API ART

Inspiracija (lat: inspiratio = život, duša, duh) ili nadahnuće je stanje pojačane intelektualne, stvaralačke, umjetničke aktivnosti duha i u snažnoj je korelaciji s originalnošću i kreativnošću. Pčele, njihova marljivost i požrtvovnost, red i rad, zajedništvo i sklad od pamtivijeka bude u ljudima inspiraciju za niz kreacija od kojih su neka i prava umjetničkih djela.

U svoje vrijeme i biskup Ambrozije, kasnije proglašen svecem zaštitnikom pčela i pčelara, uzdizao je pčele na pijedestal uzvišenih bića, a pčelinju je zajednicu u svojim govorima isticao kao uzor skladnog društva.

Mnogo prije njega već u starom Egiptu, fascinirani tajanstvenim životom pčela, ljudi su izrađivali predmete koji su oblikom asocirali na pčele ne bi li ima i na taj način odali poštovanje zbog čudesne ljekovitosti meda.

Zato ne smije čuditi da u novije vrijeme, kad je pčelinja vrsta ugrožena više nego ikad prije raste interes javnosti za tako mala, a tako korisna bića, a sa znanjem raste i želja da im se pomogne popularizacijom kroz razne vidove svakodnevnog života: odjevne predmete, nakit, posuđe, igračke…

Na ovom smo portalu još prije 5 godina pisali o potrebi da se o pčelama, pčelarstvu i pčelinjim proizvodima piše, crta, slika, fotografira s ciljem da se probudi savjest među građanstvom, a djecu i mlade motivira da jednog dana postanu pčelari i nastave pomagati pčelama da opstanu.

Tada nije bilo ni izdaleka toliko uradaka inspiriranih pčelama, saćem, košnicama, medom i termin „API ART“ smo prvi put koristili kao skup svih pčelarstvu kompaktibilnih oblasti ljudske spoznaje: kulture i umjetnosti, poezije i proze, raznih medija, muzejsko-galerijske djelatnosti, likovnih radova, licitarskih, medičarskih i svijećarskih radionica, a ovu rubriku kao putokaz u kom smjeru, po našem mišljenju, treba ići, ako želimo unaprijediti pčelarstvo prvo u svom okruženju, a potom i šire, na globalnoj razini…

Danas, pet godina kasnije, stvari su itekako drugačije: motiv pčela se pojavljuje gotovo svugdje: od vapaja „Save the Bees!“ na T-shirt majicama preko detalja na ručnim i zidnim urama do najnovijih trendova u visokoj modi, što je više nego očit dokaz pozitivnog djelovanja pčela na oblikovanje čovjekove duševnosti! Bar na Zapadu, jer nažalost kod nas taj val još nije stigao!

Upravo zato nam nije cilj samo da u ovo predblagdansko vrijeme sjednete za svoj kompjuter i divite se mašti i stvaralačkom duhu umjetnika i majstora svog zanata čije uratke gledate na ovim stranicama, već da u vama probudimo isti poriv i kreativni žar i kroz svoja djela dokažete da i mi volimo pčele i činimo za njih sve što je u našoj moći: od fotografiranja i slikanja pčela na cvijeću ili pred košnicom preko pisanja stihova i basni posvećenih pčelama i pčelarima do crtanja stripova i snimanja filmova o istim temama i – naravno: objavi istih na društvenim mrežama i drugim medijima! Pčele će vam biti itekako zahvalne!

Ovo nije prvi put da u ovoj rubrici prikazujemo tetovaže inspirirane pčelama, ali jednostavno nismo mogli odoljeti da ne pokažemo najnovije od kojih su neke prava umjetnost!

Bez obzira da li je tetoviranje pčele na ruci, ramenu ili nekom drugom dijelu tijela znak podrške svima koji skrbe za njihov opstanak ovog malog, a tako za prirodu i ljude korisnog bića, odraz poštivanja pčelinjih osobina: marljivosti, čistoće, zajedništva, požrtvovnosti…

…ili samo modni detalj , life-style pojedinaca, mišljenja smo da i ovaj vid izražavanja svoje povezanosti s pčelama zaslužuje biti dio ovog portala. Još više tetovaža s motivom pčela možete vidjeti na: https://www.askideas.com/85-beautiful-bee-tattoos-ideas/

street art project save the bees

STREET ART UMJETNOST U SLUŽBI ZAŠTITE PČELA

Još prije tri godine street – art umjetnik Louis Masai je pokrenuo projekt pod nazivom „Save The Bess“ s ciljem da upozori javnost na opasnost pesticida za opstanak pčela putem murala na zidovima kuća po Londonu koje slijede:street art 1 louis masaiNakon tog projekta, svoju poruku javnosti odlučio je odaslati i u SAD, gdje će u sklopu novog projekta pod nazivom “Art of Beeing” slikama i ostalih ugroženih životinjskih vrsta oslikati zidove u 12 gradova u 9 država.louis masai street art 2Više o projektu „Art of Beeing“ možete saznati na: www.louismasai.com streetz art masai 3Po najnovijim podacima čak 50 % biljnih i životinjskih vrsta na Zemlji će izumrijeti do 2050.godine!louis masai street art 4Upravo zato ovaj umjetnik poziva čovječanstvo da se ujedini kako bi što prije vratiti prirodu na prvo mjesto!street art 5“Sad je vrijeme da se okupimo i dodatnim naporom svih zaustavimo izumiranje i pomognemo  napredak naše planete!” – kaže Louis.street art 6Možda grafitti i nisu najbolji način da se pozovu na odgovornost najveći krivci za ugroženost pčela, ali svaki potez bilo kog od nas usmjeren k istom cilju mora kad tad pogoditi metu! street art 7Zato sve pohvale ovom umjetniku koji je prepoznao problem i pokušava pomoći u njegovom rješavanju na svoj način: na ulici, kistom i bojom!

eno art bee natječaj reciklirana pčela 2018.

LIKOVNI NATJEČAJ “RECIKLIRANA PČELA” U OKVIRU ENO PROGRAMA

U okviru međunarodnog programa Environment online i inicijative slovenskih škola umreženih u ENO program pod nazivom  „TO BEE OR NOT TO BEE!“ čiji je cilj promocija Svjetskog dana pčela i povezivanje obrazovnih ustanova širom svijeta zbog razmjene znanja u pčelarskoj praksi, otvoren je umjetnički natječaj pod nazivom „Reciklirana pčela“. Cilj natječaja je ukazati na značaj umjetnosti i kreativnog rada u smanjenju količine otpada na deponijama i  prikazati razne reciklirane materijale oko nas. Poziv na natječaj glasi:

„Djeco, pogledajte uokolo, sakupite sve što je još uvijek korisno. Nije važno ako je to stari CD, plastična boca ili slomljeni satni mehanizam. Koristite maštu i dajte novi život ovim polomljenim i starim stvarima. Razmislite o pčeli. Kako je vidite – da li je ona leteći ratnik? Sluga ljudima? Vrijedni robot? Razočarani ekolog? Razmislite i mudro koristite materijale.“

