upisani u Registar poljoprivrednih gospodarstava, i imati rješenje Uprave za veterinarstvo koje se odnosi na registraciju objekta u poslovanju s hranom. HPS preporučuje pčelarima prodaju meda u nacionalnoj staklenki za med jer će prilikom najave dana meda u medijima naglasak biti stavljen na staklenku. Više o prijavi i uplati kotizacije na službenim stranicama Saveza: www.pcela.hr

Bihać i Cazinska krajina imaju vrhunske prirodne resurse za pčelarstvo, pa je zbog toga njihov kestenov, lipov i livadski med najtraženiji. Pčelarska tradicija u ovom je kraju vrlo duga, a strukovnom okupljanju ovdašnji pčelari daju iznimno veliki značaj, zbog prezentiranja kvalitete pčelinjih proizvoda, međusobnog druženja i edukacije. Upravo iz ovih razloga postoji i sajam meda Unsko-sanskog kantona pod nazivom PUT ZLATA koji će se organizaciji Saveza pčelara USK održati u Bihaću 18. – 19. listopada 2019. godine. Dobro došli!

Vrijeme od listopada do ožujka pčelari smatraju zimskim periodom. U listopadu se rađaju i posljednje pčele iz ovogodišnjeg legla, matica prestaje polagati jaja i te pčele preživljavaju zimu, pa su kao takve bitne za opstanak zajednice. U ovom se mjesecu pčelinjim zajednicama treba osigurati mir i što manje ih uznemiravati. Koji su pčelarski radovi u listopadu, pročitajte OVDJE

Uz čestitke za praznik svim našim pratiteljima i čitateljima u pauzi između ozbiljnih tema OVDJE darujemo malo pčelarskog humora! Ugodan i sladak nastavak dana želi vam ekipa Pčeline školice!

Organizatori 6. Smotre pčelarstva Primorsko-goranske županije “RIJEČKI MEDENJAK 2019.” koji se održava u Centru Zamet u Rijeci 25. i 26. listopada 2019. godine objavljuju cjelovit program manifestacije koji možete vidjeti OVDJE

U Osijeku će se povodom Svjetskog dana hrane 24. i 25. listopada 2019. godine održati 12. Međunarodni znanstveno-stručni skup HRANOM DO ZDRAVLJA koji će okupiti eminentne stručnjake iz akademske zajednice, stručnjake iz industrije, farmaceute, liječnike i sve druge kojima su u fokusu interesa hrana i utjecaj hrane na zdravlje, u bilo kojem aspektu. Na skupu će biti prezentirano oko 150 znanstveno-stručnih radova uglavnom iz područja nutricionizma i dijetetike. Radovi se objavljuju u eminentnim časopisima citiranim u više znanstvenih baza, a sažeci u Zborniku pod EHEDG pokroviteljstvom. Pokrovitelji Skupa su: Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta RH, Ministarstvo zdravstva RH, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Akademija tehničkih znanosti Hrvatske, Hrvatska gospodarska komora, Osječko-baranjska županija i Grad Osijek. Budite i Vi dio ovog važnog događaja, dođite na Fakultet Agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, aktivno se uključite u rad Skupa i sudjelujte u razmjeni znanja i iskustava, produktivnim raspravama i druženju sa stručnjacima iz Hrvatske i inozemstva.

U okviru trodnevne tradicionalne manifestacije „Bela Nedeja“ 7. listopada 2019. godine – na „Beli pundejak“ u Kastvu je održana stručna radionica sljubljivanja autohtonih medova i vina plavo-zelene županije »Med-i-teran z’ Kastva« u organizaciji Hrvatske udruge senzornih analitičara meda, Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ, Udruženja pčelarskih udruga PGŽ, te Pčelarske udruge Kastav, pod pokroviteljstvom Udruge prijatela ruž, grozja i vina Belica i Grada Kastva, a pod stručnim vodstvom dr. sc. Dražena Lušića sa Zavoda za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

U kući Lavoslava Ružičke u Vukovaru su 4 – 6. listopada 2019. godine održani 1. Dani meda u organizaciji Udruge pčelara „Vukovar 91“ i suorganizaciji s Udrugom pčelara „Cornacum“ i Zadrugom „Vrhunsko Vukovarsko“. Prvog dana manifestacije upriličena je promocija knjige „Uzgoj i odabiranje matice pčela“ autora Josipa Križa, profesionalnog pčelara i uzgajivača pčelinjih matica koji je održao i stručno predavanje pod naslovom „Zaštita pčela od varoe i vapnenasto leglo”. U subotu, 5. listopada u prostorijama zadruge “Vrhunsko-Vukovarsko”, održana je radionica pod nazivom “Spoj tradicije i ukusa” koju je vodio Stanko Čuljak, predsjednik Pčelarskog saveza VSŽ, a zatim i prezentacija najbolje ocjenjenog meda koju će održao Borislav Grbić. Stipan Kovačić iz Darde, dopredsjednik Saveza pčelara Osječko-baranjske županije i predsjednik LAG-a Baranja je u vukovarskom hotelu “Lav” održao predavanja na teme “Konzumiranje pčelinjih proizvoda u prevenciji bolesti” i “Mojih 50 godina pčelarenja”. U nedjelju, 6. listopada 2019. godine u vukovarskom restoranu “Mornar” održano je ocjenjivanje meda.

Deseti po redu Festival pčelarstva u okviru kojeg će se dodijeliti priznanja za najbolje uzorke meda sa 17. senzoričkog ocjenjivanja meda Zagrebačke županije u organizaciji Saveza pčelarskih Udruga Zagrebačke županije održati će se 12. – 13. listopada 2019. godine na Trgu Stjepana Radića u Kravarskom. Podsjetimo se da na području ove županije djeluje 10 pčelarskih udruga čiji članovi u prosjeku svake godine proizvedu oko 600 tona visokokvalitetnog meda. Zato nemojte propustiti ovu prigodu da kušate i kupite najbolji med ovog dijela Lijepe naše. Program 10. Festivala pčelarstva možete vidjeti OVDJE

Udruga pčelara Bujštine u petak, 11. listopada 2019. s početkom u 18:00 sati u Gradskoj vijećnici Umag organizira stručno predavanje pod nazivom: “Kako umanjiti rizik stradavanja pčela zbog korištenja pesticida” koje će održati dr. sc. Nediljko Landeka, dipl. ing. sanit. voditelj Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije u Puli, aktivan član PU Pula i predstavnik istarskih pčelara u Hrvatskom pčelarskom savezu, u pčelarskim krugovima naročito cijenjen zbog senzibiliteta u odnosu na zaštitu prirode, zbog čega je često prisutan u medijima, gdje upozorava javnost na štetne učinke pesticida. Zbog izuzetne zanimljivosti teme organizatori pozivaju sve građane, vinogradare, maslinare, poljoprivrednike da se odazovu u što većem broju, jer unatoč reguliranim propisima kojima se navode obaveze načina korištenja pesticida koji ugrožavaju pčele u poljoprivredi i javnom zdravstvu, svjedoci smo da do pojave stradavanja pčela ipak dolazi. Organizatori ovim predavanjem žele potaknuti užu suradnju poljoprivrednika, lokalne samouprave i pčelara na području svog djelovanja kako bi rizike stradavanja pčela uslijed korištenja pesticida sveli na minimum, odnosno zajedničkim snagama osigurali opstanak pčelinjih zajednica, a čime i opstanak nas ljudi na Zemlji.

U Umagu se od  7. – 19. listopada slavi DJEČJI TJEDAN u organizaciji Društva „Naša djeca“ uz financijsku potporu Grada Umaga, Muzeja grada Umaga, POU-a „Ante Babić“ i drugih partnera. Bogat i šarolik program uključuje razne zabavne aktivnosti za djecu: zabavljače na štulama, vožnju vlakićem ulicama grada, oslikavanje lica, razmjenu Stikeeza, Yughi-oh karata i figurica iz Kinder jaja, a osim toga djeca će pisati poruke odraslima, a organizatori prikupljati knjige za pedijatrijski odjel u Umagu. Program možete vidjeti OVDJE Dobro došli!

Udruga pčelara „Zrinski” pod pokroviteljstvom Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije 17. studenoga 2019. u Slavonskom Brodu organizira 14. Međužupanijsko ocjenjivanje meda s međunarodnim sudjelovanjem. Više o tome OVDJE

Udruga proizvođača meda od kadulje u suradnji s Katedrom za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Udrugom pčelara „Kadulja”, otok Krk, Udruženjem pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije – Primorsko-goranskim pčelarskim savezom, Udrugom pčelara „Kadulja”, otok Pag i uz financijsku potporu Primorsko-goranske županije, Općine Omišalj, Grada Krka i Općine Punat objavljuje Javni natječaj za 4. ocjenjivanje kvalitete meda od kadulje s međunarodnim sudjelovanjem SALVIA AUREA 2019. Pravila natječaja možete naći OVDJE

U Pčelarskoj knjižnici Janeza Goličnika na Brdu pri Lukovici pohranjene su publikacije s područja pčelarstva, znanstveni i stručni radovi, međunarodne pčelarske revije, video filmovi o životu pčela i druge slične tiskovine iz Slovenije i drugih zemalja. Pčelarska knjižnica Janeza Goličnika je otvorena svaki prvi četvrtak u mjesecu od 15 do 18 sati. U knjižnici ČZS je za prelistavanje i čitanje literature ima deset slobodnih mjesta. Literaturu možete posuditi i za doma, a članstvo je besplatno. U listopadu knjižnica će biti otvorena u četvrtak, 03.09.2019. godine od 15:00 – 18:00 sati. Dobrodošli!

Na našu novu pitalicu: „Što je to – PERGA?“ odgovara nam OVDJE jedna od najkompetentnijih stručnjakinja za ovo područje u regiji dr Verica Milojković, specijalista opće medicine i licencirani apifitoterapeut, predsjednica Srpskog Apiterapeutskog Društva u članku „PERGA – čudo prirode“.

Osječki sajam d.o.o., pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, u suradnji s HGK ŽK Osječko-baranjske županije i HOK OK Osječko-baranjske županije, organizira 22. OSJEČKI JESENSKI SAJAM, koji će se održati od 04. – 06. listopada 2019. godine na sajamskom prostoru Pampas, u Osijeku, Šandora Petefija 204/a. Na izložbenim prostorima će osim sektora poljoprivrede, prehrane, autohtonih proizvoda, graditeljstva, stanovanja i ekologije, biti prezentirane mogućnosti i dostignuća pčelarske proizvodnje u Slavoniji i Baranji kroz DANE MEDA U HRVATSKOJ 2019 (24. Nacionalno ocjenjivanje kvalitetnih sorti meda, 18. ocjenjivanje pakovina meda i proizvoda na bazi meda te 15. ocjenjivanje kvalitete pića od meda i na bazi meda) u organizaciji HGK ŽK Osijek i suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku, pčelarske izložbe, stručna predavanja s aktualnom temom o pčelarstvu u organizaciji s pčelarskom udrugom „Pčela“ i Pčelarskim savezom Osječko-baranjske županije i obilježavanje 140 godina postojanja udruge – najstarijeg pčelarskog društva u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. Dobro došli!

Obalno čebelarsko društvo Koper u suradnji s ČZS je 28. – 29. rujna 2019. godine sudjelovalo na manifestaciji SLADKA ISTRA. Program se odvijao na više lokacija, a posjetitelji su imali prigodu kušati raznolike okuse meda iz sheme kakvoće „Slovenski med sa zaštićenom geografskom oznakom“, te Kraški med i Kočevski šumski med s zaštićenom oznakom podrijetla. Sva tri meda su zaštićena na europskoj razini i vrhunske su kvalitete. Uz prodajno-izložbene štandove u Verdijevoj ulici u starom dijelu Kopra (gdje je i sjedište Udruge), tu su bile i radionice za djecu, kao i kuhanje kave s medom te gledanje pčelinjeg svijeta kroz 3D naočale, a najmlađe posjetitelje pozdravit će i pčelica Sivka. U subotu, 28. rujna na Trgu pri upravi za pomorstvo održan je Cocktail show koji je vodio Aleš Ogrin, predsjednik Društva barmena Slovenije kako bi nas naučio kako se pripremaju cocktaili s medom. Na Gortanovom i Staničevom trgu organizirana je kuharska radionica Pčelinji raj koju je vodio poznati kuharski majstor Štefan Rozman. Nešto kasnije na Titovom trgu održana je svečana dodjela priznanja za najbolji med sa senzorskog ocjenjivanja meda u organizaciji OČD Koper. Titulu šampiona meda za 2019. godinu osvojila je Tatjana Grdadolnik, pčelarka iz Brezovice pri Ljubljani, a priznanje i nagradu joj je dodijelio Klavdijo Babič, pčelarski savjetnik JSSČ i predsjednik OČD Koper. Za dobitnike priznanja i druge pčelare organiziran je prigodni domjenak u prostorijama OČD Koper. Manifestacija „Sladka Istra“ traje i u nedjelju s istim medeno slatkim programom na istim lokacijama u slijedećim terminima: vođena degustacija meda (Titov trg, 11:00), Cocktail show (12:00) i Kuharska radionica (Prešernov trg, 17:00), pa ako niste najslađoj priredbi u Sloveniji prisustvovali prvi dan, možete to nadoknaditi u nedjelju, 29. rujna od 9:00 do 19:00 sati.

Slovenski pčelarski savez u suradnji s općinom Lukovica četvrti put za redom organizira Festival pčelarske pjesme koji će se održati u petak, 6. prosinca 2019. godine u 18:00 sati u prostorijama Kulturnog centra Janka Kersnika u Lukovici. Organizatori pozivaju muške, ženske ili mješovite pjevačke sastave da se na festivalu predstave s tri slovenske pjesme po vlastitom izboru, od kojih jedna mora imati pčelarski sadržaj. Najbolje izvedena pjesma s pčelarskim sadržajem bit će nagrađena, a pobjedniku festivala će organizatori osigurati besplatno audio/video snimanje pjesme i javno objavljivanje. Više na: www.czs.si

Ocjenjivački sud foto-natječaja „Čuvajmo pčele“ 2019. je odlučio da su ovogodišnji pobjednici: Antonija Kodžoman (prvo mjesto), Suzana Baričević (drugo mjesto) i Dragica Drašković (treće mjesto). Nagrađene fotografije možete pogledati OVDJE Organizator natječaja – Udruga pčelara Bujštine još jednom svim učesnicima zahvaljuje na prelijepim fotografijama!

U finale foto-natječaja „Čuvajmo pčele“ koji u sklopu projekta istog naziva organizira Udruga pčelara Bujštine ušli su: Antonija Kodžoman, Damir Gregurić, Dragica Drašković, Sandra Manc, Suzana Baričević i Veronika Ivančević.

I ove godine se u organizaciji HUP Pčelinjak, PU Propolis, UPIM, Udruge Ulište i SŠ Bedekovčina održava Inkluzivna pčelarska škola za konvencionalno i ekološko pčelarstvo. Nastava se održava na Kampusu Borongaj, paviljon 80, jedan puta na tjedan u večernjim satima. Teoretska nastava se održava od listopada 2019. do svibnja 2020. godine. Praktični dio počinje u proljeće 2020. godine kad dozvole vremenske prilike. Predavači u školi su naši vrsni stručnjaci po pitanju pčelarstva kao što su prof. Nikola Kezić, ujedno i voditelj pčelarske škole, mr.sc. Janja Filipi sa Sveučilišta u Zadru, mr.sc. Marija Ševar i mnogi drugi. Više o specifičnostima ove pčelarske škole na: www.pcelinjak.hr

Nemojte propustiti priliku da posjetite slijedeće pčelarske manifestacije: 27. i 28. rujna 2019. godine na prostoru gradskog parka u Ogulinu s početkom u 10 sati pčelarsko društvo Ogulin organizira 12. Dane meda „Zlatno saće 2019.“, a 5. listopada 2019. godine u Domu kulture u Popovači udruga pčelara „Lipa“ iz Popovače i Turistička zajednica Grada Popovače organiziraju 8. Dane meda i ocjenjivanje meda uz pčelarsku izložbu, prodaju pčelinjih proizvoda i opreme te stručno-znanstveni skup. Dobro došli!

Naš kolega pčelar – praktičar i predavač prof. Sulejman Alijagić poslao nam je pismo s utiscima s netom završenog pčelarskog sajma 14. Medena Tuzla: „Tuzla je jučer bila centar evropskog pčelarstva gdje su se okupili pčelari iz BiH, Srbije, Hrvatske, Mađarske, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Austrije….bila je čast pored kolega (Adnan Kunić, Slobodan Jevtić) biti jedan od predavača na otvorenom prostoru na temu: Izazovi i iskušenja u praktičnom pčelarstvu. Pored svih izazova smatram da ovakvim druženjem i razmjeni iskustava možemo pomoći našim vrijednim pčelicama da opstanu. Zahvaljujem se svima na predivnom druženju posebno Hamid Zlatić, Mirsad Karalić i Šemso Omerović naši BH ambasadori pčelarstva u EU koji nas usmjeravaju ka boljem i naprednijem pčelarstvu po standardima EU i dobre pčelarske prakse. Zahvaljujem se DP “Nektar” i predsjedniku Šefik Čivić na dodjeli plakete Zlatna Pčela za razvoj i unaprjeđenje pčelarstva u jugoistočnoj Europi. Svim dobitnicima priznanja čestitam a svim pčelarima želim uspješno prezimljavanje pčelinjih zajednica – medno!“

U Gradskom muzeju Bjelovar otvorena je gostujuća izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja “Zašto je pčela važnija od čovjeka” čija je ravnateljica prof. dr. sc. Tatjana Vlahović, dipl. ing. geol. te autori izložbe dr. sc. Iva Mihoci, dr. sc Zorana Sedlar i Petar Crnčan, mag. exp. biol. nazočili otvaranju. Izložbu je otvorio dogradonačelnik Igor Brajdić. Izložba je otvorena za posjetitelje do 31. listopada 2019. godine utorkom, srijedom, četvrtkom i petkom 9 – 17 sati, subotom 9 – 13 sati. Dobro došli!

O matičnoj mliječi, njenim supstancama i benefitima za ljudsko zdravlje pisali smo u više navrata prenoseći spoznaje i iskustva nekih od najpoznatijih stručnjaka u tom području u regiji, a ovaj ćemo put dati naglasak na učinak matične mliječi na plodnost u tekstu OVDJE koji potpisuje dr. Verica Milojković, specijaliskinja opće medicine i apiterapeutkinja iz Niša, predsjednica Udruženja apiterapeuta Srbije

U subotu, 21. rujna 2019. održao se šesti po redu domjenak članova Udruge pčelara Bujštine, njihovih obitelji, kolega i prijatelja iz drugih krajeva hrvatskog i slovenskog dijela Istre. Opširnije o tradicionalnom jesenskom okupljanju pčelara Bujštine OVDJE

Za vikend 21. – 22. rujna 2019. godine u Svetvinčentu će se održati 8. Festival sira, 20. Naj koza i 3. Smotra istarske ovce. Ova gastronomska manifestacija bit će odlična prigoda za kušanje domaćih sireva, a posjetitelji će moći uživati i u bogatom kulturno-zabavnom programu: Izboru Naj-koze, izložbi starih istarskih zanata i suvenira, pastirskim igrama. A kako se sir izvrsno sljubljuje s medom, odlučili smo vam OVDJE ponuditi par recepata iz Istre i Slovenije u kojima su glavni sastojci SIR & MED.  

Uz prekrasnu prirodu i more koje ga okružuju te bogatu arheološku i kulturnu baštinu otok Krk nudi i niz gastronomskih razloga za posjetu. Uz kvarnerske plodove mora, Krk je poznat po janjetini, vinu žlahtina, pršutu i siru i još mnogo slasnih delicija. Od danas, 20. rujna do 20. listopada 2019. godine u 14 restorana na otoku se održava gastronomska manifestacija KRK FOOD FEST: OKUSI JESENI u sklopu koje ćete moći kušati specijalitete poput pašteta od pršuta, smokava i oraha, juhe od mrkve i naranče, mrkač na salatu sa smokvama i pomidorima, pačja prsa s pireom od boba i umakom od borovnice, šurlice sa šumskim gljivama i pancetom, biftek od jelena u krusti od kakaa s restanom bučom, kruške u crnom vinu i uz još stotinjak specijaliteta i – palačinke od bundeve s medom i orasima. Dobro došli na Krk Food Fest 2019.

Podsjećamo sve zainteresirane da se 20. – 21. rujna na Trgu Slobode u Tuzli održava 14. međunarodni pčelarski sajam MEDENA TUZLA 2019. u sklopu kojeg su organizirana stručna edukativna predavanja za pčelare, izložba opreme i predstavljanje inovacija u pčelarstvu, te degustacija i prodaja pčelinjih proizvoda. Na manifestaciji će se održati i svečana dodjela priznanja za najbolje uzorke meda sa 5. međunarodne tehnološke i senzorske analize meda. Dobro došli!

Podsjećamo sve zainteresirane da će se u subotu, 21. rujna 2019. godine u organizaciji SPOS-a u Vranju održati Treći pčelarski sajam jugoistočnog Balkana – jedinstvena manifestacija međunarodnog karaktera, sa kompleksnim prodajnim, izložbenim, obrazovnim, promotivnim, privrednim i turističkim sadržajima koji će zasigurno privući veliki broj pčelara iz Srbije, Makedonije, Albanije, Grčke, Bugarske, Turske i Crne Gore. Sajam je otvoren od 9:00 do 19:00 sati, ulaz je besplatan, kao i parkiranje za izlagače i posjetitelje. Dobro došli!

U Sarajevu je od 9. – 12. rujna 2019. godine održan 17-ti po redu BEE FEST – tradicionalni međunarodni sajam pčelarstva i pčelarske opreme, najstariji i najveći sajam iz ove gospodarske grane u BiH. Sajmu je ove godine prisustvovalo i pedesetak pčelara iz Hrvatske, a prvi put je organizirano i natjecanje u dječjem stvaralaštvu pod nazivom “Med je cool” u kojem je sudjelovalo više od 1.000 mališana sa svojim likovnim i literarnim radovima na temu pčela, pčelarstva i pčelinjih proizvoda.

Od četvrtka, 19.-tog do subote, 21. rujna 2019. godine u Rapcu se održava tradicionalna Međunarodna smotra plesova i glazbe europskih folklornih skupina na kojoj će ove godine nastupiti folklorne skupine iz Italije, Bugarske, Estonije i Litve. U sklopu manifestacije bit će predstavljena i bogata folklorna tradicija Istre, pa smo tim povodom i naše maskote odjenuli u istarsku narodnu nošnju za pitalicu, koja ovaj put nema veze s pčelama, pčelarstvom ili pčelinjim proizvodima: „Znate li što je: traveša, bičve, zepe ili brgeše?“ Dijelovi su to istarske tradicijske narodne nošnje ili kako ovdje kažu oprave ili robe. Faco je bijela marama kvadratnog oblika presavijena u formi trokuta kojom bi pripadnice ljepšeg spola pokrile kosu preko pletenice. Stomanja je bijela pamučna košulja, a modrna smeđa vunena haljina bez rukava na koju dolazi traveša i kanica oko struka. Bičve su bijele platnene dokoljenke na koje se stavljaju crne zepe. Muškarci na glavi nose smeđu baretu, a na nogama crne pastole. Krožat je smeđi prsluk, a brgeše vunene hlače. Istarska tradicijska nošnja se razlikuje od kraja do kraja, kao i nacionalne pripadnosti, pa su tako i kolokvijalni nazivi pojedine opreme veoma raznoliki. Dobro došli u Rabac na Međunarodnu smotru folklora 2019.

Podsjećamo sve zainteresirane pčelare i druge ljubitelje pčela i pčelinjih proizvoda da je danas, 19. rujna 2019. godine otvorenje izložbe “Zašto je pčela važnija od čovjeka” u Gradskom muzeju Bjelovar s početkom u 19:00 sati. Izložba će biti otvorena od 19. rujna do 31. listopada 2019. godine. Ulaz je slobodan. Dobro došli!

Udruženje pčelara “Kesten” Cazin, objavljuje Javni poziv za Drugo međunarodno ocjenjivanje meda u Cazinu. Ocjenjivanje se organizira u suradnji sa Savezom pčelara Unsko-sanskog kantona, Veterinarskim zavodom Bihać i sa certificiranim stručnjacima za senzorsko ocjenjivanje meda iz Saveza pčelara Republike Slovenije (ČZS). Prikupljanje uzoraka će se vršiti od 04.09. do 04.10. 2019. godine. Uplata po uzorku iznosi 15 KM, a za uzorke izvan BiH, uplata po uzorku je 10 eura. Ocjenjivanje će se vršiti prema Pravilniku o senzornom ocjenjivanju meda. Završna svečanost proglašenja najbolje ocijenjenih medova i dodjele priznanja će se održati u sklopu Petog Cazinskog sajma meda, 02.11.2019. godine. Dodatne informacije na telefon: 061 / 980 – 941 (Hazim Hodžić, predsjednik udruženja).

Primorsko – goranska županija je nabavila 40, a pčelarska Udruga Grada Novi Vinodolski povukla je 9 električnih ograda za zaštitu pčelinjaka od velikih zvijeri u vrijednosti 45 tisuća kuna kroz Program suradnje Interreg Slovenija – Hrvatska V-A 2014. – 2020. putem projekta CARNIVORA DINARICA – prekogranična suradnja i usluge ekosustava u dugoročnom očuvanju populacija velikih zvijeri u sjevernim Dinaridima.

U nedjelju, 8. rujna 2019., u prostorijama ČD Škofja Loka otvorena je pčelarska muzejska izložba kao završni događaj međunarodnog projekta suradnje MED-O-VITA, o kojem smo pisali u kontekstu Edukativnog gradskog pčelinjaka u Labinu dijela projekta koji su realizirali LAG „Istočna Istra“ i PU Labin. U stvaranju muzejske zbirke u Škofjoj Loki sudjelovali su ČD Škofja Loka, Loški muzej, Razvojna agencija Sora i Društvo Sožitje. Izložba pruža posjetiteljima uvid u slovensku pčelarsku tradiciju kao i šire značenje pčela i pčelarstva. Izložba je prilagođena i djeci koja će upoznati čudesni svijet pčela putem maštovitih ilustracija i radionica, a interaktivnim sadržajima izložba će privući i tinejdžere zainteresirane za moderniju tehnologiju. Ova će zbirka zasigurno dopuniti turističku ponudu ovog kraja, a važno je naglasiti da su organizatori sudjelovali i u stvaranju brošure s medenim receptima o kojoj je također bilo riječi na Pčelarskom sajmu u Rapcu. IZVOR: http://www.czs.si

U subotu, 14. rujna 2019. godine na Placi u Barbanu je održana Fešta smokve i smokvenjaka na kojoj su posjetitelji imali priliku gledati, kušati i kupiti proizvode od smokava, a kako se smokve odlično mogu kombinirati s drugim voćem i medom, ako se već niste zasladili delicijama, predlažemo da priredite gurmanski doživljaj doma prema receptu iz Medene kuharice smišljenom baš za takvu prigodu OVDJE

„Jutarnji list“ je nedavno objavio zanimljiv članak u kojem novinarka Karla Juničić analizira stanje u pčelarskom sektoru kod nas i u svijetu u pogledu proizvodnje, uvoza i izvoza meda, kao i njegove potrošnje po stanovniku u Hrvatskoj u kontekstu novog nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje 2020. – 2022. godine. Najvažnije dijelove teksta prenosimo OVDJE u našoj stalnoj rubrici TOP TEMA

U subotu, 14. rujna 2019. godine u hotelu “Malin” u Malinskoj na otoku Krku, održan je stručno – znanstveni skup 2. ZELENO – PLAVA PČELARSKA ORIJENTACIJA 2019. u organizaciji Udruga proizvođača meda kadulje, Udruga proizvođača meduna, Udruga pčelara „Kadulja“ Otok Krk, uz institucionalnu potporu Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije – Primorski-goranski pčelarski savez, Hrvatskog pčelarskog saveza, Katedre za zdravstvenu ekologiju, Medicinskog fakulteta u Rijeci te Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije. Ova je manifestacija po drugi put okupila domaće proizvođače, stručnjake i znanstvenike s ciljem pozicioniranja zeleno-plave orijentacije u pčelarskom sektoru i definirali odrednice kakvoće pčelinjih proizvoda Jadranske i Sjeverozapadne Hrvatske. Na skupu su izlagali Nedjeljko Mrakovčić o postignućima i daljnjim pravcima djelovanja Udruženja pčelarskih udruga PGŽ – Primorsko-goranskog pčelarskog saveza, Mirko Aljmaši iz Udruge proizvođača meda kadulje o rezultatima i dostignućima projekta „Salvia aurea“, doc. dr. sc. Dražen Lušić na temu „Jesmo li pobijedili u bitci za hrvatski med?“, Branko Vidmar o goranskom medunu – prvom hrvatskom medunu sa zaštićenim znakom izvornosti te Patricija Hegedušić iz Ministarstva poljoprivrede RH o očekivanjima i izazovima zaštite naziva europskim oznakama kvalitete. Skup je završio pčelarskim druženjem. Više o ovom događaju na službenoj web-stranici Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije: www.upu-pgz.hr

A ako vas put ipak nije odveo u Rabac na Pčelarski sajam i Cooking show i niste na rivi kušali specijalitete iz zajedničke kuharice „Recepti s medom/Jedi z medom“ LAG-a „Istočna Istra“, LAS s CILjem, LAS loškega pogorja i LAS Mežiške doline, probajte se sami okušati kao medeni kuhar ili slastičar i pripremiti neku od poslastica uz neke od 20 recepata iz nove medene kuharice OVDJE

Nakon svečanog otvorenja Edukativnog gradskog pčelinjaka u Labinu, u večernjim satima na Pčelarskom sajmu u Rapcu LAG “Istočna Istra” i partneri iz Slovenije predstavili su med i druge pčelinje proizvode sa svojeg područja, održana je degustacija, nakon koje je na rivi uslijedio međunarodni cooking show jela s medom objedinjenih u zajedničkoj kuharici „Recepti s medom/Jedi z medom“. Više o sajmu OVDJE 

U subotu 14. rujna 2019. u labinskom naselju Vilete u prisustvu nositelja međunarodnog projekta „MED-O-VITA“ – Lokalne akcijske grupe “Istočna Istra”, njenih partnera iz Slovenije – LAS s CILjem, LAS loškega pogorja i LAS Mežiške doline i suradnika – Pčelarske udruge Labin, te visokih uzvanika iz Županije Istarske, Grada Labina, kao i pčelara i građana Labinštine i Slovenije u 11:00 sati je otvoren Edukativni gradski pčelinjak. Opširnije o ovom događaju OVDJE

Dr. Jeffery Stuart Pettis, аmerički biolog i entomolog, voditelj Lаborаtorije zа istrаživаnje pčelа u Istrаživаčkom centru Američkog ministаrstvа poljoprivrede SAD u Beltswillu (1996. – 2016.), nа Univerzitetu „Bern“ u Bernu u Švicаrskoj (2016. – 2017.), u SAD (2018), novoizabrani predsjednik najveće svjetske pčelarske organizacije APIMONDIA, nedavno je dao ekskluzivni intervju za časopis „Srpski pčelar“ koji možete pročitati na web-stranicama: www.spos.info Dr. Pettis je svjetski priznаt znanstvenik – istrаživаč ponаšаnja pčelа, poznаt je i po tome što je sа Dennis vanEngelsdorpom, s Pensilvаnijskog držаvnog univerzitetа, otkrio sposobnost pčelа dа otkriju pesticide i štetne gljivice u sаkupljenoj peludi, а zаtim dа ih izoliraju od ostаlih mаterijа u košnici. Istraživao je i sinergistički učinak imidаklopridа nа pčele zа koji se pokаzаlo dа doprinosi CCD-u.

