PČELINA BIBLIOTEKA

PČELICA JELICA I MEDO EDO

Edukativna slikovnica „Pčelica Jelica i medo Edo“ autorice Katarine Halužan izdana je u sklopu aktivnosti promocije hrvatskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Ministarstva poljoprivrede RH, Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatskog pčelarskog saveza. Jedna od takvih aktivnosti, koja se prošle godine održala po prvi put je i „Školski medni dan“ u sklopu kojeg je na blagdan Svetog Ambrozija – zaštitnika pčelara, 36.307 učenika prvih razreda u 843 osnovne škole u Lijepoj našoj dobilo pakete s Medom hrvatskih pčelinjaka u nacionalnoj staklenci za med, letkom i ovom prelijepom slikovnicom. Osim što ovim programom promoviraju med lokalnih proizvođača i nacionalnu staklenku za med, cilj organizatorima i pokroviteljima ovih aktivnosti je i povećanje unosa meda u prehrani djece i podizanje svijesti o potrebi konzumacije lokalnih poljoprivrednih proizvoda, te uloge i značaja pčelarstva u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, posebice zbog održavanja ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti, jer 84 % biljnih vrsta i 76 % proizvodnje hrane u Europi ovisi o oprašivanju koje obavljaju domaće i divlje pčele.

„Pčelica Jelica i medo Edo“ simpatična je priča o maloj pčelici Jelici koja na rubu šume ima dućan s medenim slasticama. Na putu do košnice sretne uplakanog medu Edu, inače slavnog pjevača kojeg se baš pred veliki koncert upalilo grlo. Neutješno, zar ?! Ipak je mala, ali mudra pčelica znala gdje je izlaz iz ove nezavidne situacije i kako medi vratiti dobar glas. Vjerujem da i vi naslućujete kako odgovor leži baš u medu i njegovim blagodatima. A što se još zbivalo tog predivnog proljetnog popodneva, saznat ćete ako zavirite na: http://www.mps.hr/datastore/filestore/18/HPA-Jelica-slikovnica-20×20-web.pdf

O AUTORU: Katarina Halužan, rođena u Šibeniku 1969., diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Radila je na animiranom filmu kao asistent animacije i animator. Od 1997. radi kao ilustrator. Ilustracije su joj objavljivane u dječjim časopisima Smib, Zvrk, Tintilinić, Prvi izbor. Za one2play kreirala je 2010.g. likove SPARK objavljivane u istoimenom časopisu. Radila je na brojnim udžbenicima i slikovnicama. U tandemu sa spisateljicom Sanjom Pilić dobila je 2011. nagradu Kiklop za slikovnicu ‘Maša i gosti’. Slikovnice iz serijala o djevojčici Maši tiskane su u više od 15 000 primjeraka. Katarina Halužan živi i radi u Zagrebu.

Maja Lunde: POVIJEST PČELA (2015.)

„Povijest pčela“ prvi je roman dječje spisateljice i scenaristice iz Norveške Maje Lunde namijenjen odraslom čitateljstvu, objavljen 2015. godine, a za koji je osvojila brojne književne nagrade. Knjiga na 360 stranica opisuje tri generacije pčelara – iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti kroz njihov odnos prema pčelama i svojoj djeci, vjeri i znanosti, a sve u pozadini globalne krize. U središtu prvog dijela romana Wiliam, po struci biolog i trgovac sjemenjem, otac sedam kćeri i jednog sina 1851. godine tone u depresiju jer nije u stanju prehraniti obitelj – sve dok mu sin ne donese davno zaboravljenu knjigu o pčelama, pa odluči konstruirati modernu košnicu, a u njenoj izgradnji će mu pomoći kći Charlotte. To ne samo da će mu vratiti samopouzdanje i volju za život, nego će njegovoj obitelji donijeti čast i slavu. U drugoj priči pčelar George iz SAD (Ohio) bori se s problemima koje nosi suvremena poljoprivreda (CCD – Collony Colapse Disorder) i veoma ga boli što njegov sin ne želi nastaviti obiteljsku tradiciju, već namjerava studirati i postati pisac. Radnja trećeg dijela romana odvija se u Kini 2098. godine. Mlada radnica i majka Tao zajedno sa svojim suseljanima po čitav dan oprašuje cvjetove voćki kistom, jer pčela već odavno nema. Kad joj nestane trogodišnji sin Wei Wen, majku razdire krivnja i kreće u potragu za njim. „Povijest pčela“ je knjiga o roditeljima i djeci, ali i o našem odnosu prema prirodi i čovječanstvu. Maja Lunde, autorica desetak knjiga za djecu i mlade prihvatila se ozbiljnog projekta i već se u prvom romanu iz ciklusa, vidi da se radi o izuzetno dobrom poznavatelju egzistencijalnih problema s kojima se suočava suvremeni svijet. Autorica upozorava na probleme globalnog zagrijavanja i klimatskih poremećaja, s naglaskom na Kolaps pčelinjih zajednica, a pošto su kroz radnju vješto isprepleteni i drugi problemi, ovaj roman neće nikog ostaviti ravnodušnim, jer problem opstanka pčela nije problem samo jedne životinjske vrste, već opstanka života općenito na Zemlji! Knjigu „Povijest pčela“ možete naručiti na: www.ljevak.hr

nova knjiga o kolačima i slasticama

Mirjana Šmit: „OD SLATKOGA SLAĐE“

     U travnju ove godine iz tiska je izašlo drugo dopunjeno izdanje knjige Mirjane Šmit „Od slatkoga slađe“, koja na 300 stranica donosi 170 recepata za božićne, kremaste, dizane i druge kolače s podjednako toliko autorskih fotografija gotovih slastica, ali i faza njihove pripreme.  Ova je knjiga svojevrsni nastavak istoimenog portala pokrenutog na Internetu prije par godina s ciljem da se kuharima i slastičarima-početnicima olakša izbor i one kompliciranije recepte učini jednostavnijim da im u konačnici ostane više vremena za druženje s obitelji i prijateljima. Osim recepata u knjizi ćete naći i informacije o namirnicama potrebnim za pripremu kolača, praktične savjete o ukrašavanju slastica, te osobnu ispovijest autorice kako se zaljubila u kuhanje, pripremu kolača i u fotografiju.

    Kad budete prvi put listali knjigu „Od slatkoga slađe“, prvo što ćete pomisliti jest da je pred vama djelo vrhunskog majstora – slastičara iza kojeg stoje profesionalni stilisti i fotografi: sve te slastice, dekoracije i fotografije tako su fantastične, da će vas ostaviti bez daha! Uistinu je teško povjerovati da su svi recepti i fotografije djelo jedne hobistice, pa utoliko Mirjana Šmit može biti inspiracija svima onima koji nemaju dovoljno samopouzdanja da se upuste u neki zahtjevniji projekt, jer je  – kao amaterska kuharica i fotografkinja – dosegla zavidnu razinu profesionalizma, gotovo umjetnosti!

     Mirjana voli isticati kako je najvažnije uživati u pripremi slastica, jer „kuhinja je srce svakog doma“, a darivati ih svojim najmilijima čini zadovoljstvo urađenim još većim! A u obitelji Šmit to su njena „četiri mušketira“: suprug i tri sina koji, osim što su degustatori i kritičari, znaju biti i kuhari, bilo glavni ili pomoćni, a ponekad i fotografi. U timu koja je Mirjani pomogao u realizaciji projekta su i njeni prijatelji i rodbina koji su je savjetovali, donosili rekvizite neophodne za dobru fotografiju ili joj pomogli u lekturi, prijelomu stranice i izdavačkom dijelu posla. Ako Mirjana s ovakim poletom i entuzijazmom nastavi raditi, za očekivati je da će – s takvim darom, energijom i ekipom – uspjeti i u svim slijedećim poduhvatima (nove knjige, video recepti, tko zna – možda i pokretanje slastičarnice!).

