API ART

foto naslovnica

Na „Međunarodno natjecanje pčelarske fotografije 2015.“ u organizaciji ČZS prijavilo se 58 autora iz 18 zemalja s ukupno 326 fotografija. Zlatno priznanje dobila je Urša Krvina (Slovenija), srebrno (Agustin Arias Martinez (Španjolska), a brončano Tomaž Uštir (Slovenija) čiji su radovi zajedno s još 9 nominiranih izloženi u holu ispred dvorane za predavanje na sajmu “ApiSlovenija” u Celju 14. – 15. ožujka 2015.

foto 4

ZLATNO PRIZNANJE: Urša Krvina (Slovenija)

foto 6

SREBRNO PRIZNANJE: Agustin Arias Martinez (Španjolska)

foto 12

BRONČANO PRIZNANJE: Tomaž Oštir (Slovenija)

john stark 1

JOHN STARK, engleski slikar – postmodernist, rođen u Londonu 1979., završio Royal Academy Schools u Londonu 2004. samostalno izlagao 2005. – 2010. u Londonu i Washingtonu, kao i drugdje na zajedničkim izložbama širom svijeta. 2011. godine u galeriji „Charli Smith“ u Londonu izlaže kolekciju ulja na platnu kojima je izvorišna tema „Apicultura“ (engl. „pčelarstvo“). Naziv kolekcije je i jedino što je jednostavno u njegovoj umjetnosti: slike Johna Starka su pune alegorije na postapokaliptični svijet pčelara u budućnosti (XXII stoljeće), pun flash backova u povijest (srednjevjekovne kule) i mističnih likova s kapuljačama koje još više pojačavaju pesimistični, gotovo depresivan ugođaj! 

john stark 4

john stark 5

 

john stark 6

john stark 2

john stark 7

Sve je to jako daleko od onog što priželjkujemo vidjeti na slikama posvećenim našem pozivu, no potpuno je u kontekstu umjetnikove brige za opstanak pčela, pa zaključite sami koliko je uspješan u prenošenju svojih strahova na publiku.

 

noktići 1

APIPHYLIA (lat. ljubav prema pčelama) se može iskazati na razne načine, a jedan od najsimpatičnijih je manikiranje noktiju u žuto-crnim tonovima i ukrasima na temu pčela i cvijeća. Nokti govore puno o nama i našem životnom stilu.

noktići 2

PRIPREMA: Da bi imali elegantne i lijepo manikirane nokte prije svega moramo temeljito ukloniti stari lak (bolje uljnim ostranjivačima nego acetonom!). Umoči nokte 15 minuta u toplu vodu s malo limunovog soka i čisti ih mekom četkicom. Umasiraj u njih bademovo ili maslinovo ulje i čekaj da se upije. Da bi lakše postigla željeni oblik i izbjegla cvjetanje noktiju koristi grickalicu, a ne škarice! Kožicu noktiju omekšaj i potisni štapićem za manikuru. Nokte turpijaj samo u jednom smjeru!

noktići 3.

POZOR: Bazni učvrščivać će izgladiti nepravilnosti i učiniti površinu noktiju glatkom za nanošenje boje. Dovoljna su 2 sloja laka: pričekaj da se prvi osuši prije nego naneseš drugi, završni (bezbojan). Najbolje je nokte sušiti na zraku, iako se proces može ubrzati fenom ili hladnom vodom.

noktići A

SAD: Njezi noktiju trebamo posvetiti pažnju tijekom cijele godine. Da bi ruke bile mekše, a nokti zdraviji koristi hidratantnu kremu. Ako budeš nanosila bijelu olovku ispod ruba, nokti će izgledati čišći i zdraviji. Ne preporučuje se lakirati nokte češće od 1 x tjedno, jer ih odstranjivač i lak isušuju. Tijekom pranja posuđa i drugih kućanskih poslova obavezno koristi rukavice – bit će ti zahvalni i nokti i ruke!