Udruga pčelara LIPA – Pazin, u suradnji sa Hrvatskom udrugom senzorskih analitičara meda i Istarskom županijom organizira uvodni tečaj u senzorsku analizu meda. Program traje 28 sati u 4 dana (09:00 – 17:30), a odvijat će se u Edukacijskom gastronomskom centru Istre, na Gortanovom brijegu kraj Pazina. Planirano vrijeme održavanja je sredina listopada ili studeni, a dio troškova snosi Istarska županija. Prijave se zaprimaju na e-mail: info@lipa-pazin.hr Broj polaznika je ograničen, a prednost imaju mlađi pčelari.

Udruga pčelara Bujštine organizira tradicionalni domjenak pčelara Bujštine i prijatelja iz Istre i Slovenije u subotu, 22. rujna 2019. godine. Okupljanje počinje u 12:00 sati u objektu Mjesnog odbora Babići. Svojim ćete prisustvom uveličati druženje kolega po struci iz svih pčelarskih udruga u Istri, kao i svih drugih prijatelja pčela i prirode. Dobro došli!

Vlada republike Hrvatske je 12. rujna 2019. godine usvojila Nacionalni pčelarski program za razdoblje od 2020. do 2022. godine s ciljem poboljšanja općih uvjeta proizvodnje i stavljanja na tržište pčelarskih proizvoda. Ovim je programom, sufinanciranim sredstvima Europske unije u 50 postotnom udjelu, osigurano je 44,5 milijuna kuna, odnosno 14,8 milijuna kuna za svaku godinu trajanja Programa, a provodit će se kroz osam mjera: Tehnička pomoć pčelarima i organizacijama pčelara, Suzbijanje štetnika i bolesti pčela, naročito varooze, Racionalizacija troškova selećeg pčelarenja, Mjere za potporu laboratorija za analizu pčelinjih proizvoda s ciljem potpore pčelarima da svoje proizvode plasiraju na tržište i povećaju njihovu vrijednost, Obnavljanje pčelinjeg fonda, Suradnja sa specijaliziranim tijelima za provedbu programa primijenjenih istraživanja u području pčelarstva i pčelarskih proizvoda, Praćenje tržišta i Poboljšanje kvalitete proizvoda s ciljem iskorištavanja potencijala proizvoda na tržištu. Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano pomaže hrvatskim pčelarima, olakšava im proizvodnju i pokriva dio troškova, a sustavno radi i na promociji domaćeg meda, a ovim mjerama želi očuvati zdrave, vitalne izvorne populacije pčela te podići konkurentnost pčelarskog sektora kako bi se osigurao dovoljan broj pčelinjih zajednica za uspješno oprašivanje poljoprivrednih usjeva i samoniklog bilja, uz smanjenje gubitaka pčelinjih zajednica zbog pojave i širenja pčelinjih bolesti, očuvati kvalitetu pčelinjih proizvoda, poticati uzgoj lokalno adaptiranih pčelinjih zajednica i omogućiti daljnji razvoj i unaprjeđivanje znanja i vještina pčelara s naglaskom na mlade, a s ciljem poboljšanja ekonomske uspješnosti proizvodnje i trženja pčelinjih proizvoda, naglašeno je na sjednici Vlade.

0d 8. do 12. rujna 2019. godine u Montrealu u Kanadi je održan 46. međunarodni pčelarski kongres APIMONDIA 2019. – najveća svjetska manifestacija koja okuplja brojne svjetske stručnjake i znanstvenike iz područja pčelarstva, biologije, ekologije i tehnologije. Ove je godine izabrano i novo vodstvo Svjetske pčelarske organizacije te čelni ljudi znanstvenih komisija za Ekonomiju pčelarenja, Zdravlje pčela, Biologiju pčela, Oprašivanje i medonosno bilje, Tehnologiju pčelarenja i kvalitetu, Apiterapiju te Razvoj pčelarstva u ruralnim krajevima. Nakon smrti Philipa McCabea 20.11.2018. godine, dužnost predsjednika je obavljao dr. Peter Kozmus, a od jučer slijedeće dvije godine tu će čast imati dr. Jeffery Stuart Pettis, američki biolog i entomolog čija su istraživanja ponašanja pčela u Beckville Bee Laboratory Ministarstva poljoprivrede SAD dovela do značajnog napretka u razumijevanju uzroka masovnih pomora pčela u Sjevernoj Americi, došavši do zaključka da su jedan od presudnih čimbenika CCD-a bili pesticidi, prije svega neinikotinoid imidakloptrid. Slijedeća 47. po redu Apimondia će se održati 2021. godine u Rusiji u mjestu Ufa.

Gradski muzej Bjelovar Vas poziva na otvorenje gostujuće izložbe Hrvatskog prirodoslovnog muzeja “Zašto je pčela važnija od čovjeka?” koje će se održati u četvrtak, 19. rujna 2019. godine s početkom u 19:00 sati. Izložba je nastala u suradnji Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja. Hrvatskog pčelarskog saveza, Veterinarskog i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Izložbom se prikazuje biologija i ekologija pčela i pčelinjih zajednica, njihova međuovisnost s biljnim svijetom i uloga u očuvanju bioraznolikosti te tradicijsko pčelarstvo s područja kontinentalne hrvatske i susjednih zemalja. Izložbu prate brojni artefakti kao i vrste pčela iz fundusa Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja iz Zbirke opnokrilaca te sjajno preparirane biljke koje ovise o oprašivanju pčelama. Izložba je otvorena do 31. listopada 2019. godine. Dobro došli!

Nemojte zaboraviti: u subotu, 14. rujna 2019. godine u hotelu „Malin“ u Malinskoj na otoku Krku održat će se drugi po redu stručno – znanstveni skup ZELENO – PLAVA PČELARSKA ORIJENTACIJA, a 25. i 26. listopada 2019. godine u Centru Zamet u Trg riječkih olimpijaca 51000 Rijeka će se održati 6. smotra pčelarstva Primorsko-goranske županije RIJEČKI MEDENJAK 2019. i 13. natjecanje pčelara Hrvatske i Primorsko-goranske županije u ocjenjivanju kvalitete meda ZLATNO ULIŠTE 2019.

Lokalna akcijska grupa Istočna Istra i partneri u međunarodnom projektu „MED-O-VITA“ u suradnji s Pčelarskom udrugom Labin ove će subote 14.09.2019. otvoriti Edukativni gradski pčelinjak u Labinu (Vilete) s početkom u 11:00 sati te Sajam pčelinjih proizvoda u Rapcu s početkom u 18:00 sati. Više o programu na: http://www.lag-istocnaistra.hr 

Fitoterapija je metoda liječenja, ublažavanja te sprječavanja bolesti i tegoba upotrebom cijelih ljekovitih biljaka ili njihovih dijelova (cvjetova, listova, korijena, itd.) te upotrebom sastojaka (eteričnih ulja, ekstrakata i drugih izolata) kao i gotovih pripravaka (čajeva, tinktura, masti, kapsula). Stoljećima unazad korištena kao temeljni dio pučke medicine, danas predstavlja potpornu metodu terapije uz standardnu medicinu u prevenciji i liječenju blažih oblika bolesti. Učilište terapijskih vještina Galbanum iz Zagreba koje je kroz 10 godina svog postojanja je osposobilo gotovo 1000 polaznika u području fitoterapije, aromaterapije, refleksoterapije, masaže i ayurvede – zbog velikog interesa u listopadu 2019. godine otvara novi tečaj za zvanje fitoterapeut i tako pruža novu mogućnost da proširite svoje znanje iz područja prirodnih terapija, poboljšate kvalitetu vlastitog i života svojih bližnjih, a kako je program verificiran od strane MZOS i upisuje se u radnu e-knjižicu, možda i započnete samostalnu djelatnost. Voditelj programa je Ksenija Krajina Pokupec, dr. med. fitoterapeut. Više informacija na: www.galbanum.hr Požurite: broj mjesta je ograničen!

Na svjetskoj pčelarskoj konferenciji APIMONDIA 2019. koja se ove godine održava u Montrealu (Kanada) od 8. – 12. rujna 2019. iz bogatog programa predavanja svjetski poznatih i priznatih pčelarskih stručnjaka, nutricionista i apiterapeuta izdvajamo prezentaciju Frederique Keller, licencirane akupunkturiskinje i fitoterapeutkinje koja prakticira i homeopatiju i apiterapiju (apitoksinoterapiju) iz New Yorka o postoperativnoj terapiji ozljeda tkiva apipunkturom.

Pčelari u široj regiji ne pamte tako slabu medonosnu godinu u kojoj su prihranjivali pčele u cvatnji bagrema, a ni paša na kestenu i lipi nije za pohvaliti se. Loše vijesti dolaze i iz susjednih država. Jednu od njih pod naslovom „Pčelari ove godine bez meda, u padu i broj preživjelih pčela“ o katastrofalnim rezultatima pčelarske sezone 2019. u BiH u cjelosti objavljujemo OVDJE u našoj redovnoj rubrici TOP TEMA

Naši suradnici dr. sc. Gordana Hegić (Hrvatsko apiterapijsko društvo) i Oliver Novosel iz Zagreba su nam poslali poveznicu za prilog Z1 o pčelarskom tečaju za branitelje koji provodi HAD u suradnji s Udrugom za kreativni socijalni rad i Gradskim uredom za branitelje grada Zagreba na Edukativnom urbanom pčelinjaku pod naslovom „Ovi branitelji zaista rade kao pčele!“ (novinar: I. Petrović; kamera: R. Remenarić; montaža: I. Neff), koji možete pogledati na: https://www.youtube.com/watch?v=20S_qLrX0yg 

Ovu bi godinu pčelari najradije zaboravili, jer je bila izuzetno nepovoljna i za pčele i za proizvođače meda. Ekstremne vremenske promjene su pčelama poremetile ustaljeni ritam života, što se odrazilo na brojnost, snagu i zdravlje zajednica. S druge strane, medonosne su paše potpuno podbacile, osim nešto livadskih krajem ljeta. Stoga ne čudi da je dnevni list 24 sata objavio članak pod naslovom „Pčelari očajni prinosom: Pčele su na rubu, med jedva daju…“ koji potpisuju Iva Milotić i Franjo Lepan, a mi ga u cijelosti prenosimo OVDJE u redovnoj rubrici TOP TEMA

U okviru generalne skupštine Međunarodne federacije pčelarskih udruženja (APIMONDIA) 8. – 12. rujna 2019. godine u Montrealu (Kanada) održava se i Svjetski pčelarski kongres koji svake druge godine okuplja relevantne institucije, organizacije, znanstvenike iz domene pčelarstva i pčelare iz cijelog svijeta radi prezentiranja znanstvenih i istraživačkih radova s ciljem razvitka pčelarstva i očuvanja pčelinje vrste ugrožene na globalnoj razini. Više o ovoj temi na: https://www.apimondia2019.com

Od desetak autorskih stripova na temu pčela i pčelarstva do sada objavljenih na portalu „Pčelina školica“, kao nedjeljnu poslasticu umjesto medenog deserta, nudimo vam treći po redu strip na temu apiterapije „Super sok za super junake“. Nastavak priče o Turbo Trutiću i Superiški možete pogledati OVDJE u rubrici STRIPOVI, a recept za pripravak iz naslova stripa OVDJE u našoj redovnoj rubrici APITERAPIJA

ČZS, JSSČ u suradnji s LUR – Pčelarski razvojno-obrazovni centar Gorenjske, ČZ Gorenjske i ČD Radovljica organizira 21. rujna 2019. godine s početkom u 10:00 sati u Pčelarskom centru Gorenjske u mjestu Lesce DANE MEDA U KULINARSTVU. Uobičajeno raznolik i zanimljiv program priredbe će obogatiti predavanja, radionice i degustacije koje će držati dr. Sabina Šegula, Mateja Reš, Marija Arh Ivanšek te pčelarski savjetodavci Janez Markič i Tomaž Pintar. Nemojte propustiti ovaj događaj na kojem ćete imati prigodu i nešto naučiti o medonosnom bilju i medu u kuhinji, pripremi jela i napitaka s medom, kušati najbolje specijalitete medenih menija, ali i gledati svijet pčela kroz virtualne naočale ili otići u obilazak oglednog pčelinjaka u okviru centra. Više o ovoj manifestaciji na: www.czs.si

Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Osijek u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku kao znanstvenom institucijom već niz godina organizira gospodarsku manifestaciju DANI MEDA U HRVATSKOJ. U sklopu ovogodišnje manifestacije održat će se 24. ocjenjivanje kvalitetnih sortnih vrsta meda iz cijele Hrvatske, 18. ocjenjivanje pakovina meda i proizvoda na bazi meda te 15. ocjenjivanje kvalitete pića od meda i na bazi meda. Uzorke meda, kao i sve druge uzorke za ocjenjivanje pakiranja meda, pakiranja pića s medom, kvalitete pića od meda i s medom, proizvode koji služe  za poboljšanje zdravlja, a proizvedeni su od meda ili drugih pčelinjih proizvoda te suvenire svi zainteresirani pčelari i pčelarske organizacije koje se bave proizvodnjom i prometom pčelinjih proizvoda morali su dostaviti do 2. rujna 2019. godine. Najbolje ocjenjenim medovima dodijeliti će se priznanja i nagrade dodijeliti će se na završnoj svečanosti 5. listopada u Županijskoj komori Osijek.

Iz tiska je izašao novi broj časopisa „Hrvatska pčela“. U broju 9. za rujan 2019. godine o aktualnostima u pčelarstvu kod nas i u svijetu pišu: mr.sc. Nenad Strižak, Marinko Čavlović, Josip Križ, inž. Damir Gregurić, dr. sc. Gordana Hegić, prof. dr. sc. Ivana Tlak Gajger, Petra Šoštarić, Vlatko Milanović, dr. sc. Nediljko Landeka, Ante Balažić, Vjekoslav Hudolin, dr. med. Zrinka Franić i prof. Matija Bučar. Članak pod naslovom „Pčelinji proizvodi i oralno zdravlje“ možete pogledati OVDJE

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je danas, 2. rujna 2019. Javni poziv za iskaz interesa osnivača školskih ustanova za sudjelovanje u Programu školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka 2019. Više o ovoj temi OVDJE

Tijekom rujna pčelinja paša je znatno smanjena, pa pčelari moraju poduzeti odgovarajuće apitehničke mjere da umanje negativan utjecaj nedostatka hrane. U košnicama se formiraju tzv. medne kape što je pouzdan znak da se pčele pripremaju za zimu. Pregled radova koji trebaju biti obavljeni na pčelinjaku u rujnu pogledajte OVDJE

Na pitanje izumiru li pčele uistinu ili su to tek medijska pretjerivanja, odgovor sa znanstvenog stanovišta na svom predavanju u klubu Sax u Zagrebu pod naslovom „Nestanak pčela – stvarnost ili mit“ dala je prof. dr. sc. Ivana Tlak Gajger, dr. med. vet. sa Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, a vi snimak možete pogledati na: https://www.youtube.com/watch?v=1PW-sxRqGoA

U subotu i nedjelju, 9. i 10. studenoga 2019. godine u organizaciji Saveza pčelarskih udruga Splitsko-dalmatinske županije u Splitu će se održati 10. međunarodni pčelarski sajam „Dalmatina”. U sklopu ove manifestacije Savez organizira 10. natjecanje pčelara i pčelarskih organizacija u kvaliteti sortnih vrsta meda. Uzorci se dostavljaju do 15. listopada 2019. godine. Više o pravilima sudjelovanja i događanjima na sajmu OVDJE

Dana 14. rujna 2019. godine u hotelu „Malin“ u Malinskoj na otoku Krku održat će se drugi po redu stručno – znanstveni skup “Zeleno – plava pčelarska orijentacija”. Na ovom će se skupu okupiti proizvođačke, stručne i znanstvene zajednice u cilju obrade aktualnosti iz pčelarske problematike i predstavljanja programskih odrednica djelovanja pčelarskih udruga i upravnih struktura Primorsko goranske županije u području razvoja pčelarstva i pčelarske proizvodnje u 2019. godini.

LAG Istočna Istra poziva na otvaranje Edukativnog gradskog pčelinjaka koje će se održati u subotu 7. rujna 2019. godine sa početkom u 11.00 sati u Labinu (Vilete). Edukativni gradski pčelinjak realiziran je u sklopu međunarodnog projekta suradnje MED-O-VITA koji se odvija između LAG-a Istočna Istra kao glavnog partnera te tri LAG-a iz Slovenije: LAS s CILjem – Idrija, LAS Loškega pogorja – Škofja Loka i LAS Mežiške doline – Ravne na Koroškem, a u suradnji sa Pčelarskom udrugom Labin. Projekt je financiran iz mjere 19.3.2. Programa ruralnog razvoja.

Prema najnovijim meteorološkim prognozama za par dana nam stiže jesenje vrijeme, no tek iza još jednog vrućeg i sparnog vikenda. Ako budete žedni, sigurno će vam pomoći limunada ili ledeni čaj, a ako su pripremljeni prema receptu mladog slovenskog kuhara Tina OVDJE i još uz to zaslađeni s lipovim medom, onda će gašenje žeđi uspjeti u potpunosti, a užitak zagarantiran! U zdravlje, dragi prijatelji!

Još uvijek je u čitavoj Hrvatskoj sunčano i vruće, samo u jutarnjim satima u unutrašnjosti kratkotrajna magla, kasnije i ponegdje u primorju grmljavina i pljuskovi. I dok na kopnu puše slab do umjeren jugoistočni vjetar, na Jadranu izjutra je bilo malo bure, a tijekom dana je puhao slabi jugozapadnjak. Temperature uz obalu su još uvijek visoke: između 20 i 34*C, a prognoze ukazuju da bi vrućinama mogao doći kraj oko 2. ili 3. rujna. More je i dalje ugodno za kupanje (25 – 28*C), pa uživajte u ljetnim radostima dok možete. A ako vam je sunce osušilo grlo, utažite žeđ smoothijem poput pčelica iz stripa gore.

U studenom 2017. godine Hrvatsko apiterapijsko društvo je organiziralo po prvi put u našoj zemlji tečaj na temu proizvodnje i korištenja pčelinjih proizvoda. Tečaj nije bio namijenjen samo pčelarima, proizvođačima i distributerima pčelinjih proizvoda već i liječnicima, nutricionistima, veterinarima, biokemičarima i farmaceutima, udrugama potrošača, djelatnicima wellness, kozmetičkih, pedikerskih i frizerskih salonima, kuharima i slastičarima, sanitarnim inženjerima i svima drugima koji žele proširiti svoja znanja iz primjene pčelinjih proizvoda u gastronomiji i kulinarstvu, kozmetici, medicini i ponuditi nove proizvode i usluge u svome području rada. I ove godine tečaj APITERAPIJA – PROIZVODNJA I KORIŠTENJE PČELINJIH PROIZVODA će trajati 60 sati, a može se održati u bilo kojem gradu u Hrvatskoj gdje postoji minimalno 30 potencijalnih polaznika. Tečaj u Zagrebu počinje u subotu 31. kolovoza 2019. godine u prostorijama Udruge za kreativni socijalni rad (Lopatinečka 17, Vrbani). Cijena tečaja je ostala ista. Više o uvjetima za upis i načinu prijave, kao i o programu i temama nastave možete saznati OVDJE

U kontekstu velike ekološke katastrofe koja se događa na našem planetu – požari u prašumi Amazoni kao i u Sibiru, Facebook grupa okupljena oko novinarke i foto-reporterke Blanke Komadina Kufner  iz Kastva pokrenula je hvalevrijednu akciju zajedničke sadnje drveća u cijeloj Hrvatskoj tijekom tri dana uživanja: 25, 26. i 27. listopada ove godine. Blanka je predložila slogan “Zasadi drvo, ne budi panj”, njen kolega grafički dizajner Tomica Mustač je izradio plakat, a svoj doprinos za zdravlje naše planete možete dati i Vi: slobodnom sadnjom i poticanjem na razmnožavanje biljaka, te stvaranjem vrtova. Ako pri tom zasadite medonosne biljke, zahvalni će Vam biti i pčele i pčelari. Uključite se u Facebook grupu Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj

Jeste li znali da je prvi strip izdan prije točno 100 godina? Pojam „strip“ dolazi od američkog termina „comic strip“ što doslovno znači „komična traka“. Prvi strip na svijetu „Gasoline Alley“ o Waltu Walletu i njegovoj obitelji tiskan je 1918. godine u crno-bijeloj tehnici kao jedan nedjeljnih priloga u dnevnom listu „Chicago Tribune“, a u „New York Daily News“ stripovi su počeli izlaziti svakodnevno od 1919. godine. Stripova o pčelama nema mnogo i u veoma su raznoliki: od slatke pčelice Maje preko edukativnog „Clan Apis“ do horrora o pčelama ubojicama. Najpoznatiji autor inspiriran ovim malim slatkim bićima s naših prostora je Zdravko Zupan čiji je strip serijal „Zuzuko“ počeo izlaziti 1973. godine. Autorske stripove nadahnute apiterapijom o dr. Trutiću i njegovom Apitimu uz druge o pčelama, pčelarima i sličnim temama, možete pogledati u našoj stalnoj rubrici STRIPOVI

I ove je godine ČZS od 24.08. do 29.08.2019. godine sudjelovala na međunarodnom poljoprivrednom sajmu AGRA u Gornji Radgoni, gdje su za posjetitelje izložili zanimljive sadržaje iz područja pčelarstva: pčelinjak u prirodnoj veličini, prezentaciju pčelarstva i pčelinjeg svijeta putem VR naočala, degustaciju i predstavljanje raznolikosti okusa meda iz sheme kakvoće te radionice za najmlađe. Proslava Dana pčelara 25. kolovoza počela je u 10 sati svečanom objavom rezultata ocjenjivanja kvalitete meda s međunarodnim sudjelovanjem i podjelom priznanja najboljim pčelarima iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Slovačke koji su ovaj put na ocjenjivanje donijeli čak 111 uzoraka. Svoje mjesto među najboljim pčelarima našli su i naši pčelari: OPG Gojko Gostović iz Kastava (zlatna medalja za kadulju, srebrna medalja za kesten), Dražen Bogdan iz Macineca (zlatna medalja za bagrem), Pčelarstvo Trupković iz Čakovca (zlatna medalja za bagrem), Nemanja Vlahović iz Garešnice (srebrna medalja za bagrem). Potom je slijedio stručno-edukativni dio programa u kojem su izlagali pčelar i inovator Jože Smrkolj, pčelar Štefan Štemen, Alen Pavšar iz ŠC Celje, te Slovenska pčelarska akademija. Za govornicom su se izmjenjivali organizatori sajma, predstavnici političke platforme i predsjednik ČZS, a posebno mjesto je imala medena kraljica Valentina Marinič. U nedjelju je po prvi put prezentiran pilot projekt pod nazivom „Pčelarenje VR/Beekeeping VR“ koji posjetiteljima omogućuje pogled u virtualni pčelinjak tehnikom 360 stupnjeva. Od ove aplikacije – za koju su najzaslužniji Lidija Senič,  Alen Pavšar, Matic Holobar i Marko Radoslavljević – očekuje se mnogo, a mi ćemo držati palčeve da što prije nadograde sistem na radost svim znatiželjnim laicima koji žele upoznati čaroban svijet pčela i pčelarstva, bez straha da će ih „piknuti“ koja nestašna pčelica. Slijedeća promocija aplikacije bit će u rujnu na svjetskom pčelarskom kongresu Apimondia u Kanadi. Više o pčelarskim događanjima na sajmu AGRA u Gornji Radgoni na www.czs.si

Uz Državni pčelarski sajam u Beogradu (1. – 2.02.2020.) SPOS organizira i Pčelarski sajam jugoistočnog Balkana u Vranju (21.09.2019.) te Pčelarski sajam dunavskog regiona u Novom Sadu (7.12.2019.). Na ovim će manifestacijama uz domaće pčelarske stručnjake, predavanja će držati i tri gosta predavača iz inozemstva: dr. Annette Schroeder, doktorica prirodnih znanosti i istraživač, inženjer prehrambene tehnologije  Institut za pčelarstvo Hohenheim (Njemačka), dr. Giovanni Formato, voditelj Laboratorije za pčelarstvo pri Institutu za eksperimentalna istraživanja u oblasti sprečavanja bolesti životinja za regije Lacio i Toscana (Italija), istraživač i veterinar te dr. Ralph Büchler, doktor pčelarstva, istraživač i biolog sa Instituta za pčelarstvo Kirchhain (Njemačka). Dr. Schroeder će u Vranju držati predavanje na temu „Zahtjevi za kvalitetu meda na njemačkom tržištu, parametri koji utječu na njegov kvalitetu i savjeti o tehnikama pčelarenja koje osiguravaju vrhunsku kvalitetu meda i propolisa“. Dr Giovanni Formato će u Novom Sadu držati predavanje pšod naslovom „Načini suzbijanja varoe u Italiji, sa osvrtom na trenutno stanje i prognozu daljeg širenja male košnične bube iz Italije u Europu“. Dr Ralph Büchler će u Beogradu držati predavanje na temu „Nova istraživanja o varoi, biotehnička kontrola varoe, najnoviji trendovi u suzbijanju varoe“. 

U samo 3 mjeseca u Brazilu je umrlo više od pola milijarde pčela, piše neprofitna dobrotvorna organizacija Bloomberg. Samo u Rio Grande do Sul pronađeno je 400 milijuna umrlih pčela, u manje od 48 sati nakon što su neke pčele prvi put pokazale znakove bolesti. Laboratorijska istraživanja ukazuju da su glavni uzrok smrti većine pčela u Brazilu: pesticidi s neonikotinoidima i fipronilom (u Europi zabranjeni!). U samo 3 godine u Brazilu legalizirana su 193 pesticida koji sadrže kemikalije zabranjene u EU, otkrilo je otkriveno istraživanje, čime je Brazil postao najveći kupac pesticida na svijetu. Moramo se upitati: zar je moralo biti tako i kada će se napokon u čitavom svijetu stati na kraj proizvodnji i distribuciji pesticida opasnih za pčele i druge oprašivače?

Ambrozija (lat. Ambrosia artemisiifolia L.) je jednogodišnja korovna samonikla biljka, jedna od najistaknutijih invazivnih biljnih vrsta u Europi. Pelud ambrozije smatra se najjačim prirodnim alergenom našega podneblja, zbog specifičnog oblika i kemijskog sustava peludnih zrnaca koja se lako zalijepe za sluzokožu gornjih dišnih puteva. Ambrozija je počela cvjetati još krajem srpnja, a najveću količinu peludi otpustit će do sredine rujna. U sezoni cvjetanja ambrozije, pored redovne terapije, da olakšate simptome kihanja i iritantnog suhog kašlja portal www.dnevno.hr preporučuje provjerene domaće recepture na biljnoj bazi, a mi dio receptura koje sadrže i med prenosimo OVDJE u našoj redovnoj rubrici APITERAPIJA

Još malo pa će kraj najbezbrižnijem i najzabavnijem godišnjem dobu: početak školske godine 2019/20. već kuca na vrata. Nije taj prijelaz s ljetnih praznika u školske klupe lagan ni za djecu, a ni za njihove mame i tate. Nakon „punjenja baterija“ na plažama, treba aktivirati njihove sive stanice kako bi bili spremni za školske obaveze i izazove, a najbolji efekt će dati lagano ponavljanje gradiva i prelistavanje bilježnica. Neka se bude ranije i ranije odlaze na počinak. Optimistična atmosfera kod kuće sigurno pomoći da se lakše nose s novim izazovima koji ih očekuju: naglašavajte pozitivne strane povratka u školu poput novih znanja i novih doživljaja, poznanstava, novih vještina, češće razgovarajte i provjerite kako se osjećaju, potičite ih na odgovornost i neovisnost. Sretan povratak u školu i puno uspjeha u novoj školskoj godini!

Odgovore na pitanje što sve treba uraditi stručan, savjestan i odgovoran pčelar na pčelinjaku krajem ljeta, tj. početkom nove pčelarske sezone i kako najbolje pripremiti pčelinje zajednice za uzimljavanje, potražite OVDJE u našoj redovnoj rubrici PRAKTIČNA ISKUSTVA

Akcija zamagljivanja protiv komaraca prema rasporedu provest će se na području Grada Umaga u noćnim satima između 23. kolovoza 2019. i 31. kolovoza 2019. U slučaju lošeg vremena (kiša, jak vjetar), isti će se provesti/nastaviti prvi sljedeći dan. Mole se pčelari da u navedenom periodu sklone ili zatvore svoje košnice. La fumigazione contro le zanzare verrà eseguita tra il 23/08/2019 e il 31/08/2019. In caso di maltempo (pioggia, vento forte), l’intervento in oggetto sarà posticipato al giorno seguente. La fumigazione contro le zanzare avrà luogo nelle ore notturne. Gli apicoltori della zona sono pregati di traslocare o chiudere le proprie arnie.