    Životni put Mirjane Šmit započinje u Vojvodini, gdje je rođena 1969. godine, pa je jasno odakle toliko inspiracije za slatko i od slatkog slađe, a nastavlja se preko Samobora gdje je radila kao učiteljica razredne nastave u osnovnoj školi i Kutine gdje je otvorila vlastitu tvrtku. Prvi je kolač Mirjana ispekla u petom razredu osnovne škole. Imala je samo deset godina, a bio je to kolač s biskvitom, kremom od vanilije s rezanim jabukama i šlagom na vrhu.  Mirjana nije zaboravila svoje korijene i u svoju je knjigu ugradila omiljene tradicionalne recepte iz krajeva gdje je živjela i radila, ali joj treba čestitati i na svim maštovitim varijacijama na istu temu, a posebno na autorskim receptima, bez obzira da li se radi o slavljeničkim tortama ili kolačićima kakve grickamo uz kavu ili čaj. A u knjizi, kako i sama autorica kaže: „Ima za svakoga ponešto!“, pa će tradicionalisti naći nešto za sebe u Bakinoj kuhinji, ljubitelji klasike neće moći odoljeti princes krafnama, kremšnitama ili kesten roladi, gurmani će se vjerovatno pomamiti za čokoladnom fantazijom, japanskim cvijetom ili mačjim očima, a moji favoriti su delicije u kojima se kao nezaobilazan sastojak koristi med, a ova ih knjiga (obzirom da autorica nema dodirnih točki s pčelama i pčelarstvom) ima više nego dovoljno. A kad ih pisac ovih redaka i iskuša s obitelji i prijateljima, one najslađe recepte, naravno uz pristanak autorice, objaviti ćemo i na našim stranicama.

                                                                                                           Autor teksta: Damir Gregurić

zvonimir-tucak-medvjed-ovan-i-med-naslovnica

ZVONIMIR TUCAK: „MEDVJED, OVAN I MED“

Autor ove kratke i jednostavne, zanimljive i poučne slikovnice za djecu u nakladi Hrvatske pčelarske akademije je prof. dr. sc. Zvonimir Tucak. Slikovnica je nastala na osnovi istoimene pripovijetke objavljene u drugom dijelu priručnika „Pčelarski leksikon“(izdanje: 2013. nakladnik: HPA). Već tada sam u osvrtu na knjigu odao priznanje autoru zbog emotivnog pristupa pčelama i pčelarima na kojem mu mogu zavidjeti i mnogo eksponiraniji književnici. Iako su mi se svidjelo svih 10 pripovjedaka, jer su duboko prožete autorovom osobnom intimom i općeljudskim porukama o važnosti prirode i ugroženosti opstanka pčela na planetu Zemlji, tom sam prigodom izdvojio baš priču o požrtvovnosti jednog ovna i hrabrosti pčela. 

Pripovjetka “Medvjed, ovan i med” – prava ekološka basna na 23 stranice je tiskana u nakladi od svega 300 komada, što je prava šteta s obzirom na činjenicu da je samo broj vrtića u našoj zemlji znatno veći, a gdje su još škole i neke druge institucije, gdje bi djeca rado prelistavala ovu slikovnicu. Cijena slikovnice je gotovo simbolična (55 kn), a možete je naručiti na e-mail: ttusek@vguk.hr 

Posebnu pohvalu za osamnaestak slika u koloru zaslužuje ilustratorica Valentina Hefer, mlada umjetnica iz Čepina kod Osijeka, dobitnica nagrade na državnom natjecanju “Kalibra” u Karlovcu 2014. godine.

Recenzentica prof. dr. sc. Ana Pintarić sa Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku vjeruje da će “u slikovnici učitelji pronaći niz motiva za metodičku interpretaciju u nastavi hrvatskoga jezika, prirode, likovnog, glazbenog ili scenskog odgoja“ i dodaje kako je -osim što je u prvom redu namijenjena predškolskoj djeci i učenicima nižih razreda osnovne škole, usmjerena  i svima onima za koje je “život bez pčela na planetu Zemlji nezamisliv“.

Za kraj ću samo ponoviti riječi kojima autor odaje počast pčelama kao svetim, nebeskim bićima: «Sve je u vašem biću čarobno, uzvišeno, tajnovito, sveto. S poštovanjem vaše ime izgovaraju proroci svih vjera. Život bez vas nezamisliv je na planetu Zemlji. Oh, pčele! Jeste li zemaljskog ili nebeskog podrijetla!?»

O autoru: Prof. dr. sc. Zvonimir Tucak, umirovljeni sveučilišni profesor Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, član Društva hrvatskih književnika Herceg- Bosne, autor niza stručnih knjiga iz agrarne zoologije do sada je objavio dva romana: „Bal bez njih“ (1985.) i „Suze blagdana“ (1986.) i više zbirki pripovjedaka: „Paukova mreža“ (1988.), „Novelete“ (1990.), „Ukradena od neba“ (1991.), „Zaustavljena sjećanja“ (1994.), „Zagonetni spasitelj“ (1995.), „Nemoj slušati samo val“ (2000.), „Sekunda, minuta, sat, vrijeme“ (2011.) i „Okrutnost bez boli“ (2013.). Prema piščevom tekstu „Dan bez pokopa“ Umjetnička akademija u Osijeku 2012. godine je izvela kazališnu predstavu.

vjeroljub umeljić pčelarstvo naslovnica izdanja uliks

VEROLJUB UMELJIĆ: PČELARSTVO – OD POČETNIKA DO PROFESIONALCA

Autor knjige „Pčelarstvo: od početnika do profesionalca“ Veroljub Umeljić rođen je 1949. godine u Oplaniću, a danas živi u Kragujevcu. Pčelarstvom se bavi od rane mladosti, a profesionalno od 1994. godine. Danas pčelari na 250 DB košnica. Nadahnut pčelama bavi se i umjetničkom fotografijom, pa svoje fotografije izlaže na 20 samostalnih izložbi. Sve te godine održava i stručna predavanja širom regije i u više europskih zemalja, s naglaskom na tehnologiju pčelarenja i uzgoju matica. Za svoj rad je nagrađen mnogim priznanjima, između njih i brončanom medaljom Svjetske pčelarske organizacije Apimondia 2003. godine. Objavio je više stručnih knjiga, a spomenuti ćemo samo neke: „U svijetu pčela“ (1997.), „Atlas medonosnog bilja (1999/2003.), „Enciklopedija pčelarstva“ (2008). Njegove knjige predstavljaju dio standardne literature za predmet „Pčelarstvo i srodne discipline“ na univerzitetima u Srbiji i okruženju. Veroljub Umeljić piše za više domaćih i stranih pčelarskih časopisa i drugih sličnih revija, u kojima su mu objavljeni brojni stručni članci i pčelarske fotografije. Od 2008. godine sa sinom Ivanom uređuje stručni časopis „Pčelarski žurnal“ koji obiluje brojnim zanimljivim prilozma o događajima i novostima iz svijeta pčela i pčelarstva.

Prvo izdanje knjige „Pčelarstvo“ izašlo je 2006. godine i bilo je izuzetno dobro prihvaćeno od svih kategorija pčelara: početnika i onih koji tek razmišljaju o bavljenju ovom djelatnošću, kao i od profesionalaca. Mnogima je ova knjiga svojevrsna ulaznica u svijet pčela i pčelarstva, pa će kasnije priznati da im je itekako pomogla o izboru lokacije za svoj pčelinjak, tipu košnica, apitrehnike i tehnologije pčelarenja, pri identifikaciji i suzbijanju pčelinjih bolesti i štetnika, a on stariji i iskusniji često će je prelistati da se podsjete nekih detalja iz formiranja rojeva ili uzgoja matica. Preko 800 stranica knjige krasilo je  1.400 izvornih fotografija u boji, 60 preciznih tehničkih crteža košnica i druge pčelarske opreme, 20 tabela i dijagrama s posebim registrom imena i pojmova, što više nego jasno govori o autorovoj upućenosti u struku, poznavanju pčelarskih vještina i njegovoj bezgraničnoj ljubavi prema pčelama. Upravo zbog te sveobuhvatnosti i bogatstva detalja, ne čudi da je ova knjiga par godina kasnije doživjela svoje drugo, a nedavno i svoje treće izdanje.