Radovi će biti ocjenjivani za: najbolju prezentaciju i najbolju upotrebu recikliranih materijala. Uvjeti za sudjelovanje na natječaju su da pčela bude napravljena od korištenog i materijala za recikliranje s najmanje 50% recikliranog sadržaja. Izbor materijala je slobodan. Dozvoljeni su svi materijali i sredstva za povezivanje i ljepljenje (traka, ljepilo, žica i sl.) Pčela ne smije biti veća od 30x30x30 cm i ne manja od 10x10x10 cm. (Preporučen je format od oko 20 cm.) i mora imati zakačku, jer će visjeti o stropu. Svaki rad treba da bude jasan, a podaci o autoru treba da budu čitljivi, napisani na engleskom jeziku (puno ime autora, dob, razred, spol, naziv škole, puna adresa, ime mentora). Kategorije prema dobi učesnika su: 4 – 5 godina, 6 – 10 godina, 11 – 15 godina i 15 – 18 godina. Škola može da podnese samo jedan rad po kategoriji. Prije podnošenja rada potrebno je prijaviti se za učešće na e-mail koordinatorice programa: www. darinka.orel@guest.arnes.si  Pobjednike će birati međunarodni žiri (4 člana), a  rezultati će biti objavljeni 17. svibnja 2018. godine. Radovi treba da stignu u Sloveniju najkasnije do 30. travnja 2018. na adresu: HIŠA MEDU BOŽNAR CHILDREN’S ART CONTEST Polhov Gradec 72, 1355 Polhov Gradec, Slovenia. Autori najboljih radova prema navedenim kategorijama bit će novčano nagrađeni, a drugih pet će dobiti diplome. Svi učesnici će dobiti certifikat potpisan od strane ENO programa, Ministarstva poljoprivrede Republike Slovenije i Ministarstva kulture Republike Slovenije. Svaka škola koja će sudjelovati na ovom natječaju bit će navedena u specijalnoj brošuri u kojoj će biti objavljene i fotografije najboljih radova. Izložba svih radova će se održati u kompleksu vile Polhov Gradec u Ljubljani, od 17. svibnja do 31. kolovoza ove  godine, povodom obilježavanja Prvog svjetskog dana pčela.

fotonatječaj život s pčelama 2

Završen je i drugi foto-natječaj “Život s pčelama 2018.”. Na natječaj je 57 autora dostavilo 139 fotografija. Komisija za odabir najboljih fotografija (u kojoj je, uz još četiri člana, imala čast biti i moja malenkost) nakon prvog kruga izbora odabrala je 21 fotografiju koje su ušle u drugi finalni krug. U finalnom krugu odabrano je 5 fotografija, od kojih dvije dijele treće mjesto. Slijede pobjedničke fotografije:

fotonatjecaj-1

1. mjesto: fotografija “Vrijedna pčelica” – autor Igor Malešević, Rijeka  

fotonatjecaj-2

2. mjesto: fotografija “Dječak u pčelama” – autor Ivica Rajić, Požega

fotonatjecaj-3

3. mjesto: fotografija “Žeđ” – autor Zdravko Fistonić, Vrboska – Hvar

fotonatjecaj-3-3

3. mjesto: fotografija “Pčelar” – autor Goran Jurjević, Split

fotonatjecaj-4

4. mjesto: fotografija “Na poslu” – autor Šimun Aščić, Zagreb

APIART nova naslovnica

SLIKANJE NA STAKLU NA TEMU PČELA, KOŠNICA, SAĆA 

Slikanje na staklu je vrsta umjetnosti kojom svatko može uljepšati svoj dom ili radni prostor tehnikom oslikavanja staklenih površina i predmeta konturnim i bojama koje mogu biti transparentne i pokrivne.  Ova vrsta umjetnosti ima svoje duboke korijene u vitražima i kaljenom staklu.

slikanje na staklu 1.

Vitraž (franc. vitrail; engl. stained glass) je staklena površina sastavljena od raznobojnih komada stakala likovno uređenih i spojenih olovnim trakama i nalazi se u funkciji prozora. Osobitost je ove tehnike što se boje pod uticajem vanjske svjetlosti neprestalno mijenjaju. U tzv. obrnutom slikanju na staklu umjetnik slika na poleđini stakla, dakle suprotno od tehnike slikanja na platnu. I dok vitraž nastaje iz više komada stakla, obojenih dodavanjem metala u prahu, tehnika obrnutog slikanja se primjenjuje na prozirnom staklu. Da se boja ne bi razlijevala i miješala koriste se konturne boje koje su guste i pomoću tankih aplikatora za lakše nanošenje. Boja za staklo (boja ispune) će se nakon nanošenja razliti zbog svoje tečne strukture tačno do granica konturne boje. Boje ispune mogu biti pokrivne ili transparentne – polupokrivne. Da bi bilo što postojanije, nakon oslikavanja staklo se mora osušiti određeno vrijeme na sobnoj temperaturi. Mnogo više o bojama, konturama, kistovima i potezima u tehnici slikanja na staklu možete saznati na web-adresi: http://tatjanadimitrijevic.blogspot.hr/2013/01/slikanje-na-staklu-uvod.html

slikanje na staklu 2.

A za kraj ćemo citirati autoricu bloga: „Kreativnost je predivna osobina i treba je iskoristiti. Uljepšati životni prostor i dati mu sopstveni pečat je privilegija!“ Naučite kako se slika na staklu akrilnim bojama ili uljanim bojama i unesite novi život staklenim predmetima oko sebe. Uživati ćete vi – dok stvarate, vaša obitelj – dok uživa u vašim kreacijama i  Vaši prijatelji – kada im budete darivali nešto što ste od srca, svojom rukom oslikali za njih.

keramia APIART 2.

RUČNO OSLIKAVANJE KERAMIKE NA TEMU PČELA I MEDA 

U sklopu trodnevne stručno-edukativne manifestacije „Dani rukotvorina – drvo, glina, tekstil“ prošli su tjedan u Pazinu održane radionice, predavanja, filmovi i mali sajam rukotvorina. Posljednji dan sudionici su izrađivali različite posude od gline.

keramika 3.

Voditeljica radionice Roberta Weissman Nagy upoznala je polaznike s tehnikom valjušaka i oblikovanja posuda od kugle gline, a Aleks Klobas i Roberta Dušman Franković s tehnikom rada na lončarskom kolu.

keramika Apiart 4

Izrađeno je stotinjak posuda koje su polaznici nakon sušenja i pečenja mogli ponijeti doma. Pčelina školica podržava ovu inicijativu Etnografskog muzeja Istre, Turističke zajednice Središnje Istre i Grada Pazina i nada se da će se iduće godine među modelima naći i keramika na temu pčela kao prekrasne ručno oslikane šalice i čaše u ovoj galeriji. 

šalice 5

Dragi naši kreativci, pokušajte i sami izraditi nešto slično u čast našim malim ljubimicama! Puno uspjeha u radu želi vam uredništvo “Pčeline školice”!

50.000 PČELA NA 100 MURALA

MURALIMA DO SVIJESTI O UGROŽENOSTI PČELINJE VRSTE

Izumru li pčele, nema ni nas, kaže umjetnik Matthew Willey, koji na zabrinjavajuću situaciju s pčelama upozorava muralima! Cilj mu je naslikati 50.000 pčela – što je idealan broj za zdravu košnicu, na 100 murala na zgradama diljem svijeta.

MURAL 1.

Od 2015. kada je taj umjetnik iz Ashevillea u Sjevernoj Karolini pokrenuo kampanju “The Good of the Hive” (Dobro košnice), završio je osam murala s 1.100 naslikanih pčela. Willey se zainteresirao za oprašivače prije osam godina, nakon što je u svom studiju gledao kako pčela polako umire.

mural 3 i 7

Bolesne pčele, naučio je, instinktivno napuštaju košnicu kako ne bi zarazile druge odnosno da bi osigurale opstanak svoje kolonije. Ohrabren tim nesebičnim činom, taj se 47-godišnjak odlučio posvetiti kampanji zaštite pčela.

MURAL 4 I 8

“Želim ta mala, neshvaćena bića naslikati uistinu velikima kako bi ljudi shvatili da je njihov broj značajno smanjen, ali i shvatiti koliki je njihov značaj. Svi trebaju znati što se događa s pčelama”, zaključio je.Sve o kampanji možete doznati na njegovoj stranici: www.thegoodofthehive.com  

IZVOR: www.agroklub.com

MURALI 10

Mural (na španjolskom jeziku mural = zid) je slika urađena na površini zida, stropa ili drugoj velikoj trajnoj podlozi u različitim tehnikama (uljanim ili vodenim bojama) na suhi ili vlažni malter.  Muralisti su u novije je vrijeme izašli iz svojih umjetničkih okvira, pa je muralizam postao kulturološki fenomen kojim njihovi autori prenose određene poruke (što ne treba miješati sa grafitima). Kampanja koju je pokrenuo Matthew Willey potaknula je i druge umjetnike da slikaju pčele, ali ne isključivo na zidne površine, pa na istoj web-stranici možete naći i druge zgodne podloge (npr. auto-prikolica ili staza za skate).