grafiti 2

GRAFITI su oblik suvremene urbane umjetnosti (tzv. „street art“) kojom autori izražavaju svoj stav prema aktualnim događajima u svojoj sredini kroz poruke ili slike nanesene sprejom u boji na javnim površinama (pročeljima zgrada, garažama, ogradnim zidovima). Iako je dio grafita nedoličnog sadržaja, a prostote nemaju veze s kulturom, mnogo je grafita koji ukazuju na pojedini problem u društvu. Ni pčelarstvo nije bez problema (pesticidi, patvorine, zagađenost okoliša, bolesti, ugrožen opstanak vrste), pa grafiti mogu postati još jedan od načina kako skrenuti pozornost javnosti na opasnosti koje vrebaju naše ljubimice. Pogledajte naš izbor najljepših grafita posvećenih ovoj temi…

grafiti 5

grafiti 6

grafiti 3

grafiti 4

Iako je većina grafita kritika društva koje ne brine o osnovnim potrebama za opstanak pojedinih ugroženih vrsta,  posljednja slika s porukom  “SAVE THE BEES!” je gotovo kao posljednji očajnički poziv u pomoć i govori više od 1.000 riječi, zar ne?!

nakit za pcelarice 2

Gdje je kraj ljudskoj mašti? Stvarno je bezgranična! A kad su u pitanju tako fascinantna bića kao pčele, inspiracija umjetnika doseže najviše vrhove! Ovo je jedan mali izbor narukvica, ogrlica, naušnica i privjesaka kojima je zajednička tema – pčela! Uživajte!

nakit za dame 2

OSLIKAVANJE KOŠNICA je tradicija u susjednoj Sloveniji (obavezno posjetite stranicu http://www.panjske-koncnice.si ), a kod nas je još uvijek rijetkost. Razne figure i boje na prednjoj strani košnice olakšavaju pčelama povratak doma, no valja znati da pčele razlikuju: zelenu, žutu, plavu i bijelu boju. Upravo zato nikad nećete vidjeti pčelu na crvenom cvijeću! Usprkos činjenici da je daltonist, pčela vidi čitav spektar ljubičaste boje, koje čovjek ne može uočiti. Iako ima 5 očiju s nekoliko tisuća receptora, pčela vidi slabo i mutno, pa se na paši oslanja na osjetilo mirisa. 

l

PANJSKA KONČNICA je pravokutna daščica na prednjoj strani košnice (iznad leta) duga 21 – 40 cm,visoka 12 – 15 cm i debljine 1.1 – 1,5 mm koje su oslikavali umjetnici i laici (pčelari) s juga Koruške, sjeverozapada Štajerske i sjevera Kranjske pokrajine u Sloveniji u XVIII i XIX stoljeću. Končnice su se prvotno oslikavale iz čisto praktičnih razloga da bi se lakše razlikovale pri seljenju s paše na pašu, da bi s vremenom to postao svojevrstan statusni simbol seoskog domaćinstva i tradicijska umjetnost tih krajeva. Mora se uzeti u obzir i činjenica da su u to vrijeme seljaci većinom bili nepismeni, pa su ove slike na neki način i specifičan izraz njihove neverbalne komunikacije.

Najstarija sačuvana panjska končnica datira iz 1758. godine i pohranjena je u Pčelarskom muzeju u Radovljici. U to vrijeme u Sloveniji je djelovalo 42 slikara koji su između ostalog bavili se i slikanjem končnica. Između 600 motiva najčešći su religiozni i svjetovni.

Među religijskim motivima prevladavaju slike Majke Božje Marije, Svetog Florijana i Svetog Joba, a među svjetovnim motivima najčešći je prikaz svakodnevice seljaka i obrtnika u Sloveniji. Meni najsimpatičnija končnica je ona u kojoj se slikar ruga ljudskim slabostima (vrag brusi babi jezik) ili ona gdje medvjed s puškom progoni lovca.