Novo izdanje knjige „Pčelarstvo: od početnika do profesionalca“ dopunjeno je s novih 60 stranica i 90 fotografija koje sadrže sve teoretske i praktične spoznaje Veroljuba Umeljića prošlih desetak godina, pa knjiga u izvornom obliku sada broji ukupno 848 stranica i čak 1.490 fotografija. Teško je izdvojiti neko posebno zanimljivo poglavlje od povijesti ove proizvodne grane preko biologije pčelinje vrste, hijerarhiji u zajednici i ulozi medonosnih pčela u prirodi, te značaju za gospodarstvo, prije svega poljoprivredu, ali i ljudsko zdravlje. Umeljić mnogo pažnje posvećuje suvremenim pčelarskim pomagalima, ali ne zaboravlja spomenuti i ona rijetka ili koja nestaju iz uporabe. Detaljno je opisana konstrukcija košnica zajedno s materijalima za izradu koje preporučuje autor iz vlastitog iskustva, a kako je to i običaj u sličnim priručnicima, dio knjige je posvećen kalendaru radova u pčelinjaku.

Uopće ne sumnjamo u dobar prijem knjige kod šire publike, dakle ne samo kod pčelara, pa je toplo preporučujemo svima, posebice studentima agronomije i zoologije i veterinarske medicine. U izdanju „Naklade Uliks“ iz Rijeke knjiga izlazi u 2 dijela: prvi dio broji 480 stranica formata 16,5 x 23,5 cm, ima tvrdi uvez i možete naručiti putem telefona: 051/629-262 ili 095/111-2334.  

pčelarski radovi knjiga naslovnica

PČELARSKI RADOVI PO MJESECIMA

Prvo izdanje knjige „Pčelarski radovi po mjesecima“ izašlo je iz tiska 2009. godine, a drugo točno prije 5 godina, pa je jubilej odlična prigoda da se osvrnemo na njen sadržaj i značenje i vidimo da li je još uvijek aktualna kao u trenutku izdavanja. Knjiga ima 172 stranice i sastoji se iz tri dijela.

Prvi dio je napisao Ivan Tucaković, u vrijeme prvog izdanja apsolvent PMF-a u Zagrebu, danas ugledni profesor biologije, predavač i aktivist PD „Lipa“ iz Zagreba. Tekst o biologiji pčela posvetio je svom ocu koji ga je naučio sve što je znao o pčelama i pčelarstvu. Autor ne opterećuje čitatelja s previše znanstvenih detalja, već na 15-tak stranica daje sažet pregled sistematike, morfologije i anatomije pčela, te iznosi najvažnije činjenice o organizaciji pčelinje zajednice, načinu komunikacije i orijentacije, te fazama u njihovom razvoju kroz godinu.

Drugi dio knjige potpisuje njen idejni začetnik Josip Križ, poznati pčelar praktičar i teoretičar, profesionalni proizvođač matica i jedan od najkompetentnijih iz krugova hrvatskih pčelarskih stručnjaka. Da bi pčelari, pogotovo oni koji se tek počinju baviti uzgojem pčela mogli  pravovremeno nabaviti svu neophodnu opremu, alat i pribor za pčelarenje, isplanirati radove  po najpraktičnijem rasporedu, te se pripremiti za sve redovne tehnološke postupke (liječenje,  seljenje, vrcanje), ali i nenadane intervencije, uz opise najvažnijih aktivnosti u pčelinjaku i objašnjenje najvažnijih pojmova, autor podsjeća i na najčešće greške koje se dešavaju i najiskusnijim pčelarima. Najčešći propusti nastaju zbog nedostatka vremena, a rijetko tko će priznati da je ustvari zaboravio obaviti neki posao, a gotovo nitko da neke stvari niti zna kako, ni kada uraditi. Nažalost, zakašnjavanje u izvršavanju nekih poslova u pčelarstvu ili njihov izostanak znaju biti kobni, pri čemu je smanjen prinos meda (a s njim i pad produktivnosti i ekonomičnosti proizvodnje) manji problem od bolesti i uginuća (koja će uslijediti ako se npr. tretiranje antivaroznim sredstvima ne izvrši pravovremeno). Kako je u pčelarstvu teško predvidjeti sve  moguće komplikacije koje se mogu desiti u određenom trenutku, najbolje jamstvo za uspješan uzgoj i proizvodnju je upravo planiranje i priprema  (dakako – upotpunjena kontinuiranim praćenjem suvremenih tehnoloških rješenja i tehničkih noviteta). Zato svoja saznanja i iskustva Križ nesebično prenosi na nove generacije i kroz redovno objavljivanje tekstova u regionalnim stručnim časopisima, na Internetskim portalima, kao i na svojim predavanjima pčelarskim udrugama širom Hrvatske i zemalja u kruženju.

Milanko Barač je autor trećeg dijela knjige koji u fokusu ima propise u pčelarstvu u RH. Kao što recenzent dr. vet. med. Zlatko Tomljanović u uvodu kaže ovo poglavlje na prvi pogled djeluje „suhoparno“, no činjenica da pčelar mora biti odgovoran subjekt – i prema zakonskim regulativima i prema potrošačima – ide u prilog autoru, inače profesionalnom pčelaru (120 LR košnica) koji se potrudio sakupiti sve propise na jednom mjestu, pa se nadam da će to cijeniti i drugi čitatelji – pčelari, ali i svi drugi koji djeluju u tom području: veterinari, agronomi, znanstvenici, inspektori… 

Knjiga „Pčelarski radovi po mjesecima“ je nastala kao plod trojice entuzijasta  PD „Lipa“ iz Zagreba koji su nastojali svu svoju ljubav prema pčelama i pčelarstvu, stručno znanje i bogato iskustvo prenijeti kolegama pčelarima – prije svega početnicima (koji su tek primili svjedodžbu o završenoj pčelarskoj školi), a zatim i svim amaterima i hobistima, ali i onima koji „znaju sve“ (a za svoje zablude i propuste vječito okrivljuju sve drugo, samo ne samog sebe). Naravno da najviše pozornosti zauzima središnji dio knjige, jer je posvećen onome što najviše „žulja“ prosječnog pčelara – tehnologiji pčelarenja. Ne smijemo zaboraviti činjenicu da se većina pčelara u regiji ne bavi pčelarstvom profesionalno, već amaterski i hobistički – u svoje slobodno vrijeme, a kojeg je nažalost  danas sve manje. Upravo zato: zbog bolje organizacije i pravovremenog obavljanja obveznih poslova u pčelinjaku, ali i pripreme na neočekivane situacije u kojima se mora brzo i kvalitetno reagirati, autor tog dijela knjige Josip Križ se često zna kritički osvrnuti – ne na one koji griješe, već na one koji uporno ponavljaju svoje greške! I to ono najvrjednije u knjizi – njegov iskreni pristup temi! Njegovi će vam savjeti pomoći na vrijeme poduzeti prave mjere, pa ćete vrlo brzo steći samopouzdanje, a knjiga će vam ostati za sva vremena – podsjetnik, savjetnik i drag prijatelj!