Prema podacima DHMZ na istoku i jugu u našoj zemlji i dalje sunčano i vruće. Na sjeveru i zapadu promjenjivo oblačno uz mogućnost za malo kiše, osobito u gorju, a poneki popodnevni pljusak moguć je u unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni. Na Jadranu bura, još podno Velebita s jakim i olujnim udarima, a poslijepodne sjeverozapadnjak i zapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka na kopnu od 14 do 19, na Jadranu od 21 do 26, a najviša dnevna uglavnom od 26 do 32, u Dalmaciji i do 34 °C. Preporuča se zaštita biljaka od biljnih bolesti i štetnika. Prilikom obavljanja radova na otvorenom zaštitite se od jakog UV zračenja i vrućina. Također, zbog vrlo visokih temperatura početkom razdoblja preporuča se zaštita domaćih životinja od vrućina i provjetravanje staja. I dalje će povoljnije biometeorološke prilike biti u unutrašnjosti Hrvatske nego na Jadranu, primarno zbog nižih noćnih temperatura zraka. No, i na Jadranu će biti uglavnom razmjerno povoljno uz poduzimanje mjera zaštite od dnevne i noćne vrućine, te prilagođavanja terapije kroničnih bolesnika težim vremenskim uvjetima, no svima se i dalje preporuča ograničiti izlaske i teže poslove u najtoplijem dijelu dana, uzimati dovoljno tekućine i laganiju hranu, te nositi laganu i prozračnu odjeću. Kronični bi bolesnici trebali prilagoditi terapiju težim vremenskim uvjetima. Preporuke zdravstvenih službi za javnost kako se zaštititi od toplinskih valova možete pogledati OVDJE

Ako izgorite na suncu, koje i dalje prži kao ludo, jer uporno ignorirate upozorenja o sklanjanju u hlad između 10 i 17 sati, prvo se istuširajte hladnom vodom, a zatim na crvenilo nanesite ulje od lavande (jedna kap će biti dovoljna da ublaži neprijatan osjećaj i svrab). Ako nemate lavandinog ulja, mogu pomoći hladan jogurt i med. Priprema je više nego jednostavna: pomiješajte 200 ml hladnog jogurta i 2 velike žlice meda (oko 50 g) i time namažite kožu. Učinak je fantastičan: svrab će se smiriti, crvenilo povući, a – što je najvažnije: ovim ćete potpuno prirodnim pripravkom spriječiti pojavu plikova. Ugodan nastavak ljetovanja želi vam ekipa s portala „Pčelina školica“!

Pčelarsko društvo „Zagreb“ u suradnji s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, te medijsku potporu Hrvatskog pčelarskog saveza, organizira ocjenjivanje kvalitete meda pčelara neposrednih proizvođača, pod nazivom: 15. Međunarodno natjecanje pčelara u kvaliteti meda – „Zzzagimed 2019.“ Više o natjecanju na: http://www.pdz.hr

Zavod Eneja poziva sve zainteresirane na stručna predavanja i praktične radionice na svom mednom školskom vrtu na Grbi u Ljubljani. Iz niza zanimljivih događaja izdvajamo api-radionicu SIVKINA TINKTURA SA SORTNIM MEDOM (10. rujna 2019. godine s početkom u 18:00 sati) i API ZUBNA PASTA (01. listopad 2019. godine s početkom u 18:00 sati). Prijave putem e-maila: zavod.eneja@gmail.com

Pčelari Slovačke i njihovi uzvanici su 17. – 18. kolovoza 2019. godine proslavili 100. obljetnicu organiziranog pčelarstva u Slovačkoj. Manifestacija koja se održavala u prekrasnom ambijentu Pčelarskog muzeja u Kralovoj pri Senci bila je i prigoda za sastanak delegacija susjednih pčelarskih udruga: Poljske, Mađarske, Češke i Slovenije na kojem je osim o tradiciji bilo riječi o novim trendovima u pčelarstvu, te edukaciji i Međunarodnom susretu mladih pčelara u organizaciji ICYB (o kojem smo izvještavali u par navrata na našim stranicama). Čestitamo kolegama iz Slovačke i želimo im mednu 2019/20. pčelarsku godinu!

LAG „Sjeverna Istra“ je 16. kolovoza 2019. godine objavio 5. LAG-natječaj iz LRS LAG-a za tip operacije 6.3. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“. Rok za podnošenje prijava počinje teći od 2.09.2019. godine do 2.10.2019. godine. Ukupni iznos raspoloživih sredstava za ovaj Natječaj iznosi 449.088,00 HRK. Visina potpore po nositelju projektne prijave iznosi 15.000 EUR u kunskoj protuvrijednosti. Više informacija na: www.lag-sjevernaistra.hr

Inovativni klaster Panonska pčela iz Novog Sada, u suradnji s Naučnim institutom za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, organizira 3. međunarodno senzorno ocjenjivanje kvaliteta meda “Kvalitetom do novih tržišta – 2019.” na koje se mogu prijaviti pčelari iz Republike Srbije i inozemstva. Za svaki uzorak potrebno je dostaviti 3 staklenke po 450 g meda sakupljenog ove godine. Uzorci meda se dostavljaju od 19.08. do 30.09.2019., na adresu: Inovativni klaster PANONSKA PČELA, Trg Marije Trandafil br.14, 21000 Novi Sad. Pravila natječaja možete pogledati OVDJE

Kada u istočnoj Africi pokušate zaštititi farmu od najveće kopnene životinje na Zemlji, na prvi se pogled čini da ove grdosije ništa ne može spriječiti osim visoke ograde ili dubokog jarka. Nažalost, izgradnja takvih barijera na svakom polju nije praktična, a akcije poljoprivrednika koji štite svoje usjeve često dovode do nesreća ili čak smrti i ljudi i slonova. Ali zoolog Lucy King imao je na pameti nešto mnogo sitnije: pčele… Nije neophodno da pčele ubodu slona – dovoljan je samo zvuk njihova zujanja i slonovi odmah napuštaju to područje. Pilot program s nizom košnica koje vise u razmaku 10 m jedna od druge 2009. godine se pokazao uspješnim i ubrzo je krenuo The Elephant and Bees Project”. Danas na ovaj način svoje usjeve štite seljaci u Keniji, Bocvani, Mozambiku, Tanzaniji, Ugandi i Šri Lanki, a dodatna vrijednost programa je i u prihodima od meda „Elephant-Friendly honey“. Više o ovom projektu na: www.elephantsandbees.com

Jeste li čuli za termine „honey laundering“ (engl. „pranje meda“) i „honey factories“ (engl. „medene tvornice“), znate li zašto med podrijetlom sa Dalekog Istoka ima višestruko nižu cijenu od domaćeg? Odgovore na ova pitanja ćete naći u članku „Zašto je kineski med jeftin?“ koji potpisuje doc. dr. sc. Dražen Lušić, dipl. sanit. ing. sa Katedre za zdravstvenu ekologiju, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Hrvatske udruge senzorskih analitičara meda, objavljen u časopisu „Hrvatska pčela“ br. 7-8 za srpanj/kolovoz 2019. godine, a mi ga OVDJE prenosimo u cijelosti kako bi i šire građanstvo dobilo uvid što se događa na svjetskom, a nažalost i na našem tržištu meda!

Suvremeni način života koji prati stres i neuravnotežena prehrana, najčešći su razlozi zbog kojih se dodaci prehrani sve više koriste u svrhu održavanja i poboljšanja zdravlja. S time u vezi, sve je veći broj potrošača koji se okreće prirodnim dodacima prehrani, a među njima značajno mjesto zauzimaju oni koji u svojoj osnovi sadrže pčelinje proizvode. Općenito je situacija sa regulatornim uređenjem dodataka prehrani dosta složena, a što je još više izraženo kod dodataka prehrani na bazi pčelinjih proizvoda. Polazeći od pretpostavke kako na tržištu Republike Hrvatske, isti nisu u potpunosti sigurni za potrošače te kako postoji određeni rizik za njihovu primjenu, uočena je potreba za procjenom stupnja predmetnog rizika. Važnost ove teme za primarni pčelarski sektor je vrlo velika. To je prepoznato i od strane UPU PGZ te se uz njegovu potporu osigurava informacijska platforma za provedbu istraživanja. Pozivamo sve zainteresirane da daju svoj doprinos sveukupnoj ocjeni stupnja sigurnosti potrošača pčelinjih proizvoda u Republici Hrvatskoj te da se uključe u Istraživanje o stupnju sigurnosti dodataka prehrani i pčelinjih proizvoda koji ulaze u njihov sastav. Upitnik na: www.upu-pgz-hr

Primorsko-goranska županija raspisuje Javni natječaj za dodjelu i postavljanje električnih ograda u projektu Carnivora dinarica kojim je predviđena nabava 40 električnih pastira, u okviru provedbe projekta Carnivora dinarica. Predmetni projekt se provodi u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska 2014. – 2020 s glavnim ciljem poboljšanjem statusa zaštite velikih zvijeri – euroazijskog risa, vuka i medvjeda – u područjima Natura 2000: Javorniki – Snežnik i Notranjski trikotnik u Sloveniji te na području Gorskog kotara i sjeverne Like u Hrvatskoj. Na natječaj se mogu javiti Udruge pčelara sa sjedištem na definiranom projektnom području definiranom Natječajem i to u sljedećim gradovima i općinama: Grad Čabar, Grad Delnice, Grad Vrbovsko, Općina Lokve, Općina Mrkopalj, Općina Fužine, Općina Skrad, Općina Brod Moravice, Općina Ravna Gora te Općina Vinodolska, Grad Novi Vinodolski, Grad Bakar, Općina Klana, Općina Jelenje i Općina Čavle. Prihvatljivi prijavitelji moraju ispunjavati i druge uvjete propisane Uputama za prijavitelje objavljenim na mrežnim stranicama Primorsko-goranske županije. Rok za prijavu na Natječaj: 30. kolovoza 2019. Tekst natječaja, upute za natjecatelje i kartografski prikaz projektnog područja možete naći na: www.upu-pgz.hr

Podsjećamo sve zainteresirane da će se u Vranju 21. rujna 2019. godine u organizaciji SPOS-a te uz podršku Grada Vranja i TO Vranja i u suradnji sa DP „Matica“ iz Vranja održati Treći pčelarski sajam jugoistočnog Balkana na kojem će sudjelovati pčelari sa svojim proizvodima, inovatori i izlagači opreme iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Albanije, Bugarske, Grčke i Turske. Ulazak na sajam je besplatan. Dobro došli!

Udruga pčelara Bujštine još jednom poziva sve fotografe iz Hrvatske da se jave na peti po redu foto-natječaj „ČUVAJMO PČELE“ otvoren još samo 3 dana (do 20. kolovoza 2019.) kada će ocjenjivački žiri pregledati sve fotografije i najkasnije do 20. rujna 2019. na portalu i FB-stranici organizatora i objaviti pobjednike koji će biti nagrađeni medenim paketima.

Nedavno je na našu adresu stiglo pismo Sulejmana Alijagića, profesora biologije i pčelara praktičara i predavača iz Velike Kladuše (BiH) u kojem govori o protekloj sezoni i načinu na koji se suočavao s nedaćama u svom pčelinjaku. Pismo prenosimo u nastavku: „Pčelarska godina je bila teška i mukotrpna, to znaju samo pčelari. Ipak moramo se pomiriti sa nestabilnim vremenskim prilikama i prilagođavati se prirodnim pojavama. Samo dobra pčelarska praksa olakšava i pored svih nedaća omogućava kakve takve prinose. Na svojim druženjima pčelarima i predavanjima pričam o tome. Ja u proljeće krećem sa građevnjacima, nastavljam švicarskim sredstvom Bienen fit i u dimilici koristim tokom cijele godine, uz trud i majčinu dušicu. Nakon zadnjeg vrcanja – to je livada, ja koristim organske preparate na bazi timola, ove godine ApiLifeVar, kojeg smo nabavili preko udruženja pčelara “Lipa” i veterinarske stanice Bešić iz Bosanske Krupe. Važan faktor jeste temperatura i društva sa dobrim zalihama hrane. Uz sve ovo zadnjih godina uzimljavam na po 9 okvira u oba tijela, a u gornjem tijelu nalazi se većina legla i hrane, dok u donjem višak hrane. Ovu metodu sam primijenio zahvaljujući prijatelju iz Makarske Sokol Marku. Zahvaljujući dobroj pčelarskoj praksi, primjeni svih pozitivnih sugestija koje naučim na predavanjima zadnjih desetak godina, i pored svih nedaća, i ove godine ima skromnih rezultata i što je najvažnije: svako proljeće – hvala Bogu dragom – dočekam bez gubitaka, što me posebno ispunjava jer sam odužio se za trud i rad vrijednih pčelica. Sretno svim pčelarkama i pčelarima pri uzimljavanju pčelinjih društava!“

Pčelarima na području Grada Lepoglave, gdje su loša klimatska godina i nepovoljne vremenske prilike u doba cvatnje bagrema i kestena onemogućile normalnu ispašu Grad Lepoglava se odazvao pozivu za pomoć Pčelarske udruge Čmalico i pčelarima podijelio – tonu i pol šećera za pčele koje treba prehraniti kako bi preživjele zimske mjesece. Grad Lepoglava je pomagao svoje pčelare i prije u nabavci antivaroznih preparata i medonosnih sadnica, pa koristimo priliku pohvaliti njihovog gradonačelnika i istaknuti ovu gestu kao primjer koji bi trebali slijediti i drugi gradovi i općine na područjima koje je ove godine zahvatilo dugo bezpašno razdoblje.

Pčelarski savez Vukovarsko-srijemske županije i Pčelarska udruga „Cornacum”, pod pokroviteljstvom Grada Vukovara, 22. rujna 2019. organiziraju 11. ocjenjivanje meda u Vukovaru s međunarodnim sudjelovanjem. Svi pčelari koji žele učestvovati u natjecanju trebaju do 20. rujna 2019. godine dostaviti dvije staklenke od po 450 grama meda za svaki uzorak na kojima mora biti naljepnica s podacima o pčelaru, medu i pčelinjaku. Naknada za ocjenjivanje: 60,00 kn. Nagrade najuspješnijem pčelaru, za najbolje ocijenjen med i najbolje ocijenjen med pčelarice, diplome zlatnog, srebrnog i brončanog obilježja i medalje dodijeliti će se uz zajednički ručak i druženje u dvorani restorana „Mornar” u Vukovaru 6. listopada 2019. u 10:00 sati. Sav prikupljen med prikupljen bit će doniran u humanitarne svrhe. Više informacija: Miroslav Kolar (099/7307-047).

Pred nama je još jedan vikend i nova prigoda da svojim najmilijima pripremimo neki od specijaliteta na bazi pčelinjih proizvoda kako bi i na taj način promovirali uzgoj pčela kao plemenitu vještinu i ponukali mlade da se bave pčelarstvom, ali i ojačali svoj organizam za toliko toga dobroga u medu, propolisu, cvjetnom prahu…U tom kontekstu sa web-stranice www.kaufland.hr iz mnoštva korisnih informacija o asortimanu, mogućnostima zapošljavanja i poslovne karijere, izdvajamo rubriku o gastronomiji u kojoj možemo naći i jela za čiju se pripremu koristi med. Međunarodni trgovački lanac „Kaufland“, osnovan 1984. u Neckarsulmu u istočnoj Njemačkoj, danas broji preko 1.000 hipermarketa u Europi (samo u Hrvatskoj ima 39 poslovnica u kojima radi preko 3.300 zaposlenika). Recept pod nazivom „Pomaknuta“ piletina prenosimo OVDJE u našoj redovnoj rubrici MEDENA KUHARICA

Dnevni list „Glas Slavonije“ je nedavno objavio članak pod naslovom „Sezona je za pčelare nepovoljna, to će se osjetiti na cijeni meda“ u kojem novinar Miroslav Flego intervjuira Stanka Čuljka, predsjednika Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije u kojoj djeluje devet udruga koje okupljaju oko 400 pčelara i koji posjeduju 14.500 košnica. Iako je još rano donositi konačne zaključke o pčelarskoj godini jer još predstoji paša suncokreta i livade, i prema mišljenju ostalih sugovornika (Danijel Kunodi, pčelar iz Vinkovaca i Željko Balen, povjerenik pašnog reda Požeška kotline), pčelarska sezona 2018./2019. u najistočnijoj hrvatskoj županiji neće biti uspješna kako se očekivalo u proljeće. Članak u cijelosti prenosimo OVDJE u našoj stalnoj rubrici VIJESTI IZ UDRUGA

Svi pčelinji proizvodi: med, propolis, matična mliječ, apitoksin i pelud liječe i osnažuju ljudski organizam. Znanstvena istraživanja su potvrdila njihova antibakterijska, antiseptička i antioksidativna svojstva, pa su pčelinji proizvodi odličan lijek za niz zdravstvenih poremećaja i oboljenja. Više o vitaminima u medu i recepte za multivitaminske pripravke na bazi odabranog voća i meda za djecu i odrasle naći ćete OVDJE u našoj redovnoj rubrici APITERAPIJA

I glavni grad Austrije Beč je dom za oko 200 milijuna pčela. U gradskim parkovima i zelenim površinama blizu Dunavskog kanala nalazi se oko 5.000 košnica. Ako je točno da je među njima 456 različitih vrsta pčela, onda je Beč – glavni grad pčela u Evropi. Košnica ima doslovno svugdje: na krovu Gradske vijećnice u samom centru Beča, na centralnom groblju, na zgradama Ureda saveznog kancelara, Državne opere, Prirodoslovnog muzeja, Gradskog kazališta, a najviše ih je po krovovima tamošnjih hotela: Grand Hotel Wien, Steigenberger Herrenhof, Marriott Vienna, Intercontinental, Daniel. Bečki ured za zaštitu životne sredine definirao je aktivnosti za povećanje populacije kukaca oprašivača na području grada i okolice. Pokošeni travnjaci, uređene livade i egzotične biljke ne sadrže dovoljne količine nektara za pčele i druge insekte, pa građanima savjetuju da na svojim balkonima i u vrtovima sade poljsko cvijeće i začinsko bilje.

Jeste li znali da je Berlin, prijestolnica Njemačke dom i za oko 10 000 pčelinjih zajednica? Istovremeno s razvojem urbanog pčelarstva, rastao je i broj pčelara, pa se u Njemačkoj povećao sa 92.000 registriranih pčelara u 2013. godini na 120.000 pčelara danas. Pozitivno je što raste svijest javnosti o opasnostima za opstanak pčelinje vrste, a razmjerno s tim i briga o njima, no nastao je novi problem: u gradu sada nema odgovarajućih staništa i hrane za pčele! U potrazi za prikladnim mjestima, rojevi se zadržavaju na okvirima motocikala i automobilskim krovovima, na semaforima i balkonima, pa je berlinska pčelarska udruga bila prisiljena obučiti 50 volontera schwarmfängera” – hvatača rojeva koji interveniraju na poziv uznemirenih građana kako bi spriječili neželjene incidente. Pčelinje zajednice koje ne uhvate nažalost najčešće umiru, pa svoju zadaću lovci na rojeve shvaćaju izuzetno ozbiljno. Sezona rojenja – obično od kraja proljeća do početka ljeta – za ovu je godinu gotova, no zabrinutost za dobrobit pčela je veća nego ikad. Više nego očito da je prenapučenost pčelama rezultat sve većeg broja entuzijasta – pčelara hobista koji se ne brinu za pčele kako bi trebalo, a po mišljenju starijih i iskusnijih kolega obuka za pčelare bi trebala trajati bar 5 godina kako bi se unaprijed izbjegao problem s prenapučenošću pčela u gradskim središtima bez dovoljno izvora hrane za toliko pčela!

Krajem srpnja ove godine osnovana je „Poljoprivredna Zadruga API Kvarner – Novi Vinodolski“. Za sada zadruga ima sedam članova, većinom pčelara i maslinara, a očekuju priključivanje i poljoprivrednika iz drugih grana (vinarstva, ovčarstva…) baviti će se trgovačkom, proizvodnom i uslužnom djelatnošću s ciljem jačanja i brendiranja kvarnerskih proizvoda zbog bržeg razvoja poljoprivredne proizvodnje i agroturizma Grada Novog Vinodolskog i Kvarnera. Upravitelj zadruge, pčelar iz Novog Vinodolskog Antonio Komadina, jedan od deset najboljih mladih poljoprivrednika u Hrvatskoj, u lipnju je s konferencije o mladim poljoprivrednicima i novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP) u Europskom parlamentu u lipnju donio odlične vijesti: Europska komisija i Marijana Petir (tadašnja zastupnica u EU parlamentu) izborili su se za povećanje potpora u sektoru pčelarstva Unije za 12 milijuna eura, što bi mogao biti i dobar vjetar u leđa projektu Cesta meda Novi Vinodolski – Bater – Ledenice – Krmpote, a Komadina ističe da je to pravi jamac očuvanja okoliša i tradicionalnog načina života. U nadi da će njihove pozitivne vizije unaprjeđenja poljoprivrede i agroturizma na ovom području, osim Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, Ministarstva poljoprivrede RH i Hrvatske poljoprivredne agencije prepoznati i druge nadležne institucije, pozdravljamo kolege s Kvarnera i želimo im puno uspjeha u radu!

Veliki voskov moljac (Galleria mellonella) i mali voskov moljac (Achroea grisella) najpoznatiji su i najrašireniji štetnici koji napadaju uglavnom saće uskladišteno izvan košnica, ali nerijetko napada i saće slabijih pčelinjih zajednica. Više o ovim malim velikim neprijateljima pčela i kako im stati na kraj OVDJE

Želite li iznenaditi svoje najmilije slatkim keksićima s bademima i medom, probajte recept za ovu talijansku poslasticu koji ćete naći OVDJE u našoj redovnoj rubrici MEDENA KUHARICA

Nedavno je RTL TV imala zanimljiv prilog o stanju u pčelarstvu kod nas i u svijetu. Intervju sa Željkom Vrbosom, predsjednikom HPS-a, dr. sc. Marinom Kovačićem, prof. dr. sc. Zlatkom Puškadijom, prof. dr. sc. Mićom Mladenovićem i Ratkom Mirhajlovićem, pčelarom iz Slatine vodila je novinarka Sanja Čatipović, a mi tekst izvorno objavljen na www.rtl.hr prenosimo OVDJE u našoj stalnoj rubrici TOP TEMA

U subotu, 31. kolovoza 2019. godine Čebelarsko društvo Antona Janše slavi 100.-tu obljetnicu osnivanja strukovne organizacije u Žirovnici i u okviru priredbe Ta medeni dan organizira stručna predavanja koja će održati eminentni pčelarski stručnjaci iz regije. Manifestacija će se održati na prostoru KK Stol s početkom u 10:00 sati, a izlagati će Veroljub Umeljić, profesionalni pčelar, predavač, pisac stručnih knjiga i fotograf iz Kragujevca (tema: „Priprema pčelinjih zajednica za zimovanje“) te Vlado Pušnik, profesionalni pčelar, apiterapeut i predavač iz Maribora (tema: „Sve o pčelinjem otrovu“). Ova su predavanja prvenstveno namijenjena pčelarima, ali i široj javnosti. U okviru zabavnog dijela priredbe Kulturno društva France Prešeren iz Breznice će izvesti igru o Antonu Janši, a nastupiti će ansambl Roka Žlindre i Godba Gorje.

Udruga pčelara ČD Lovrenc na Pohorju poziva sve zainteresirane ljubitelje pčela i pčelinjih proizvoda na Dan otvorenih vrata Pčelarskog doma u nedjelju, 18. kolovoza 2019. s početkom u 14 sati. Ova pčelarska udruga ima dugu tradiciju: osnovana je daleke 1921. godine, no povijesni dokumenti otkrivaju da su se tamošnji mještani bavili pčelarstvom još davne 1091. godine, a legende govore o obrani stanovništva od turske vojske pomoću pčela. Dobro došli!

U subotu, 21. rujna 2019. godine u Vranju će se održati Treći pčelarski sajam jugoistočnog Balkana na kojem će bogat prodajno-izložbeni i privredno-turistički sadržaj upotpuniti stručno-edukativni program. Izdvajamo predavanje pod naslovom „Zahtjevi za kvalitetu meda na njemačkom tržištu, parametri koji utječu na njegov kvalitet i savjeti o tehnikama pčelarenja koje jamče vrhunsku kvalitetu meda i propolisa“ koje će održati dr. sc. Annette Schroeder, doktorica prirodnih znanosti, inženjerka prehrambene tehnologije i voditeljica laboratorije za kvalitetu meda na Državnom institutu za pčelarstvo na Univerzitetu Hohenheim, učesnica projekta „The German bee monitoring project“, dugoročne studije o zimskim gubicima pčelinjih zajednica. Cjelokupan program manifestacije možete vidjeti na: www.spos.info

Zbog velikih šteta koje (uz vukove) medvjedi nanose poljoprivrednicima u Sloveniji SKS – sindikat slovenskih seljaka traže odgovorne među svojim političarima, prije svega prozivaju ministra za okoliš i prostor. Po njihovim procjenama u slovenskim šumama ove divljači ima znatno više nego što za njih ima hrane u prirodi, pa iako je slovenska vlada još proljetos posebnom uredbom odredila odstrel gotovo 200 smeđih medvjeda i 11 vukova, broj napada gladnih zvijeri na stoku raste i postaje više nego zabrinjavajući. Još zimus su pčelari na određenim područjima u Sloveniji svoje pčelinjake osigurali električnim pastirom s ciljem da medvjeda spriječe namjera već s prvom kontaktom, no i taj način ne luči uvijek željene rezultate: u turističko-poljoprivrednom gospodarstvu blizu Pivke, na pašnjaku zaštićenom električnim pastirom i psima čuvarima, čopor vukova je u jednoj noći zaklao čak 12 ovaca! Zahtjevima sindikata seljaka se pridružila i SLS (Slovenska pučka stranka), pa će se uskoro održati prosvjedni skup protiv odnosa vlade prema poljoprivrednicima i ruralnim predjelima koje ugrožavaju divlje zvijeri. Ostaje za vidjeti hoće li se prosvjedima pridružiti i slovenski pčelari s ugroženih područja, kao i mnogi drugi zabrinuti stanovnici ruralnih dijelova zemlje.

U utorak, 6. kolovoza 2019. godine provoditi će se tretman protiv komaraca hladnim zamagljivanjem na području Grada Rovinja: u večernjim satima u Rovinjskom selu, a u srijedu, u ranim jutarnjim satima na rasporedu je uži centar i okolica grada, a navečer naselje Kokaleto. Podsjećamo sve građane da je najučinkovitiji način borbe protiv komaraca eliminiranje svih mjesta gdje se zadržava voda u vrtovima i okućnicama (posude, fontane, bazeni, kante i sl.) gdje se komarci razmnožavaju. Upozoravaju se građani s respiratornim smetnjama da u navedeno vrijeme ostanu u zatvorenim prostorima, a pčelari da spreme pčele u košnice za vrijeme tretiranja komaraca.

Makedonski dokumentarni film „Zemlja meda“ („Honeyland“) na prestižnom filmskom festivalu u Sundance osvojio je čak tri nagrade, a svi se slažu da je priča o posljednjoj pčelarici u Europi koja prikuplja med od divljih pčela u planinskim vrletima središnje Makedonije na tradicionalan način: „epski, vizualno zapanjujući portret osjetljive ravnoteže prirode i čovječanstva“. Više o filmu OVDJE

Uz sve pčelarske nevolje zbog vremenskih nepogoda u proljeće, koji su rezultirali izostankom očekivanog prinosa meda, te slabim razvojem pčelinjih zajednica, s druge strane u našim košnica raste prisutnost varoe. Obzirom na pašne prilike, izuzetno je važno reagirati što prije, odnosno odmah nakon vrcanja meda. Shvatljivo je da dio pčelara, pogotovo oni manje iskusni, imaju problema sa određivanjem broja grinja Varroa destructor u zajednici i procjeni predstavlja li taj broj opasnost za opstanak te pčelinje zajednice. Više o dijagnostičkim metodama prisutnosti ovog nametnika OVDJE

Nedavno je iskusni pčelar i predsjednik Pčelarskog društva Varaždin, Goran Danko morao intervenirati na Franjevačkom trgu u Varaždinu jer se na stablu ispred Županijske palače uhvatio roj pčela. Čim su roj primijetili, prolaznici su zabrinuti za prisutne ne bi li ih „piknula“ koja pčelica pozvali veterinare, a ovi su poziv proslijedili Danku koji je skidao roj s istog stabla prije tri godine. „Čudno je da su pčele sada u ovo doba godine vani. Pčele ovako kompletno izlaze kada se množe i to u svibnju ili kada im nije dobro pa napuštaju košnicu. Vjerojatno je to neko slatko stablo!“ – komentirao je Goran čekajući da se sve pčele smjeste u njegovu košnicu. IZVOR: http://www.varazdinske-vijesti.hr

Sedam godina biti prisutan na Internetu nije mnogo, ali upoznavanje djece i mladeži s apitehnikom i tehnologijom struke uz redovan pregled radova na pčelinjaku po mjesecima, prezentiranje idejnih projekata u pravcu unaprjeđenja vlastite proizvodnje, promicanje vrijednosti pčelinjih proizvoda i pčelarstva kao jednog od najplemenitijih zanimanja, podizanje savjesti o korisnosti, ali – na žalost – i o ugroženosti pčela, informiranje o aktualnostima u pčelarstvu kod nas i u svijetu s naglaskom na apiterapiju, apikozmetiku, pčelarski turizam te kulinarstvo na bazi pčelinjih proizvoda, vijesti iz pčelarskih sekcija, udruga i saveza u regiji, upozoravanja nesavjesnih poljoprivrednika na štetu koju čine koristeći pesticide u vrijeme cvjetanja, javljanja s mjesta događanja (pčelarski sajmovi, konferencije, stručna predavanja, studijska putovanja), osvrti na najnovija izdanja stručnih knjiga, redovan pregled sadržaja najnovijeg broja časopisa „Hrvatska pčela“, a sve uz obilje zabavnih sadržaja, likovnih i literarnih radova, enigmatike, fotografija, šala i stripova – nije nimalo laka misija!

Od svog otvaranja 5. kolovoza 2012. godine do danas, kada slavimo 7. ROĐENDAN, na portalu je objavljeno stvarno dug niz članaka, animacija i fotografija tih malih, a tako korisnih bića – uvijek s istim ciljem: da svi zajedno – i veliki i mali pčelari i potrošači pčelinjih proizvoda, znanstvenici, apiterapeuti, liječnici, nutricionisti, veterinari, kuhari i svi drugi koji vole pčele i pčelinje proizvode – unaprijedimo pčelarstvo u Lijepoj našoj pod parolom: „Pčele u suradnji s prirodom čine čuda! Budite i Vi dio te čarolije – postanite pčelar!“

Svaki uradak pravog majstora može biti remek djelo, samo što su prvome – uz ljubav prema umjetnosti i talent – dovoljni: mašta, kist i boje, a drugome i uz puno dobre volje i nesebičnu pomoć tisuća pčelica treba još puno znanja, vještine, strpljenja. Zato još jednom veliko HVALA svim malim i velikim stalnim i povremenim čitateljima – pčelarima i onima koji to tek namjeravaju postati: skrbite se o pčelama, koristite njihove proizvode u svakodnevnoj prehrani, kozmetici i zdravstvenoj zaštiti i naravno – nastavite nas pratiti na http://www.pcelinaskolica.wordpress.com 

Ne morate biti maharadža da bi uživali u egzotičnim jelima poput njih: uz naše recepte za delicije s Bliskog i Dalekog Istoka dodatno obogaćene medom OVDJE i malo kulinarske vještine i Vi možete biti maharadže u svom domu! Dobar tek Vam želi ekipa Medene kuharice!