 

kravate-s-zlatopisom-u-obliku-pcele

Pčela u zlatovezu na kravati ili brošu

Prvi sam od pčelara(Milan Kramer)koji sam odlučio da imam pčelu u zlatovezu  a kada sam vidio kako to“DOBRO“izgleda na brošu, odlučio sam da mi osječka „vezilja“ izveze pčelu i na kravati. Posjećujući pčelarske skupove kako u hrvatskoj tako i u ovoj regiji,normalno u odijelu i sa kravatom na kojoj je bila pčela u zlatovezu zainteresirao sam dosta pčelara  ali nitko da se odluči da ima tako što!?

A gdje je nastao zlatovez? U Slavoniji, zlatovez,vez zlatnom žicom počeo se primjenjivati sredinom 19. stoljeća. Zlatom se naziva metalna nit, a razlikuje se žuto i bijelo zlato. Razlikuje se vez zlatom naskroz(kada se zlatnom niti veze na platnu) i vez zlatom na papiru (veze se preko čvrstog papira izrezanog u obliku motiva pa se postiže reljefnost). Za ovu vrstu veza specijalizirale su se pojedine žene zvane vezilje, a vezle su na tkanini napetoj na drvenom okviru zvanom đerđe. Vez zlatnom niti mogao se dopuniti, nakititi ili iskititi živim zlatom i raznovrsnim zrncima,biserima. Motivi najčešće  su biljni, stilizirani i geometrizirani,grana i loza. Zlatovez se prvotno primjenjivao za urešenje rubaca za glavu, šamija ili zlatara, a kasnije i ostalih odjevnih predmeta.

Danas se zlatovezom ukrašavaju razni modni dodaci(remen za haljine, narukvice,torbice, naušnice, ogrlice,lanene haljine,kravate…..

Za izradu zlatne pčele na kravati vezilja mora koristiti sedam igala i dosta strpljenja. U Osijeku ima nekoliko udruga koje rade razne predmete sa zlatovezom. Više se ne koristi prava zlatna nit,kako kažu osječke vezilje, i sada se može uraditi vez sa pravom zlatnom niti ali to ima svoju cijenu.

U Vinkovcima na pčelarskim danima,gost predavač bio je Slobodan Jevtić iz Kostolca(Srbija),kada je vidio pčelu u zlatovezu na kravati,toliko se oduševio da je rekao“Čovjeće“pa ja to moram imati na svim mojim kravatama.

Zainteresirani za izradu pčele u zlatovezu mogu poslati upit na e-mail: u18milan@gmail.com

Pripremio i slikao:Milan Kramer

igracke-1

HAJDE DA SE IGRAJMO – PČELARA!

„Playmobil“ je američka tvrtka osnovana 1974. godine otkada su njeni djelatnici proizveli gotovo 3 milijarde igračaka za djevojčice i dječake, kocki i setova za građenje. Mnogi pedagozi, odgajatelji i nastavnici odgovorno tvrde da ove simpatične igračke uz zagarantiranu zabavu kod djece potiču maštu i kreativnost, pa zato ne čudi da je ovaj brand osvojio svijet i mnoge nagrade.

fun-and-learn

Igrajući se ovim igračkama djeca ne bježe samo u imaginarni ili davni svijet gusara i vitezova, već i zaviriti u stvarni svijet vatrogasaca, građevinskih radnika, čuvara Zoološkog vrta, prodavača na tržnici i – najnovije u ponudi – u zanimanje pčelara. Sve pohvale na račun dizajnera ove igrice i simpatičnog pčelara. Raduje nas svaki, makar i mali pomak prema kvalitetnijoj percepciji pčelarstva, a najbolji su oni koji nešto zavole i počnu se time baviti u najranijoj dobi! Osim toga, ovo je pouzdan znak da se apel za spas pčela širi svuda po svijetu i da će javnost pritisnuti odgovorne za njihov opstanak! 

kate-slike-1

Kate Lynch je uvažena engleska umjetnica, članica Royal West of England Academy, poznata po svojim crtežima i slikama tradicionalnih seoskih obrta u engleskoj grofoviji Somerset. Objavila je više knjiga o vinogradarima, pastirima i drugima kojima je poljoprivreda glavna djelatnost. Više od dvije godine je provela uz pčelare ovog kraja i njene grafike (ugljen) i ulja na platnu prikazuju pčelarske radove kroz godišnja doba: od prvog otvaranja košnice u rano proljeće preko hvatanja rojeva i vrcanja meda ljeti do pletenja tradicionalnih košnica od slame.

kate-slike-2

Drugi dio slika prikazuje pčele medarice kako skupljaju nektar s livadnog cvijeća i voćki. Zbirka njenih radova „The Beekeeper and the Bees“ bit će objavljena u travnju ove godine i sadržavati će 40 slika (30 u boji i 10 crno-bijelih ilustracija) iz opusa 2012. – 2013. (izložbe u  Somersetu, Gloucestershiru i Devonu). 

kate-slike-3

Dodatna vrijednost knjige je u zvučnim zapisima glasova pčelara u razgovoru i intervjuima s autoricom. Za svoj rad Kate Lyinch je dobila niz nagrada, a njeni radovi su izloženi u više javnih zbirki.

prvo-mjesto

Pobjednik foto-natječaja “Život s pčelama”2016/17: fotografija “Pčele u akciji” – autor Goran Jurjević, Split

drugo-mjestoDrugo mjesto je pripalo fotografiji “Pčelinjak na Bilogori” – autor Željko Smešnjak, Veliko Trojstvo

trece-mjesto

 Treće mjesto je osvojila fotografija “Marljiva pčela” – autor Arsen Miletić, Rijeka

cetvrto-mjesto

Četvrtu poziciju je zauzela  fotografija “Pčela na cvijetu” – autor Valerija Hadzivelkos, Zagreb

Na prvi foto-natječaj časopisa “Hrvatska pčela”pod nazivom “ŽIVOT S PČELAMA” 48 autora je prijavilo ukupno 128 fotografija. Komisija za odabir najboljih fotografija sastavljena od 5 članova u prvom je krugu izabrala 22 fotografije koje su ušle u slijedeći krug. U drugom krugu odabrano je 6 fotografija, nakon čega je u finalu komisija odabrala 4 najbolje.

best-of-the-best-photo-contest-save-the-bees-2016

Prema izboru ocjenjivačkog suda najuspješnije fotografije sa Natječaja „Čuvajmo pčele“ su slijedeće: prvu nagradu je osvojio Hrvoje Šašek za fotografiju “Planinski kotrljan”. 

foto-natjecaj-cuvajmo-pcele-2016-prva-nagrada

Druga nagrada ide u ruke Ninu Salkiću za fotografiju “Na ulazu”.

foto-natjecaj-cuvajmo-pcele-2016-druga-nagrada

Treću nagradu dijele dva autora. Prva je Lili Lea Rušnjak za fotografiju “Dogovaranje”. 

fotonatjecaj-cuvajmo-pcele-treca-nagrada

S njom treću nagradu dijeli Mario Radaković s fotografijom naziva: “Slika br. 3.”

fotonatjecaj-cuvajmo-pcele-treca-nagrada-mario-radakovic

Čestitamo najuspješnijim sudionicima Natječaja – dobitnicima nagrada – slatki proizvodi iz košnica pčelara Bujštine, nakon čega će uslijediti izložbe fotografija (Zagreb, Novigrad, Pazin, Umag…) i prigodne aktivnosti (prezentacije, objave na jumbo-panoima i sl.) 