SUVREMENO PČELARSTVO osvrt

Dr. Friedrich Pohl: „SUVREMENO PČELARSTVO“

Knjiga „Suvremeno pčelarstvo“ (izvorni naziv: „Moderne Imkerpraxis“) u Njemačkoj je izašla 2010. godine, a kod nas u travnju ove godine (nakladnik: „Mozaik knjiga“ d.o.o. Zagreb). Autor knjige dr. Friedrich Pohl diplomirani je biolog zaposlen u  Institutu za kontrolu hrane, dobrobit životinja i veterinarske usluge u Bremenu. Od svoje 14.-te  godine se bavi pčelarstvom, istraživanjem i surađuje s pčelarima i znanstvenicima iz čitavog svijeta. Svoje bogato stručno i praktično iskustvo pretočio u više knjiga: „Metode u suvremenom pčelarstvu“ (1990.)  „Bolesti pčela“ (2005.), „Varooza“ (2008.) i dr.

Otkako na našoj planeti postoje pčele, njihov se opstanak temelji na slijedećim uvjetima: obnova saća, zamjena matice, dovoljan broj radilica i trutova, te rojenje, pa je stoga i svako je poglavlje u knjizi „Suvremeno pčelarstvo“ tematski zaokružena cjelina: „Način rada – suvremeno pčelarstvo“, „Metode formiranja pčelinjih zajednica“, „Što učiniti s novim pčelinjim zajednicama i rojevima?“, „Očuvanje zdravlja novih pčelinjih zajednica“ i „Formiranje umjetnih rojeva radi suzbijanja bolesti“. Poglavlja su podijeljena na potpoglavlja koja sadrže najvažnije napomene o određenoj pojavi, odnosno problemu, uzrocima zašto je došlo do njega i potrebnim intervencijama. Uz detaljne opise tehnoloških zahvata koji su rezultat pomnog istraživanja i dugogodišnje prakse na vlastitom pčelinjaku, autor daje nedvosmislene i pouzdane odgovore kao: „Koji su biološki aspekti rojenja? Kako spriječiti prirodno rojenje? Što je potrebno za hvatanje, a što za zbrinjavanje roja? Kako se boriti s varoozom?“  i tako razriješava dileme koje najčešće muče pčelare početnike. Ovim informacijama dodatnu vrijednost daju originalne fotografije i ilustracije različitih postupaka po radnim fazama, kao i informacije o opremi potrebnoj za svaki pojedini posao u posebnom odjeljku.

Knjiga „Suvremeno pčelarstvo“ dr. Friedricha Pohla namijenjena je prije svega pčelarima početnicima koji su tek primili svjedodžbu o završenoj školi i stekli kvalifikaciju, zatim svim amaterima i hobistima kojima nedostaje samopouzdanja u kritičnim situacijama, jer sadrži upute lako razumljive svakome tko, unatoč svojoj motiviranosti, nema još dovoljno iskustva da se može samostalno suočiti s problemima na pčelinjaku, ali i svima ostalima koji „znaju znanje“ (ili samo misle da ga znaju), jer u pčelarstvu rutina također može odvesti na krivi put. U suštini teško je u pčelarskoj praksi predvidjeti sve moguće komplikacije koje se mogu desiti u određenom trenutku, pa su planiranje i priprema najbolje osiguranje protiv pogrešaka, a to je i osnovni smisao knjige. Uz ovaj ćete priručnik moći u pravo vrijeme poduzeti odgovarajuće mjere i izaći na kraj s nastalim problemima ili ih čak i spriječiti. Zato ovu knjigu nećete pročitati samo jednom i potom je odložiti u svoju biblioteku i zaboraviti: ona će vam biti uvijek pri ruci i pomoći će vam kad god budete trebali sugestiju i odgovor na najčešće pitanje: „A što sad?“

priručnik u pčelarstvu stjepan brijačak

Stjepan Brijačak: „PRIRUČNIK U PČELARSTVU“

Pučka mudrost: „Ne sudite o knjizi po njenim koricama!“ nikada nije bila tako istinita kao u slučaju ove knjižice jednostavnog naslova, skromnog uveza i naklade od svega 2000 primjeraka. Iako „Priručnik u pčelarstvu“ broji samo 126 stranica, kazuje puno više i o pčelama i o pčelarima nego mnoge druge slične knjige, jer ima ono što volim zvati „pčelarskom dušom“. Već u uvodu recenzent prof. dr. sc. Zlatko Puškadija odaje priznanje njenom autoru kao čovjeku koji je čitav život pomicao granice u svom poslu i za sobom ostavio dubok trag u hrvatskom pčelarstvu. Kao dugogodišnji pčelar praktičar Stjepan Brijačak ne govori isključivo s aspekta proizvođača, već i istraživača, inovatora, ali i velikog entuzijaste i vizionara, pa zato i ova knjiga odiše ljubavlju prema pčelama i pčelarstvu na uistinu poseban način.

U uvodnom dijelu autor definira glavnu premisu „Zašto tako?“ i čitateljima koji su krenuli u avanturu zvanu pčelarstvo, ali su zapeli negdje na pola puta poručuje da će im ova knjiga odgovoriti kako dalje. Knjiga je prvenstveno namijenjena pčelarima početnicima, amaterima i hobistima koji često ostaju praznih košnica i ubrzo sasvim odustaju od bavljenja pčelarstvom, a da nisu ni svjesni svojih grešaka, ali i onim iskusnijim pčelarima koji uporno robuju prevaziđenim tehnološkim metodama preuzetima iz zastarjele literature. Iznenađuje činjenica koliko u pčelarstvu još uvijek vladaju razne zablude, na prvi pogled sitnice i zanemarive pojave koje – ukoliko se odmah ne poduzmu odgovarajuće mjere – nakon izvjesnog vremena postanu ozbiljan problem i prava mora za pčelare bez obzira na njihovu motiviranost i samopouzdanje. Zato je ovaj priručnik dobrodošao i kao početnica za mlade ljude koji tek trebaju stasati u prave uzgajivače pčela i kao podsjetnik za one malo starije koji su iz raznih, ali nikad dovoljno opravdanih razloga zaboravili neka od pravila dobre pčelarske prakse.

Knjiga je oblikovana tako da se kroz pitanja (sa stručnih predavanja, okruglih stolova i neformalnih druženja s pčelarima) i autorova sažeta i jednostavna objašnjenja, čitateljima pruže najvažniji podaci iz anatomije i fiziologije pčela, manje poznate, neobične ili zapanjujuće potankosti iz njihova života i rada u zajednici, te prijedlozi i savjeti za konkretnu primjenu u vlastitim pčelinjacima. Autor je svaku temu odabrao sposebnom pažnjom kako bi pčelarima početnicima prenio sve svoje vještine i spoznaje sakupljene u 50 godina upornog rada i to čini iskreno i nesebično, iz velike ljubavi prema svom zavičaju (selo Voćin u Slavoniji), prirodi i pčelama (Apis mellifera carnica pannonica). Kako bi proširio i obogatio njen sadržaj, autor u knjigu unosi i mnogo originalnih i neuobičajenih usporedbi (brzina rasta larve i djeteta) i zaključaka („Matica nije kraljica, već robinja!“) koje brojkama i činjenicama daju dodatnu živost, pa su zanimljive i manje upućenim čitateljima. Možda nedostaje više ilustracija i fotografija koje bi laicima olakšale razumijevanje određene teme, ali autor to nadoknađuje primjerima iz vlastitog iskustva (neugodan slučaj s matičnom mliječi i neočekivanim srastanjem usnica), kritičkim osvrtima na najčešće greške i zablude u pčelarstvu, te zaključcima i poukama proizašlim iz dugogodišnjeg pomnog proučavanja života i rada pčela i pčelara u svom kraju (Papuk, Slavonija), ali i inozemstvu (Francuska, SAD i dr.).