Akcija suzbijanja komaraca postupkom zamagljivanja na području grada Poreča provest će se 1 – 3. kolovoza u ranim jutarnjim satima, dok će se na području Mjesnog odbora Fuškulin zamagljivanje provesti 1. kolovoza u kasnim večernjim, odnosno 2. kolovoza u ranim jutarnjim satima. Iako su insekticidna sredstva koje se koriste prilikom dezinsekcije neznatno opasna za čovjeka i njegovu okolinu, a u okolišu ne zaostaju jer su biorazgradiva, upozoravaju se građani s respiratornim smetnjama da u navedeno vrijeme ostanu u zatvorenim prostorima, a pčelari da spreme pčele u košnice za vrijeme tretiranja komaraca.

Početkom kolovoza završava stara i počinje nova pčelarska godina. Savjestan pčelar započinje pripreme pčelinjih zajednica za uzimljavanje i rani proljetni razvoj. Za bolji prinos u narednoj sezoni pčelari trebaju koristiti sva dotadašnja iskustva i pripremiti se i na neočekivane situacije, koje su nažalost postale pravilo zbog nestabilnosti vremenskih prilika. Dobra priprema je ključna za kvalitetno prezimljavanje zajednice i brzi razvoj sljedećeg proljeća. Naravno da uz sve pčelarsko znanje, stručnost i iskustvo važnu ulogu imaju i sama lokacija i mikroklima pčelinjaka, te kvaliteta zajednice, pa sve to određuje nužne radove na pčelinjaku u kolovozu za koje smo osnovne smjernice prikazali OVDJE u našoj stalnoj rubrici PRAKTIČNA ISKUSTVA

Nakon desetak nadprosječno toplih dana u srpnju, početak kolovoza bi mogli obilježiti pljuskovi, grmljavina, prolazno jak vjetar i tuča u unutrašnjosti Istre, a zbog jačanja juga uz more sjevernog Jadrana meteorolozi upozoravaju nautičare na neugode uslijed pojačanih valova na otvorenom moru. Najniža temperatura zraka uz more 22 do 26 °C, a najviša većinom između 30 i 33 °C. Najnestabilnije će biti u drugom dijelu nedjelje i u ponedjeljak prijepodne, na sjevernom dijelu su mogući mjestimični pljuskovi i grmljavine. Potkraj nedjelje će zapuhati slaba bura i tramontana, a od utorka se opet sunčanije. Oprez, dragi pčelari, prihranite pčelice i pripazite na pojilice! Medno!

U organizaciji SPOS-a, uz podršku Grada Vranja i TO Vranja i uz suradnju Društva pčelara „Matica“ iz Vranja u subotu, 21. rujna 2019. godine u Sportskoj hali Grada Vranja održati će se Treći pčelarski sajam jugoistočnog Balkana sa međunarodnim učešćem (Makedonija, Albanija, Bugarska, Grčka, Turska, Crna Gora). Na sajmu će biti predstavljeni prodajni, izložbeni, obrazovni, promotivni, privredni i turistički sadržaji. Sajam je otvoren od 9:00 do 19:00 sati, a ulaz i parkiranje besplatni. Više o ovoj manifestaciji na www.spos.info

Istra gourmet vodič je publikacija kojom TZ Istarske županije dvadeset i treću godinu za redom predstavlja najbolje što Istra može ponuditi u domeni enogastronomije i ugostiteljstva, a unazad nekoliko godina i na području ponude pčelinjih proizvoda i prerađevina. Nedavno je javnosti predstavljeno izdanje za sezonu 2019/2020. u kojem su svoje zasluženo mjesto našli najbolji istarski restorani i konobe, vinari i maslinari medari, sirari i pršutari, tartufari i – pčelari. Više o vodiču i predstavljanju pčelarstva u Istri OVDJE

Kako bi urbana sredina u kojoj žive i rade, postala i svojevrsni rezervat za pčele, marketinška agencija iz Novog Beograda Kreativa Unlimited u saradnji sa poduzetničkim servisom Nova Iskra i ekološkom organizacijom Ekonaut u okviru projekta „Bee Connected“  na krovu svoje poslovne zgrade je podigla pčelinjak sa pet košnica i tako postala prva kompanija u Srbiji koja se priključila globalnom pokretu očuvanja pčelinjih zajednica u urbanim sredinama. Tom je prigodom direktorica agencije Nina Martinović izjavila: “Odlučili smo da našu kreativnost upotrijebimo da se prirodi odužimo tako što ćemo je čuvati. Ponosni smo što smo prva kompanija u Srbiji koja se bavi urbanim pčelarstvom i što smo Beograd upisali u mapu europskih gradova u kojima na krovovima kompanija i institucija žive i rade pčele.“ Njihov je primjer ujedno i poziv drugim gradovima, tvrtkama i pojedincima da se priključe aktivnostima zaštite životne sredine jer to nije samo pitanje društvene odgovornosti, nego i pitanje našeg opstanka.

Tradicionalna grčka kuhinja – jedna od najstarijih mediteranskih kuhinja je svojevrsna filozofija u kojoj je umijeće kuhanja samo segment ukupnog doživljaja koji uz uživanje u jelu i piću, uključuje i društvenost, te opuštenu i veselu atmosferu o čemu smo pisali prije par godina u našoj stalnoj rubrici MEDENA KUHINJA kad smo vam ponudili recepte za grčki jogurt s medom i orasima, pohani feta sir u sezamu s medom, te posebne specijalitete: melopitu i loukoumades. Grčka kuhinja obiluje namirnicama kao što su: riba i morski plodovi, masline i maslinovo ulje, tikvice, sir i jogurt, smokve  lišće vinove loze uz korištenje raznih začina (origano, menta, češnjak, kopar, cimet, muškatni oraščić), a med je neizostavan sastojak velikog broja slastica, pa ima veliku nutritivnu vrijednost i izrazito pozitivan učinak na zdravlje, ljepotu i dugovječnost. Uz one iz prvog dijela priče o medu u grčkoj kuhinji potražite i nove recepte OVDJE

U Labinu je  započela  gradnja edukativnog gradskog pčelinjaka, kao jedna od aktivnosti LAG-a Istočna Istra u sklopu međunarodnog projekta suradnje MED-O-VITA za provedbu tipa operacije 19.3.2. „Provedba aktivnosti projekta suradnje“. Međunarodni projekt suradnje „Med-O-Vita“ je projekt suradnje između LAG-a „Istočna Istra“ u ulozi glavnog partnera, te partnera iz Slovenije: LAS s CILjem, LAS loškega pogorja i LAS Mežiške doline. Projekt doprinosi prepoznatljivosti područja pčelarstva i valorizaciji pčelinjeg proizvoda, diversifikaciji turističke ponude, očuvanju prirodnog okoliša i razmjeni iskustava i znanja na području LAG-a. U sklopu projekta predviđeno je održavanje manifestacija u Sloveniji i Hrvatskoj, gradnja i opremanje gradskog pčelinjaka, izrada raznih edukativnih i kulinarskih radionica te sadnja medonosnog i začinskog bilja s ciljem očuvanja okoliša te izrada raznih promotivnih materijala i turističkog proizvoda. IZVOR: www.radiolabin.hr

TJEDNA VREMENSKA PROGNOZA: do vikenda će biti pretežno sunčano i vruće, i to kao malo kada u ovom dijelu srpnja u tako dugom nizu dana, prognoziraju dežurni meteorolozi, pa će opasnost za zdravlje rizičnih skupina od toplinskog vala u mnogim krajevima biti velika, ponegdje čak i vrlo velika. Na sjevernom Jadranu će biti sunčano, ali i vjetrovitije. Od jutarnjih 21 do 25 °C uz more, temperatura zraka poslijepodne će dosegnuti 32 do 35 °C na obali i u unutrašnjosti Istre. U nastavku tjedna danju uglavnom vruće, a neće biti previše osvježenja niti noću. Vjerojatnost za lokalne pljuskove i grmljavinu na sjevernom Jadranu, raste od petka. Dragi pčelari, nemojte zaboraviti kontrolirati pojilice na svom pčelinjaku! 

Nakon javne objave o dobivanju Rješenja o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva GORANSKI MEDUN – Zaštićena oznaka izvornosti (ZOI), Goranski medun, kao jedini hrvatski medun sa zaštićenom oznakom izvornosti, je postao predmetom interesa tiskanih i elektroničkih medija. Udruženje pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije je ponosno što se na ovakav način promoviraju uspjesi zeleno-plavog i hrvatskog pčelarstva. Članak iz Novog lista od 21. srpnja 2019. godine “U zelenom srcu Hrvatske sive pčele iz medne rose proizvode vrhunski medun” u kojem novinar Marinko Krmpotić donosi ekskluzivni razgovor s najodgovornijim osobama u projektu zaštite izvornosti Goranskog meduna gospodom Brankom Vidmarom i doc. dr. sc. Draženom Lušićem u cijelosti prenosimo OVDJE

Odličan članak o tehnologiji izrade medenog octa i njegovoj uporabi u kulinarstvu i medicini nedavno objavljen u Gospodarskom listu potpisuje Kruno Lažec, dr. vet. med., autor stotinjak znanstveno popularnih članaka iz područja pčelarstva i povremeni predavač u pčelarskim udrugama, a mi ga uvjereni da će vam itekako pomoći u proširenju i unaprjeđenju vlastite proizvodnje, u cijelosti prenosimo OVDJE

Sjećate li se akcije koju je pokrenuo poznati engleski prirodoslovac i veliki borac za spas ugroženih životinjskih i biljnih vrsta Sir David Attenborough, kada je između ostalog izjavio: „Ako ugledate umorne pčele u svom domu, nemojte očajavati jer ih možete vratiti u kondiciju uz pomoć  šećera i vode. Jednostavno pomiješajte dvije žlice bijelog, mljevenog šećera s jednom žlicom vode i navedite pčelu da dođe do okrepljenja.“ Tom nas je prilikom Attenborough sve pozvao da njegovu objavu podijelimo na društvenim mrežama svojim prijateljima i poznanicima, kako bi se svijest o ugroženosti pčelinje vrste podigla na razinu dostojnu ovih malih, a tako korisnih bića. Ta je objava puna simbolike i humanosti djelovala kao tračak nade da i običan čovjek može na jednostavan način pomoći opstanku pčela, ljudi i planeta Zemlje i rekordnom je brzinom obišla čitav svijet, dobro uzdrmala znanstvene i medijske krugove i na kraju se, nažalost, od posve dobronamjernog savjeta pretvorila u grubo rečeno nestručnu interpretaciju što običan i čovjek može i smije uraditi da bi pomogao pčelama u nevolji, pa je navodno BBC tražio od Facebooka da ukloni taj post, jer žlica sirupa ili zašećerene vode zasigurno neće spasiti pčelinju vrstu, a još manje svijet, naprotiv nestručno hranjenje može donijeti pčelama više štete nego koristi, čak ugroziti opstanak čitave zajednice. Poruka protivnika akcije Sira Davida Attenborougha je ako ne znate što radite, nemojte to ni raditi: zašećerena voda ne sadrži ni proteine, ni lipide, ni minerale, niti vitamine, koji su neophodni za zdravlje i život jedne pčele, a na taj način se uvećava i opasnost od širenja zaraznih bolesti. Zato stručan posao prepustite stručnjacima – pčelarima koji će paziti da ne naškode svojim ljubimicama, a opstanku pčela oni koji žive u gradu mogu pomoći tako da posade cvijeće u vrtu ili na terasi, a oni koji žive na selu sijući medonosno bilje, naravno bez upotrebe pesticida! Pčele će vam biti itekako zahvalne!

U biljkama suncokreta na parceli oko 80 ha ZZ „Beška“ kod Inđije nakon prijave fitosanitarnoj inspekciji i prve laboratorijske analize nektara i peluda pronađen je neonikotinoid imidakloprid, zabranjen za primjenu na otvorenom prostoru i otrovan za pčele i druge oprašivače, no nakon drugog uzorkovanja u biljkama nisu otkriveni tragovi istog sredstva. Iako se nastavljaju muke lokalnih pčelara zbog gubitaka pčela i izostanka prinosa meda, suncokret za sada ostaje na polju i prema trenutno važećim propisima ne smije biti uništen, pa SPOS još jednom apelira na sve pčelare da prijavljuju trovanja. Nadamo se da će naše kolege ustrajati u ovoj borbi za opstanak pčela i pčelarstva u svom kraju i da će novi propisi biti beskompromisni kad su u pitanju trovanja pčela.

Dnevni list „Glas Istre“ nedavno je objavio članak pod naslovom „Pčele na špini traže okrepu i tekućinu kao svi mi“ koji potpisuje istarski publicist i novinar Mirjan Rimanić, našim pčelarima poznat kao jedan od autora knjige „Pčelarenje u našem kraju“ i brojnih članaka posvećenih pčelarstvu u Istri, pazinskim Danima meda i domaćem medu. Tekst o pčelama ovih vrućih dana, njihovoj povećanoj potrebi za vodom i našoj obavezi da im osiguramo siguran izvor pitke vode prenosimo u cijelosti OVDJE

OBAVIJEST FOTOGRAFIMA KOJI VOLE PRIRODU I PČELE: Još uvijek traje foto-natječaj „Čuvajmo pčele“ Udruge pčelara Bujštine i otvoren je do 20. kolovoza 2019. godine kada će ocjenjivački žiri pregledati sve fotografije. Pobjedničke fotografije i njihovi autori bit će objavljeni do 20. rujna 2019. na portalu i FB-stranici organizatora. Više o uvjetima za sudjelovanje, pravilima natječaja i nagradama na: www.pcelari-bujstine.com (uz napomenu: ne pokušavajte biti „junaci“ poput lika sa gornje slike!)

NAJAVA PČELARSKIH DOGAĐANJA: U Gornjoj Radgoni od 24. – 29. kolovoza 2019. godine održati će se 57. međunarodni poljoprivredni sajam AGRA. U hali A (prostor 129 i 129a) Čebelarska zveza Slovenije će prezentirati razne zanimljive sadržaje: pčelinjak u prirodnoj veličini, degustacije pčelinjih proizvoda, radionice za najmlađe. Poseban doživljaj će biti promatranje svijeta kroz pčelinje oči putem specilanih naočala. U nedjelju, 25. kolovoza održati će se svečana objava rezultata ocjenjivanja meda i podjela priznanja za najbolji med, nakon čega će uslijediti stručna rasprava kako suvremenim digitalnim tehnologijama pomoći pčelarima i predstavljanje obrazovnih programa Slovenske pčelarske akademije. Sajam je otvoren od 9:00 do 18:00 sati. Parkiranje je besplatno. Dobro došli!

U četvrtak, 25. srpnja 2019. godine na Trgu Slobode u Umagu tradicionalno se održavaju Dani rajčica – jedina takve vrste u našoj zemlji. Kao i svih prijašnjih godina, posjetitelji će moći uživati u raznovrsnim jelima na bazi najomiljenijeg sezonskog povrća i popratnom zabavnom programu. Umak od rajčice sljubljuje se s raznim vrstama tjestenine i zajedno čine fantastičan spoj, sastavni dio svakog mediteranskog ljetnog menija, a u umak možete dodati i malo meda. U našoj stalnoj rubrici MEDENA KUHINJA uvijek se trudimo prezentirati nova kulinarska djela, no kad je nešto super, kao RAVIOLI S KADULJOM U UMAKU OD RAJČICE I MEDA napravit ćemo izuzetak i OVDJE ponoviti recept prvi put objavljen prije par godina.

Imate zanoktice i želite ih se riješiti na prirodan način? Postoji više prirodnih pripravaka kao što su uljni kokteli, kupke sa šećernim pilingom, hidratantni gel, a ako se med kombinira s pčelinjim voskom i uljem od koštica marelice nastaje medni balzam za koji recept možete naći OVDJE u našoj redovnoj rubrici APIKOZMETIKA

U sklopu manifestacije Riječki medenjak, 6. smotre pčelarstva Primorsko-goranske županije, koja će se održati od 25. do 26. listopada 2019. godine u Centru Zamet u Rijeci, Biopčela, Udruga za promociju i primjenu ekološke pčelarske etike iz Rijeke i Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije iz Stare Sušice u suradnji s Upravnim odjelom za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj PGŽ, HGK ŽGK Rijeka, Katedrom za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Gradom Rijeka, HUSAM-om i UPU PGŽ organiziraju 13. Zlatno ulište 2019. natjecanje pčelara Hrvatske i Primorsko-goranske županije u ocjenjivanju kvalitete meda. Uzorci se dostavljaju od 14. do 28. rujna 2019. godine. Diplome i plakete za najbolje ocijenjene medova te potvrde o sudjelovanju podijeliti će se na završnoj svečanosti manifestacije 25. listopada 2019. godine u Centru Zamet u Rijeci s početkom u 11 sati. Više o pravilima natjecanja i nagradama OVDJE

Iz tiska je izašla nova knjiga našeg kolege pčelara i uzgajivača pčelinjih matica iz Zagreba Josipa Križa „Uzgoj i odabiranje matica pčela“ koju posebno preporučujemo pčelarima poduzetnijeg duha, jer će im pomoći da rasplamsaju svoju inventivnost i kreativnost i počnu se baviti uzgojem pčelinjih matica. Kraći osvrt na ovu knjigu možete pročitati OVDJE

Za vikend 13. – 14. srpnja 2019. godine u Fažani će se održati tradiconalna manifestacija posvećena najomiljenijoj ledenoj slastici – Festival sladoleda na koje posjetitelji dobiti prigodu kušati sladoled u najneobičnijim varijantama: s voćem i preljevima, veganski, bez glutena, za dijabetičare ili na bazi morskih algi. Nadamo se da slastičari neće zaboraviti med kao dodatak svojim slasticama, a ako ipak nemaju pravi recept za medoled, u našoj redovnoj rubrici MEDENA KUHARICA uvijek se nađe nešto zanimljivo, pa tako OVDJE  ima i par recepata za njih. Pored sladoleda na Festivalu u Fažani će se nuditi i razni osvježavajući napitci i ledene torte, a neće nedostajati ni zabave kako za djecu tako i za odrasle. Dobro došli!

Unatoč lošem početku ovogodišnje sezone, stanje u prirodi se nešto poboljšalo u lipnju. Iako su prinosi na nekim područjima bili zadovoljavajući, povoljno razdoblje nažalost nije dugo trajalo. Prema vremenskim prognozama i stanju u prirodi, čini se da pčelare čekaju novi problemi. Na pitanje što treba činiti savjestan pčelar u bespašnom periodu, odgovara nam OVDJE Simon Golob, pčelarski savjetnik pri ČZS.

Iz tiska je izašao novi broj časopisa Hrvatska pčela. U broju 7/8 za srpanj/kolovoz 2019. godine o aktualnostima u pčelarstvu kod nas i u svijetu pišu: mr. sc. Nenad Strižak, Marinko Čavlović, dr. med. vet. Zlatko Tomljanović, Dražen Špančić, dipl. ing. Josip Dolenec, dipl. sanit. ing. Robert Kecerin, Branko Vidmar, doc. dr. sc. Dražen Lušić, dipl. sanit. ing, Mladen Stubljar, prof. Matija Bučar, Vedran Lesjak, Damir Gregurić i Milan Vukovski. Dopis pod naslovom „Trovanje pčela na pčelinjaku Stjepana Klicića blizu Baderne“ možete pročitati OVDJE

Teniski turnir Plava laguna Croatia Open Umag koji će se održati 12. – 21. srpnja 2019. ove godine slavi 30.-ti rođendan! O povezanosti sporta i pčelinjih proizvoda više smo puta pisali na našem portalu i ovom ćemo zgodom samo ponoviti: med je visokovrijedan i lako probavljiv prirodan proizvod bez aditiva, konzervansa i drugih umjetnih dodataka te kao takav je najkvalitetniji izvor energije i zdravlja neophodnih za vrhunske rezultate u svim sportovima! Slijedom toga i tenisači bi trebali iz svoje hrane izbaciti energetske napitke, dodatke i slično te mijenjati svoje prehrambene navike u pravcu redovite potrošnje meda i ostalih pčelinjih proizvoda zbog njihovih neospornih vrijednosti za zdravlje i kondiciju. Još prije sedam godina savjetovali smo pčelare da se priključe ostalim proizvođačima iz ovog kraja i na štandovima u ekskluzivnijem ambijentu, uz morske plodove i meso boškarina, pršut i sir, vino i maslinovo ulje specijalnim gostima ponude i svoj med. Nažalost, zbog vremenskih neprilika i ove je godine izostao priželjkivani prinos pa je splasnulo i ono malo entuzijazma koji su imali početkom godine. Ako su u pravu oni koji kažu da je u nadi spas, nadajmo se da će iduće godine klimatski uvjeti pogodovati proizvodnji meda i drugih pčelinjih proizvoda, da će organizatori turnira (i sličnih događanja) promijeniti stav prema pčelarstvu i domaćim pčelarima omogućiti barem jedan štand za degustaciju! U tom bi im projektu trebala pomoći turistička zajednica, ugostitelji i kuhari, jer bi za turizam Istre bila velika šteta da uvođenje meda u kulinarstvo ostane na ideji u glavama zagovornika apiturizma i da se ne pretvori u novu komponentu turističke ponude!

Strane invazivne vrste je nekada nemoguće zaustaviti, ali im se barem pokušava usporiti širenje. U Italiji već godinama pokušavaju usporiti širenje azijskog stršljena na sve moguće načine. Kako je ta vrsta naročito opasna za pčele, uz sve nedaće koje pogađaju pčelare ove godine u Istri (loše pašne prilike, trovanja pesticidima, bolesti..) stvarno im ne bi trebao još ovaj napasnik, pa se nadamo da će talijanske kolege spriječiti približavanje ove vrste Istri, a time i ostalom dijelu Hrvatske. O borbi protiv azijskog stršljena u susjednoj državi izvijestio nas je naš kolega pčelar dr. sc. Nediljko Landeka iz UP Pula. Više o ovoj temi na: www.stopvelutina.it

U organizaciji Udruge pčelara Drača Senj u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Senja 24. – 25. kolovoza 2019. godine će se održati tradicionalna turističko-gastronomska manifestacija Dani meda u Senju s brojnim zanimljivostima od prodajne izložbe pčelinjih proizvoda i edukativnog predavanja do zabavno-glazbenog programa. Uz degustaciju pčelinjih proizvoda i mednih prerađevina članovi UP Drača – jedne od najstarijih pčelarskih udruga u Hrvatskoj na svojim će štandovima održavati i edukacije o pčelama za goste namjernike i turiste. Dobro došli na 4. senjske Dane meda!

JESTE LI ZNALI? Britanski prirodoslovac Alfred Russel Wallace (1823. – 1913.) na indonezijskom otoku Bacanu 1858. godine je otkrio najveću pčelu na svijetu – Megachile pluto (kasnije je dobila naziv po njemu: „Wallaceova divovska pčela“). Nakon toga nije bila viđena sve do 1981. godine kada ju je Adam Messer, američki entomolog, ponovno pronašao na istom otoku. Ova je pčela veličine palca odraslog čovjeka raspona krila oko 6 cm je četiri puta veća od europske pčele. Trideset i osam godina se smatralo da je izumrla da bi je nedavno opet otkrio Clay Bolt, fotograf divljih životinja na otoku u Indoneziji čiju lokaciju ne želi otkriti iz razumljivih razloga – zbog krivolovaca koji samo vrebaju priliku da ulove neku rijetku životinju.

Udruženje pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije je nedavno najavila održavanje Smotre pčelarstva Primorsko-goranske županije koja će se nakon 5 godina preseliti u Rijeku pod nazivom “Riječki medenjak” Manifestacija će se održati  25. i 26. listopada 2019. godine u riječkom “Centru Zamet”, prostoru koji može primiti veći broj izlagača opreme, pčelara i posjetitelja. Video-prilog o ovom događaju iz emisije Planet Ri (Kanal RI, 17. lipnja 2019.) u kojem su sudjelovali Goran Pavlović, predsjednik Organizacijskog odbora Riječkog medenjaka i dr.sc. Dražen Lušić, predsjednik Hrvatske udruge senzorskih analitičara meda možete pogledati na web-stranici udruženja: www.upu-pgz.hr

Do sada smo u više navrata pisali o blagodatima cvjetnog praha, ali i opasnostima za alergičare. Kad je ovaj portal nastajao, nedostajali su stručni tekstovi o toj temi, tek tu i tamo koji novinski zapis. S vremenom su se stvari promijenile, određene institucije i njihovi stručnjaci posvećuju dužnu pažnju ovom pčelinjem proizvodu (iako on to realno gledajući nije), proučavajući ga i svakodnevno otkrivajući nove fascinantne činjenice, a i mediji su promijenili svoj do nedavno suzdržan stav prema njemu. Više o benefitima cvjetnog praha za ljudski organizam u tekstu pod naslovom „Žličica peluda na dan i doktor vam neće biti potreban!“ objavljenom u časopisu „Ljekovito bilje“ br. 43/2019 koji u cijelosti prenosimo OVDJE

Od 4. – 28. srpnja 2019. godine u Galeriji Šivčeva hiša u Radovljici bit će otvorena izložba HEKSAGON BEESpace, BeeKul i UrbanBee koja svaka na svoj način prezentira inovativne kreacije, primjerke pčelinjih nastambi i urbanih košnica kao i suvenira koji će pomoći većoj prepoznatljivosti Slovenije s dugogodišnjom pčelarskom tradicijom i osvješćivanju javnosti glede uloge pčela u opstanku ljudske vrste. Osnovna tema projekta BEESpace su zanimljivi i inovativni primjerci tekstila i odjeće s dodanom vrijednosti – uradci studenata i mentora sa Fakulteta za dizajn. Izložba BeeKul se bavi izrađevinama i suvenirima u sklopu projekta Kreativnošću do znanja – Pčelarstvo kao izazov za suvremeno oblikovanje: kolekcija Bi – linija vaza s medonosnom biljem, The Gentle Bee – linija prirodnih sapuna s travama, citrusima i pčelinjim proizvodima i linija vrećica i ambalaže za pčelinje proizvode i prerađevine sa sloganom “Na pčelama svijet ostaje!”. Tema izložbe UrbanBee nastale u sklopu projekta Studentski inovativni projekti u korist zajednice predstavlja inovativne idejna rješenja pčelinjih nastambi i ostalih produkata koji će pomoći prepoznatljivosti urbanog pčelarenja. U okviru izložbe u Galeriji Šivčeva hiša bit će i promocija slovenskog prijevoda knjige Markusa Imhoofa i Clausa-Petra Lieckfelda “Više od meda”. Ova izložba je razlog više da pčelarske udruge iz regije organizirano posjete Radovljicu, njihov pčelarski muzej i druge zanimljivosti u okolici.

Obavještavamo sve zainteresirane pčelare u regiji da su u tijeku prijave za izlagače pčelinjih proizvoda, te pčelarske opreme i repromaterijala kao i drugog asortimana iz domene pčelarstva za 14. međunarodni pčelarski sajam MEDENA TUZLA 2019. koji će se održati 20.-21. rujna 2019. godine na Trgu Slobode u Tuzli. Program manifestacije obuhvaća stručna edukativna predavanja za pčelare, izložbe opreme i inovacije, izložbe i prodaju pčelinjih proizvoda. U sklopu iste manifestacije od 3. srpnja do 30. kolovoza otvorena je i 5. međunarodna tehnološka i senzorska analiza meda, natjecateljskog karaktera.

U subotu, 6. srpnja 2019. godine, zajedno s kolegama iz Buzeta, Pazina, Poreča i Pule, Udruga pčelara Bujštine je otputovala u Gorski Kotar i Sisačko-moslavačku županiju. Prioritetni cilj bila je nabavka pčelinjih matica iz selekcioniranog uzgoja Dražena Špančića. Iako je posjet OPG-u „Gorski“ u Fužinama izostao, istarski su pčelari imali više nego dovoljno prilike za edukaciju i stručne rasprave, te razmjene iskustava s kolegama, ali i ugodne razgovore u opuštenoj, gotovo obiteljskoj atmosferi. Više o ovom događaju OVDJE

Udruga pčelara Bujštine i ove putuje zajedno s kolegama iz drugih istarskih strukovnih organizacija, ovaj put u Fužine na OPG „Gorski“ Damira Zanoškara i u Dvor na Uni kod Dražena Špančića kod kojeg će u subotu, 6. srpnja 2019. godine pčelari preuzeti matice za koje su dobili potporu od Istarske županije. Vjerujemo da će autobus biti pun dobro raspoloženih pčelara, njihovih obitelji i prijatelja koji će svi skupa imati što vidjeti, čuti i naučiti, a prema programu bit će ića i pića, a organizatori i domaćini će se pobrinuti da bude i veselo, a ne samo stručno-edukativno. Svim izletnicima želimo ugodno putovanje i lijep provod u subotu!  

Bubrezi u našem tijelu obavljaju važne zadatke: putem urina eliminiraju štetne tvari, a u njima se stvaraju, aktiviraju i razgrađuju neki hormoni, pa svaki poremećaj njihove funkcionalnosti može dovesti do ugrožavanja cjelokupnog zdravlja. Ciste na bubrezima su okrugle vrećice ispunjene tekućinom koje se razvijaju u bubrezima iz nepoznatih razloga. Većina osoba ne osjeća nikakve posljedice rasta cisti, međutim s vremenom se može javiti neki oblik odumiranja funkcije bubrega. Ciste možete liječiti prirodnim putem, uz prethodnu konzultaciju s liječnikom. U našoj redovnoj rubrici APITERAPIJA prenosimo par recepata na bazi ljekovitog bilja i meda OVDJE uz napomenu da tretmani neće početi djelovati odmah, jer je potrebno određeno vrijeme kako bi se njihov učinak mogao osjetiti, a pučka medicina bilježi i slučajeve potpunog povlačenja cisti sa bubrega.