DAVID PETTIBONE AUTOPORTRET

DAVID PETTIBONE je američki slikar i dizajner mlađe generacije. Završio je Rhode Island School of Design (Providence, 2003.) i New York Academy of Art (New York, 2007.). Predaje slikarstvo i crtanje na Marymount Manhattan College u New Yorku. Omiljena slikarska tehnika je ulje na platnu. Serija slika “BEEKEEPERS” – inspirirana pčelarima i pčelarstvom – nastala je u razdoblju 2012. – 2014. na Aljasci. U svim svojim slikama autor preispituje poveznice između čovjeka i prirode, pa u slikama traži srž pčelarenja od oprašivanja badema do borbe protiv pčelinjih bolesti (američke gnjiloće). No, da ne istražujemo previše što je umjetnik želio reći svojim djelima, pogledajte ova izvanredna ulja na platnu:

David Pettibone MONOCULTURE POLLINATION ulje na platnu 2012.almond bloom ulje na platnu David PettiboneD. Pettibione Beekeepers ulje na platnu 2012.david pettibone late harvest 2012 ulje na platnudavid Pettibone AMERICAN FOULBROOD ulje na platnu 2012.DAVID PETTIBONE AMERICAN FOULBROOD 2. ulje na platnu 2012.

malo bizarnosti

Nismo sigurni da li je odijevanje kućnih ljubimaca u kostimiće prikladnije lutkama nego životinjama bizarnost ili umjetnost, jer je granica između ta dva područja veoma tanka, ali smo ipak fotografije s modne revije za pse u ekskluzivnim kreacijama inspirirane pčelama odlučili objaviti u ovoj rubrici…

DOBRO DOŠLI U KLUB BEEDOGS

Dobro došli  Klub ljubitelja pčela i pasa!

BEEDOGS 2

O ukusima se na raspravlja, pa ni mi nećemo komentirati ove fotografije…

api art naslovnica

 „Rani američki vrtovi“ (izvorno:  Early American Gardens) je knjiga o povijesti povrtlarstva u SAD autorice Ann Leighton, prvi put objavljena 1970. godine, da bi 1986. godine doživjela svoje reizdanje na Sveučilištu Massachuesetts Press 1986. To je iznimno temeljita zbirka znanstvenih i drugih zanimljivih podataka o biljkama u tom podneblju, te informacija o alatkama, priboru i opremi za vrtlare, kao i povezan sadržaj o biljnim pripravcima (aromama, pićima i lijekovima), kukcima oprašivačima itd. U ovoj ćete knjizi naći niz predivnih ilustracija pčela, pčelara, košnica i pčelinjaka iz prošlosti, počevši od srednjeg vijeka.

primjer 1.primjer 2.primjer 3.

Najviše je radova nastalo između 1430. i 1450. godine u Italiji i Francuskoj, a čuvaju se u najpoznatijim svjetskim muzejima i knjižnicama poput Royal British Library u Londonu.

primjer 4.primjer 5primjer 6.

Knjiga “Rani američki vrtovi” ima i svoje internetsko izdanje na stranici: http://americangardenhistory.blogspot.hr/2014_01_01_archive.html

primjer 8primjer 9primjer 10

Ima nešto čarobno u djelima starih majstora kista, zar ne?! Obavezno posjetite ovu Internetsku stranicu i – što još reći osim – uživajte…

božične dekoracije happy bee

Božić je pred vratima i krajnje je vrijeme da okitimo našu jelku. Ako smo pčelari u duši i srcu, pokažimo to i originalnim idejama za Božićne dekoracije. Dovoljno je malo mašte i truda i rješenja će se sama pokazati!

božićni ukrasi 1. stranica

Ovdje su prikazani ukrasi kakve je teško (gotovo nemoguće) pronaći u slobodnoj prodaji, pa se nemojte ni truditi. Više sreće i zadovoljstva će vam pružiti ono što je vaših ruku djelo nego nešto kupovno!

bož. ukrasi 2. bbb

Zato papir, karton, škarice i bojice u ruke, pa pretočite svoju ljubav prema pčelama u zvjezdice, kuglice i druge ukrase začinjene s malo mašte i dobre volje, a dodatno vam mogu pomoći i kreativne stranice portala “Zlatna djeca”koji uređuje vjeroučiteljica  mr. sc. Snježana Majdandžić Gladić (kliknite: http://www.zlatnadjeca.com/p/kreativne-ideje.html)

2

Iznenadili biste se kad bi znali koliko je modnih kreatora za niz različitih odjevnih predmeta našlo nadahnuće u pčelinjem svijetu, pogotovo nakon velikih katastrofa i bolesti širokih razmjera koje su prošlih godina pogodile pčelinju vrstu ionako ugroženu zbog nekontroliranog korištenja pesticida, zagađenja, hirovitosti vremenskih prilika…

3

4

Mnogo je kreatora na taj način htjelo skrenuti pozornost javnosti na problem nestajanja ne samo pčela, već i drugih oprašivača itekako korisnih za ljude. Na T-shirt majicama najčešće su poruke „Save the Bees!“ – kratke, ali dovoljno jasne: “SPASIMO PČELE!“

5

6

Ako se i vi želite pridružiti onima koji i na taj način pokazuju privrženost pčelama i zahvalnost za njihove darove ili samo želite svom okruženju pokazati koliko volite pčele, možda u širokoj Internetskoj ponudi nađete i neki odjevni predmet za sebe ili svoje dijete. Dakle – ne kostim za maškare ili neku sličnu zgodu posvećenu pčelama – već nešto za svaki dan, odlazak u školu ili na posao, na kavi s prijateljima, na igralištu, u kazalištu…

7

8

Ima odista svega: od čarapa i donjeg rublja preko stvarno velikog izbora majica s slikom ili porukom do bluza i haljina. Najveći je izbor odjeće nadahnute pčelicama za bebe, ali nisu uskraćeni ni odrasli: tako osim kravata u pčelinjem stilu ćete naći čak i manđete za njih. A da se ne prehladite tu su i cipele u sličnom dizajnu.

9

U svakom slučaju, same ideje zbog svog kreativnog duha zaslužuju da ih se svrsta u ovu rubriku koja je posvećena prije svega umjetnosti, a posebno cijenim onu umjetnost koja doprinosi nečem još više i svjetlijem od same sebe…

REZULTATI FOTO NATJEČAJA UPB ČUVAJMO PČELE

REZULTATI FOTO-NATJEČAJA UDRUGE PČELARA BUJŠTINE „ČUVAJMO PČELE“

  Udruga pčelara Bujštine je 20. travnja ove godine otvorila foto-natječaj „Čuvajmo pčele“  u sklopu šire akcije kojom želi skrenuti pažnju javnosti na ugroženost pčelinje vrste zbog nekontroliranog i pretjeranog korištenja pesticida u poljoprivredi. Insekticidi kojima nesavjesni poljoprivrednici tretiraju svoje voćnjake u vrijeme cvatnje pogubni su ne samo za pčele, već i za sve druge kukce oprašivače, pa je šteta učinjena na taj način nemjerljiva jer se direktno odražava na proizvodnju ljudske hrane, ali i na okoliš. Tema fotografija je bila pčela u svom prirodnom okruženju: na livadi, u voćnjaku, šumi, parku, vrtu…. Pravo prijave na natječaj imali su lljubitelji pčela i fotografije – amateri i profesionalci iz Hrvatske s autorskim, do sada neobjavljivanim fotografijama u visokoj rezoluciji. Ustanovljene su i nagrade za najbolje radove: paketi pčelinjih proizvoda iz košnica – donacije pčelara članova Udruge. Svoje su fotografije autori slali na e-mail adresu Udruge sve do 30. srpnja 2015. kada je natječaj službeno zaključen. Svi su radovi objavljivani na Facebook-stranici Udruge redom kako su stizale u uredništvo.