Obično čitam knjigu tako da podvlačim sve što mi se već na prvi pogled čini da zaslužuje barem još jedno čitanje i prepisivanje u posebnu bilježnicu, no u slučaju „Priručnika u pčelarstvu“ Stjepana Brijačka potcrtana je gotovo svaka druga rečenica, jer mi se sve činilo tako važno i poučno. Neke sam knjige o pčelama i pčelarstvu čitao danima, čak i mjesecima, ovaj sam priručnik „progutao“ u jednom dahu, za par sati i jedva dočekao jutro da je ponovo čitam. U jedno sam posve siguran: ako se budete pridržavali uputa i savjeta iz ove knjižice, ne samo da nećete požaliti, već ćete vrlo brzo steći dovoljno vještine i za složenije radnje s većim brojem košnica. Naravno treba početi s osnovama koje ste stekli u pčelarskoj školi ili na tečaju: samo ako dobro poznajete anatomiju i fiziologiju pčela, naučit ćete njihov jezik i na vrijeme uočiti što vam one žele reći, te poduzeti sve potrebne mjere u svrhu njihove prihrane, obrane od bolesti ili zaštite od nametnika, pa vas u budućnost neće iznenaditi takve neugodnosti. Što se više budete brinuli o svojim pčelama, to ćete i više cijeniti njihove darove (med, matičnu mliječ i dr.), a što više budete vježbali (npr. zatezanje žice na okviru, utapanje satnih osnova i sl.), rezultati će biti bolji, rasti će vaše iskustvo i samopouzdanje, a s njima i zadovoljstvo rezultatima svog rada s pčelama. Tehnike kojima vas je nesebično naučio pisac ove knjige nikada nećete zaboraviti, ali ćete se – i kad se riješite starih mana i zabluda i stasate u pravog pčelara – uvijek vraćati  ovoj knjizi i zbog povremenog utvrđivanja gradiva i zbog novih izazova kojih nikad neće nedostajati u tom čarobnom svijetu djece Sunca – medonosnih pčela.   

O AUTORU: Stjepan Brijačak – pčelar praktičar, inovator, istraživač, predavač pisac rođen je 1932. godine u Voćinu nedaleko Slatine. Velik dio svog života posvetio je obučavanju mladih pčelara i širenju pčelarstva u svom zavičaju i tako dao ogroman doprinos unaprjeđenju ove gospodarske grane u Hrvatskoj za što je dobio više  odlikovanja, zahvalnice i priznanja,  a 2011. godine i nagradu Hrvatskog pčelarskog saveza „Bogdan Penjić“.  Iako invalid od dječačkih dana, Stjepan ili Štefo, kako ga prijatelji odmila zovu, nikad nije gubio duh i optimizam, pa se bavio i automobilizmom (viceprvak Hrvatske 1972. u klasi do 750 ccm), lovom,  fotografijom. 1953. godine je završio Učiteljsku školu u Osijeku, a 1962. godine Pedagošku akademiju u Zagrebu. Radni vijek je proveo u Osnovnoj školi Voćin. U 50 godina pčelarenja sva svoja postignuća je nesebično dijelio sa kolegama, uvijek naglašavajući potrebu ulaganja u ljudske resurse i promičući pčelarstvo kao perspektivnu djelatnosti kojom se mogu baviti mladi, nezaposleni ljudi bez velikog početnog kapitala. Taj ljudski i prirodni potencijal 2004. godine je prepoznao i veleposlanik Japana koji je udruzi pčelara „Papuk“ iz Voćina darivao 1000 košnica, nakon čega je krenula i pčelarska škola, pa je napokon zaustavljeno odlijevanje radne snage iz ovog dijela Slavonije i mnogim je obiteljima osiguran opstanak i pristojan život na rodnoj grudi. Svojim je primjerom Stjepan dokazao da svako marljiv i uporan može postati dobar pčelar, a ako svoje spoznaje i iskustvo nesebično prenese na nove generacije, onda će postati i bolji čovjek.

pčelarenje kao apiterapija naslovnica

Mr. sc. Jadranka Luketa-Marković:

„PČELARENJE KAO (API)TERAPIJA U POBOLJŠANJU KVALITETE ŽIVOTA STARIJIH OSOBA I OSOBA S INVALIDITETOM“

       Profesorica povijesti umjetnosti i komparativne književnosti u mirovini, pčelarica s zavidnim znanjem i dugogodišnjim stažom, voditeljica pčelarske radionice u Domu za starije osobe „Maksimir“, mentorica u Školi komercijalnog i ekološkog pčelarenja i za osobe s invaliditetom u Zagrebu, istaknuta članica PU „Propolis“ i jedine ženske pčelarske udruge „Maja“, aktivistica Udruge za promicanje istih mogućnosti – sve je to mr. sc. Jadranka Luketa-Marković, autorica knjige od svega šestdesetak stranica, prožetih njenim bogatim životnim i profesionalnim iskustvom i poučnim detaljima iz tehnologije pčelarenja, ali prije svega nabijenih emocijama: ljubavlju prema bližnjem i potrebitom, te dubokim osjećajem poštovanja prema pčelama i pčelinjim proizvodima koji su joj „dali krila“, odnosno pomogli da se uzdigne iznad bolesti i pokrene sve naredne aktivnosti. Apiterapiju nije samo primjena meda i ostalih pčelinjih proizvoda u prevenciji i liječenju tegoba i bolesti: uz istraživanje i edukaciju, biti apiterapeut znači doseći najviši stupanj u unapređenju pčelarske struke! Za autoricu apiterapija je spoj ljubavi, znanja i dobročinstva koje se čini kroz pčelarenje i primjenu pčelinjih proizvoda u svakodnevnom životu, a ljudima koji su izgubili zdravlje i nadu u oporavak apiterapija je poput vjere u nešto nadzemaljsko, jača od tableta, prirodnija od injekcija i mudrija od škrtih savjeta. A knjiga „Pčelarenje  kao (api)terapija u poboljšanju kvalitete života starijih osoba i osoba s invaliditetom“ nije samo zbroj njenih saznanja, iskustava i svjetonazora prikupljanih tijekom dvadesetak godina, već i promišljanja stotinjak njenih učenika i anketiranih o terapijskim učincima pčelarenja, što daje dodatnu vrijednost zaključcima ove studije. Autorica je knjigu posvetila svom pokojnom suprugu mr. sc. Zvonimiru Šveru, dr. vet. med. – legendi hrvatskog pčelarstva koji joj je otvorio vrata u svijet pčela, naučio je pčelarskim vještinama i potaknuo na aktivnosti mnogo šireg značaja. Knjigu je izdala udruga UPIM, a tiskao ITG d.o.o. iz Zagreba u tristotinjak primjeraka i po pristupačnoj cijeni moći će se nabaviti na pčelarskim skupovima, u pčelarskim i apiterapijskim udrugama i organizacijama osoba s invaliditetom, a sredstva dobivena od prodaje su namjenjena za osnivanje zagrebačkog urbanog pčelinjaka za invalide i starije osobe.