OSLIKAVANJE STAKLENKI je ukrašavanje staklenki za med i boca svih oblika i veličina raznim dekoracijama od boja i kolaž-papira do figurica. Ovo je najljepši način da se običan ambalažni predmet pretvori u unikatni suvenir, te mu se tako poveća i ukupna vrijednost. Ovakvim dekoracijama najčešće se bave sami pčelari s afinitetom prema likovnoj umjetnosti, a sve u želji da njihov proizvod bude još privlačniji i zanimljiviji za krajnjeg kupca.

Ako obožavate crtati, slikati i bojati, a uz to i istraživati nove tehnike u likovnoj umjetnosti – na pravom ste mjestu! Sav potreban pribor i materijal možete nabaviti u obližnjoj knjižari ili hobby shopu.Od pribora vam treba par kistova, spužvica i šablone, a od boja akrilni dekor lak i konturna pasta za staklo. Na prvi pogled će vam se učiniti da je boje malo, ali vidjet ćete da je ima i više nego dovoljno za mnogo, mnogo staklenki. Prije oslikavanja staklenke operite od svih masnoća i dobro osušite kako bi nanošenje boja teklo bez problema. Obrise željenih likova (pčelica, leptira, cvijeća, košnica…) iscrtajte konturnom pastom, koju potom sušite par sati i tek onda nanosite dekor lak između kontura. Još uvijek mislite da je teško? Onda pogledajte kako su to odradili učenici četrtih razreda O.Š. “J. Kozarac” u Lipovljanima na stranici: www.os-jkozarca-lipovljani-skole.hr 

I kao što je oslikavanje košnica i staklenki umjetnost ukrašavanja nežive prirode, tako je TETOVIRANJE umjetnost ukrašavanja ljudskog tijela trajnim unošenjem posebne tinte u kožu pomoću specijalnih igli. Kako osobno nisam pristalica pretjeranog bockanja (ne volim ni komarce, a oni manje pikaju!), a strah me i infekcija, oduvijek sam malo zazirao od takvog i sličnih načina izražavanja svoje pripadnosti nekome ili nečemu, možda i nisam kompetentan pisati o tetoviranju kao umjetnosti. Ono što me zaintrigiralo su tetovaže u obliku pčela, što mi je bilo totalno nespojivo, jer pčela simbolizira sve dobro: marljivost, čistoću, društveni poredak, neumoran rad, požrtvovnost, zajedništvo, a pojam “TATOO” sam oduvijek vezao za nešto grubo i opasno. A onda sam istražujući sve o pčelama i oko pčela slučajno nabasao na stranicu: www.tetovaze.hr i shvatio koliko su me zavele predrasude. Možda su se nekad davno tetovirali samo “loši dečki”, danas to čine domaćice i nastavnici, političari i posve obični ljudi. Što je jučer bio znak pripadnosti nekoj uličnoj bandi ili obožavanja nekog idola, danas je samo još jedan modni detalj poput kravate, narukvice ili frizure. Bilo tatoo pomodni hir ili life-style pojedinaca, u svakom slučaju tetovoranje je poseban simbol osobnosti po kojem netko želi biti zapažen i upamćen. Već sama činjenica da je simbolika pčele prenešena i u ovaj svijet zaslužuje našu pozornost.  Većina tetovaža s likom pčele imaju značajke pretjeranosti: ili su preslatke ili su odveć ljute:

Tako te pčele imaju prevelike oči i žalac, tijelo im je uz uobičajenu žutu i crnu obojano ljubičastom, ružičastom ili plavom bojom. Većina tih tetovaža su male i na diskretnim mjestima, pogotovo kod pripadnica ljepšeg spola, dok će se muškarci odlučiti za opakiji izgled. Postoje i tetovaže s prikazom pčele u većoj dimenziji, sa svim sitnim detaljima, kada tatoo majstor da oduška stvojoj umjetničkoj slobodi i stvari lik kraljice – matice s ženstvenim licem, tijarom na glavi i žezlom u rukama. Neke tetovaže imaju fantasy stil, pa pčele imaju zagrobni ili drugi fantastični izgled (vanzemaljac ili robotizirana pčela). I da zaključim: iako nikad nisam u živo vidio ove tetovaže, vjerujem da ih se ne treba plašiti, već im se diviti kao i sve lijepom na svijetu!