      Fotografije je ocjenjivao žiri u sastavu: Dragana Pević (urednica Internetskog portala „Pčelari Bujštine“), Marinko Blažević (član UO Udruge pčelara Bujštine) – tim koji je i osmislio, pokrenuo i pratio natječaj, te fotograf Boris Baran po uobičajenim kriterijima (ekspresija, originalnost, tehnička dotjeranost i estetika fotografije). Na natječaj je ukupno pristiglo 88 fotografija iz svih dijelova Hrvatske, žiri se sastao 26. kolovoza i nominirao 3 najbolja rada, a 27. kolovoza su članovi Upravni odbor Udruge (Arduino Bubola, Vlado Jažić, Damir Gregurić, Đordano Juričić i Slavko Biuk) potvrdili odabir fotografija i zajedno s žirijem odlučili uz službene dodati još par kategorija fotografija: „Najbolja priča u slici i riječi“, „Najbolji ulet u kadar”, „ Najoriginalniji naziv slike“, te „Najmlađi sudionik“ , pa tako dodatno još 4 sudionika foto-natječaja „zasladiti“ manjim nagradama.

     Prvu nagradu: 3 kg meda i medenicu osvojio je Dejan Stojaković iz Umaga s fotografijom bez naslova. Drugu nagradu – 2 kg meda i medenicu dobila je Marina Žagar iz Gerove, autorica fotografije „Crno-bijelo u boji“. Treća nagrada – 1 kg meda i medenica pripala je Andreji Folnović  iz Repušnice za svoju fotografiju „Slatki jesenski zalogaj“.

Prva nagrada Dejan Stojaković Bez naslova

Druga nagrada Marina Žagar Crno bijelo u boji

Treća nagrada Andreja Folnović Slatki jesenski zalogaj

      Dobitnici utješnih nagrada su: Mirjana Porupski iz Zagreba za fotografiju „Šaputanje na cvijeću“ u kategoriji „Najbolja priča u slici i riječi“, Neven Gerenčir iz Umaga  za fotografiju: „Bee Goes to Tennis“ u kategoriji „Najbolji ulet u kadar“, Luka Boban iz Splita za fotografiju „Na žednom škoju“ u kategoriji „Najoriginalniji naziv slike“, te Karlo Jelić iz Siska kao najmlađi fotograf na natječaju (rođen 1999. godine).

Mirjana-Porupski-saputanje-na-cvijetuNeven Gerenči Bee goes on tennis

Luka-Boban-Na-zednom-skoju-

Najmlađi sudionik Karlo Jelić

      Med i medenicu za sve nagrađene sudionike foto-natječaja „Čuvajmo pčele“ donirali su: Marinko Blažević, Arduino Bubola, Vežnaver Dario, Merčelo Melon, Sonja Radić, Boško Mileusnić, Janković Svetozar, Vlado Jažić i Gregurić Damir, pa im i ovom prigodom zahvaljujemo na podršci. Pobjednicima natječaja će nagrade biti dodjeljene poštom ili osobno.

    Nakon objave rezultata foto-natječaja na Internetskim stranicama Udruge i dodjele nagrada pobjednicima organizatori imaju u planu izložbu svih prispjelih radova da svi mogli mogu vidjeti ove lijepe fotografije, ali i nešto naučiti o važnosti pčela za opstanak života na Zemlji.

     Čestitamo pobjednicima, ali i svim drugim sudionicima natječaja jer su se svi maksimalno trudili i zaslužili same pohvale. U nadi da će do godine isti tandem Dragana i Marinko organizirati još jedan natječaj, te da će odaziv biti još veći pozivamo vas da posjetite našu web-stranicu i pogledate galeriju svih prispjelih radova na linku: https://www.facebook.com/PcelariBujstine/posts/1198587030167186

ŠKOLSKE TORBE ZA MALE PČELARE

MINI-BUTIK ŠKOLSKE OPREME ZA MALE PČELARE

Još samo malo i ljetni praznici su završili, pa počinju pripreme za povratak u školske klupe, a s njima i brige oko nabavke torbi, bilježnica, olovki i bojica, kao i drugog potrebnog pribora za novi razred. Znamo da su mame i tate već povele svoje mališane u najomiljeniju knjižaru i opskrbili ih svime što jedan školarac treba i ne treba… 

OLOVKE I PERNICE ZA MALE LJUBITELJE PČELA

...pa je ovo samo mali izbor školske opreme posebno osmišljene i dizajnirane za sve one klince i klinceze koji vole pčele, pomažu roditeljima na pčelinjaku ili su članovi školske pčelarske sekcije – dakle onima koji će čim bude za to vrijeme i sami postati pčelari, a već sad toliko očarani pčelinjim svijetom da ne mogu biti niti jednog trenutka mirni, ako uz sebe nemaju bar neku sitnicu koja će ih podsjećati na pčele.

SITNICE ZA ŠKOLU

Nažalost, teško da ćete na našem tržištu naći bilo što od ovih prekrasnih predmeta, pa vam preostaje jedino nabava putem Interneta ili put u inozemstvo s napomenom da ćete dio robe prije pronaći u suvenirnicama nego u knjižarama. Možda je najbolje riješenje pričekati prvi pčelarski sajam i tamo potražiti bar nešto slično…

zidne ure

Što nastane kad se spoji umjetnost, urarski zanat i ljubav prema pčelama? Fantastični ukrasni predmeti uporabne vrijednosti idealni za darivanje povodom npr. završetka pčelarske škole. Kako dan ima 24 sata, tako i u pčelinom butiku ima 24 sata, a na vama je da izaberete najljepši! ili još bolje: da sami upotrebite malo mašte, uposlite ruke i izradite svoj unikatni zidni sat koji će vas danju i noću podsjećati na vaše ljubimice! 

prvih 12

Ili još bolje: da sami upotrebite malo mašte, uposlite ruke i izradite svoj unikatni zidni sat koji će vas danju i noću podsjećati na vaše ljubimice! Ugodnu zabavu želi vam “Pčelina školica”!

drugih 12

TREĆE NATJECANJE

III MEĐUNARODNO NATJECANJE U PČELARSKIM ILUSTRACIJAMA

Japanska tvrtka Pčelarstvo Yamada iz Tokija organizira III međunarodno natjecanje u pčelarskoj ilustraciji, pa pozivaju da se javite sa svojim likovnim radovima u 2 kategorije: 1) mladi do 17 godina starosti i 2) odrasli u dobi iznad 18 godina. Teme su slijedeće: 1) Cvijeće i pčele 2) Pčele u prirodi 3) Čovjek i pčele. Prijavnicu potražite na portalu http://www.czs.si u arhivi novosti. 

The 3rd Contest of an illustration of Bee organized by Yamada Bee farm,

The Asahi Gakusei Shimbun Company

Purpose:
 Bee is a social creature like humanconnected to various plants and other creatures of nature. By paying attention to the relation of human and bees and the environment, children may have a good chance to learn. The aim of this project is to have better understanding the importance of “natural environments”, “assisting each other” and “life”.

Theme of illustration:
 for example “Flowers and bees”, “Bees in nature” or “Human and bees”

Category (age):
 A: adults (18 up)

B: children up to 17

Size of illustration:
 approx. A3 (30x40cm)

Award:

GrandPrix: Three from each categories

Selected award: Nine from each categories.

Prize for participation (all participants get souvenir)

Juror:

Masami Sasaki, chair (professor of Tamagawa Univ.)