      U uvodu knjige autorica se obraća onima koji »misle da se bolest, invaliditet i starost događaju drugima, onima koji misle da je navedeno sramota i kada se s tim susretnu okreću glavu te osobama koje misle da pčele ubijaju«. Ova žaoka je upućena svima onima kojima je invalidnost tabu-tema, a invalidi građani drugog reda. U nastavku nas autorica upoznaje sa svojom invalidskom biografijom: uzrocima (nasljedna djelomična paraliza nogu), posljedicama (grčevi, bolovi) i terapijama (joga, akupunktura i druge istočnjačke metode) od štapa preko hodalice do invalidskog skutera. Posebno me dojmilo priznanje: „Od oca smo naslijedili invalidnost, a od majke sposobnost i energiju da se s invalidnošću nosimo.“ U poglavlju „Moja pčelarska biografija“ mr. sc. Jadranka Luketa-Marković piše o svojim počecima u ovom zanimanju od prvog susreta s pčelama do vrhunca pčelarske proizvodnje – uzgoja selekcioniranih matica i odaje priznanje pokojnom suprugu koji joj je usadio ljubav prema pčelama i prenio svoje zavidno profesionalno iskustvo. U nastavku autorica govori o svom pedagoškom radu – obuci studenata Veterinarskog fakulteta, ali i poučavanju djece predškolske dobi. Jedno od dječjih likovnih radova  nastalih tijekom tih susreta autorica je odabrala za naslovnicu knjige. U poglavlju „Moja pomagala“ autorica navodi primjere prilagodbi pčelarske tehnike i alata osobama s invaliditetom: AŽ košnice (zbog manje težine nastavka i lakše manipulacije) podignutih na visinu dosega ruku u sjedećem položaju (70 cm), razna pomagala (stolac za odlaganje stvari, stalak za odlaganje okvira, skuter s prikolicom, dizalica), a nisu izostavljeni ni detalji poput pomagala za skidanje rojeva (pletara namazana listovima matičnjaka) ili „pomagala“ za dobrosusjedske odnose (higijenske pojilice, edukacija, suradnja). U nastavku autorica govori o svojim apiterapijskim iskustvima od najranijeg djetinjstva (medeni oblog za ranu) do današnjih dana, jer su joj razni pripravci na bazi meda i drugih pčelinjih proizvoda pomogli da se riješi reume, uroloških problema, upala grla i uha, a boravak i rad u pčelinjaku uklonio je depresiju i migrenu. Sve ovo je toliko utjecalo na njeno fizičko i psihičko zdravlje da je svoja saznanja iz ove domene počela preporučivati i potrošačima proizvoda svojih pčela u suglasju s njihovim liječnicima. Činjenica da je – impresioniran njenim pčelarenjem – i general HV Imra Agotić širio ideju pčelarenja kao oblikom apiterapije u krugovima ratnih vojnih invalida kako si se lakše integrirali i aktivno uključili u mirnodopski život, potvrđuje autoricu kao vizionarku, ali i osobu velikog srca za male ljude. Tako je mr. sc. Jadranka Luketa-Marković postala promotorica apiterapije koja je iz invalidskih kolica govorila o ženskom pčelarenju, urbanom pčelarstvu, medu s minskih polja…Preseljenjem u Dom za starije osobe „Maksimir“ autorica je nastavila sa svojim volonterskim i humanitarnim aktivnostima i osnovala Pčelarsku radionicu, jer kako kaže: „pčelarenje je mladima posao (to nije terapija), a osobama s invaliditetom je to hobi s mnogo značenja«. Nakon smrti svog supruga, autorica završava Školu komercijalnog i ekološkog pčelarenja i postaje mentorica mnogim polaznicima s različitim poteškoćama i invaliditetima. U slijedećem poglavlju autorica navodi više takvih slučajeva kada je osobama s invaliditetom pomoglo pčelarenje kao radna i fizikalna terapija, ali i u povratku samopouzdanja i mentalne koncentracije, što se pokazalo znakovito u liječenju PTSP-a kod invalida Domovinskog rata. U posljednjem dijelu knjige iznesena je anketa o utjecaju pčelarenja na kvalitetu života starijih osoba  i osoba s invaliditetom koju je autorica provela na 113 sudionika, a iz koje su izvučeni slijedeći zaključci: pčelarenje nije lagan posao, ali uz određene tehničke prilagodbe  omogućava uživanje u prirodi, razgibavanje, kao i korištenje pčelinjih proizvoda za vlastite potrebe. Osim toga, boravak na pčelinjaku umanjuje osjećaj usamljenosti i depresiju, a potiče i druge kreativne aktivnosti (npr. edukacijsko-pedagoški rad) i socijalne kontakte (druženje s istomišljenicima). Ako se toj aktivnosti priključi i promjena drugih životnih navika (nepravilna prehrana) put ka potpunom ozdravljenju – fizičkom i psihičkom – znatno je skraćen na zadovoljstvo oboljelog, njegovog liječnika (posebice apiterapeuta) i njegove obitelji.

       Knjiga „Pčelarenje  kao (api)terapija u poboljšanju kvalitete života starijih osoba i osoba s invaliditetom“ je namjenjena novim generacijama koje tek trebaju preuzeti odgovornost za zdravlje i opstanak pčela i mandat za prenošenje poruke ljudskom rodu o blagotvornosti pčelinjih proizvoda, bez obzira je li riječ o mladima ili starijima, zdravima ili bolesnima. Od korica do korica knjige jasno se uočava osnovna filozofija autorice: „pčelarenje i boravak na pčelinjaku  te korištenje pčelinjih proizvoda, osim apiterapijskih ima i psihološke, radne, fizikalne i socijalne učinke“ koja je potakla mnoge na promjenu percepcije ove profesije, pa slobodno možemo reći da je mr. sc. Jadranka Luketa-Marković veliki vizionar i promotor novog multidisciplinarnog pristupa pčelarstvu i apiterapiji. U osvrtima na knjigu Gordana Hegić, mag. ing. agr. predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva koja je potakla autoricu na pisanje kaže da je ovo djelo odličan podsjetnik da „kada u životu istinski nešto želimo i volimo, onda ćemo i naći način kako to ostvariti ili upoznati ljude koji nas razumiju, podupiru, inspiriraju i motiviraju“, a neki drugi čitatelji iz medicinske prakse su uvjereni da bi već i sam anketni upitnik mogao biti osnova za veće i sveobuhvatnije istraživanje“. U one koji su knjigu pročitali u jednom dahu ubrajam se i ja, pa se najiskrenije nadam da će autorica nastaviti svoju misiju, svoje znanje i vještine, snagu duha i optimizam širiti među mladima i starima još mnogo godina. Knjigu toplo preporučujemo pčelarima (bez obzira jesu li amateri ili profesionalci) i onima koji tek razmišljaju o bavljenju pčelarstvom, osobama s bilo kakvim zdravstvenim poteškoćama, ali i zdravoj populaciji bez obzira na dob, a posebno onima koji su strukom zaduženi za  promjene u percepciji apiterapije: liječnicima, defektolozima, terapeutima, te nastavnicima i pedagozima.

knjiga matica 1

Josip Križ: PČELINJA MATICA (selekcija – dodavanje – zamjena)

      Matica (ili pčelinja kraljica kako je neki zovu) je jedina spolno potpuno razvijena ženka u pčelinjoj zajednici i njen je osnovni zadatak da joj osigura zdrav i kvalitetan pomladak: ona je majka svih članova zajednice koji su se razvili za vrijeme njenog reprodukcijskog života.

      Knjiga Josipa Križa, dugogodišnjeg pčelara praktičara i teoretičara, uzgajivača matica, istraživača i predavača posvećena je upravo matici, ali i trutovima, muškim članovima zajednice čiju ulogu mnogi pčelari zbog nepoznavanja biologije i fiziologije pčela, svode isključivo na reprodukciju, odnosno parenje s maticom. No u košnici matica je dominantna, ona je odgovorna za prošle, sadašnje i buduće generacije pčela i sve aktivnosti ostalih članova, pa tvrdnja: „Pčelinja zajednica vrijedi onoliko koliko vrijedi njena matica.“ itekako stoji.