Odlična vijest iz Udruge proizvođača meduna iz Vrbovskog: “Goranski medun” je dobio institucionalnu zaštitu izvornosti! To je kruna višegodišnjeg nastojanja i rezultat upornog rada da se ovom posebnom prehrambenom proizvodu pridoda značaj koji zaslužuje. Nakon niza institucionalnih i administrativnih prepreka ova je udruga na čelu s Brankom Vidmarom dokazala kako „Goranski medun“ predstavlja oblik neraskidive veze između zemljopisnog određenja kraja u kojem se proizvodi i proizvoda koji ga karakterizira, istinski “brand” Gorskog kotara i Ogulinsko-plaščanske udoline. Čestitamo svima iz Udruge proizvođača meduna i UPU PGŽ na povijesnom uspjehu primorsko-goranskog pčelarstva! Što je medun i po čemu se razlikuje od drugih vrsta meda pročitajte OVDJE u našoj redovnoj rubrici PITALICA, a više o zaštiti izvornosti Goranskog meduna na: www.upu-pgz.hr

Dragi pčelari, kreativci s poduzetničkim duhom: ako želite u okviru svog gospodarstva otvoriti apikomoru i na taj način proširiti svoju djelatnost na apiturizam, u napredovanju vam može pomoći stručno osposobljavanje za wellness terapeuta u Učilištu Lovran, jer ćete osim osnova kupeljarstva i prirodnih ljekovitih činitelja, te kozmetologije i osnovnih postupaka njege lica i tijela, dobiti priliku i naučiti koristiti klasičnom ručnom masažom, aroma masažom, refleksnom masažom stopala, limfnom ručnom drenažom, te refleksnom masažom stopala, što će u konačnici itekako pomoći u savladavanju vještine mednih masaža koje možete primijeniti prije ili nakon apiinhalacija. Nastava se održava u Ortosan medical wellness centru u Opatiji, Črnikovica ulica . Program se provodi već 12 godina (od 2006 – preko 1.100 završenih polaznika). Edukacija traje 4 mjeseca i po završetku se upisuje u radnu knjižicu. Osim toga, wellness akademija polaznicima pomaže i pri otvaranju i radu Vašeg zdravstveno-turističkog objekta, kao i u promociji Vaših usluga. Više o wellness akademiji i programu osposobljavanja na: https://wellness.hr/uciliste-lovran-wellness-akademija/

Pčelarskim nevoljama ove godine nikako da dođe kraj: uz sve pčelinje bolesti i nametnike nakon padalina tijekom bagremove paše i trovanja pčela pesticidima pčelari iz Šida javljaju o pomoru pčela uslijed tretiranja komaraca iz aviona, a kolege iz Slovenije o napadu medvjeda na pčelinjak u mjestu Kurešček u općini Ig. Iako je nakon dojave SPOS-a i Odbora za zaštitu pčela da općina Šid ima namjeru tretirati komarce u sred paše na lipi interveniralo i ministarstvo poljoprivrede, Zavod za javno zdravlje iz Sremske Mitrovice zbog opasnosti od malarije dopušta suzbijanje komaraca iz zraka bez odlaganja što je rezultiralo ogromnim gubicima pčela tako da pčelari nisu izgubili samo prinose sa paše na lipi, već i bez pčela za suncokretovu pašu koja je trebala uslijediti nakon ove. Odbor za zaštitu pčela poziva sve oštećene pčelare da trovanje na svom pčelinjaku obavezno prijave nadležnoj instituciji, a kopiju zapisnika proslijede SPOS-u kako bi mogli poduzeti potrebne mjere. Zbog pojave medvjeda na određenim područjima u Sloveniji mole se pčelari da iz predostrožnosti svoje pčelinjake osiguraju električnim pastirom impulsa minimalno 5 J kako bi medvjed pobjegao nakon prvog kontakta. U nadi da su ovo posljednje crne vijesti ove pčelarske sezone, iskreno suosjećamo sa svim pčelarima koje je zadesila nesreća, bilo da je za nju kriva priroda, ljudski faktor ili nešto treće.

U pčelarstvu, kao i u nekim drugim djelatnostima, nijedna godina nije ista, pa nema čarobne formule za pčelara koji želi biti uspješan što treba činiti od mjeseca do mjeseca. Nije s neba pala krilatica: “100 pčelara – 101 način pčelarenja”, ali se svi eminentni pčelarski stručnjaci slažu da postoje racionalne smjernice i pravila dobre pčelarske prakse kojih se treba pridržavati svaki savjestan pčelar imao iskustva ili je tek početnik. Stoga na našim stranicama imamo više rubrika posvećenih tehnologiji pčelarenja. I dok se rubrike “Osnove tehnologije”, “Pčelarska oprema”, “Kalendar radova” u pravilu ne dopunjuju, rubrika “Praktična iskustva” kontinuirano donosi nove tekstove iskusnih pčelara-profesionalaca iz čitave regije o pčelarskim radovima po mjesecima, te određenim specifičnim pojavama u aktualnom vremenskom razdoblju. Na taj smo način željeli napraviti pomak od teorije prema problemima i rješenjima istih problema u praksi iz prve ruke. Tako smo uradili i za srpanj ove godine, kada OVDJE u cijelosti prenosimo članak “Pismo pčelarima za jun” posvećen toj temi koji potpisuje dr. med. Rodoljub Živadinović, predsjednik SPOS-a.

JESTE LI ZNALI? Prosječna temperatura pčelinjeg legla u košnici je oko 32 – 37°C, a više od 37°C su za leglo pogubne. Ovisno o podneblju tijekom ljeta temperatura unutar legla u prosjeku iznosi oko 35,5°C (od 37°C do 33,8°C). Više (ili niže) temperature od navedenih značile bi odumiranje legla, a pčele instinktivno znaju da bi to dovelo u pitanje opstanak zajednice pa zato tijekom čitave godine održavaju potrebnu temperaturu. Ako se na letu počne pojavljivati tzv. „brada“ to je pouzdan znak da je u košnici postalo prevruće. Iako u košnici ventilaciju provode same pčele (tzv. „lepezačice“), pčelari im trebaju pomoći vratiti optimalne uvjete mikroklime u njihovom domu. Potrebno je ukloniti regulator leta sa leta košnice, aktivirati gornja (pomoćna) leta na svakom nastavku, na poklopnoj dasci ili hranilici provesti maksimalno prozračivanje, te izvući metalni (ili drveni) uložak ispod mrežaste podnice. Neki pčelari pomiču nastavak (najčešće treći) za 15 mm nazad (uz oprez zbog moguće grabeži); drugi vade po jedan okvir iz plodišta, a ostale podjednako razmiču. Više o ovoj temi u našoj stalnoj rubrici PRAKTIČNA ISKUSTVA

Masovno umiranje pčela problem je koji se pojavio početkom prošlog desetljeća u SAD i u Europi i do danas je objavljeno tisuće novinskih članaka o uzrocima i načinu kako spriječiti njihov nestanak sa Zemlje. Neki su novinari pod utjecajem multinacionalnih kompanija koje se bave proizvodnjom pesticida pokušali ignorirati neke činjenice i znanstvene dokaze o štetnosti pojedinih sredstava za zaštitu bilja. Drugi su opet ovaj problem podigli na mnogo višu razinu i studije o negativnom učinku elektromagnetnog zračenja na pčele, ptice i kitove pretvorili u najavu kataklizme. Zato ne treba čuditi da je i kod nas članak pod naslovom “Iz cijele Hrvatske dolaze vijesti o pomoru pčela” u „Glasu Slavonije“ pokrenuo val zabrinutosti pčelara, ali i ostalog građanstva i razmjeri tragedije su rasli iz dana u dan. Hrvatski pčelarski savez je odmah potom reagirao da nema mjesta panici jer podaci s terena ukazuju da je realno stanje daleko od alarmantnog, odnosno da se radi tek o sporadičnim slučajevima na par pčelinjaka. Što o ovoj temi misle naši eminentni stručnjaci za pčelarstvo prof. dr. sc. Nikola Kezić, prof. dr. sc. Janja Filipi, prof. dr. sc. Zlatko Puškadija, dr. sc. Maja Dražić,  prof. dr. sc. Dragan Bubalo i prof. dr. sc. Ivana Tlak Gajger saznajte OVDJE u članku „Jutarnjeg lista“ pod naslovom „Odumiru li, doista, pčele u Hrvatskoj?“  

VAŽNA OBAVIJEST ZA PČELARE S PODRUČJA UMAGA: U noćnim satima između 26. lipnja i 30. lipnja 2019. godine tvrtka Sani.Tres d.o.o će prema rasporedu provesti akciju dezinsekcije postupkom hladnog zamagljivanja protiv komaraca na području grada Umaga. U slučaju lošeg vremena (kiša, jaki vjetar) akcija će se provesti/nastaviti prvi slijedeći dan. Molimo pčelare da u navedenom razdoblju sklone ili zatvore svoje košnice.

Urinarna inkontinencija je neugodan zdravstveni problem koji može ometati normalne socijalne aktivnosti kod žena, najčešće u starijoj životnoj dobi. U standardnoj medicini se liječi lijekovima iz skupine antikolinergika, odnosno korektivnim operacijskim zahvatom. Nužna je i promjena nekih životnih navika, a dobra je vijest da kao podrška propisanoj terapiji mogu pomoći razni biljni pripravci i pčelinji proizvodi za koje ćete recepte naći OVDJE

Obavještavaju se građani da je na području Poreča, sukladno važećem Programu mjera zaštite pučanstva od zaraznih bolesti, u planu larvicidni tretman suzbijanja komaraca, koji će trajati 24. lipnja do 5. srpnja. U slučaju neprikladnih vremenskih uvjeta za kvalitetnu provedbu mjera, tretman će se produžiti za odgovarajući broj dana do završetka tretmana. Tretmanom će biti obuhvaćene sve vode stajačice te sva poznata potencijalna izvorišta larvi komaraca na području Poreča. Također će se, 26. lipnja kasno navečer i sutradan rano ujutro, odraditi takozvano špricanje komaraca i to na području mjesnih odbora Baderna, Žbandaj, Varvari, Nova Vas i Červar Porat i pripadajućih okolnih naselja. Dana 27. lipnja, u kasnim večernjim satima, odnosno 28. lipnja u ranim jutarnjim satima, tretman će se provesti na području Fuškulina i pripadajućih naselja, a tretman mjesnih odbora u sastavu grada Poreča (područje samoga grada i gradskih stancija) provest će se razdoblju od 27. do 29. lipnja u ranim jutarnjim satima. U slučaju neprikladnih vremenskih uvjeta za kvalitetnu provedbu mjera, tretman će se produžiti za odgovarajući broj dana do konačnog kompletiranja tretmana. Insekticidna sredstva koje se koriste prilikom dezinsekcije u samom okolišu, ne zaostaju jer su biorazgradiva. Svi tretmani provodit će se u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima te iz tog razloga se upozoravaju građani sa respiratornim smetnjama da u navedeno vrijeme ostanu u zatvorenim prostorima. Umoljavaju se pčelari da spreme pčele u košnice za vrijeme tretiranja komaraca!

Odlična vijest za pčelare stiže iz europskog povjerenstva za poljoprivredu: EU komisija povećava potporu sektoru pčelarstva za 12 milijuna eura! Više o tome OVDJE u našoj redovnoj rubrici TOP TEMA

Znate li što je motar? To je samonikla biljka (lat. Crithmum maritimum, poznata i kao petrovac, šćulac, obalac, morski koper ili morski koromač), koja raste na kamenu uz more, a bere se poput šparoga. U pučkoj medicini se koristi kao diuretik, za ublažavanje probavnih tegoba i za čišćenje organizma. Ima slan i aromatičan okus, pa višestruko oplemenjuje hranu. Motar je najukusniji u svibnju i prvoj polovini lipnja, pa je ovo pravo vrijeme za berbu u pauzi između kupanja i sunčanja. Odlično se slaže s ribom i plodovima mora, a fino se kombinira i s medom, pa zato isprobajte recept za kozice s motarom koji ćete naći OVDJE u našoj redovnoj rubrici MEDENA KUHARICA (za one koji ipak više vole mesni obrok uz spomenuti dodali smo i recept s ramstekom 😊)

Upozorenje za djecu, starije i kronične bolesnike: prvi toplinski val je iza nas, a prema najnovijim procjenama meteorologa od ponedjeljka slijedi drugi, još žešći, pa prognoziraju rast temperatura zraka preko 35*C u hladu sve do petka, kad bi vrućine trebale malo popustiti. Tijekom vikenda mogući su neverini u obliku grmljavina i pljuskova. Pčelari: nemojte zaboraviti kontrolirati pojilice!

PČELARI, OPREZ! Zbog povećanog broja komaraca na području Općine Oprtalj provodit će se akcija suzbijanja komaraca postupkom zamagljivanja u kasnim večernjim satima dana 21. lipnja 2019. godine, odnosno ranim jutarnjim satima dana 22. lipnja 2019. godine. Insekticidna sredstva koje se koriste prilikom dezinsekcije neznatno su opasna za čovjeka i njegovu okolinu, a u okolišu ne zaostaju jer su biorazgradiva. Ovim putem upozoravaju se građani s respiratornim smetnjama da u navedeno vrijeme ostanu u zatvorenim prostorima. Mole se pčelari da spreme pčele u košnice za vrijeme tretiranja komaraca. U slučaju lošeg vremena dezinsekcija se odgađa za prvi sljedeći vremenski povoljan dan.

Udruga pčelara Bujštine još jednom poziva sve fotografe iz Hrvatske da se jave na peti po redu foto-natječaj „ČUVAJMO PČELE“. Natječaj je otvoren do 20. kolovoza 2019. godine kada će ocjenjivački žiri pregledati sve fotografije i najkasnije do 20. rujna 2019. objaviti pobjednike na portalu i FB-stranici organizatora. Više o uvjetima za sudjelovanje, pravilima natječaja i nagradama na: www.pcelari-bujstine.com

Poznatog pčelara, apiterapeuta i predavača iz Zenice Dinu Cerića imao sam prigodu slušati u dva navrata: na pčelarskom sajmu u Gudovcu početkom 2015. i krajem iste godine u Umagu, ali smo se i kasnije sretali u neformalnim okolnostima i u razgovoru doticali najrazličitije pčelarske teme: od tehnologije pčelarenja preko apiterapije do inovacija u pčelarstvu. Otvoren i srdačan pristup, kod sugovornika može stvoriti dojam da se iza njegove ležernosti krije nesigurnost ili nedovoljno poznavanje teme, no istina je čvrsto stoji iza svake svoje izjave, da svaku svoju tvrdnju potkrepljuje dokazima iz praktičnog iskustva i da iskreno želi pomoći svojim kolegama, suradnicima i pacijentima. Pa ako nije uštogljen, ozbiljan i smrknut, to ne znači da je manje upućen u tajne pčelarskog zanata, već sasvim suprotno, jer je u branši dugo godina i svoje teoretsko znanje i praktične spoznaje neprestano povećava i nesebično širi dalje. Ovom prigodom prenosimo članak iz časopisa „BH pčelar“ u kojem govori o svojoj metodi borbe propolisnom tinkturom protiv gljivica u hranilici OVDJE

Radovljica je središte istoimene općine u sjevernoj Sloveniji par kilometara od Bleda blizu granice sa Austrijom. Živopisan je to gradić kojeg krasi predivan pogled na Karavanke i Julijske Alpe, prepun bajkovitih ulica i starih kuća. Osim što se ponosi prirodnim ljepotama i srednjovjekovnom arhitekturom, iz Radovljice potječe Gorenjka – najpoznatiji slovenski čokoladni brand koja se proizvodi već od 1922 godine, pa ne treba čuditi da se baš ovdje od 2011. godine održava Festival čokolade. No, nama je daleko najzanimljiviji pčelarski muzej Radovljica koji je ove godine proslavio 60.-ti rođendan! Smješten u baroknom zdanju u starom dijelu mjesta ovaj muzej predstavlja bogatu tradiciju slovenskog pčelarstva, koja je u 18. i 19. stoljeću značila važnu poljoprivrednu granu. U tehničkom dijelu muzeja prikazane su najtipičnija pčelinja staništa i pčelarska pomagala, u drugom biološkom odjelu prikazani su anatomija, život i rad autohtone slovenske pčele – Kranjske sivke (ljeti u živo u apisariju), a u likovnom odjelu je najveća zbirka panjskih končnica – tradicionalnih košnica iz vremena kada su slovenski čebelari oslikavali košnice postavljajući pločice na njih sa posebnim slikovnim sadržajem, jer se smatralo da će pčele tako lakše prepoznati svoj “dom” kada se vraćaju s ispaše. Uz stručno vodstvo vodiča u ovom muzeju ćete saznati još puno toga o pčelama, tradicionalnoj proizvodnji meda, blagodatima autohtonog slovenskog meda i apiterapiji. 14. lipnja 2019. godine na prigodnoj svečanosti povodom 60.-te obljetnice osnivanja, za očuvanje slovenske baštine kroz sakupljanje, evidentiranje, pohranu, dokumentiranje, prezentiranje i popularizaciju slovenskog pčelarstva predsjednik ČZS Boštjan Noč je osoblju muzeja uručio posebno priznanje.

Izdavačka kuća “Paradox” iz Rijeke izdala je knjigu “U svijetu cvijeća i pčela” – Atlas medonosnog bilja 2. Autor knjige Veroljub Umeljić je svjetski priznat pčelarski stručnjak i fotograf, predavač i književnik. Osim knjige „U svijetu pčela“ 1. dio iz 1997. godine objavljene su mu i slijedeća djela: „Atlas medonosnog bilja“, „Pčelarstvo“, „Enciklopedija pčelarstva“, „Roman o pčelaru“, „Pčelarstvo: od početnika do profesionalca“, „Pčelareva sudbina“, „Sa pčelama pedeset godina“. U knjizi “U svijetu cvijeća i pčela” – Atlas medonosnog bilja na 700 stranica je predstavljeno 337 vrsta medonosnih biljaka u 1.465 fotografija u boji. Više o knjizi OVDJE

U Bjelovaru je od 14 – 16. lipnja 2019. godine održana 24. po redu TEREZIJANAtradicionalna kulturna, turistička i zabavna manifestacija koja je posjetitelje vratila u doba kad je kraljica Marija Terezija proglasila grad Bjelovar kraljevskim gradom. Spektakl je to uz kostimiranu dvorsku svitu, kulturno-umjetnička društva, okićene zaprege, performere, ulične zabavljače, popularne pjevače, ali i vrhunski gastronomski doživljaj pod nazivom „Okusi Bilogore“ kada su posjetitelji mogli kušati sireve i kvargl, breskvice i štrukle, a pčelari PU „Bilogora“ su se pobrinuli i za degustaciju domaćeg meda. I ovom prigodom valja se podsjetiti na bitne poveznice između austrijske nadvojvotkinje, češke i ugarsko-hrvatske kraljice Marije Terezije i pčelara. U doba svoje vladavine (1740. – 1780.) Marija Terezija je provela mnoge reforme u vojnom, vjerskom, financijskom, zdravstvenom i obrazovnom sustavu, a isto tako i u gospodarstvu, posebice u poljoprivredi. Kmetovima su ti zakoni omogućili da izađu na tržište i prodaju svoje proizvode, ali su zbog toga morali i plaćati porez u kraljičinu blagajnu, no s pčelarima su uređeni posve drugačiji odnosi. Prije 244 godine Marija Terezija je donijela Patent o pčelarstvu, zakonski propis prema kojem se i danas odnosi s punim poštovanjem, jer su prema njemu pčelari u Habsburškoj monarhiji mogli držati neograničen broj košnica i bili oslobođeni svih nameta, poreza i cestarina! Smjeli su se doseliti i postaviti pčele na ispašu gdje god su htjeli, čak su bili oslobođeni i služenja vojske! Između ostalog Marija Terezija je uvela košnice s pokretnim saćem, pčelarske škole su bile besplatne, a obučeni pčelari bi imali zadatak educirati svoje kolege po čitavom Carstvu, a naredila je i sadnju medonosnog bilja, posebice bagrema.

„Lipe cvatu, sve je isto k’o i lani…“ – hit „Bijelog dugmeta“ koji traje i traje – vjerovali ili ne: 35 godina! Ljeto ide, iza pčelara su muke s bagremom, a ispred njih pčelinje paše na lipi, kestenu, amorfi, a cvjeta i javor, djetelina, malina, kupina, majčina dušica i druge livadne i šumske medonosne biljke i korovi. Ako im se posreći, pa ih posluži vrijeme, možda i uspiju nadoknaditi izgubljene prinose u proljeće…Medno, dragi pčelari!

Bajka braće Grimm „Die Bienenkönigin“ („Queen Bee“, „Kraljica pčela“) ne govori samo o pčelinjoj matici iako priča nosi naslov po njoj: tu je niz drugih podjednako zanimljivih likova ljudi i životinja. Glavni junak je pošten, radin i oštrouman mladić po imenu Dummling (Tupavko – na kojem mu sigurno nitko neće pozavidjeti!) u potrazi za svoja dva brata pametnjakovića. Na tom putu susreću patke, mrave i pčele. Starija braća ih nakane ubiti, ali je Tupavko stao na stranu životinja i nije im to dozvolio. Što se dalje dešavalo u bajci, saznat ćete ako kliknete na naše rubrike PRIČE I BASNE, odnosno UČIMO STRANE JEZIKE. Naime, kako već dugo nismo objavili niti jedan tekst o pčelama na stranom jeziku, odlučili smo ovu bajku prenijeti u izvornom obliku na njemačkom jeziku OVDJE, ali i njen prijevod na hrvatski jezik OVDJE

Da je med vrhunski prirodni proizvod i stoga se preporučuje u svim životnim dobima, znaju već i ptice na grani, kao i da se med već stoljećima koristi kod dijetoterapije određenih oboljenja i zdravstvenih poremećaja. Koju vrstu meda preporučuju apiterapeuti, liječnici i nutricionisti za pojedine bolesti pogledajte OVDJE 

Iako preplanuli ten nije više tako „in“ kao prije desetak i više godina, još se uvijek ne mali broj ljudi voli „pržiti“ na suncu i to baš u doba dana (10:00 – 17:00) na koje liječnici neprestano upozoravaju zbog mogućih posljedica po zdravlje. UV zrake su naš prijatelj samo do određene granice: nakon toga se pretvaraju u opasnog neprijatelja! Kako pripremiti kožu i tijelo za predstojeće vrućine i njegovati na prirodan način uz pomoć pčelinjih proizvoda možete vidjeti OVDJE u našoj redovitoj rubrici APIKOZMETIKA

Obalno čebelarsko društvo Koper u nedjelju, 16. srpnja 2019. godine s početkom u 10:00 sati na Mostičju na rijeci Rižani kod Franca Severina priređuje Pčelarsko savjetovanje s piknikom. Tom će prigodom pčelarski savjetnik Klaudijo Babič održati predavanje na temu Proizvodnja meda, prepoznavanje meda i sheme kakvoće, a Kristjan Kavčič na temu Pravilno označavanje sastojaka i transportnih troškova. Nakon stručno-edukativnog dijela uslijediti će ručak, društvene igre i zabava. U ime OČDK dobrodošlicu vam želi Marko Karanovič, tajnik društva.

Iz tiska je izašao novi broj časopisa „Hrvatska pčela” U broju 6. za lipanj 2019. godine o aktualnostima u pčelarstvu kod nas i u svijetu pišu: mr. sc. Nenad Strižak, Marinko Čavlović, dr. sc. Saša Prđun, Josip Križ, Vlatko Milanović, doc. dr. sc. Ivana Gobin, dipl. sanit.ing, dr. sc. Lara Saftić, doc.dr. sc. Lidija Svečnjak, dr. med Zrinka Franić, Sinaj Bulimbašić, dr.sc. Zdenko Franić, Vjekoslav Hudolin, Mladen Stubljar, prof. Matija Bučar, dr. sc. Gordana Hegić, Vedran Lesjak i Marin Jelinić. Dopis pod naslovom „Terenska obuka za mlade pčelare 2019.“ možete pročitati OVDJE

Ideja o pčelarskom šeširu koji bi olakšao pregled pčelinjih zajednica pri oblačnom vremenu ili u predvečerje, kad je svjetlost manja, pogotovo pri traženju jaja u satnim osnovama rodila se u Čebelarskoj zvezi Slovenije, pa se krenulo u testiranje i izradu prototipa. Svi koji su bili u Celju na pčelarskom sajmu APISlovenija u ožujku 2019. godine imali su prilike vidjeti prvi takav pčelarski šešir s povećalom i svjetiljkom koji je izradio Miha Kunstelj iz Zavrti 41, 1234 Mengeš Šiviljstvo, čebelarska oprema in čebelji pridelki s.p. Više o ovoj inovaciji na: www.mj-kunstelj.com

O trovanju pčela na pčelinjaku Stjepana Klicića u selu Bratovići kod Baderne pisao je i dnevni list “Glas Istre” 8. lipnja 2019. Članak pod naslovom “Otrov ili bolest?” potpisuje novinar Davor Šišović, a dio teksta možete pročitati OVDJE

Udruga pčelara Bujštine ove je godine od Istarske županije dobila potporu za nabavku pčelinjih matica iz selekcioniranog uzgoja. Pčelari će sami preuzeti svoje matice 6. srpnja 2019. godine u Dvoru na Uni na pčelinjaku Dražena Špančića, profesionalnog pčelara i registriranog uzgajivača pčelinjih matica. Dražen se pčelarstvom bavi dvadesetak godina i trenutno ima oko 400 pčelinjih zajednica u LR i Fararovim košnicama. Osim uzgojem selekcioniranih matica, bavi se i skupljanjem pčelinjeg otrova. Drži predavanja o tehnologiji pčelarenja i proizvodnji matica za pčelarske udruge širom Hrvatske. O istim temama piše za časopis „Hrvatska pčela“. Aktivan je član PU Kesten u Dvoru na Uni. Prije par godina osnovao je FB grupu „Pčelarstvo u srcu“ koja okuplja više od 27.000 pčelara i proizvođača meda iz cijele regije. Stoga ne sumnjamo da će druženje s njim, te predavanje koje će nam držati biti interesantno i poučno, prije svega mladim, tek pridošlim članovima naše udruge. A kako bi izlet bio još zanimljiviji, pobrinuti će se Damir Zanoškar, profesionalni pčelar iz Fužina kojeg će pčelari Bujštine posjetiti isti dan prijepodne. Damir je držao predavanja u Pazinu (13. studenog 2018.) i u Bujama (4. ožujka 2019.) i ostavio dubok utisak na publiku, prije svega zbog gledišta na tehnologiju pčelarenja koja se itekako razlikuju od ustaljenih i zbog zanosa kojim brani svoje stavove. Tada nas je pozvao da ga posjetimo na OPG-u „Gorski“ i na licu mjesta se uvjerimo da njegove tvrdnje nisu plod mašte, već da mogu biti odličan temelj mladim pčelarima kako bavljenje pčelama pojednostavniti i učiniti efikasnijim i na kraju krajeva – profitabilnijim.

Iako smo o rojenju pčela već pisali na ovom portalu, nije na odmet ponoviti gradivo, pogotovo kad je ta pojava  tako aktualna ove godine, čak i u TV-dnevniku! Više o rojidbenom nagonu, rojevnom stanju i zbrinjavanju rojenja OVDJE

Naše se kolege čebelari iz Slovenije uz niz hvalevrijednih aktivnosti i inicijativa, između ostalog mogu pohvaliti da imaju i specijaliziranu knjižnicu za pčelare. Pčelarska knjižnica Janeza Goličnika djeluje od 2008. godine u prostoru ČZS na Brdu pri Lukovici i otvorena je svakog prvog četvrtka u mjesecu od 15.00 do 18.00 sati. Janez Goličnik (Mozirje, 1737. – Griže, 1807.), svećenik, pčelar i prevoditelj po kojem je knjižnica dobila ime je napisao prvi tiskani pčelarski priručnik na slovenskom jeziku („Popolni nauk o čebelarstvu“, Celje, 1792.) u kojem je uz prijevod izvornika „Vollstandige Lehre von der Bienenzucht“ (Beč, 1775.) Antona Janše unio i vlastita praktična iskustva, pa ga s pravom smatraju jednim od najistaknutijih pčelarskih stručnjaka u ono vrijeme i tvorcem slovenske stručne terminologije, a njegova je knjiga bila 40 godina i jedini stručni tiskani priručnik. U pčelarskoj knjižnici Janeza Goličnika se čuvaju publikacije iz područja pčelarstva, stručni i znanstveni radovi, strani pčelarski časopisi, priručnici, zbornici pčelarskih udruga, videozapisi o životu pčela i druge tiskovine. Katalog knjiga s 2.300 zapisa dostupan je na: www.cobiss.si , dok je revija „Slovenski čebelar“ arhivirana u Digitalnoj knjižnici Slovenije: www.dlib.si Članstvo je besplatno. Knjižnica često organizira tematske večeri i evente s pčelarskim udrugama. U knjižnici je deset mjesta za čitanje, a u lipnju će knjižnica biti otvorena u četvrtak, 6. lipnja od 15:00 do 18:00 sati.

CASANOVA TOUR je interaktivna šetnja romantičnim Vrsarom u pratnji najpoznatijeg svjetskog zavodnika Giacoma Casanove koji je 1743. godine posjetio ovaj grad u Istri. U njegov čaroban svijet iz vremena Vrsarske grofovije glazbom, plesom i emocijama ovog će vas ljeta uvesti izvođači Istra Inspirita i to: 5. i 11. te 25. lipnja, 9. i 23. srpnja, 6. i 20. kolovoza i 10. rujna 2019. godine. Avantura s legendarnim Giacomom započinje u 20:00 sati na rivi i nastavlja se na vidikovcima, a završava u starogradskoj jezgri. Prijaviti se možete u TZ Vrsar, odnosno na mail: info@infovrsar.hr , a ako se pitate kakve veze ima Casanova s pčelama i pčelarstvom, u pravu ste: s tim zanimanjem i vještinama nema nikakve veze. Prema njegovim memoarima da bi povratio snagu i započeo nove pustolovine, Casanova bi svako jutro nakon burne i raskalašene noći pojeo čak 50 ostriga, pa je pravo pitanje: „Da li iza odličnog zdravlja i vitalnosti legendarnog ljubavnika stoje samo morski plodovi ili se tajna krije u desertu: orasima i bademima u medu?” Bilo kako bilo, sigurno je da ćemo redovitim uzimanjem pčelinjih proizvoda poboljšati opće stanje svog organizma, pojačati imunitet i otpornost na stres, a time zdravim i vitalnim učiniti i svoj ljubavni život! Stoga, navratite u Vrsar i kušajte morske plodove, tartufe, sve to zasladite orasima ili bademima u medu i zalijte čašom dobrog vina – nakon toga sigurno nećete biti bezvoljni i depresivni!