A DA LJUDSKA MAŠTA UISTINU NEMA GRANICA DOKAZUJU I SLIKE U NASTAVKU:

A NIJE NA ODMET ODASLATI I NEKU PORUKU PUTEM T-SHIRT MAJICE, ZAR NE?! NO ZA ODJENUTI BEBU U PČELICU TREBA BITI STVARNO “NABRIJAN” NA PČELARSTVO…ILI JE MOŽDA KARNEVAL POŽURIO OVE GODINE?

APIART 1 LICITARSTVO

LICITARSTVO  je medičarsko-slastičarski obrt koji je od 2010.g. na UNESCO-vom popisu europske nematerijalne baštine. LICITAR  je kolač od slatkog tijesta tradicionalno se proizvodi u kontinentalnom dijelu Hrvatske u raznim oblicima (srce – kao zavjet ljubavi je najčešći motiv), ukrašeni šećernom smjesom, ogledalcima i voćnim bojama. Što su to ŠTEHERI, a što VERZL, kako se pravi AJS, koji kvasac koristiti, a koju želatinu i ostale tajne ovog zanata možete otkriti na stranici LICITAR – TOPLO SRCE HRVATSKO PUKA http://www.licitar.hr

A dok ne probate i sami izraditi vlastito licitarsko srce, mi ćemo vam pokloniti svoje:

APIART 2 LICITARSTVO

SVJEĆARSTVO je obrt izrade svijeća i lampiona od pčelarskog voska, parafina ili nekog drugog materijala s višestoljetnom tradiciojom u Hrvatskoj. U srednjem su vijeku vlastela i svećenstvo bili veliki potrošači svjećarskih proizvoda, pa su VOSKARI – izrađivači svijeća bili ugledni i bogati. Kako je tadavosak bio jako skup, običnom puku nije bio dostupan, pa su za blagdana ili sprovoda koristili jeftinije lojanice. S druge strane svaka je bratovština na oltar prinosila i palila svijeće u obliku svog sveca zaštitnika. Te svijeće izrađivale su se specijalno za te prigode, prema posebno naručenim ornamentalnim ili figuralnim drvenim, kamenim ili glinenim kalupima. Kalupi nisu služili samo kao ukras, već su imali i određenu simboliku, a osim religioznih na njima susrećemo i svjetovne motive, jer su se svijeće često darivale i uglednim građanima. U drugoj polovici XX st. s pojavom jeftinijih zamjenskih sirovima zanimanje za svjećarstvo opada, pa danas na području Hrvatske postoji tek tridesetak što svjećara, što medičara.

APIART 3 VOSAK

Svjećarstvo je danas značajnije kao kulturna, nego kao gospodarska djelatnost. Svijeće su se oduvijek izrađivale ručno, pa tako i danas, u obiteljskom krugu, prenoseći tajne obrta s koljena na koljeno. Upravo zato ovaj obrt treba njegovati kao poseban simbol tradicije i sačuvati ga za buduće generacije.

APIART 4 VOSAK

KAKO IZRADITI SVIJEĆE OD PČELINJEG VOSKA možete otkriti na stranici www.pcelarstvo.hr (video prikaz najjednostavnije izrade motanjem satnih osnova), također i na stranicama: www.pikaiprijatelji.com (tema: održive metode zaštite prirode i okoliša) ili www.coolinarka.com (tema: home-made svijeće).