MitsuhikoImamori, photographer

Masako Yuki, art director

Yoshiaki Wakisaka, president of the Asahi GakuseiShinbunsha

Hideo Yamada, president of Yamada Bee Farm

Result announcement:

The end of October

Contact to:

Chie Hayase (Ms) ch0517@yamada-bee.com

How to entry:

Fill out the entry sheet and paste it on thereverse side of the illustration.

Illustrations should reach JBBY office in Tokyo until 30 June 2015.

Send to:

Naoko Torizuka

JBBY

6 Fukuromachi, Shinjuku-ku

Tokyo 162-0828 Japan

Phone: ++81 3 5228 0051

Fax: ++81 3 5228 0053

e-mail: info@jbby.org

Note:

 • Unpublished work drawn by oneself only.
 • Illustrations are not returnable.
 • The organizer cannot accept any change after entry.
 • The organizer cannot answer about process of selection.
 • Please refrain from the double contribution to other competitions.
 • Please refrain from publishing and posting the illustrations to website without permission of the organizer.
 • Both organizer and cooperating group do not take responsibility for the lost or damage in transportation.
 • All copyrights and rights to use of theillustrations belong to the organizer.
 • The illustrations may be use free of charge by the organizer for the publicity, products package and publication of the organizer.
 • The illustrationsshould not infringe any valid right of any third party.
 • Japanese law shall apply to the Entry Regulations, performance and interpretation.

The 3rd Competition of an illustration of Bee

Entry sheet

(fill out and paste this sheet on the reverse side of your illustration)

 JBBYShip to:

6 Fukuromachi, Shinjuku-ku

Tokyo 162-0828 Japan

Phone: +81 3 5228 0051

Fax: +81 3 5228 0053

e-mail: info@jbby.org

naslovnica api art

Willy Reddick je američka umjetnica rođena u Bostonu, trenutno živi u Belfastu,  a preko 20 godina je radila kao profesionalna slikarica i grafičarka. Svoje radove redovno izlaže u galerijama i muzejima diljem New Englanda, a poznatija je po slikama životinja, prije svega pasa i mačaka u posebnoj tehnici drvoreza u boji. Osim likovnom umjetnošću, Willy se bavi i dizajnom nakita i ukrasnih ornamenata, te ručno bojanih prototipova igračaka za industrijske potrebe.

Beekeeperslika 1slika 3slika 4

Ako su vam se svidjeli njeni radovi, možete je kontaktirati na: Willy Reddick | 55 Pine Street | Belfast, ME 04915 | Tel/Fax 207-338-2842 | willy@willyreddick.com

bee creative naslov 2

Iako je naslov ove teme NOVA UMJETNOST oslikavanje košnica u Sloveniji je dugogodišnja tradicija. I u Hrvatskoj ima pčelara koji oslikavaju svoje košnice: jedan od njih je Antun Tonči Buličić iz Trogira (Čiovo) koji svoje košnice ukrašava likovima iz crtića! Galeriju njegovih slika možete pogledati na adresi: http://www.pcelarstvo-bulicic.hr/gallery/oslikavanje-kosnica/

buličić pčelar i slikarbee creative 1

panjske končnice

O tzv. “panjskim končnicama” već smo pisali u ovoj rubrici, a sad ćemo pohvaliti susjede i zbog činjenice da tradiciju uspješno prenose i na mlade naraštaje, u što se autor teksta uvjerio na posljednjem sajmu ApiSlovenija u Celju (više o tome u rubrici PČELARSKI SAJMOVI).

panjske končnice mladi

bee creative 4umaška košnica moja mama i gradonačelnik

A na kraju ove male galerije da se pohvalim: i moja mama Marija Gregurić (78) iz Murina kod Umaga se pridružila ovim pčelarima-umjetnicima i oslikala  košnicu motivom umaške starogradske jezgre koju ponosno izlažem na svim lokalnim manifestacijama. Na fotografiji snimljenoj na sajmu agroproizvoda “UMAG LAND” 2012. godine gdje su joj se pridružili gradonačelnik Grada Umaga gospodin Vili Bassanesse i organizator sajma Adriano Jurišević.

bee creative 2

bee creative 3

bee creatve 3

Postoji stara izreka da jedna slika govori više od 1.000 riječi! Zato mi ovim slikama nećemo više ništa dodavati, već ćemo vas pustiti da uživate gledajući kako pčelari znaju biti maštoviti, kreativni i umjetnički nadareni!

foto naslovnica

Na „Međunarodno natjecanje pčelarske fotografije 2015.“ u organizaciji ČZS prijavilo se 58 autora iz 18 zemalja s ukupno 326 fotografija. Zlatno priznanje dobila je Urša Krvina (Slovenija), srebrno (Agustin Arias Martinez (Španjolska), a brončano Tomaž Uštir (Slovenija) čiji su radovi zajedno s još 9 nominiranih izloženi u holu ispred dvorane za predavanje na sajmu “ApiSlovenija” u Celju 14. – 15. ožujka 2015.

foto 4

ZLATNO PRIZNANJE: Urša Krvina (Slovenija)

foto 6

SREBRNO PRIZNANJE: Agustin Arias Martinez (Španjolska)

foto 12

BRONČANO PRIZNANJE: Tomaž Oštir (Slovenija)

john stark 1

JOHN STARK, engleski slikar – postmodernist, rođen u Londonu 1979., završio Royal Academy Schools u Londonu 2004. samostalno izlagao 2005. – 2010. u Londonu i Washingtonu, kao i drugdje na zajedničkim izložbama širom svijeta. 2011. godine u galeriji „Charli Smith“ u Londonu izlaže kolekciju ulja na platnu kojima je izvorišna tema „Apicultura“ (engl. „pčelarstvo“). Naziv kolekcije je i jedino što je jednostavno u njegovoj umjetnosti: slike Johna Starka su pune alegorije na postapokaliptični svijet pčelara u budućnosti (XXII stoljeće), pun flash backova u povijest (srednjevjekovne kule) i mističnih likova s kapuljačama koje još više pojačavaju pesimistični, gotovo depresivan ugođaj! 

john stark 4

john stark 5

john stark 6

john stark 2

john stark 7

Sve je to jako daleko od onog što priželjkujemo vidjeti na slikama posvećenim našem pozivu, no potpuno je u kontekstu umjetnikove brige za opstanak pčela, pa zaključite sami koliko je uspješan u prenošenju svojih strahova na publiku.

noktići 1

APIPHYLIA (lat. ljubav prema pčelama) se može iskazati na razne načine, a jedan od najsimpatičnijih je manikiranje noktiju u žuto-crnim tonovima i ukrasima na temu pčela i cvijeća. Nokti govore puno o nama i našem životnom stilu.

noktići 2

PRIPREMA: Da bi imali elegantne i lijepo manikirane nokte prije svega moramo temeljito ukloniti stari lak (bolje uljnim ostranjivačima nego acetonom!). Umoči nokte 15 minuta u toplu vodu s malo limunovog soka i čisti ih mekom četkicom. Umasiraj u njih bademovo ili maslinovo ulje i čekaj da se upije. Da bi lakše postigla željeni oblik i izbjegla cvjetanje noktiju koristi grickalicu, a ne škarice! Kožicu noktiju omekšaj i potisni štapićem za manikuru. Nokte turpijaj samo u jednom smjeru!

noktići 3.