Pčele i djeca – naš su neiscrpan izvor inspiracije, pa stoga još jednom želimo pohvaliti sve strukovne organizacije i obrazovne institucije, kao i pojedince koji iz ljubavi prema pčelama i djeci ne čuvaju svoje znanje i iskustvo za sebe, već ga nesebično dijele s mlađim generacijama, jer samo na taj način možemo osigurati opstanak pčelinje vrste na našoj planeti! Najsrdačniji pozdrav svima sa 42. državnog natjecanja mladih pčelara 2019. u slovenskom mjestu Betlinci, posebno nagrađenim učenicima i njihovim mentorima, kao i organizatorima ove hvalevrijedne manifestacije!

U sklopu Interreg projekta CEETO (“Central Europe Eco-Tourism: Tools for nature protection”) na prvim Otvorenim vratima Medvednice UPIM – Udruga za promicanje istih mogućnosti, HUPP – Hrvatska udruga pčelara Pčelinjak i UP Propolis su predstavili svoj projekt inkluzivne škole pčelarstva i stavili u funkciju nedavno postavljen šumski pčelinjak kakvi su se koristili u ovim krajevima prije više stotina godina. Uz ove udruge u centru Bliznec predstavile su se i druge udruge i institucije koje se brinu o osobama s nekom vrstom invaliditeta: URIHO Centar za rehabilitaciju SILVER, Centar za rehabilitaciju Zagreb, „Mali dom” -gradska ustanova za rehabilitaciju djece s oštećenjem vida i višestrukim oštećenjima, Udruga slijepih Zagreb, planinarsko društvo “Prijatelji planina”, te HGSS – Hrvatska gorska služba spašavanja. (IZVOR: www.vecernji.hr )

U ponedjeljak, 3. lipnja 2019. učenike Elektrostrojarske obrtničke škole u Zagrebu dočekao nesvakidašnji prizor: sa stabla u dvorištu škole visio je čudan tuljak duži od metra koji je neupućene zbunio, a one bujnije mašte i slabijih živaca i dobro uplašio. Čim su shvatili da se radi o roju pčela odbjeglom s nekih od obližnjih pčelinjaka kontaktirali su GPS – Gradsku pčelarsku službu. Ubrzo je na mjesto događaja stigao njihov dežurni aktivist Juro Jelušić koji je pčele spretno prebacio u prazan nastavak i potom odnio na svoj pčelinjak. “Ovo je normalna pojava za ovo doba godine. U košnicama se sada rađaju nove matice i kada pčelinjak postane pretijesan onda stara matica izlazi van, a s njom odlazi i dio kolonije. Kako nemaju odmah formiranu košnicu, onda se matica sakrije u neko drvo ili ispod krova, dok sve ostale pčele se grupiraju u roj u njenoj blizini.” – objasnio je novinarima Jelušić. Ove su godine loši klimatski uvjeti krivi za prinose meda daleko ispod očekivanih, pa ne čudi da su pčelari duboko razočarani i najradije bi ovu godinu što prije zaboravili. U tom kontekstu i u vremenu kad je opstanak pčele ugrožen iz još niz razloga, pojava rojenja i hvatanje odbjeglih rojeva poprima veći značaj nego inače. Pčele se obično roje u drugoj polovini svibnja, no pošto je proljeće ove godine nepredvidivo, ne treba praviti paniku: rojevi pčela najčešće nisu neprijateljski raspoloženi i ne bodu, iako oprez nije na odmet jer ako su iz matične košnice otišli dan dva prije, ponestaje im hrane i zato mogu postati razdražljive. Hrvatsku pčelarsku službu možete dobiti na telefon 112, a Gradska pčelarska služba u Zagrebu broji dvadesetak iskusnih pčelara – volontera zaduženih za zbrinjavanje rojeva pčela medarica i uklanjanje pčelinjih zajednica (za ose i stršljene su nadležne tvrtke nadležne za dezinsekciju).

Glazbeno-scensko-edukativni festival Dani antike Svperiorvm i Spectacvla Antiqva u Puli i ove godine donose uzbudljive i događajima ispunjene dane iz bogate antičke povijesti već je počeo, a nastavlja se petkom (7. i 14. lipnja) i subotom (8. i 15. lipnja) na antičkom trgu Forumu ispred Augustovog hrama i gradske Palače sa završnicom u Areni. Od ovogodišnjih posebnosti izdvajamo autentičnu ceremoniju rimskog vjenčanja uz predstavljanje mladenaca, rimski ples, kutak antičke domine i odijevanje mlade te rimsku gozbu. Na trgu će petkom biti predstavljeni i antički zanati, mala škola gladijatora uz vježbanje mačevanja i pripreme za borbu, a subotom su i dječje radionice te antička dječja predstava. Dani antike 2019. će završiti 15. lipnja večernjim spektaklom u Areni, kada će se uprizoriti antički program i atraktivnu borbu gladijatora – Spectacvla antiqva koju je dosad pogledalo već nekoliko tisuća gledatelja. Povodom Dana antike 2019. u rubrici MEDENA KUHARICA donosimo OVDJE par recepata za specijalitete iz tih vremena

Slovenska pčelarska akademija 29. lipnja 2019. godine organizira prvi seminar za zainteresirane skupine u Sloveniji na temu „Osnove uzgoja matica“. Edukacija je namijenjena prvoj generaciji pčelara, koji žele svoje znanje nadgraditi po programu SČA. Po završetku obuke sudionici će dobiti certifikat – potvrdu o sudjelovanju. Iskoristite jedinstvenu mogućnost kratkog, jednodnevnog tečaja po promocijskoj cijeni kotizacije: 40 € po osobi. Broj sudionika je ograničen. Prijave se zaprimaju do 15. lipnja, odnosno do popune slobodnih mjesta na poveznici: https://sca.kis.si/prijava/

Od nedavno se na Facebooku vrti poziv zagrebačke turističke agencije „No Filter Croatia“ svima koje žele bolje upoznati ljepote kontinentalne Hrvatske na izlet pod motom „Iskusi Moslavinu na domaći način“. Osobno sam emotivno vezan za ovaj kraj, jer sam prije deset godina kao zaposlenik tvrtke „Agroval“ iz Buzeta izlagao pčelarsku opremu talijanskog proizvođača „Giordani“ na 2. Međunarodnom sajmu OPG-a, privrednika i obrtnika u Garešnici i taj mi je događaj ostao u sjećanju kao lijepa uspomena, prije svega zbog gostoljubivosti domaćina i ugodnih trenutaka u društvu zanimljivih osoba. No, vratimo se u današnjicu. Prošlo je dvije godine otkako su Tatjana i Domagoj Balja na svom idiličnom pčelinjaku u borovoj šumici obrubljenoj cvijećem, potokom i ribnjakom na rubu grada Garešnice otvorili prvi hrvatski hotel za pčele s 5 zvjezdica u kojem zaljubljenici u pčele bez mogućnosti da podignu vlastiti pčelinjak mogu iznajmiti košnice i pčele, naučiti kako se pčelari i počnu proizvoditi vlastiti med. U tehnologiju pčelarstva uvesti će vas kroz dvodnevnu edukaciju u suradnji s PU Đuro Sulimanović iz Garešnice te smještaj u apartmanu. Nakon toga su otvorili i kušaonicu, a u kolovozu prošle godine otvorili prvu api komoru na području Bjelovarsko-bilogorske županije i tako dodatno obogatili turističku ponudu svog OPG-a i Moslavine. Više o njihovoj zanimljivoj turističko-edukativnoj ponudi možete pročitati OVDJE, sve informacije o smještajun i edukaciji na: www.opg-balja.hr a sve o izletu 25. lipnja 2019. putem e-mail: info@nofiltercroatia.com

Jeste li ste ikada upitali kako bi izgledao svijet bez pčela? ČZS u suradnji s Rotaract Slovenija D1912 i agencijom New Moment Ljubljana na Svjetski dan pčela u trgovačkom centru Planet Tuš Celje je građanstvu pokazao upravo to: s prodajnih polica uklonili su sve povrće i voće koje oprašuju pčele. Velik je broj ljudi ostao šokiran tom slikom i činjenicom koliko su korisna ta mala bića: za svaku treću žlicu hrane trebali bi zahvaliti pčelama i drugim oprašivačima! Kako je to izgledalo možete pogledati na linku: 
https://www.youtube.com/watch?v=Z6BhwaLcxK4

Iako kalendarski ljeto samo što nije počelo, a pred nama kao da je jesen. Iza pčelara je travanj i svibanj koji će zapamtiti samo po lošem: očajnom unosu nektara i borbi za opstanak pčelinjih zajednica koje su bez prihrane ovog proljeća umirale od gladi, te čestog rojenja kojem nisu mogli stati na kraj ni iskusniji pčelari!  Prema podacima dežurnih meteoroloških službi u lipnju nas očekuje pola mjeseca toplog, a pola ponovo hladnijeg i vlažnijeg vremena. Mnoge ove klimatske nepravilnosti asociraju na 2014. godinu koje se pčelari ne vole prisjećati zbog velikih minusa u košnicama. No, bez obzira na sve, pravi pčelar neće gubiti nadu i ljubav prema pčelama. Sami radovi na pčelinjaku u lipnju slični su onim u prethodna dva mjeseca, a koji su to radovi, podsjetite se OVDJE.

SPOS je nedavno objavio još jednu alarmantnu vijest: u biljkama suncokreta u KO Beška na površini od 83 ha pronađen je neonikotinoid Imidakloprid! Slučaj je prijavljen fitosanitarnoj inspekciji i ministarstvu poljoprivrede. Hitno je sazvan sastanak Odbora za zaštitu pčela i stručnih službi pri SPOS-u sa nadležnim službama iz Novog Sada na kojem je iznesen zahtjev SPOS-a da predmetni usjev mora biti uništen po hitnom postupku, jer nasad predstavlja nedopustivu opasnost za pčele i druge oprašivače. Od odgovorne pravne osobe očekuju da pokaže društvenu odgovornost te da momentalno sama uništi suncokret na svih 83 ha i tako dokaže da joj je stalo do svojih potrošača! SPOS još jednom moli pčelare i druge savjesne građane da prijave svaku osnovanu sumnju u tretiranje poljoprivrednih kultura zabranjenim sredstvima za zaštitu bilja. SPOS zahvaljuje svima koji ih podržavaju u naporima da zaštite pčele, u nadi da će se uskoro donijeti poseban pravilnik o proceduri uništavanja ovakvih usjeva, kako po tom pitanju ne bi bilo bilo kakvih nedoumica u budućnosti, kao što ih donekle ima sada. 

U četvrtak, 23. svibnja 2019. godine u Lovačkom domu u Zaprešiću polaznicima Inkluzivne pčelarske škole u organizaciji UPIM i HUP Pčelinjak podijeljena su uvjerenja četvrtoj generaciji polaznika ove po mnogo čemu jedinstvene obrazovne ustanove. Podsjetimo da je UPIM – Udruga za promicanje istih mogućnosti za osobe s invaliditetom samostalna je i nestranačka udruga osnovana 2005. godine s ciljem da osobama s invaliditetom pruža informativnu, edukativnu i stručnu potporu u kvaliteti življenja i omogućuje kreativnost i samostalnost djelovanja. 2015. godine otvorena je Inkluzivna pčelarska škola za konvencionalno i ekološko pčelarstvo u kojoj su osobe s invaliditetom raznih vrsta oštećenja samo neki od polaznika Škole, ali je Škola prilagođena za njih. Kao oblik cjeloživotnog obrazovanja za zanimanje pčelar kroz ovu se Školu nudi mogućnost da osobe s invaliditetom sudjeluju u otvaranju nekih novih ideja za hobi, rad i zapošljavanje. Uistinu je teško pronaći riječi pohvale za sve organizatore ove škole, posebice voditelju prof. dr. sc. Nikoli Keziću, kao i riječi podrške za polaznike, osim: „Samo tako naprijed!“

U četvrtak, 23. svibnja 2019. godine, na IX Dan otvorenih vrata Hrvatskog šumarskog instituta domaćini su ugostili oko 900 djece, učenika i studenata te njihovih odgajatelja i učitelja iz 24 različite obrazovne ustanove. Kroz edukativne radionice, predavanja i posterska izlaganja, djelatnici Instituta su na interesantan način svojim posjetiteljima približili svoj rad i ciljeve. Tradicionalno, kao i svake godine na ovaj dan se organizira likovni natječaj u kojem sudjeluju učenici i vrtićka djeca iz cijele Hrvatske. Radovi pobjednika su bili izloženi u prostorijama Instituta, a pobjednici nagrađeni. Snježana i Luka, predstavnici HUP Pčelinjak iz Zagreba za štandom svoje Udruge s malim „hotelom za pčele“, košnicom – pletarom i – dječjem oku najzanimljivijem pčelarskom edukativnom pomagalu – apisariju, odgovarali su mališanima iz DV Jarun, te učenicima OŠ Brod Moravice, OŠ Ljubo Babić PŠ Čeglje i OŠ Slavka Kolara Kravarsko na mnoštvo pitanja o pčelama i njihovoj ulozi u prirodi, zadaćama koje izvršava svaki član zajednice, medu i drugim darovima iz košnice s ciljem očuvanja u budućnosti ne samo pčela, već i svih drugih oprašivača koje će u mnogočemu ovisiti upravo od njih. Velika pohvala kolegama iz Zagreba koji su u svom radu od osnivanja udruge veliku pozornost davali djeci i mladima!

IO SPOS-a je nedavno proglasio elementarnu nepogodu za razdoblje cvjetanja bagrema, jer je ovogodišnja bagremova paša, katastrofalno podbacila u prinosima zbog klimatskih neprilika. Iako je bagrem na većim nadmorskim visinama pred krajem cvjetanja, prema podacima SPOS-a bagremova paša će u susjednoj državi podbaciti najmanje 65 – 70 %! Elementarnom nepogodom pogođeni su svi krajevi Srbije, osim na jugu zemlje gdje su zabilježeni uglavnom simbolični prinosi.

Više od 1.000 pčelinjih zajednica otrovano je Kikindi protekli tjedan, o čemu je javnost izvijestilo udruženje pčelara Kikinda. Na uviđaj je izašla policija, veterinarski inspektor, veterinar i inspektor sekretarijata za zaštitu životne sredine. Istraga je u tijeku, a iz udruge pretpostavljaju da se radi o otrovanju insekticidima Dimetoat, Nurelle D ili nekim drugim na bazi klorpirifosa koji se koristi kao aktivna tvar u više sredstava za suzbijanje štetnika u više poljoprivrednih kultura, između kojih i u pšenici, uz pretpostavku da je kao ljepilo (okvašivač) korišteno nedozvoljeno sredstvo – šećer. Nastala šteta se računa u tisućama eura. Pčelari su opravdano ogorčeni i apeliraju na nesavjesne poljoprivrednike da dobro razmisle kuda ovako nešto vodi, jer ako tako nastave neće više biti pčela, ali više neće biti ni rasta prinosa na njivama. Hoće li – kao u kineskoj pokrajini Sečuan – zbog nedostatka oprašivača – ratari i voćari morati ručno oprašivati cvijet po cvijet?“ – s pravom se pitaju pčelari. Ovo nažalost nije prvi put da se masovno trovanje dešava u ovom kraju: 2015. godine je stradalo preko tri i pol tisuće pčelinjih zajednica, a tada nastala šteta je procijenjena na preko 700.000 eura.

Nedavno je na Facebooku jedan pčelar postavio pitanje kolegama: „Koliko će vas se ove nepašne godine prestati baviti pčelarstvom?“ Pomalo provokativno pitanje, ali na mjestu kad je ova sezona očajavajuća, ne samo zbog vremenskih neprilika, već i drugih nedaća koje pogađaju pčele i pčelare. Odgovor većine kolega je bio: „Nemam namjeru napuštati pčelarstvo, jer ono za mene nije samo posao!“ „Ne pada mi napamet dići ruke od pčela!“ „Protiv prirode ne možemo, ali u nadi je spas: ni prva ni posljednja loša godina…““Ne treba posustajati nakon prvog neuspjeha: to čine medari, a ne pčelari…“

Svi pesticidi mogu biti manje ili više štetni, no opće je stajalište da bez njih ne bi bilo intenzivne poljoprivrede, a time ni hrane za svjetsko stanovništvo čiji broj raste iz godine u godinu. Kad su se 1970. godine pojavili na tržištu, glifosati su reklamirani kao spasonosno rješenje za glad u svijetu! Trebalo nam je gotovo 50 godina da shvatimo u kojoj su mjeri glifosati opasni: za biljke, za životinje, za čovjeka! Glifosati su jedan od najčešće i najviše korištenih pesticida u našoj zemlji! Ovaj otrov ne uništava samo korov, već i korisne biljke u okolišu, pa na taj način opasno narušava bioraznolikost! Glifosati imaju štetno djelovanje na pčele i druge korisne kukce (o čemu smo već pisali na našim stranicama)! Brojna istraživanja su dokazala da je njegova formulacija veoma opasna za ljudsko zdravlje i da u vrlo niskim dozama može pokrenuti lavinu neuroloških, reproduktivnih i imunoloških poremećaja! I dok IARC – međunarodna agencija za istraživanje raka glifosat klasificirala kao tvar “vjerojatno kancerogenu za ljude”, EFSA – Europska agencija za sigurnost hrane to demantira i kaže da je glifosat siguran! I poslije upozorenja znanstvenika, polja, voćnjaci, vinogradi u EU i dalje se posipaju ovim otrovom, jer je aktivna tvar glifosat ponovno odobrena za upotrebu na razini EU-a do 15. prosinca 2022. godine! Republika Hrvatska je bila protiv prijedloga Europske komisije o obnovi dozvole za upotrebu glifosata, međutim više je članica bilo drugog mišljenja. Smatramo da taj herbicid treba što prije zabraniti u Hrvatskoj (bez obzira na odobrenje EU) i apeliramo na naše novoizabrane zastupnike u EU-parlamentu nastave borbu protiv glifosata koju su započeli njihovi prethodnici! Više o ovoj temi OVDJE

U restoranu Orion u Vinkovcima u organizaciji UP Nektar i PS Vukovarsko-srijemske županije u suradnji sa Gradom Vinkovcima 25. svibnja 2019. godine je održana edukativno-promotivna manifestaciju pod nazivom “VENI VIDI EDI BIBI“ – sljubljivanje meda i vina Vukovarsko-srijemske županije. Edukativno – promotivnu radionicu na kojoj su prikazane vrlo zanimljive mogućnosti spajanja autohtonih vrsta vina i meda, vodili su članovi HUSAM-a kojoj je na čelu dr. Dražen Lušić, koji je tom prigodom istaknuo: „Želja nam je i kroz ovu radionicu staviti naglasak na iznimne mogućnosti koje posjeduje Vukovarsko – srijemska županija. One danas ni izbliza nisu na razini poželjne iskorištenosti, a upravo putem meda i vina te usmjerenosti prema drugačijem promišljanju prehrane mogu donijeti mnoge gospodarske probitke za koje inače postoje sve komparativne prednosti.” Više o ovom događaju u članku u Glasu Slavonije piše Miroslav Flego, a mi tekst prenosimo u cijelosti OVDJE

Gavez je biljka čiji se korijen koristi u tradicionalnoj medicini kod iščašenja, uganuća, kontuzija, modrica, tvrdih oteklina, bolesti mišića i zglobova u pripravcima u obliku masti, melema, balzama, krema, gelova, prašaka i tinktura preko kože. Mnogi i sami prave balzam, a pritom koriste pčelinji vosak, neizostavan u pripremi mnogih krema za vanjsku uporabu. Kako balzam od gaveza pripremiti kod kuće, pogledajte OVDJE.

Jeste li ikad čuli za pojam PSIHOTERANIKA? Ovaj je termin smislio Australac Glenn Albrecht, pionir u istraživanju odnosa između ekosustava i ljudskog zdravlja, a njegove kolege su osmislili “terapeutske šume” i „forest bathing“ koji se pokazao se odličnim u dizanju imuniteta, snižavanju visokog tlaka i kod povećanog broja otkucaja srca. U istom kontekstu možemo govoriti i o okruženju u kojem rade pčelari čija dugovječnost nije samo rezultat redovitog korištenja pčelinjih proizvoda, već i boravka na svježem i čistom zraku u netaknutoj prirodi. Više o ovoj temi OVDJE 

ŠOKANTNO: TROVANJE PČELA U ISTRI! U petak, 24. svibnja 2019. godine našeg kolegu Klicić Stjepana  koji na Poreštini pčelari punih devet godina, na pčelinjaku u mjestu Bratovići u okolici Baderne dočekao je šokantan prizor: na letima njegovih košnica ležalo je na desetke tisuća mrtvih pčela – od dvadesetak proizvodnih zajednica preživjelo je svega tri! Više o ovom nemilom događaju OVDJE

Ekipa na okupu, svi bi meso pečeno ispod peke (čripnje, saća ili lopiža), a niste stigli na Čeripnja fest u Balama? Aroma i miris jela pripremljenih na taj način uistinu su posebni, jer se meso ustvari na pola peče, a na pola kuha u vlastitim sokovima. Imate dobru volju, meso, krumpir, začine, a nemate čeripnju? Ništa zato: OVDJE u Medenoj kuhinji ćemo vam otkriti odlične recepte za janjetinu i kunića pripremljene u pećnici na takav način da nitko neće otkriti da nisu pečeni pod čeripnjom, a njihova je velika prednost i med kao obavezan dodatak!

Pravite li fine kolače? Avete del talento nella preparazione dei dolci? Pokažite nam svoje umijeće i prijavite se za sudjelovanje na SMOTRI KOLAČA/RASEGGNA DEI DOLCI koja će se održati povodom blagdana Sv. Servula i održavanja 16. IstrArt-a na Trgu Slobode, u nedjelju 26. svibnja 2019. od 16:30 do 17:30 sati. Očekuju vas zanimljive nagrade! A mi ovoj slatkoj obavijesti dodajemo još: „Drage pčelarke i pčelari, ovo je više nego zgodna prigoda da i Vi pokažete svoje umijeće pripreme kolača s medom!”

U subotu, 25. svibnja 2019. godine iza škole u Balama će se održati ČERIPNJA FEST – natjecanje u pripremanju tradicionalnih delicija pod pekom, tj. čeripnjom koju organizira TZ Bale, a sufinancira Općina Bale što uključuje meso, krumpir, luk, češnjak, sol, papar, ružmarin, lovor, vino i druge namirnice za pripremu jela u visini do 100,00 kn po ekipi (koje mogu koristiti i svoje posebne dodatke i začine). Bon za degustaciju: 30,00 kn. Paljenje vatre je predviđeno u 10:00 sati, degustacija 17:30 sati, a proglašenje pobjednika i dodjela nagrade u 18:00 sati. Prijave i informacije: 052/824-270 mail: info@istria-bale.com osobno u ured TZ Općine Bale, Rovinjska 1. Hoće li netko od natjecatelja koristiti i med u pripremi specijaliteta pod čripnjom, ostaje nam da vidimo u subotu. Dobro došli!

U subotu, 25. svibnja 2019. godine ČZS, PD Beltinci, OŠ Beltinci i Općina Beltinci, povodom 100.-te obljetnice pripajanja prekomurskih Slovenaca s maticom organizira 42.-te susrete i natjecanje mladih pčelara 2019. Očekuje se više od 450 sudionika iz cijele Slovenije koji su u školskoj godini 2018/2019 sudjelovali u radu pčelarskih kružoka. Natjecatelji moraju pokazati znanje iz biologije i života pčela, o pčelarskom alatu, opremi i pčelarskim zadacima, medonosnom bilju, o važnosti oprašivanja, pčelinjim proizvodima, povijesti pčelarstva i još puno toga, što im može donijeti zlatno, srebrno ili brončano priznanje. Cilj ovog takmičenja je ne samo utvrđivanje znanja učenika o pčelarstvu, već i promocija mladih pčelara Slovenije, širenje ljubavi prema pčelama, zaštita okoliša i učenje o međuovisnosti pčele – priroda – čovjek, popularizacija ove plemenite vještine, otkrivanje i promicanje najtalentiranijih za pčelarstvo te odabir ekipe za sudjelovanje na međunarodnom natjecanju mladih pčelara.

Kao poveznicu na članak o dr. Maji Roje Novak prenosimo OVDJE i poučan članak o apitoksinoterapiji objavljen u časopisu „Ljekovito bilje“ br. 4/2019. pod naslovom „Ljekoviti pčelinji otrov“ I u ovom broju možete naći niz odličnih recepata vrhunskih fitoterapeuta, liječnika, kozmetičara, nutricionista i drugih stručnjaka koji se bave liječenjem različitih bolesti i zdravstvenih poremećaja uz pomoć prirodnih pripravaka.

Specijalistica za neurologiju mr. sci. dr. Maja Roje Novak u svojoj privatnoj ordinaciji u Zagrebu pruža dijagnostičke i terapijske usluge u domeni komplementarne medicine: akupunkturi, homeopatiji, manuelnoj terapiji, shiatsu masaži i silva metodi. Pripadnik je pokreta za integralnu medicinu, podnositelj je nekoliko patentnih prijava u domeni prirodne medicine, surađuje sa udrugom invalida SNAGA iz Zagreba gdje je voditeljica projekta integralne neurorehabilitacije. U apiterapiji koristi pčelinji otrov, propolis, matičnu mliječ i cvjetni prah. U apipunkturi koristi se živim pčelama, jer smatra da je svježi apitoksin bolji. Danas se u svijetu pčelinji otrov koristi u komplementarnom liječenju osteoartritisa, reumatskih bolesti, multiple skleroze, a ponekad čak i kod malignih oboljenja, borelioze. Članak o dr. Maji i njenim metodama liječenja objavljen u Jutarnjem listu prenosimo u cijelosti OVDJE

Udruga pčelara Nektar Vinkovci i Pčelarski savez Vukovarsko-srijemske županije u suradnji sa gradom Vinkovcima 25. svibnja 2019. godine u restoranu Orion u Vinkovcima organizira edukativno promotivnu manifestaciju pod nazivom VENI VIDI EDI BIBI – Sljubljivanje meda i vina u sklopu VII. Rimskih dana u Vinkovcima. Tom je prigodom predsjednik Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije Stanko Čuljak istaknuo da je cilj manifestacije predstaviti med i vino Vukovarsko-vinkovačke županije na drugačiji način i pružiti sugrađanima nove mogućnosti korištenja meda kao korisne i potrebne namjernice u svakodnevnoj prehrani.

SVJETSKI DAN PČELA u Hrvatskoj je ove godine –  osim u Zagrebu (u Parku prirode Medvednica, ZOO grada Zagreba i Sveučilišnom kampusu Borongaj) u organizaciji udruga UPIM i HUP Pčelinjak i  i mjestu Grižane u Vinodolskoj općini u organizaciji UPU PGŽ, Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ, HPS-a, te PD “Kuš” Grada Crikvenice i Općine Vinodolske – obilježen je u više mjesta. Na središnjem gradskom trgu u Novoj Gradiški 17. svibnja 2019. godine otvorene su 21. Poljoprivredno poduzetničke ideje, trodnevna manifestacija u organizaciji Brodsko-posavske županije s ciljem razvoja poljoprivredne proizvodnje i promocije lokalnih OPG-ova i njihovih proizvoda u sklopu koje je Ministarstvo poljoprivrede organiziralo i “Medni doručak s hrvatskih pčelinjaka” s posebnim gostima na doručku, djecom iz Dječjeg vrtića Nova Gradiška.  U subotu, 18. svibnja 2019. godine Agacija – Udruga pčelara Međimurske županije (jedna od najvećih pčelarskih udruga u Republici Hrvatskoj, osnovana 1981. godine) u suradnji s udrugom „Biovrt – u skladu s prirodom“ u Čakovcu je organizirala proslavu drugog Svjetskog dana pčela u sklopu koje je Silvija Kolar–Fodor, predsjednica udruge “Biovrt – u skladu s prirodom“ održala predavanje o očuvanju oprašivača i prezentirala kako napraviti hotel za solitarne pčele, a Željko Trupković, predsjednik udruge Akacija je predstavio rad svoje udruge. Isti je dan udruga pčelara ZRINSKI u Slavonskom Brodu Svjetski dan pčela obilježila promotivnom akcijom na gradskoj tržnici tijekom koje su aktivisti udruge sugrađanima dijelili prigodan propagandni materijal. U ponedjeljak, 20. svibnja 2019. godine od 10:00 – 14:00 sati povodom Svjetskog dana pčela na Korčuli će se održati posebni program u prostoru OPG Vlaho Komparak, gdje će posjetitelji sudjelovati u vođenoj degustaciji i prezentaciji. OPG Komparak je dobitnik Zlatne naranče 2018. u posebnoj kategoriji “Tradicijski proizvodi”, priznanje Dubrovačko-neretvanske županije i Regionalne agencije DUNEA za najbolje primjere ruralnog turizma u Dubrovačko-neretvanskoj Županiji. Svjetski dan pčela bit će obilježen i na Odjelu za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever u Koprivnici, u ponedjeljak 20. svibnja 2019. godine s početkom u 18:00 sati u sklopu kojeg će se održati stručna predavanja u suradnji s HGK – Županijskom komorom Koprivnica i Klasterom pčelara Podravine.  Uvod u Svjetski dan pčela dat će doc. dr. sc. Bojan Šarkanj, v.d. pročelnika Odjela za Prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever. Obilježavanje će se nastaviti predavanjem Ivane Blaško, dipl. ing. preh. teh. o blagodatima meda s nutricionističkog i tehnološkog stajališta. Slijedi predavanje Suzane Operman, više stručne suradnice HGK – Županijske komore Koprivnica o stanju na tržištu meda. Završit će Željko Hečimović predstavljanjem rada Klastera pčelara Podravina.