     Autor na 60-tak stranica iznosi osobna piščeva iskustva i zapažanja što je izuzetno važno jer je dobar dio literature iz naše struke, možda i u najboljim namjerama, nastao po „copy – paste“ sistemu. Stručne knjige, priručnici i brošure općenito se dijele na one za početnike, odnosno pčelare – amatere i hobiste i one namijenjene kreativnijem, poduzetnijem dijelu pčelara koji žele postati profesionalci. Knjiga „Pčelinja matica“ predstavlja most između te dvije strane: prvima kao uvod u praksu s naglaskom na obavezno prethodno proučavanje biologije i fiziologije pčela, a drugima kao podsjetnik na osnove tehnologije sa savjetima kako biti još bolji, učinkovitiji i uspješniji, ali i s ponekom kritikom na račun onih koji zbog pretjeranog egoizma i samouvjerenosti ne samo da griješe, već te iste greške neprestano ponavljaju i što je najgore: prenose ih na one oko sebe! Već u predgovoru autor otkriva da želi pomoći neiskusnima da savladaju vještine dodavanja, zamjene i selekcije matica, upozorivši ih da je uzgoj matica iz prisilnih matičnjaka (90 % ukupnog broja zajednica u Hrvatskoj!) osnovni krivac za smanjenu produktivnost, zimske gubitke i slab proljetni razvoj, ali pomoći i pčelarima – uzgajivačima matica da uvide svoje greške i što prije ih isprave, kao i svim drugima koji se bave proučavanjem pčela, odnosno unaprjeđenjem pčelarstva na neki drugi način.

      U svojoj knjizi Josip Križ daje odgovor na ono osnovno pitanje  (Zašto uzgajati i selekcionirati pčelinje matice?) kroz argumentirana objašnjenja svih bitnih pojmova i situacija iz života i rada matice i trutova. Dajemo tek skraćeni popis podpitanja koja muče podjednako početnike i one iskusnije pčelare: zašto pčele teško primaju drugu maticu i kada, odnosno kako izvršiti zamjenu, što nam je činiti nakon dodavanja matice, kako čuvati neoplođene, a kako oplođene matice, kako uzgojiti kvalitetne trutove…Uz odgovore na sva ova pitanja, stručne u bilo kom pogledu (iako autor priznaje da nema školsko obrazovanje koje bi mu dalo formalnu kompetentnost, pa sve bazira na 30-godišnjem iskustvu u pčelarstvu i 20 godina proučavanja, eksperimentiranja i analiziranja svega uočenog u uzgoju matica) čitatelj ima priliku saznati još neke zanimljivosti kao: što je to feromon praznog saća, kako ocijeniti kvalitetu zajenice i matice, zašto se matica pari u zraku, a ne u košnici, što je to matična svita, koji su znakovi prihvaćanja nove matice od strane zajednice, kako riješiti problem lažnih matica i trutovki…Autor nam otkriva i neke svoja zapažanja (npr. prilikom parenja ugiba samo prvi trut koji u letu oplodi maticu, a svaki naredni ostaje živ) koja gotovo da spadaju u rubriku „Vjerovali ili ne!“, a istovremeno skreće pozornost na uobičajene zablude i predrasude, odnosno greške koje čine nedovoljno educirani i tvrdoglavi pčelari tijekom zamjene ili dodavanja nove matice zajednici. Upravo zato ću ovu recenziju završiti citiranjem sugestija samog autora:

       „Pčele uzgajivaču donose duševni i fizički mir, one pobuđuju tolerantnost koja rađa životno zadovoljstvo, a time i sreću i radost uzgajivaču i njegovoj obitelji. Pomoć pčelarima i njihovim organizacijama treba pružiti u nadogradnji, osposobljavanju i animiranju mladih…Početnicima treba nesebična pomoć i ne treba im zamjerati, već ih savjetovati i pokazati im kako se treba ispravno raditi. Svi smo mi nekada počinjali pčelariti, neki sami, neki su imali učitelje, neki su skrivali znanje, a neki ga nisu niti imali, pa nisu ni imali što prenijeti.“

     Knjigu „Pčelinja matica: selekcija –dodavanje – zamjena“ toplo preporučujemo svima u kojima pčelarstvo tek budi znatiželju i namjeru da jednog dana postanu pčelari, onima koji su ušli u pčelarstvo i iz raznih razloga ostali samo hobi-uzgajivači pčela i mali proizvođači meda, kao i onima koji su napravili taj važan odmak prema profesionalizmu, osjećajući da za njih pčelarstvo nije samo poduzetnički izazov, već prije svega poziv i prigoda da dokažu svu svoju inventivnost i kreativnost.

knjiga

 „DESET GODINA  EKOLOŠKOG PČELARSTVA NA PODRUČJU PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE“

        Teško je napisati recenziju ili prikaz nekog djela čije autore poznajem godinama, a ne biti pristrasan. Tako je i s knjigom „Deset godina ekološkog pčelarstva na području Primorsko-goranske županije“ grupe autora povezanih kroz Udrugu za promociju i primjenu ekološke pčelarske etike „Biopčela“. To su redom poznata lica iz pčelarskog svijeta Liburnije: doc.dr.sc. Dražen Lušić, prof. Dario Frangen, dipl. inž. Darija Musulin, dipl. oec. Đuka Petrić, dipl. inž. Zvonko Čokljat, dipl. inž. Dalibor Šoštarić, Ivan Kovač i na kraju najvažniji lik ove priče Branko Vidmar, bez kojeg bi ekološko pčelarstvo u ovoj regiji imalo sasvim drugačiju sliku. Većinu njih sam upoznao na stručnim skupovima širom Lijepe naše i već „na prvu loptu“ prepoznao ogroman entuzijazam, trud i energiju koju ulažu u zajednički cilj: unaprjeđenje struke i proizvodnje pčelinjih proizvoda ne samo na području svoje Županije, već gdje god se u tom trenutku nalazili. Svatko od njih je majstor u svojoj domeni, no ovom ću se prigodom usredotočiti na prvog certificiranog ekološkog proizvođača i najeksponiranijeg pčelara u PGŽ. Jer on je u sebi objedinio urođenu ljubav prema pčelama i obiteljsku tradiciju, ali i mnogo više kako bi se stalo na kraj krivoj percepciji da je ekološko pčelarstvo bauk i javnost napokon prihvatila ekološku proizvodnju kao samoodrživu aktivnost kojoj u Hrvatskoj treba težiti već sutra. Netko će to nazvati inatom, netko tvrdoglavošću, no jesu li te karakterne osobine dovoljne da čovjek istraje u svom cilju? Naravno da je od prve inicijative do realizacije zacrtanog programa trebalo pokucati na mnoga vrata, educirati ne samo ciljanu skupinu – pčelare voljne učiti i proširiti svoje obzore, već i cjelokupnu javnost jer za ekopčelarstvo još uvijek nema ni posebne škole ni predmetne literature. O tome je gospodin Vidmar pričao okupljenim zaljubljenicima u pčelinje proizvode u O.Š. „Juraj Dobrila“ u Rovinju 17. prosinca po završetku malog Eko-sajma koji se u dvorištu škole održava svake druge srijede. Skromno, opušteno, znalački – iz poštivanja prema ljudima i pčelama, svojoj struci i zdravom životu kojeg ćemo zaboraviti ako nastavimo s prekomjernim korištenjem pesticida u poljoprivredi i eksploatacijom šuma, onečišćenjima vode, tla i zraka – jednom riječju: ubijanjem Majke prirode! Sva sreća, kako to u predgovoru knjige ističe prof.dr.sc. Vidoje Vujić da je zahvaljujući dobro očuvanoj prirodi i staništima zaštićenih životinjskih vrsta, veliki dio Primorsko-goranske regije sastavnica nacionalne i europske Ekološke mreže. Na to se nadovezuje u uvodnoj riječi i Dražen Lušić zaključivši da ekološko pčelarstvo prosperira unatoč svim poteškoćama tijekom proteklih godina. Prednosti zemljopisnog položaja, klime i vegetacije u PGŽ s naglaskom na potecijale ovog područja za uzgoj pčela i proizvodnju meda opisao je u drugom poglavlju knjige i na promociji njen urednik Zvonko Čokljat koji se posebno osvrnuo na značaj ekološke pčelarske zadruge Vidmar. Posebno treba pohvaliti izbor panoramskih fotografija ovog živopisnog kraja, kao i kvalitetu portreta pčela na medonosnom bilju. U nastavku slijedi pregled ekološke proizvodnje u svijetu i Hrvatskoj s naglaskom na ekološko pčelarstvo u kojem nam autorica teksta Darija Musulin otkriva činjenicu da se tržište ekološkom hranom od 1999. godine u svijetu povećalo čak 4 puta, te da je u EU registrirano 235.000 ekoloških proizvođača na površini od 9.600.000 ha. Nažalost, to je svega nešto više od 5 % ukupnih poljoprivrednih površina u Europi, no važno je da trend porasta ne jenjava. Ohrabruje podatak da raste i broj ekoloških pčelara u našoj domovini, pa tako krajem 2013. godine Hrvatska broji 36 ekopčelara s ukupno 2.678 košnica i proizvodnjom od 32 t meda. Njihov udio u odnosu na ukupan broj je svega 0,54 %, ali interes za ovu granu raste iz godine u godinu. U slijedećem poglavlju knjige Đuka Petrić opisuje stanje u pčelarstvu i aktivnosti pčelarskih udruga u PGŽ, a u Branku Vidmaru vidi veliki uzor za druge, posebice mlade pčelare. Dario Frangen nam je objasnio razlike između ekološkog i konvencionalnog pčelarenja i uputio na zakonsku regulativu vezanu za ovu proizvodnu granu. U nastavku knjige su prilozi o povijesti obitelji Vidmar, te Brankovom životu i radu iz prizme njegovih najbližih suradnika s posebnim osvrtom njegovog dugogodišnjeg prijatelja Ivana Kovača koji je mali dio zajedničkih dogodovština prepričao i na promociji knjige u Rovinju. Tu je prigodu iskoristio i za prezentaciju zdravstvenih svojstava meda i drugih pčelinjih proizvoda, nakon čega je uslijedila i degustacija njegovih najnovijih proizvoda, ali i zlatnog medljikovca iz proizvodnje EPZ Vidmar. Posebnu vrijednost knjige ima Vidmarov osobni osvrt na 10 godina rada udruge Biopčela, 8 godina ocjenjivanja meda na izložbi „Zlatno ulište“  i organizaciju Nacionalne konferencije o sigurnosti i kvaliteti pčelinjih proizvoda koja se održava od 2011. godine u Opatiji, a vrhunac svih aktivnosti je nedavno održan „Medenjak ‘z Opatije“, prva smotra pčelarstva Primorsko-goranske županije. U posljednjem poglavlju knjige Dalibor Šoštarić je objasnio ulogu Centra za brdsko-planinsku poljoprivredu u razvoju pčelarstva u ovoj regiji i najnovijim projektima vezanim za pčelarski turizam. Što zaključiti na kraju osim da je knjiga predivna retrospektiva 10-godišnje volje, truda i odricanja za više ciljeve s čime se mogu pohvaliti tek rijetke udruge i zadruge u Lijepoj našoj, pa utoliko ovaj dokument ima šire značenje od onog kojeg obuhvaća zemljopisnim okvirom. Iskrene čestitke izdavaču, uredniku, svim autorima i njihovim suradnicima, kao i sponzorima.