POZOR: Bazni učvrščivać će izgladiti nepravilnosti i učiniti površinu noktiju glatkom za nanošenje boje. Dovoljna su 2 sloja laka: pričekaj da se prvi osuši prije nego naneseš drugi, završni (bezbojan). Najbolje je nokte sušiti na zraku, iako se proces može ubrzati fenom ili hladnom vodom.

noktići A

SAD: Njezi noktiju trebamo posvetiti pažnju tijekom cijele godine. Da bi ruke bile mekše, a nokti zdraviji koristi hidratantnu kremu. Ako budeš nanosila bijelu olovku ispod ruba, nokti će izgledati čišći i zdraviji. Ne preporučuje se lakirati nokte češće od 1 x tjedno, jer ih odstranjivač i lak isušuju. Tijekom pranja posuđa i drugih kućanskih poslova obavezno koristi rukavice – bit će ti zahvalni i nokti i ruke!

grafiti 2

GRAFITI su oblik suvremene urbane umjetnosti (tzv. „street art“) kojom autori izražavaju svoj stav prema aktualnim događajima u svojoj sredini kroz poruke ili slike nanesene sprejom u boji na javnim površinama (pročeljima zgrada, garažama, ogradnim zidovima). Iako je dio grafita nedoličnog sadržaja, a prostote nemaju veze s kulturom, mnogo je grafita koji ukazuju na pojedini problem u društvu. Ni pčelarstvo nije bez problema (pesticidi, patvorine, zagađenost okoliša, bolesti, ugrožen opstanak vrste), pa grafiti mogu postati još jedan od načina kako skrenuti pozornost javnosti na opasnosti koje vrebaju naše ljubimice. Pogledajte naš izbor najljepših grafita posvećenih ovoj temi…

grafiti 5

grafiti 6

grafiti 3

grafiti 4

Iako je većina grafita kritika društva koje ne brine o osnovnim potrebama za opstanak pojedinih ugroženih vrsta,  posljednja slika s porukom  “SAVE THE BEES!” je gotovo kao posljednji očajnički poziv u pomoć i govori više od 1.000 riječi, zar ne?!

nakit za pcelarice 2

Gdje je kraj ljudskoj mašti? Stvarno je bezgranična! A kad su u pitanju tako fascinantna bića kao pčele, inspiracija umjetnika doseže najviše vrhove! Ovo je jedan mali izbor narukvica, ogrlica, naušnica i privjesaka kojima je zajednička tema – pčela! Uživajte!

nakit za dame 2

OSLIKAVANJE KOŠNICA je tradicija u susjednoj Sloveniji (obavezno posjetite stranicu http://www.panjske-koncnice.si ), a kod nas je još uvijek rijetkost. Razne figure i boje na prednjoj strani košnice olakšavaju pčelama povratak doma, no valja znati da pčele razlikuju: zelenu, žutu, plavu i bijelu boju. Upravo zato nikad nećete vidjeti pčelu na crvenom cvijeću! Usprkos činjenici da je daltonist, pčela vidi čitav spektar ljubičaste boje, koje čovjek ne može uočiti. Iako ima 5 očiju s nekoliko tisuća receptora, pčela vidi slabo i mutno, pa se na paši oslanja na osjetilo mirisa. 

l

PANJSKA KONČNICA je pravokutna daščica na prednjoj strani košnice (iznad leta) duga 21 – 40 cm,visoka 12 – 15 cm i debljine 1.1 – 1,5 mm koje su oslikavali umjetnici i laici (pčelari) s juga Koruške, sjeverozapada Štajerske i sjevera Kranjske pokrajine u Sloveniji u XVIII i XIX stoljeću. Končnice su se prvotno oslikavale iz čisto praktičnih razloga da bi se lakše razlikovale pri seljenju s paše na pašu, da bi s vremenom to postao svojevrstan statusni simbol seoskog domaćinstva i tradicijska umjetnost tih krajeva. Mora se uzeti u obzir i činjenica da su u to vrijeme seljaci većinom bili nepismeni, pa su ove slike na neki način i specifičan izraz njihove neverbalne komunikacije.

Najstarija sačuvana panjska končnica datira iz 1758. godine i pohranjena je u Pčelarskom muzeju u Radovljici. U to vrijeme u Sloveniji je djelovalo 42 slikara koji su između ostalog bavili se i slikanjem končnica. Između 600 motiva najčešći su religiozni i svjetovni.

Među religijskim motivima prevladavaju slike Majke Božje Marije, Svetog Florijana i Svetog Joba, a među svjetovnim motivima najčešći je prikaz svakodnevice seljaka i obrtnika u Sloveniji. Meni najsimpatičnija končnica je ona u kojoj se slikar ruga ljudskim slabostima (vrag brusi babi jezik) ili ona gdje medvjed s puškom progoni lovca.

OSLIKAVANJE STAKLENKI je ukrašavanje staklenki za med i boca svih oblika i veličina raznim dekoracijama od boja i kolaž-papira do figurica. Ovo je najljepši način da se običan ambalažni predmet pretvori u unikatni suvenir, te mu se tako poveća i ukupna vrijednost. Ovakvim dekoracijama najčešće se bave sami pčelari s afinitetom prema likovnoj umjetnosti, a sve u želji da njihov proizvod bude još privlačniji i zanimljiviji za krajnjeg kupca.

Ako obožavate crtati, slikati i bojati, a uz to i istraživati nove tehnike u likovnoj umjetnosti – na pravom ste mjestu! Sav potreban pribor i materijal možete nabaviti u obližnjoj knjižari ili hobby shopu.Od pribora vam treba par kistova, spužvica i šablone, a od boja akrilni dekor lak i konturna pasta za staklo. Na prvi pogled će vam se učiniti da je boje malo, ali vidjet ćete da je ima i više nego dovoljno za mnogo, mnogo staklenki. Prije oslikavanja staklenke operite od svih masnoća i dobro osušite kako bi nanošenje boja teklo bez problema. Obrise željenih likova (pčelica, leptira, cvijeća, košnica…) iscrtajte konturnom pastom, koju potom sušite par sati i tek onda nanosite dekor lak između kontura. Još uvijek mislite da je teško? Onda pogledajte kako su to odradili učenici četrtih razreda O.Š. “J. Kozarac” u Lipovljanima na stranici: www.os-jkozarca-lipovljani-skole.hr 

I kao što je oslikavanje košnica i staklenki umjetnost ukrašavanja nežive prirode, tako je TETOVIRANJE umjetnost ukrašavanja ljudskog tijela trajnim unošenjem posebne tinte u kožu pomoću specijalnih igli. Kako osobno nisam pristalica pretjeranog bockanja (ne volim ni komarce, a oni manje pikaju!), a strah me i infekcija, oduvijek sam malo zazirao od takvog i sličnih načina izražavanja svoje pripadnosti nekome ili nečemu, možda i nisam kompetentan pisati o tetoviranju kao umjetnosti. Ono što me zaintrigiralo su tetovaže u obliku pčela, što mi je bilo totalno nespojivo, jer pčela simbolizira sve dobro: marljivost, čistoću, društveni poredak, neumoran rad, požrtvovnost, zajedništvo, a pojam “TATOO” sam oduvijek vezao za nešto grubo i opasno. A onda sam istražujući sve o pčelama i oko pčela slučajno nabasao na stranicu: www.tetovaze.hr i shvatio koliko su me zavele predrasude. Možda su se nekad davno tetovirali samo “loši dečki”, danas to čine domaćice i nastavnici, političari i posve obični ljudi. Što je jučer bio znak pripadnosti nekoj uličnoj bandi ili obožavanja nekog idola, danas je samo još jedan modni detalj poput kravate, narukvice ili frizure. Bilo tatoo pomodni hir ili life-style pojedinaca, u svakom slučaju tetovoranje je poseban simbol osobnosti po kojem netko želi biti zapažen i upamćen. Već sama činjenica da je simbolika pčele prenešena i u ovaj svijet zaslužuje našu pozornost.  Većina tetovaža s likom pčele imaju značajke pretjeranosti: ili su preslatke ili su odveć ljute:

Tako te pčele imaju prevelike oči i žalac, tijelo im je uz uobičajenu žutu i crnu obojano ljubičastom, ružičastom ili plavom bojom. Većina tih tetovaža su male i na diskretnim mjestima, pogotovo kod pripadnica ljepšeg spola, dok će se muškarci odlučiti za opakiji izgled. Postoje i tetovaže s prikazom pčele u većoj dimenziji, sa svim sitnim detaljima, kada tatoo majstor da oduška stvojoj umjetničkoj slobodi i stvari lik kraljice – matice s ženstvenim licem, tijarom na glavi i žezlom u rukama. Neke tetovaže imaju fantasy stil, pa pčele imaju zagrobni ili drugi fantastični izgled (vanzemaljac ili robotizirana pčela). I da zaključim: iako nikad nisam u živo vidio ove tetovaže, vjerujem da ih se ne treba plašiti, već im se diviti kao i sve lijepom na svijetu!