U dnevniku Novi List od 20. svibnja 2019. objavljen je članak o središnjem obilježavanju Svjetskog dana pčela u Hrvatskoj u Grižanama “Vinodolska općina uskoro dobiva Pčelarski centar” koji možete pročitati OVDJE, a kraći prilog RiTV o događaju i intervju s Željkom Vrbosom, predsjednikom HPS-a možete pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=-Re15uX0p_8

U dnevnom listu Glas Istre objavljen je članak o našim kolegama iz Udruge pčelara Labin koji su bili gosti slovenskih pčelara – partnera u projektu MED-O-VITA u mjestu Ravne na Koroškem u Sloveniji i zajedno s domaćinima, te pčelarima iz Varaždina i drugih zemalja proslavili Svjetski dan pčela 2019. Tekst koji potpisuje Branko Biočić u cijelosti prenosimo OVDJE

Na proslavi 17. pčelarskog praznika i 2. Svjetskog dana pčela u Ravni na Koroškem 18. svibnja 2019. godine okupilo se više tisuća ljudi i više od 200 pčelarskih udruga iz Slovenije i inozemstva. Na svečanosti su prisustvovali i brojni uzvanici iz političkog miljea: ministrica poljoprivrede dr. Aleksandra Pivec, predsjednik Državnog zbora mr. Dejan Židan, podpresjednik Apimondie dr. Peter Kozmus i mnogi drugi. Sve prisutne je pozdravio predsjednik ČZS Boštjan Noč, a govore su držali i drugi visoki gosti nakon čega je uslijedio bogat kulturno-umjetnički program. Nastupali su poznati pjevači i pjevačice, folklorne skupine, harmonikaši, puhački orkestar, zborovi i mladi glazbenici iz lokalnih škola. Na priredbi su dodijeljene nagrade i priznanja najuspješnijim pčelarima i najaktivnijim strukovnim udrugama i pojedincima. Posebna atrakcija je bio gastronomski užitak uz “Medeni kotliček”. Proslavi drugog Svjetskog dana pčela prisustvovali su i naše kolege iz Pčelarske udruge Labin. Svim organizatorima i pokroviteljima priredbe najiskrenije čestitke i pohvale!

Svjetski dan biološke raznolikosti, Dan zaštite prirode i Svjetski dan pčela obilježili su se u nedjelju, 19. svibnja 2019. u Zoološkom će se vrtu grada Zagreba prigodnim programom s ciljem da posjetiteljima približe važnost očuvanja bogatstva biljnog i životinjskog svijeta. U edukativnom kutku „Ugrožene životinje“ posjetitelji su mogli doznati zašto je koja vrsta ugrožena, kako se ugroženost može smanjiti te što po tom pitanju čini Zoološki vrt grada Zagreba u sklopu projekta zaštite i istraživanja ugroženih vrsta životinja „Zoo Zagreb CaRE“ i pod sloganom „Brinimo se o prirodi zajedno“. Četvrtu godinu za redom, Hrvatska udruga pčelara Pčelinjak iz Zagreba u posebnom dijelu Zoo Vrta – Pčelinjem kutku, obilježava Svjetski dan pčela, kada educira najmlađe posjetitelje o važnosti pčela u ekološkom sustavu, njihovu držanju i pčelinjim proizvodima.

SVJETSKI DAN PČELA velik je praznik za pčelare, kao i za sve druge koji daju svoj doprinos borbi za opstanak pčela. I dok se pčelari trude osigurati optimalne uvjete za njihov razvoj, veterinari se skrbe za njihovo zdravlje, znanstvenici ih proučavaju kako bi ih bolje upoznali i znali im pomoći, apiterapeuti i kuhari nam otkrivaju slatke blagodati pčelinjih proizvoda, a umjetnici slikama i fotografijama odaju počast pčelama za sva vremena, autori portala „Pčelina školica“ svima njima daju podršku na svoj način: objavom novosti i zanimljivosti iz domene pčelarstva, apiterapije, apiturizma, kulinarstva na bazi pčelinjih proizvoda i apikulture s ciljem da svi koji vole pčele i pčelinje proizvode – unaprijedimo pčelarstvo uz našu staru parolu: Pčele u suradnji s prirodom čine čuda! Budite i Vi dio te čarolije – postanite pčelar!“ U popularizaciji pčelarskog poziva i u promicanju vrijednosti pčelinjih proizvoda na portalu „Pčelina školica“ naglasak je bio i ostat će na mladima, jer su jedino oni siguran temelj za održivi razvitak pčelarstva, a time i opstanak pčelinje vrste! Još jednom, svima koji vole pčele i daju sve od sebe da im pomognu preživjeti od srca želimo sretan praznik!

SVJETSKI DAN PČELA velik je praznik za sve pčelare kojima je prioritet skrbiti se za ta mala, a tako korisna bića, čiji je opstanak na našoj planeti itekako ugrožen, ali i za sve one druge koji se trude unaprijediti pčelarstvo i na neki drugi način osigurati bolje uvjete za život pčela – ne tek u svom kraju, već i mnogo šire: za veterinare, apiterapeute, nutricioniste, kuhare, znanstvenike, liječnike koji uz standardne metode liječenja, primjenjuju i pripravke na bazi pčelinjih proizvoda, te za potrošače meda i drugih tako ukusnih i zdravih darova iz košnice. Svima njima, uz zahvalnost za ono što čine za pčele, čestitamo ovaj praznik i želimo puno uspjeha u daljnjem radu!

U srijedu, 22. svibnja 2019. godine u 10 sati u Vatikanu ministrica poljoprivrede, šumarstva i prehrane Republike Slovenije dr. Aleksandra Pivec, je Svetom ocu Papi Franji povodom Svjetskog dana pčela u ime Slovenije uručila košnicu – slovenski čebelnjak. U ime ČZS i svih pčelara Slovenije, kao i u ime svih pčelara svijeta, dr. Petar Kosmus, voditelj programa za Kranjsku pčelu pri ČZS, predsjednik odjela za pčelarstvo pri Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i prehranu i podpredsjednik međunarodne pčelarske organizacije Apimondia, Boštjan Noč, predsjednik ČZS i ostali predstavnici Republike Slovenije prilikom audijencije su Svetom ocu darovali medicu, teglicu meda, srebrnjak „20 pčelica“, knjigu „No bees, No life“ i zastavicu „Svetovni dan čebel“, a Sveti otac je tom prigodom ukrasio ruho značkom „Save the Bees!“

Uz konstantnu brigu o pčelama, u senzibiliziranju javnosti o prijetnjama pčelinjoj vrsti zbog pesticida i drugih zala od kojih je za mnoge kriv sam čovjek i popularizaciji pčelarstva, trude se dati i aktivisti pčelarskih udruga širom Lijepe naše, a među njima i Udruga pčelara Bujštine koja je prije pet godina pokrenula projekt „Čuvajmo pčele“ i foto-natječaj istog naziva na čije sudjelovanje i ove sezone pozivamo sve fotografe koji vole prirodu, cvijeće i pčele da nam pošalju svoje radove i tako posredno, ali isto tako od srca pomognu pčelama da opstanu. Uz zahvalnost organizatorima i svima koji su do sada sudjelovali na natječajima, uvjereni da će autora i fotografija ove sezone biti još više, čestitamo Svjetski dan pčela i želimo puno uspjeha!

U subotu, 18. svibnja 2019. godine obilježava se Međunarodni dan muzeja. Ovogodišnja tema „Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije“ naglašava neizmjernu važnost muzeja u suvremenom društvu koje se nalazi pred izazovima vrtoglavog tehnološkog napretka, gospodarskih kriza i socijalnih promjena. Transformacije muzeja sve su prisutnije u praksi, oni pomiču svoje granice te od nekoć statične institucije danas postaju zanimljiva interaktivna mjesta. Ove će se subote od 10 – 12 sati i muzej u Umagu kroz radionicu i prezentaciju Umaških fritula transformirati u interaktivno mjesto ribanja, sjeckanja, valjanja i prženja ove tradicionalne slastice. Fritule su tradicionalna, domaća poslastica u vrijeme maškara, za Uskrs, Božić, ali i druga slavlja kada se služe u kombinaciji s naribanom jabukom, grožđicama, čokoladom, šećerom i cimetom, medom. Recepata za pripremu je stvarno puno i svi su dobri. Za one koji su zauzeti u subotu pa neće stići na radionicu u umaški muzej, možda im se OVDJE svidi neki od čak 5 recepata za fritule s medom iz Buckine kuharice…

Središnja manifestacija kojom se obilježava Svjetski dan pčele 2019. u Primorsko-goranskoj županiji organizirati će se u nedjelju, 19. svibnja u mjestu Grižane u Vinodolskoj općini. Organizatori manifestacije su: Udruženje pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije, Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije i Hrvatski pčelarski savez, a lokalni organizator Pčelarsko društvo “Kuš” Grada Crikvenice i Općine Vinodolske.  Program manifestacije će započeti u 10:30 sati predstavljanjem i razgledavanjem Pčelarskog Centra, Grižane, nakon čega će uslijediti Pčelarska rasprava u Kući „Klović“ na temu „Svjetski dan pčele i njegova uloga u očuvanju medonosne pčele Apis mellifera“ (Željko Vrbos, Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza), „Institucionalna zaštita hrvatskih pčelinjih proizvoda“ (doc.dr.sc. Dražen Lušić, Hrvatska udruga senzorskih analitičara meda). Proslava će završiti pčelarskim druženjem u Kući “Klović”.

Dana 20. svibnja 2019. godine obilježava se Svjetski dan pčela. Udruga za promicanje istih mogućnosti (UPIM) u suradnji i partnerstvu s Hrvatskom udrugom pčelara Pčelinjak i ove 2019. provodi manifestaciju pod pokroviteljstvom Gradske Skupštine Grada Zagreba u Parku prirode Medvednica, ZOO grada Zagreba i Sveučilišnom kampusu Borongaj. Program manifestacije možete vidjeti OVDJE

Iz tiska je izašao novi broj časopisa „Hrvatska pčela“. U broju 5. za svibanj 2019. o aktualnostima u pčelarstvu kod nas i u svijetu pišu: mr. sc. Nenad Strižak, Marinko Čavlović, Josip Križ, dr. sc. Zlatko Puškadija i Marin Kovačić, doc. dr. sc. Ivana Gobin, dipl. sanit.ing. Mirko Aljmaši, dr.sc. Zdenko Franić, Marko Ban i Jurica Trstenjak, Slavko Stojanović, Mladen Stubljar, prof. Matija Bučar, Darko Milinković, Miroslav Kobra, dipl. ing. polj. Članke „Spa ritual s medom u finskoj sauni“ i „Entuzijast, mentor i prvi certificirani ekološki pčelar u Istri“ možete pogledati OVDJE Prilog: COLOSS upitnik o praćenju prezimljavanja zajednica 2018/2019.

PČELARI, POZOR! S obzirom na izrazito nepovoljne vremenske prilike koje traju već više od mjesec dana, a posebice sada kada bi trebao biti vrhunac glavnih paša bagrema i kadulje, skrećemo pčelarima pažnju na stanje zaliha hrane u pčelinjim zajednicama. Zajednice su na vrhuncu svog razvoja, i u ovom djelu godine brojčano su najjače te se dnevna potrošnja hrane može kretati i preko 0,5 kilograma. Zbog loših pašnih prilika uzrokovanih isprekidanim lošim vremenskih prilikama i izuzetno niskim temperaturama za ovaj dio godine zalihe meda koje su bile u zajednicama su potrošene ili će biti uskoro. Iz tog razloga apeliramo na pčelare da provjere zalihe i ukoliko procjene da stanje zaliha hrane u pčelinjim zajednicama nisu zadovoljavajuće neka žurno interveniraju da pčele ne bi uginule od gladi. /Hrvatski pčelarski savez/prof. dr. sc. Zlatko Puškadija/

Radna skupina COLOSS za epidemiologiju pripremila je standardizirani upitnik o gubicima pčelinjih zajednica tijekom zime 2018./2019. godine kako bi se identificirali njihovi uzroci (utjecaji iz okoliša: loša prehrana zbog klimatskih anomalija, izloženost kemikalijama; bolesti i štetnici; genetsko porijeklo) koji se, nažalost, ponavljaju iz godine u godinu, a pčelarima pružila informacija o održivoj strategiji upravljanja pčelama. Upitnik je anoniman je, ali pčelari koji žele mogu navesti svoje osobne podatke. Izuzetno je važno ove podatke prikupiti od što većeg broja pčelara jer se jedino tako mogu dobiti relevantni pokazatelji o regijama zahvaćenima određenim problemima vezanima uz pčelarstvo i mogu poslužiti kao podloga kod priprema i predlaganja različitih programa za pčelare. Više o ovoj temi na: www.pcela.hr

JESTE LI ZNALI? Od gotovo 2.000 divljih vrsta pčela u Europi jednoj od 10 vrsta pčela u divljini prijeti izumiranje. Podjednako su ugrožene solitarne pčele, bumbari i drugi korisni oprašivači: neke vrste dvokrilaca (muhe), leptiri, noćni leptiri, ose, kornjaši, resokrilci i drugi vertebrati te ptice, šišmiši  i dr. Iako su od travnja 2018. godine zabranjeni neonikotinoidi (imidakloprid, klotianidin, tiometaksam), pčelari nažalost ne mogu mirno spavati, jer su najnovija znanstvena istraživanja potvrdila da pčele ugrožava i bežična tehnologija, bazne stanice, mobiteli i dr. pošto elektromagnetsko zračenje mijenja ponašanje pčela, uzrokuje biokemijske promjene i negativno djeluje na reprodukciju pčela. CCD (Colony Collapse Disorder – kolaps pčelinjih zajednica) posljedica je štetnog kombiniranog učinka slijedećih faktora: pesticida, kemikalija, parazitarnih infekcija te elektromagnetskog zračenja, zatim virusnih i bakterijskih bolesti, genetski modificiranih kultura i intenzivan uzgoj monokultura. U nešto više od trideset godina Europa je izgubila oko četvrtinu pčelinjih kolonija, u Sjedinjenim Američkim Državama, u istom vremenskom razdoblju broj košnica se prepolovio! Pčele oprašuju oko tri četvrtine biljaka koje ljudima služe za prehranu. Pčele i ljudi surađuju više od 9000 godina i da nestane pčela, bili bismo gladni!

JESTE LI ZNALI? Iako su pčele prvenstveno poznate po svojim visokokvalitetnim i zdravim proizvodima: medu, matičnoj mliječi, peludu te ostalim proizvodima (pčelinji vosak, propolis i apitoksin) koji se koriste u zdravstvu i drugim industrijama, najvažnija uloga pčela je oprašivanje niza kultiviranih i samoniklih biljaka, bez kojeg nema ni oplodnje. Iako bavljenje pčelarstvom može biti unosan posao, ako pčelar posjeduje veći broj košnica, o pčelama skrbi na najbolji način, na vrijeme ih prihranjuje i liječi, te mu pogoduju klimatski uvjeti u pašnom razdoblju, kao i kasniji plasman meda i drugih pčelinjih proizvoda u marketinški i distribucijski dobro razrađenom sistemu ponude i prodaje, to ne znači da pčelarima treba pozavidjeti na zaradi koju ostvare: korist od oprašivanja je 150 x veća u odnosu na korist koji pčelar direktno ima od meda i drugih pčelinjih proizvoda!

JESTE LI ZNALI? U odnosu na razdoblje prije 50 i više godina kapacitet pčelinjih paša znatno je umanjen zbog urbanizacije, povećanja intenzivne agroindustrijske proizvodnje koji dovode do degradacije i gubitaka pčelinjih staništa. Pčele i drugi oprašivači ugroženi su zbog učestalih požara, poplava i valova vrućine, no ponajviše zbog goleme primjene insekticida, herbicida i umjetnih gnojiva, koji doprinose nestajanju livadnog cvijeća čijim se nektarom i peludi pčele hrane.

JESTE LI ZNALI? Pčele imaju važnu ulogu u održavanju ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti  u prirodi jer pružaju jednu od najvažnijih usluga ekosustava – oprašivanje i na taj način štite i njeguju ekosustave, životinjske i biljne vrste te doprinose genetskoj i biološkoj raznolikosti. Pčele su i pokazatelj okolišnih uvjeta: njihova prisutnost, brojnost ili odsutnost govore nam da se nešto događa u okolišu i da je potrebno djelovanje.

JESTE LI ZNALI? Pčele imaju golemu ulogu i u voćarstvu jer oprašuju 70 – 80 % cvjetova voćki, osobito jabuke, kruške, breskve, jagode, trešnje i dr. U intenzivnom uzgoju jabuka za oprašivanje je potrebno 3 do 4 pčelinje zajednice po hektaru, a za kruške, višnje i trešnje od 6 do 8 pčelinjih zajednica po hektaru. Ovisno od klime, u slučaju kvalitetnog oprašivanja pčelama, prinos kruške i jabuke se povećava i do 12 puta, maline, kupine i višnje 10 do 12, trešnje 10, badema i šljiva 8, borovnice 5 – 14, suncokreta 2 i južnog voća 3 do 4 puta. Prinos marelice, breskve i nekih sorti šljiva poveća se do 30 %.  Za hektar jabuka i šljiva treba 2,3 i za neke sorte i 4 košnice, za trešnje 4 – 6, za višnje 8, a za jagodasto voće 5 – 10 košnica.

JESTE LI ZNALI? Najveći doprinos pčela je oprašivanje, jer o tom činu ovisi oplodnja gotovo tri četvrtine svih biljaka koje čine 90 % svjetske hrane. Trećina globalne proizvodnje hrane ovisi o pčelama, drugim riječima: svaka treća žlica hrane ovisi o oprašivanju! U ishrani koristimo svega 100-njak usjeva, a 70 % usjeva koje koristimo u ishrani oprašuju pčele (samo u EU-u o oprašivanju ovisi gotovo 84 % poljoprivrednih kultura važnih u prehrani stanovništva). Za oprašivanje nekih poljoprivrednih kultura poput suncokreta, heljde, uljane repice i krastavaca potrebno je i do 10 pčelinjih zajednica po hektaru. Hektar suncokreta zadovoljava najmanje 1-2 zajednice. Ovisno od klime, u slučaju kvalitetnog oprašivanja pčelama, prinos suncokreta se povećava 2 puta.

JESTE LI ZNALI? Na Zemlji živi više od milijun vrsta kukaca, što je više nego bilo koje druge životinjske vrste: oni čine 85 % ukupnog životinjskog svijeta na planeti. Na svakog od nas ima oko 200 milijuna kukaca, no izuzetno malo ih je korisno, a među njih spadaju i kukci oprašivači. U gospodarskom smislu među njima su najvažnije pčele. Pčele su nastale prije 140 milijuna godina (60 milijuna godina prije čovjeka) i postale jedan od ključnih karika ekosustava na Zemlji. Nažalost, danas je opstanak pčela ugrožen zbog zaraznih bolesti, globalnog zagrijavanja, smoga, kiselih kiša, zagađenosti i pretjeranog i nekontroliranog korištenja pesticida u poljoprivredi. Čak i kad pčele nisu direktno izložene pesticidima, oni se talože u zemlji, gdje mogu ostati i više godina i dospjeti u podzemne vode, a dio tih otrova se taloži u sjemenkama kojima se hrane ptice i tako se u većoj koncentraciji nakuplja u njihovom organizmu. Pčela danas ima 20.000 vrsta, no samo njih otprilike desetak vrsti proizvodi med, pa itekako zabrinjava činjenica da je u zadnjih 150 godina je istrijebljeno 23 vrste pčela i osa koje oprašuju biljke. Pčele zaslužuju mnogo više pažnje nego što im dajemo – više livada i šuma, uređenije pčelinjake, kvalitetniju prihranu, učinkovitiju zdravstvenu skrb, educiranije uzgajivače, prestanak sječe šuma, manje otrova u tretiranju biljnih kultura i drugog zagađivanja prirodnih resursa. Zato veliko hvala svim pčelarima koji skrbe za pčele, aktivistima pčelarskih udruga, znanstvenicima i istraživačima u domeni pčelarstva, kao i drugim medijima i institucijama koje se trude osigurati da pčelinja vrsta opstane na našoj planeti!

U subotu, 18. svibnja 2019. godine, u zabavnom centru za djecu Minicity u BTC Ljubljana povodom Svjetskog dana pčela i Tjedna obitelji će se održati manifestacija pod nazivom “Zajedno letimo više” s ciljem povezivanja članova obitelji na zabavan i poučan način, promičući sadnju medonosnih biljaka i cvijeća u urbanim područjima. Organizatori su pripremili brojne radionice i popratne aktivnosti, kao i zanimljive nagrade, kotač sreće i puno, puno zabave za male i velike posjetitelje. Više o ovom događaju na: www.minicity.si

Po broju pčelara u odnosu na broj stanovnika, Slovenija je u samom svjetskom vrhu: svaki 200-ti stanovnik Slovenije je pčelar! Pčelarstvo u Sloveniji ima posebnu ulogu i dugu tradiciju, a Kranjska sivka je dio slovenskog narodnog identiteta. Slovenija je svoje pčele zakonom zaštitila i bila među prvim zemlja u EU koje su zabranile primjenu nekih pesticida štetnih za pčele. Ovogodišnji, 17. Pčelarski praznik i središnja proslava Svjetskog dana pčela 2019. odvijati će se u Ravne na Koroškem 18. svibnja s početkom u 11:00 sati. Dobro došli!

Pčele i ostali oprašivači omogućavaju mnogim biljkama da se razmnožavaju, uključujući i biljke koje koristimo u ishrani. Pčele imaju velik utjecaj na ljude: hrana koju jedemo, kao voće i povrće, zavise direktno od oprašivača, u EU o oprašivanju ovisi 84 % poljoprivrednih kultura koje se koriste za prehranu! Zastrašujuća je činjenica da su pčele sve ugroženije upravo zbog nemara i beskrupuloznosti ljudi!

SVJETSKI DAN PČELA koji se slavi 20. svibnja svake godine usmjeren je na podizanje svijesti javnosti o važnosti pčela i drugih oprašivača na njihov doprinos u bioraznolikosti na našoj planeti i sve veću ugroženost, skretanje pozornosti osoba iz javnog života te političara na važnost zaštite pčela, jer značajno doprinose rješenju problema u vezi globalne opskrbe hranom i sprječavanju gladi u nerazvijenim zemljama, te zaustaviti gubljenje bioraznolikosti i degradaciju ekosustava i da napokon shvate da će i opstanak ljudi postati upitan zbog ugroženosti pčela i drugih oprašivača, drugim riječima da spašavajući pčele – spašavamo i sebe!

Inicijativu za proglašavanje Svjetskog dana pčela 20. svibnja – na dan rođenja Antona Janše, poznatog pčelara i pčelarskog pedagoga i pionira modernog pčelarstva koji je pčelu nazvao „najkorisnijim i najmarljivijim kukcem kojeg je Bog stvorio“ pokrenula je Čebelarska zveza Slovenije 2014. godine, a rezoluciju o proglašavanju je podržala i usvojila opća skupština Ujedinjenih naroda u New Yorku 20. prosinca 2017. godine. Središnje obilježavanje prvog Svjetskog dana pčela bilo je u Breznici, rodnom mjestu Antona Janše, a obilježen je posvuda u svijetu i kod nas u Čabru i Senju. Nadamo se da će ove godine biti još više pčelarskih udruga u Lijepoj našoj koje će organizirati proslavu Svjetskog dana pčela u svom kraju, kako bi se pčelama i na taj način zahvalili za sve što čine za nas i prirodu!

Crnom humoru nije cilj nasmijati, već skrenuti pažnju na neke ljudske mane i negativne pojave u društvu i upozoriti javnost na suštinske probleme kao što je ugroženost pčela uslijed pretjeranog korištenja pesticida čega su itekako svjesni naši FB prijatelji iz Italije, te su nam poslali par kadrova s apelom „SALVIAMO LE API!” – “SPASIMO PČELE!“ a vi ih pogledajte prevedene OVDJE

U petak, 11. svibnja 2019. godine u kongresnom centru Forum Zagreb će se održati 3. konferencija „Mame & klinci“ u organizaciji udruge „Mame i klinci“ pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović. Za sve mame konferencija je besplatna, čekaju ih odlična predavanja, paneli i radionice, mališane osim radionica, promotivne prodaje knjiga i izložbi, druženje s Ledo medom, fotografiranje u posebnom studiju iz bajke i bogata tombola. Na panelu “Znanost i umjetnost odgoja” će psihologinje Hana Hrpka, Mia Roje, Swea Jelić Tuščić, te psihoterapeutkinja i psihijatrica Marjeta Knez Turčinović iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba govoriti o odgoju djece u našem okruženju i uvjetima. Mame će savjetovati eminentni stručnjaci, nutricionisti i liječnici, a bit će predstavljen i projekt Živjeti zdravo kojeg vodi HZJZ. Na konferenciji će svoje proizvode izlagati i tvrtka PIP iz Pisarovine koja će dati naglasak na dobrobiti meda i drugih pčelinjih proizvoda kako na djecu, isto tako i na njihove mame. Više o konferenciji možete saznati OVDJE

Deveti “Tjedan botaničkih vrtova Hrvatske” koji će se održati 13. – 17. svibnja 2019. godine donosi kreativne igre na otvorenome, predavanja i kvizove za vrtiće skupine, učenike osnovnih i srednjih škola u Poreču, ali i radionicu za širu javnost. Sve aktivnosti su besplatne! Program možete vidjeti OVDJE

Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu tijekom svibnja organizira radionice pod nazivom ”U društvu pčela”, što će biti odlična prilika da saznate nešto više o pčelama, njihovoj ulozi u prirodi, o medonosnom bilju i procesu kako cvjetni nektar postaje med. Prve su se radionice ove godine održavale 27. i 28. travnja, slijedeća 2. svibnja, a nastavak slijedi 10. i 18. svibnja 2019. godine na Međunarodni dan muzeja. Program događanja možete vidjeti OVDJE

Riječki dnevnik Novi list niz godina u prilogu nedjeljom pod naslovom „Zelena nit“ objavljuje novosti iz poljoprivrede, o kućnim ljubimcima, hortikulturi, zdravoj prehrani, a između ostalog u suradnji s PGŽ organiziraju i akciju u kojima nagrađuju najljepše uređene vrtove i okućnice. Stalna suradnica u prilogu „Zelena nit“ Mirta Blažević, dipl. ing. agronomije, dugogodišnja dopisnica za poljoprivredne emisije na HRT i HR, jedan od autora knjige “Okućnica i vrt – od proljeća do zime” (2018. Naklada Kvarner), aktivna članica PU Učka i vrsna predavačica i ove je nedjelje pripremila zanimljiv i poučan tekst o blagodatima meda i drugih pčelinjih proizvoda za ljudsko zdravlje. Doprinos gospođe Blažević u promociji pčelarstva i ljekovitosti meda na području Primorsko-goranske županije je utoliko veći što uz objavljivanje članaka u tisku, često drži i predavanja na istu temu za pčelarske udruge i građanstvo, pa je tako i bila gost Udruge pčelara Bujštine 2011. godine, pa koristimo prigodu da još jednom pohvalimo njenu stručnost i entuzijazam.

S ciljem širenja svijesti  o važnosti održivog razvoja, hrvatska kompanija INA je 2014. godine pokrenula program Zeleni pojas u sklopu kojeg je na suradnju pozvala organizacije civilnog društva, javne obrazovne ustanove (škole, vrtiće, fakultete), dobrovoljna vatrogasna društva te parkove prirode da zajedničkim snagama pridonesu očuvanju okoliša u lokalnim zajednicama. Jednom godišnje uoči Dana planeta Zemlje, INA objavljuje javni natječaj za sufinanciranje ekoloških projekata poput pošumljavanja, uređenja zelenih površina, čišćenje podmorja, priobalja, jezera i rijeka, edukacije o ekologiji te druge slične aktivnosti iz područja zaštite okoliša i prirode. Osmislite svoj projekt zaštite okoliša i prirode te se prijavite na Inin zeleni natječaj za sufinanciranje ekoloških projekata! Prijave se zaprimaju do 25. svibnja 2019. godine putem službene stranice http://www.ina.hr/

Dobili smo više upita tko je ta ljepotica u sariju okružena pčelama na ilustraciji uz pitalicu: „Što je to – tandoori?“ Prema hinduističkoj mitologiji, slika prikazuje božicu koja se prema legendama borila s demonima uz pomoć, vjerovali ili ne – pčela! Tko je Bhramari DeviBožica crnih pčela i što je to bhramari pranayama – tehnika disanja koja ima i naziv „Zujanje pčela“ saznajte OVDJE

Slovenska turistička organizacija putem platforme Crowdriff otvorila je foto-natječaj »#WorldBeeDay & #ifeelsLOVEnia« s ciljem promocije slovenije kao zemlje pčela i pčelarskog turizma, što već niz godina STO uključuje u svoje tržnokomunikacijske aktivnosti pod sloganom »Be(e) responsible«. Pravo sudjelovanja imaju svi punoljetni fotografi bez obzira na državljanstvo s autorskim fotografijama. Nagrade su promidžbeni materijali I Feel Slovenia (majice, autohtono sjeme, poklon paket). Cilj kampanje je putem društvenih mreža pričom o pčeli i njenoj važnosti skrenuti pozornost na iznimnu biološku raznolikost Slovenije, naglašavajući i važnost njezine orijentacije u razvoju održivog turizma. Pravila foto-natječaja možete naći na: www.crowdriff.com i u rubrici »Zapiski« na FB-stranici: www.facebook.com/slovenia.info . Natječaj je otvoren do 12. svibnja 2019. godine.

Još jedna medena nedjelja je pred nama, pravi izazov za kuhare amatere, ali i vrsne profesionalce poput Damira Permana, iskusnog kuhara, mentora i nastavnika u ugostiteljskoj školi u Opatiji koji je u jednom intervju izjavio: ” Pčelinji proizvodi ne samo da su dobri i poželjni za svakodnevnu uporabu već su i svojevrsni dio dietetike, a možemo reći i kliničke prehrane. Med i pčelinji proizvodi poželjni su ne samo u slasticama već i u hladnim predjelima, juhama, toplim jelima… Zamislimo jednu običnu zelenu salatu u kojoj ocat ili kiselinu balansiramo s par kapi meda i dobijemo punoću okusa. Na kraju i med za razliku od šećera ima svojevrsnu alkalnost pa bi ga trebalo upotrebljavati ako ništa drugo i radi balansa s ostalim namirnicama…Treba li nešto dodati činjenicama koje je iznio jedan vrstan chef? Zato, potražite nove recepte za jela, slastice i napitke OVDJE i uživajte u kuhanju i nedjeljnom ručku. Dobar tek vam želi ekipa “Medene kuharice”! 

U sklopu projekta ČZS i tvrtki Semenarna Ljubljana i Semina „Što sijemo, to žanjemo“ u vrtovima biotehničkih škola ove će se godine sijati sjeme hokaido tikvica. Ova povrtna kultura (lat. Cucurbita maxima) je podrijetlom iz sjevernog Japana, posebno popularna među ljubiteljima zdrave hrane i makrobiotike. Njene velike žute cvjetove rado posjećuju i skupljaju obilje nektara i peludi pčele i drugi korisni kukci. Med je svijetložut, proziran, slabog mirisa, brzo se kristalizira. Meso hokaido tikve je puno vitamina, posebno B1, B2, i B6, minerala i vlakana i odličan je izbor za slana i slatka jela. Kalij u njoj je zaslužan za pravilan rad srca, a s fosforom je odlična kombinacija za koštano tkivo. U četvrtak, 16. svibnja 2019. godine u sjedištu Biotehničke škole ŠC Ptuj održati će se stručna rasprava o tehnologiji uzgoja ove biljke, a nakon toga će u školskom vrtu uslijediti i praktičan dio obuke. Hokaido tikva nije zahtjevna za uzgoj, ali joj treba plodna zemlja, dosta svjetlosti i topline, te navodnjavanje. Presadnice se uzgajaju od travnja do sredine svibnja, kad više nema opasnosti od mraza, na dubini 3 do 5 cm i razmak između usjeva 1 m. Od sijanja do branja joj treba 2 – 3 mjeseca.