NAKIT 1

 

PČELE SU INSPIRACIJA VELIKOM BROJU UMJETNIKA I OBRTNIKA ŠIROM SVIJETA U NAJRAZLIČITIJIM PODRUČJIMA DJELOVANJA…

 

NAKIT 2

 

PČELE SU NADAHNUĆE MNOGIM PROIZVOĐAČIMA IGRAČAKA, PA SE PONEKAD ČINI DA SE TVORNICE TAKMIČE ČIJE ĆE IGRAČKE BITI MAŠTOVITIJE I PRIVLAČNIJE ZA MALE PČELOLJUPCE…

NAKIT 3

NAKIT 4

NAKIT 5

 

MENI OSOBNO SU NAJDRAŽE ONE PLIŠANE, JER SU MEKE I NJEŽNE POPUT SAMIH PČELA…

NAKIT 6

 

EVO I IGRAČKI IZ NE BAŠ TAKO DAVNE PROŠLOSTI…

 

NAKIT 7

 

A EVO I ŠTO NAM NUDI BUDUĆNOST…

 

NAKIT 8

NAKIT 9

NAKIT 10

 

ALI NAJLJEPŠE SU IPAK ONE KOJE SAMI IZRADITE, ZAR NE?! 

NAKIT 11

 

AKO ŽELITE OTKRITI MALE TAJNE IZRADE OVAKVIH I SLIČNIH IGRAČAKA I SUVENIRA POSJETITE STRANICU: bojamoja.blogspot.com I U TRAŽILICU UPIŠITE: čebelice

 

NAKIT 12

 

 MOŽETE SE ZABAVITI I KARTAJUĆI DOBROG STAROG “CRNOG PETRA” U PČELINJOJ VERZIJI. KAKO DOĆI DO NJIH, OTKRIT ĆETE NA STRANICI “HIŽE MEDU BOŽNAR” IZ POLHOVOG GRADECA (SLOVENIJA): http://www.boznar.si

NAKIT 13

 

A OVOJ FOTOGRAFIJI PAK NITKO NE MOŽE ODOLJETI KOLIKO SU SLATKE BEBE – PČELICE…

NAKIT 14

 

Da je pčelarstvo u posljednje vrijeme sve popularniji hobi svjedoče i sve maštovitije igračke, suveniri i druge korisne ili manje korisne sitnice koje ćemo naći na pčelarskim sajmovima, gift shopovima i prodavaonicama dječje robe. To govori o činjenici da je društvo napokon shvatilo koristi od pčela i pčelarstva, te žele odati i na ovakav način počast tim malim slatkim bićima i njihovim skrbnicima.

NAKIT 15

 

Zato smo i napravili ovu top-listu proizvoda koji se nažalost još uvijek nalaze na zapadnoeuropskom i američkom tržištu, što ne znači da neće i naši poduzetnici uskoro krenuti njihovim stopama, a u budućnosti – tko zna? – možda ih i nadmaše…

 

NAKIT 16

 

Do tada uživajte u ovima koje smo izabrali među stotinama sličnih kojima je zajednička ljubav prema pčelama i pčelarstvu!

NAKIT 17

 

KUTAK ZA MALE PČELARE – FILATELISTE

Sjećam se kad sam prije 4 ili 5 godina u časopisu “Hrvatska pčela” čitao članak Vedrana Lesjaka o ukrasnim keramičkim posudama za med. Upravo taj članak me ponukao da i ja malo istražujem po Internetu sve što je INDIREKTNO vezano za pčele i pčelarstvo.  Tako sam i dobio ideju za ovu rubriku o suvenirima i igračkama koje su izradili obrtnici i umjetnici širom svijeta nadahnuti ovim čudesnim i nadasve korisnim bićem. Zato hvala i onima koji su zaključili da pčele zaslužuju svoje mjesto i na poštanskim markama i hvala filatelistima koji ih skupljaju i čuvaju od zaborava. Neke od zemalja čiji je pečat na markama više ne postoje, bar ne pod istim nazivom, ali pčele su srećom i dalje opstale!

 

NAKIT 18

NAKIT 19

NAKIT 20

NAKIT 21

NAKIT 22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Log Out / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Log Out / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Log Out / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Log Out / Izmijeni )

Spajanje na %s