A DA LJUDSKA MAŠTA UISTINU NEMA GRANICA DOKAZUJU I SLIKE U NASTAVKU:

A NIJE NA ODMET ODASLATI I NEKU PORUKU PUTEM T-SHIRT MAJICE, ZAR NE?! NO ZA ODJENUTI BEBU U PČELICU TREBA BITI STVARNO “NABRIJAN” NA PČELARSTVO…ILI JE MOŽDA KARNEVAL POŽURIO OVE GODINE?

APIART 1 LICITARSTVO

LICITARSTVO  je medičarsko-slastičarski obrt koji je od 2010.g. na UNESCO-vom popisu europske nematerijalne baštine. LICITAR  je kolač od slatkog tijesta tradicionalno se proizvodi u kontinentalnom dijelu Hrvatske u raznim oblicima (srce – kao zavjet ljubavi je najčešći motiv), ukrašeni šećernom smjesom, ogledalcima i voćnim bojama. Što su to ŠTEHERI, a što VERZL, kako se pravi AJS, koji kvasac koristiti, a koju želatinu i ostale tajne ovog zanata možete otkriti na stranici LICITAR – TOPLO SRCE HRVATSKO PUKA http://www.licitar.hr

A dok ne probate i sami izraditi vlastito licitarsko srce, mi ćemo vam pokloniti svoje:

APIART 2 LICITARSTVO

SVJEĆARSTVO je obrt izrade svijeća i lampiona od pčelarskog voska, parafina ili nekog drugog materijala s višestoljetnom tradiciojom u Hrvatskoj. U srednjem su vijeku vlastela i svećenstvo bili veliki potrošači svjećarskih proizvoda, pa su VOSKARI – izrađivači svijeća bili ugledni i bogati. Kako je tadavosak bio jako skup, običnom puku nije bio dostupan, pa su za blagdana ili sprovoda koristili jeftinije lojanice. S druge strane svaka je bratovština na oltar prinosila i palila svijeće u obliku svog sveca zaštitnika. Te svijeće izrađivale su se specijalno za te prigode, prema posebno naručenim ornamentalnim ili figuralnim drvenim, kamenim ili glinenim kalupima. Kalupi nisu služili samo kao ukras, već su imali i određenu simboliku, a osim religioznih na njima susrećemo i svjetovne motive, jer su se svijeće često darivale i uglednim građanima. U drugoj polovici XX st. s pojavom jeftinijih zamjenskih sirovima zanimanje za svjećarstvo opada, pa danas na području Hrvatske postoji tek tridesetak što svjećara, što medičara.

APIART 3 VOSAK

Svjećarstvo je danas značajnije kao kulturna, nego kao gospodarska djelatnost. Svijeće su se oduvijek izrađivale ručno, pa tako i danas, u obiteljskom krugu, prenoseći tajne obrta s koljena na koljeno. Upravo zato ovaj obrt treba njegovati kao poseban simbol tradicije i sačuvati ga za buduće generacije.

APIART 4 VOSAK

KAKO IZRADITI SVIJEĆE OD PČELINJEG VOSKA možete otkriti na stranici www.pcelarstvo.hr (video prikaz najjednostavnije izrade motanjem satnih osnova), također i na stranicama: www.pikaiprijatelji.com (tema: održive metode zaštite prirode i okoliša) ili www.coolinarka.com (tema: home-made svijeće).

NAKIT 1

PČELE SU INSPIRACIJA VELIKOM BROJU UMJETNIKA I OBRTNIKA ŠIROM SVIJETA U NAJRAZLIČITIJIM PODRUČJIMA DJELOVANJA…

NAKIT 2

PČELE SU NADAHNUĆE MNOGIM PROIZVOĐAČIMA IGRAČAKA, PA SE PONEKAD ČINI DA SE TVORNICE TAKMIČE ČIJE ĆE IGRAČKE BITI MAŠTOVITIJE I PRIVLAČNIJE ZA MALE PČELOLJUPCE…

NAKIT 3

NAKIT 4

NAKIT 5

MENI OSOBNO SU NAJDRAŽE ONE PLIŠANE, JER SU MEKE I NJEŽNE POPUT SAMIH PČELA…

NAKIT 6

EVO I IGRAČKI IZ NE BAŠ TAKO DAVNE PROŠLOSTI…

NAKIT 7

A EVO I ŠTO NAM NUDI BUDUĆNOST…

NAKIT 8

NAKIT 9

NAKIT 10

ALI NAJLJEPŠE SU IPAK ONE KOJE SAMI IZRADITE, ZAR NE?! 

NAKIT 11

AKO ŽELITE OTKRITI MALE TAJNE IZRADE OVAKVIH I SLIČNIH IGRAČAKA I SUVENIRA POSJETITE STRANICU: bojamoja.blogspot.com I U TRAŽILICU UPIŠITE: čebelice

NAKIT 12

 MOŽETE SE ZABAVITI I KARTAJUĆI DOBROG STAROG “CRNOG PETRA” U PČELINJOJ VERZIJI. KAKO DOĆI DO NJIH, OTKRIT ĆETE NA STRANICI “HIŽE MEDU BOŽNAR” IZ POLHOVOG GRADECA (SLOVENIJA): http://www.boznar.si

NAKIT 13

A OVOJ FOTOGRAFIJI PAK NITKO NE MOŽE ODOLJETI KOLIKO SU SLATKE BEBE – PČELICE…

NAKIT 14

Da je pčelarstvo u posljednje vrijeme sve popularniji hobi svjedoče i sve maštovitije igračke, suveniri i druge korisne ili manje korisne sitnice koje ćemo naći na pčelarskim sajmovima, gift shopovima i prodavaonicama dječje robe. To govori o činjenici da je društvo napokon shvatilo koristi od pčela i pčelarstva, te žele odati i na ovakav način počast tim malim slatkim bićima i njihovim skrbnicima.

NAKIT 15

Zato smo i napravili ovu top-listu proizvoda koji se nažalost još uvijek nalaze na zapadnoeuropskom i američkom tržištu, što ne znači da neće i naši poduzetnici uskoro krenuti njihovim stopama, a u budućnosti – tko zna? – možda ih i nadmaše…

NAKIT 16

Do tada uživajte u ovima koje smo izabrali među stotinama sličnih kojima je zajednička ljubav prema pčelama i pčelarstvu!

NAKIT 17

KUTAK ZA MALE PČELARE – FILATELISTE

Sjećam se kad sam prije 4 ili 5 godina u časopisu “Hrvatska pčela” čitao članak Vedrana Lesjaka o ukrasnim keramičkim posudama za med. Upravo taj članak me ponukao da i ja malo istražujem po Internetu sve što je INDIREKTNO vezano za pčele i pčelarstvo.  Tako sam i dobio ideju za ovu rubriku o suvenirima i igračkama koje su izradili obrtnici i umjetnici širom svijeta nadahnuti ovim čudesnim i nadasve korisnim bićem. Zato hvala i onima koji su zaključili da pčele zaslužuju svoje mjesto i na poštanskim markama i hvala filatelistima koji ih skupljaju i čuvaju od zaborava. Neke od zemalja čiji je pečat na markama više ne postoje, bar ne pod istim nazivom, ali pčele su srećom i dalje opstale!

NAKIT 18

NAKIT 19

NAKIT 20

NAKIT 21

NAKIT 22

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.