Udruga pčelara Bujštine poziva sve fotografe iz Hrvatske da se jave na peti po redu foto-natječaj „ČUVAJMO PČELE“ otvoren do 20. kolovoza 2019. godine kada će ocjenjivački žiri pregledati sve fotografije i najkasnije do 20. rujna 2019. na portalu i FB-stranici organizatora i objaviti pobjednike koji će biti nagrađeni medenim paketima. Pravila foto-natječaja možete vidjeti OVDJE

A kad smo već – bar u mislima – u Indiji, ostanimo još malo u toj po mnogo čemu egzotičnoj zemlji. Znate li što je to: TANDOOR? To je tradicionalna cilindrična pećnica od gline u Indiji u kojoj se zapali vatra, a hrana se naniže na dugačke metalne štapove i zatakne u žar. Zbog visokih temperatura, meso se brzo karamelizira, a njegovi sokovi kapaju na žar proizvodeći dim koji jelu daje posebnu aromu. U marinadi za piletinu na indijski način jedan od obaveznih dodataka je – med, a OVDJE ćete naći i recept za ovaj iznimno ukusan istočnjački specijalitet.

Probudite životnu energiju i snagu svog srca u specijalno kreiranom programu obnavljanja tijela i duše Sensa Yoga & Vitality Retreat koji će se održati u hotelu Korinjak na otoku Ižu od 31. svibnja do 2. lipnja 2019. Očekuju vas revitalizirajući satovi joge i joge za lice, satovi meditacije i gonga te vegetarijanski obroci. Informacije i rezervacije: sensa@adriamedia.hr

I tvrtka „Bauhaus“ u Hrvatskoj se pridružila trgovačkim lancima poput „Hofera“ i drugih u Sloveniji u hvalevrijednoj akciji pod nazivom „ZAJEDNO ZA ZAŠTITU PČELA“. Na njihovim policama u vrtnom ćete odjelu po izuzetno povoljnim cijenama naći odličan izbor medonosnog bilja, a ovom prigodom izdvajamo cvjetnu simfoniju „Bee Party“ i grmoliki bosiljak – pravo igralište za pčele! Sve proizvode iz kataloga od 3. svibnja pod motom „POMAŽEMO PČELAMA“ požete naručiti i online, a najvažnije je da naglašavaju da se pčelama osim sadnjom medonosnog bilja , može pomoći i postavljanjem „hotela“ za pčele i upotrebom sredstava za zaštitu bilja koja ne štete pčelama i ostalim korisnim kukcima! A tu su i besplatne radionice o balkonskom cvijeću u visećim posudama od žice koje će voditi Kornelija Benyovsky Šoštarić, popularna „Vrtlarica“ sa nacionalne televizije, subotom od 10:00 – 12:00 u Zagrebu (Žitnjak 4. svibnja, Jankomir 11. svibnja i Buzin 18. svibnja 2019.) i kao šlag na kraju ove divne priče: košare za cvijeće koje ćete napraviti na radionicama moći ćete slobodno ponijeti doma!

Manifestacija pod nazivom Dan otvorenih vrata slovenskih pčelara koju je organizirao ČZS, JSSČ i preko 90 pčelarskih udruga čiji su članovi otvorili vrata svojih pčelinjaka, kušaonica i radionica i posjetiteljima pokazali ljepotu svijeta pčela, draži svog zanimanja i fantastičan okus pčelinjih proizvoda održan je u petak, 26. travnja 2019. godine i polučio potpuni uspjeh o čemu svjedoče podjednako i domaćini i gosti širom Slovenije, na čemu im od srca čestitamo, posebice onima koji su dali naglasak na djecu i mladež!

Zbog promjenjivog vremena za pčelinje su zajednice posljednji dani u travnju bili veoma nepovoljni. U većem dijelu zemlje bilo je oborina, pale su temperature zraka, a u gorju je i sniježilo. Zbog nepovoljnih vanjskih uvjeta, pčele nisu izlazile iz košnica, pa nije ni bilo odgovarajućeg unosa hrane u košnicu. Odgovor na pitanje: “Što činiti kad nepovoljni klimatski uvjeti prouzroče slabu pašu i – posljedično – povećanu potrošnju zaliha hrane u košnici?” potražite OVDJE

Stigao nam i svibanj, mjesec kada pčelar ima puno posla, ali i mjesec u kojem počinje ubirati plodove svojega rada iz proteklih mjeseci. Pčelinje zajednice dosežu vrhunac razvoja, te su spremne iskoristiti glavnu pašu – bagrem, odnosno amorfu, kadulju, divlji kesten, bijelu djetelinu. Koji poslovi na pčelinjaku u svibnju očekuju vrijedne pčelare, pogledajte OVDJE

U travnju 2019. godine u Novom Vinodolskom je održana 9. Nacionalna konferencija o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda na kojoj je dan naglasak na mehanizme uređenja tržišta pčelinjih proizvoda, osiguranje njihove kakvoće i izvornosti. Zaključke s konferencije možete vidjeti OVDJE

Predivan sunčan dan, k tome i praznik, idealno je vrijeme za roštiljadu. Odličan recept za PIKANTNU PILETINU U MARINADI OD MEDA I LIMUNA poslali su nam prijatelji iz tvrtke PIP iz Pisarovine, a vi ćete ga naći OVDJE. Još jednom svima želimo sretan Prvi maj i naravno – dobar tek! 

Svim radnim i vrijednim ljudima, posebno pčelaricama i pčelarima najiskrenije čestitke povodom 1. SVIBNJA – PRAZNIKA RADA od ekipe sa portala “Pčelina školica”! 

Jedna od pčelarskih vještina za koje je nužna mirnoća i strpljenje je obilježavanje pčelinje matice, pa – iako smo o ovoj temi već pisali u rubrici PITALICA, ne škodi ponoviti gradivo, zar ne i naravno – vježbati dok nam taj posao ne postane rutinski. Više o ovoj temi OVDJE

Još jedno izdanje sajma cvijeća u Umagu je iza nas. 22. Umag Floria je protekla veselo i lepršavo iako joj vrijeme posljednjeg dana održavanja nije bilo naklonjeno: navukli su se oblaci, temperatura se spustila na 14*C, svi su pogleda uperenog u tmurno nebo strepili od kiše, posljednji su kupci sa svojim lončanicama i cvijećem žurili doma, jedino su pčelice – usprkos svemu – skupljale kapljice nektara na izloženom cvijeću dok ga prodavači ne spreme u svoja vozila…Do viđenja do travnja 2020. na 23. sajmu cvijeća u Umagu!

Od 26. – 28. travnja 2019. godine u Umagu se održava 22. izdanje Sajma cvijeća – Umag Floria s bogatom ponudom cvjetnica, aromatičnog i ukrasnog bilja, lončanica, a vjerujemo da će biti i medonosnog bilja. Uz druga zanimljiva događanja (4. izdanje plesne manifestacije „Umag pleše-Umago balla”, 10. izdanje Međunarodne izložbe Old timera, regata jedrilica Mittel Europa Opti Race, međunarodni odbojkaški turnir) sajam će ukrasiti i gastro kutak na kojem će posjetitelji moči kušati razne gastro delicije. Dobro došli!

Odličan primjer kako pomoći pčelama u borbi za opstanak svoje vrste vidjeli smo u više agro-centara i poljoprivrednih trgovina u Sloveniji u kojima u ponudi sjemenja i sadnica posebno mjesto imaju regali sa sadnicama medonosnog bilja uz neizostavnu pčelicu Maju kao stvorenu da bude manekenka za vrtno i balkonsko cvijeće. Nadamo se da će ovaj primjer slijediti i naše sjemenske kuće i agrarije…

U subotu i nedjelju, 27. – 28. travnja 2019. godine u Kršanu će se održati Festival samoniklog bilja kojega već 10 godina za redom pohode ljubitelji prirode, zdravog načina života i zdrave hrane u organizaciji Općine Kršan,Turističke zajednice i Poljoprivredne zadruge Čepić polje, a pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović. Kao i svake godine program manifestacije će biti bogat brojnim predavanjima i radionicama posvećenim pravilnoj prehrani, kozmetici, aromaterapiji, ali i o mogućnostima uzgoja i zaštiti bilja, prepoznavanju začina i čajeva. Od predavača tu će biti Dr. sc. Donatella Vrbanac, stručnjakinja za prehranu, poznati hrvatski arhitekt Ante Vrban, prof. Višnja Bartolović, predavači s zagrebačkog PMF-a, Marija Kolarović iz Udruge Verbena. U subotu uz zvuke flamenga gosti iz Španije će pripremiti tapase od biljke tagarnin i  šparuga, a cooking show chefa Davida Skoke će se održati u nedjelju. Podsjećamo i na radionicu branja bilja travara Franka Zgrablića. Detaljan program možete naći na: www.krsan.hr Dođite u Kršan posljednjeg vikenda u travnju i budite dio ove lijepe priče koja se baš zgodno nadovezuje na edukaciju iz fitoaromaterapije koju smo nedavno najavili!

Nakon dvije godine upornog rada i truda na prikupljanju podataka u izdanju Čebelarske zveze Slovenije iz tiska je izašla Monografija o organiziranom slovenskom pčelarstvu namijenjena svim pčelarskim udrugama i savezima, a mogu se naručiti na e-mail: ines.zunic@czs.si

Ljekovito bilje i pčelinji proizvodi u sinergiji imaju izuzetno pozitivno djelovanje u potpornoj terapiji različitih bolesti i poremećaja zdravlja. Utoliko je teško pronaći apiterapeuta koji nije ujedno i fitoterapeut, aromaterapeut ili nutricionist. Upravo iz tog razloga važna je obavijest učilišta Profokus o prijavama za program Fitoaromaterapije za školsku godinu 2019 / 2020 koji će se održavati u Splitu, Zagrebu i Rijeci. Program usavršavanja za zvanje fitoaromateterapeuta verificiran je od strane Ministarstva znanosti i sporta RH. Edukacija traje 185 nastavnih sati u dva semestra, održava se vikendima, a sastoji se od teoretskog i praktičnog dijela, završnog rada i završnog ispita. Voditelj nastave je Valter Ajman, dr.med, fitoaromaterapeut. U prvom dijelu savladavaju se teoretska znanja iz anatomije i fiziologije, botanike i fitokemije. U drugom dijelu polaznici stječu znanja o primjeni ljekovitog bilja i eteričnih ulja u terapeutske svrhe, uči se propisivanje i izrada različitih oblika primjene ljekovitog bilja i eteričnih ulja uz niz receptura za preventivne i terapeutske potrebe. Zasebna cjelina je područje prirodne kozmetike gdje polaznici savladavaju izradu kozmetičkih pripravaka: krema, mlijeka, pilinga, maski i blata, losiona, balzama, gelova za tuširanje, šampona, sapuna, pasti za zube i drugih pripravaka. Planirani početak nastave je koncem rujna 2019. godine. Po položenom završnom ispitu svaki polaznik dobiva Uvjerenje i diplomu i stječe zvanje “fitoaromaterapeut”. Više o upisima u Učilištu Profokus radnim danom 8 -16 sati na tel: 01 4856 386.

AGRO ARCA jedinstveni međunarodni sajam u poljoprivredi i prehrambenoj industriji s naglaskom na inovacije i nove tehnologije od 25. do 27. travnja 2019. u Domu OSRH Zrinski u Karlovcu po 11.-ti put će okupiti izlagače – inovatore iz Hrvatske i svijeta, s brojnim premijernim rješenjima u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i Grada Karlovca i pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Hrvatski inovatori su na nedavno održanoj Međunarodnoj izložbi inovacija (10. do 14. travnja 2019. godine) u Ženevi pokazali visoku razinu inventivnosti, pa nema sumnje da će 11. Agro Arca biti zanimljiva i atraktivna, a nadamo se da će biti izložene i neke od pčelarskih inovacija prezentiranih na sajmu u Gudovcu 10. veljače ove godine. Na 9. međunarodnom sajmu inovacija Agro Arca u Zagrebu 2017. godine zlatnu plaketu za grupu proizvoda je osvojila tvrtka PIP za grupu proizvoda. Tvrtka PIP sudjelovati će i na ovogodišnjem izdanju Agro Arce. Kako ova tvrtka drži do kvalitete svojih proizvoda, uporna je i ne odstupamo lako od zadanih ciljeva, nema razloga da im ne poželimo puno uspjeha i na Agro Arci 2019. Osim bogatog programa, posjetitelje na sajmu očekuju i brojne degustacije, ulaz je besplatan, pa nemojte izostati. Radno vrijeme sajma u petak 10:00 – 19:00 sati, a u subotu 10:00 – 16:00 sati. Dobro došli!

U petak, 26. travnja 2019. godine ČZS, JSSČ i pčelarske udruge u Sloveniji organiziraju DAN ODPRTIH VRAT SLOVENSKIH ČEBELARJEV 2019. Taj će dan preko 90 pčelara i pčelarskih organizacija otvoriti svoja vrata posjetiteljima koji žele nešto naučiti o medonosnoj pčeli, pčelarima u susjednoj državi i jednoj od najplemenitijih vještina – pčelarenju! Popis pčelarskih udruga koje učestvuju u ovoj manifestaciji možete pogledati na: www.czs.si Svojim dolaskom ćete dati potporu ovoj hvalevrijednoj akciji i nastojanjima organizatora da sačuvaju tradiciju pčelarenja, Kranjsku pčelu, a indirektno i pomoći opstanku pčela. Dobro došli!

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje koji se ove godine odvija pod sloganom „Zaštitimo naše vrste”, 22. travnja 2019. Savez pčelarskih organizacija Srbije je donirao dvije košnice Agenciji za zaštitu životne sredine u okviru projekta zaštite pčela sa NALED-om, Republičkim sekretarijatom za javne politike i USAID-om. Podizanju pčelinjaka o kojem će brinuti biolog u Agenciji Slaviša Popović, prisustvovali su Filip Radović i dr. Tamara Perunović Čulić u ime domaćina, veleposlanica iz Izraela u RS Alona Fisher-Kamm, predsjednik SPOS-a dr. Rodoljub Živadinović i prof. dr. Jevrosima Stevanović sa fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu. Europska agencija za životnu sredinu na krovu svog sjedišta u Parizu ima par košnica.

Svaka čast svim teoretičarima i predavačima, no praktična obuka je pravi temelj za uspješno bavljenje pčelarstvom. Te su činjenice svjesni i organizatori terenske obuke mladih pčelara u Tuzli, pa je nedavno na pčelinjaku Senada Hodžića polaznicima škole pčelarstva udruženja pčelara “Tuzla” održan praktični dio predavanja predviđen projektom škole pčelarstva koje održao dipl. ing. Senad Hodžić, član predsjedništva UGP ” Tuzla” i jedan od predavača u školi pčelarstva UGP “Tuzla”. Terenskoj nastavi su između ostalih prisustvovali prof. dr. Čatić Sead, prof. dr. Midhad Jašić, mr. sc. Suad Selimović, Siorčić Dževad i drugi stručnjaci u domeni pčelarstva BiH.

Projekte koji se financiraju sredstvima Europske unije potiče niz institucija u našoj zemlji, no taj polet još uvijek nije uzeo maha u pčelarskom sektoru, iako je to veoma zanimljivo područje ne samo sa ekološkog gledišta. Svi idejni projekti prezentirani u rubrici APIPLUS CLUB imaju isti cilj: unapređivanje pčelarstva na području djelovanja strukovne organizacije kroz upoznavanje građanstva s svjetonazorima, kulturom i mentalitetom ljudi koji se bave pčelarstvom i radi promjene životne filozofije šire populacije i njihova okretanja prema prirodnim vrijednostima, kao što su med i drugi pčelinji proizvodi. Sve je počelo 2011. godine projektom „Unaprjeđenje pčelarstva u jugozapadnoj Istri” s ciljem razvoja pčelarstva u području s mnogo neobrađenog poljoprivrednog zemljišta, bez organiziranih pčelara, a sa velikim pašnim potencijalom, a nastavilo se iduće godine projektom “Apiarium – centar za promicanje pčelarstva u Segetukoji je trebao postati temelj “Male pčelarske škole” s dodatnim muzejsko-galerijskim i drugim sadržajima. I dok se prvi projekt trebao razvijati na području Rovinja, Kanfanara, Bala i Vodnjana, drugi je bio vezan za Seget, malo mjesto u blizini Umaga. Treći idejni projekt „Kad narastem bit ću pčelar“ je bio vezan uz Buzet i Motovun i edukaciju djece i omladine o pčelarstvu i popularizacija pčelinjih proizvoda među djecom i mladima kroz pisanu riječ, stručno-popularna predavanja, radio-emisiju, izložbu, kreativne radionice i igrokaz. Slijedeći idejni projekt “Apipoints – pčelarski turizam na umaški način” zasniva se na stvaranju lanca turističkih izletišta kombiniranjem raznih sadržaja iz domene apikulture, turizma i ugostiteljstva gdje gosti ne posjećuju isključivo pčelare, već se upoznaju i s lokalnom kulturno-povijesnom baštinom, gastronomskim delicijama i pripravcima na bazi meda i drugih pčelinjih proizvoda. Na ovaj se idejni projekt nadovezuj slijedeća tri projekta. Prvi od njih je „Pčelama protiv ovisnosti“ koji za cilj ima kroz bavljenje pčelarstvom rehabilitirati najosjetljiviji dio populacije – ovisnike i alkoholičare. Projekt “Mednim stazama Bujštine” ima za cilj povezivanje lokalnih turističke zajednice i biciklističkih klubova s udrugom pčelara radi otvaranja nove tematske rute i njeno uvrštavanje u mrežu biciklističkih staza Istre, uvrštavanje meda u redovni meni bike-hotela u sjeverozapadnoj Istri, edukacija cikloturista o pčelinjim proizvodima s naglaskom na redovito korištenje meda u svakodnevnoj prehrani kao nezaobilaznoj komponenti zdravog načina života. Drugi idejni projekt pod nazivom „Apiness novi model zdravstvenog turizma“ predstavlja specijalni wellness-program na bazi pčelinjih proizvoda: masaža medom, apikozmetika, inhalacija u tzv. api-komorama, apipunktura kao i neke druge apiterapijske metode. I na kraju je idejni projekt pod nazivom Medeni magazin“ kojim se trebalo pokrenuti izdavanje časopisa za promicanje pčelarstva, apiterapije, gastronomije i kozmetike na bazi pčelinjih proizvoda i pčelarskog turizma na području Istre, Kvarnera i Dalmacije s otocima.

Puni ste energije i volje da svoje teorijske i praktične spoznaje o pčelama i pčelarstvu prenosite na nove generacije, ne samo skrbeći se za njihovo zdravlje i opstanak, već i promičući sve druge vrijednosti ovog plemenitog poziva prvenstveno zdravstveno-nutricionističke i dižući na višu razinu one druge poveznice (prema turizmu, kulturi, umjetnosti)? Pregledajte navedene projekte: možda nađete inspiraciju i poveznice s nekim svojim idejama i krenete u realizaciju putem sredstava iz EU fondova na zadovoljstvo ne samo novih pčelara i potrošača pčelinjih proizvoda, već i šire zajednice…Puno uspjeha u tome vam želi ekipa „Pčeline školice“!

U ponedjeljak, 22. travnja na HRT 2 u emisiji ISTINA ILI MIT tema je bila: „MED SE NE SMIJE JESTI METALNOM ŽLICOM?” Iako je prilog trajao sve petnaestak minuta, bilo je zanimljivo čuti potrošače meda što misle o tome, a poučno saznati znanstvene činjenice od kompetentnog stručnjaka, Jelene Škale, dipl. ing. biotehnologije, voditeljice kvalitete proizvodnje u tvrtki PIP iz Pisarovine. Svi znamo da med ima nisku pH vrijednost, no kiseli medij ne izaziva koroziju metalnog pribora za jelo, jer se izrađuje od materijala koji ne stupa ni u kakve kemijske reakcije s hranom. Tvrdnja da se med smije konzumirati isključivo drvenom, plastičnom ili keramičkom žlicom je zabluda koja se ne temelji na znanstvenim dokazima i ide samo u prilog proizvođača takvog pribora. Na kraju krajeva, u proizvodnji meda od vrcanja do punjenja u staklenu ambalažu, konstantno se koriste metalne posude (vrcaljke, bačve i sl.). To ipak ne znači da se u pripremi jela s medom i pri konzumaciji meda ne treba pridržavati određenih pravila. Koja su to pravila, pogledajte OVDJE

Kako bi i u svojoj županiji upozorili javnost na ogromne gubitke koji nastaju ugibanjem pčela zbog nekontroliranog korištenja pesticida, pčelarska udruga “Zlatna dolina” iz Požege je u svom gradu dala postaviti jumbo plakat s natpisom: „Čuvajmo pčele! Ne prskajte za vrijeme cvatnje, jer pčele povećavaju prinose!“ Više o tome OVDJE

Pčelar katedrale Notre-Dame Nicolas Géant potvrdio je da su pčelinje zajednice u košnicama na krovu katedrale Notre-Dame preživjele požar! Naime, od 2013. godine na vrhu sakristije na južnoj strani katedrale, nekih 30 metara ispod glavnog krova smješteno je par košnica i kad je izbio požar Géant se uplašio da će požar za pčele biti katastrofalan. Na svu sreću, “Umjesto da ih ubije, dim bi ih opio, uspavao”, pojasnio je Geant za BBC i dodao: “Ali, čuti da su pčele još uvijek žive, to je divno! Hvala Bogu da plamen nije došao do njih! To je čudo!”

Hvala na čestitkama i svima drugima koji nas bodre da “Pčelina školica” bude pouzdan izvor najnovijih informacija iz svijeta pčelarstva i uvijek zanimljivih, a malo poznatih činjenica iz života pčela, edukativan priručnik razumljiv i početnicima i profesionalcima, te kreativan zabavnik za male i velike čitatelje s naglaskom na korištenje meda u kulinarstvu, apiterapiji i apikozmetici. Medno svima!

Kolegama pčelarima, pratiteljima našeg portala i prijateljima sa Facebooka od srca zahvaljujemo na vedrim i veselim Uskrsnim čestitkama! Još  jednom sretan Uskrs svima ljudima dobre volje!

Svim ljudima dobre volje, ponajviše pčelaricama i pčelarima, zatim svim potrošačima meda i drugih pčelinjih proizvoda, velikim i malim, a posebno onima koji prate naš portal želimo sretan i blagoslovljen Uskrs!

Pred nama je Uskrs – najstariji i najveći kršćanski blagdan kojim slavimo Kristovo uskrsnuće, ali i vrijeme  druženja s obitelji, prijateljima i dragim ljudima, a ugodnije je naravno uz bogatiju blagdansku trpezu, zar ne?! Uz med kao slatki dodatak u receptima OVDJE za Vaše specijalitete, ugodne, vesele i sretne uskrsne blagdane želi vam ekipa sa portala „Pčeline školice“!

U četvrtak, 02. svibnja 2019. godine u Prirodoslovnom muzeju Split, Poljana kneza Trpimira 3 otvoriti će se gostujuća izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja “Zašto je pčela važnija od čovjeka?” nastala u suradnji Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja, Hrvatskog pčelarskog saveza, Veterinarskog i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem da posjetiteljima kroz zanimljiv i edukativan način prikažu biologiju i ekologiju pčela i pčelinjih zajednica, njihovu međuovisnost s biljnim svijetom i ulogu u očuvanju bioraznolikosti te tradicijsko pčelarstvo u Lijepoj našoj, kako bi se javnosti skrenula pažnja koliko je važno očuvanje pčela za održavanje života na Zemlji. Izložba je otvorena do 15. lipnja 2019. Ulaz je slobodan. Dobro došli!

Iz tiska je izašao novi broj časopisa „Bujština“ čiji glavni urednik Luka Jelavić često objavljuje tekstove o pčelama, pčelarstvu i aktivnostima Udruge pčelara Bujštine, ponajviše o projektu „Čuvajmo pčele“ i foto-natječaju pod istoimenim nazivom. Pomoći opstanku pčela, tih tako malih, a tako korisnih bića, na našoj planeti možemo na niz načina: organizacijom sličnih projekata, predavanja i terenske obuke za mlade pčelare i one koji to tek žele postati, objavljivanjem knjiga o pčelama, tehnologiji pčelarenja ili uzgoju medonosnog bilja, održavanjem strukovnih skupova s temom kakvoće i sigurnosti pčelinjih proizvoda, promoviranjem apiterapije, pčelarskog turizma i drugih vidova apikulture putem raznih medija, te gastronomije na bazi meda putem degustacija na manifestacijama i prodajnim izložbama, ali i putem tekstova poput „I kroz fotografije učiti o važnosti pčela“ u najnovijem broju „Bujštine“ koji u cijelosti možete pročitati OVDJE i za čiju objavu u ime Udruge još jednom zahvaljujemo gospodinu Jelaviću!

U ponedjeljak, 15. travnja 2019. godine poznata pariška katedrala Notre Dame pretrpjela je veliki požar koji se, zahvaljujući brzoj i stručnoj intervenciji vatrogasaca nije proširio, ali je iza sebe ostavio štetu na krovu i krovnoj konstrukciji. Nažalost, još uvijek se ne zna da li su nastradale pčelinje zajednice smještene na istom dijelu krova postavljene 2013. godine kao svojevrsna podrška očuvanju pčela. Pčelara Nicolasa Géanta, koji je brinuo o tim pčelinjim zajednicama, policija i vatrogasci još uvijek ne puštaju na krov, a mi se nadamo da su pčele ipak preživjele i da će se i dalje biti ponos francuskih urbanih pčelara.

U petak, 26. travnja 2019. godine u organizaciji ČZS, JSSČ i pčelarskih udruga u Sloveniji će se održati DANI OTVORENIH VRATA SLOVENSKIH PČELARA 2019. kada će posjetitelji imati priliku čuti puno zanimljivosti o pčelama i njihovoj zajednici, o uzgoju Kranjske pčele, o pčelarskim pomagalima, o blagodatima pčelinjih proizvoda za ljudsko zdravlje i ulozi pčela u prirodi i u proizvodnji hrane, o medonosnom bilju uz bogatu ponudu meda i drugih pčelarskih proizvoda koje će moći i kušati i naravno kupiti. Dobro došli!

Kako je priopćio Agronomski fakultet u Zagrebu, posljednjih mjesec dana pčelari iz Istre, Dalmacije i Slavonije na pčelinjacima zamjećuju pomor pčela, što je posljedica visokih temperatura u veljači, pa su pčele mislile da je došlo proljeće i instinktivno izlijetale iz košnica, no kako vani nisu pronalazile hranu, trošile su zalihe hrane u košnicama. Visoke temperature pogoduju nastanku mnogih bolesti: događa se da matica počne leći jajašca, pomladak troši zalihe hrane i takvo leglo često ne izdrži do ljeta. Uzrok pomoru pčela može biti i prekomjerna uporaba pesticida u poljoprivredi, što je posebice karakteristično za Slavoniju, pa pčelari strahuju da se ne ponovi 2015. godina, kada je uništeno 20 posto pčela. Više o ovoj temi OVDJE u članku pod naslovom Iz cijele Hrvatske dolaze vijesti o pomoru pčela“ objavljenom u Glasu Slavonije od 14. travnja 2019.

Iz tiska je izašao novi broj časopisa „Hrvatska pčela“. U broju 4. za travanj 2019. godine o aktualnostima u pčelarstvu u svijetu i kod nas pišu: mr. sc. Nenad Strižak, Marinko Čavlović, Rade Konstadinović, Josip Križ, Tvrtko Matijević, mag.ing.agr., Ivo Aščić, Slavko Stojanović, Mladen Stubljar, prof. Matija Bučar i drugi. Iz ovog broja izdvajamo članak iz uvoda „Stajalište organizacije Apimondia o krivotvorenju meda“. U prilogu ovog broja je Upitnik za istraživanje strukture proizvodnje i stavljanja proizvoda na tržištu u pčelarskom sektoru.  Anketu provodi agencija Ipsos iz Splita u suradnji sa HPS-om u cilju boljeg praćenja stanja u navedenom području. Članke „Andropauza nije bauk uz pomoć iz prirode“ i „Dani meda u Pazinu – najslađi istarski sajam“ možete vidjeti OVDJE

Ljekovito bilje i pčelinji proizvodi, odnosno fitoterapija i apiterapija često su u uskoj vezi i kao saveznici pomažu standardnoj medicini u borbi za zdravlje i vitalnost čovjeka. U našoj redovnoj rubrici APITERAPIJA možete naći par prirodnih pripravaka s medom OVDJE koji će pomoći pri liječenju polipa na glasnicama.

Popularni istarski pjevač Serđo Valić i naš kolega pčelar iz Baderne Petar Banko snimili su novu zajedničku pjesmu pod nazivom “Slatka Istra” posvećenu istarskom medu, kako kažu autori: “najboljem na svitu”, istarskim pčelama i pčelarima. Autor teksta je Josip Bilić Gašpar, pjesmu je uglazbio Serđo Valić, aranžirao Mauro Giorgi, harmoniku svira Leonardo Rojnić, trubu Branko Sterpin, a na legendarnom lončastom bajsu je naš Piere, kako ga prijatelji zovu od mila. Podsjetimo da je Petar Banko poznat po proizvodnji bakalara, kao profesionalni pčelar, uzgajivač matica, predavač, a ujedno i predsjednik pčelarske udruge “Nektar” iz Poreča. “Proljeće je vrijeme kada pčelari imaju najviše posla, pa je i pravo vrijeme za ovu pjesmu!”, kaže Serđo, pa ne čudi da je Banko bio supervizor pjesme “Slatka Istra” koju možete čuti na domaćim radio postajama, a uskoro i gledati video spot na TV. IZVOR: http://www.regionalexpress.hr

U petak 12. travnja 2019. u galeriji Studentski u Puli otvorena je izložba “Naseljene skulpture” mladog umjetnika iz Pule Rina Banka. Koja je poveznica njegovog inovativnih kreacija i pčelinjeg svijeta, te zašto smatramo da je ovo pravi primjer api-arta, pročitajte u tekstu OVDJE