knjiga naslov

Mr. Žarko Stepanović i suradnici:

„DAROVI MEDONOSNE PČELE“

(apiterapijski pristup – pristup iscjeljenju)

     Što znači doista pročitati jednu knjigu? Znači upiti u sebe svaki njen dio, baš svaku rečenicu i riječ, ne odvajati se od nje 24 sata na dan, a već izjutra kolegama iz struke citirati odlomke iz nje i preporučiti je svima – bez predumišljaja, iskreno i od srca…Upravo takva: originalna po ideji, jedinstvena po stilu, zanimljiva i poučna svima: i studentima i profesorima, i doktorima nauka i naučnicima, i pčelarima (bez obzira jesu li profesionalci s dugogodišnjim iskustvom ili samo amateri – hobisti, početnici) i ljudima van naše struke je knjiga mr. Žarka Stepanovića: „Darovi medonosne pčele – apiterapijski pristup – pristup iscjeljenju“.

Knjiga „Darovi medonosne pčele“ je nastala kao rezultat ideja i teorija mr. Žarka Stepanovića, pčelara-istraživača i apiterapeuta iz Beograda koje u sintezi s iskustvom „iz prve ruke“ (na vlastitoj koži) daju ogroman doprinos popularizaciji pčelarstva i apiterapije i van granica autorove domovine.  U uvodu mr. Stepanović  piše o prethodnoj knjizi i razlozima za nova istraživanja, odnosno suštini apiterapijskog pristupa problematici. Ne smije čuditi autorovo inzistiranje na terminu „iscjeljenje“ od samog naslova do kraja knjige, jer jedino ta riječ dovoljno dobro definira ono u što duboko vjeruje i što s ogromnim zanosom propagira. Do svojih saznanja autor nije došao preko noći, već iza njih stoje godine i godine itekako ozbiljnog i studioznog proučavanja anatomije i fiziologije pčele i organizacije njene zajednice, tehnologije pčelarenja, nutritivnih vrijednosti i ljekovitosti pčelinjih proizvoda, te receptura za apiterapijske pripravke iz svjetske i domaće tradicionalne (narodne) medicine. O tome piše u prvom dijelu knjige gdje nam donosi i neke do sada nepoznate podatke o pčelama i pčelinjoj zajednici. O pčelama autor piše s divljenjem i pjesničkim zanosom nazivajući ih „svjedocima stvaranja“ i „evanđeljem prirode“. U nastavku se pisac zadržava na blagodatima koje nam donose darovi iz košnice u ishrani, preventivi i iscjeljenju (nektar i med za njega su „hrana Bogova koja daje besmrtnost“ i „eliksir mladosti i dugovječnosti“), a u trećem dijelu knjige objašnjava pojam apiterapije iz znanstvene prizme i metode koje je koristio pri istraživanju. Mr. Stepanović niti jednog trenutka ne umanjuje važnost konvencionalne medicine , već ističe nužnost njenog spajanja  s alternativnim metodama. Slijedi tehnologija izrade niza preparata na bazi pčelinjih proizvoda, apiterapijske metode i recepti za pojedine bolesti iz ruskih, američkih i domaćih izvora. U šestom dijelu knjige mr. Stepanović nas upoznaje s dosezima apiterapije od Apimondije 2005. godine do danas i vizije razvoja ove „moderne profesije tradicionalne medicine“ u budućnosti. Većini čitatelja će ipak najzanimljivi dio knjige biti onaj u kojem autor opisuje vlastita iskustva s preparatima koje proizvodi i distribuira on i njegovi sinovi u tvrtki „Mepolis med“ sa sjedištem u Beogradu. Posljednji dio knjige posvećen je apitoksinoterapiji – iscjeljenju oboljelog ljudskog organizma pčelinjim otrovom metodom pčelinjih uboda.

Knjiga „Darovi medonosne pčele“ broji 565 stranica, što je čini pravom enciklopedijom, a ne tek priručnikom čiji je cilj popularizirati med, propolis, matičnu mliječ i druge darove medonosne pčele među širem građanstvom. Usprkos svom obimu, ona je lako čitljivo štivo namijenjeno: pčelarima – da im pokaže kako unaprijediti svoju struku, liječnicima – da otvore oči i za dobrobit pacijenata prihvate ruku koju im pružaju apiterapeuti, te običnom građanstvu – da shvati suštinu prirode koju smo čitavo vrijeme potkradali i iskorištavali, a uzvraćali joj na najružniji mogući način: mijenjajući njen oblik isključivo prema svojim potrebama, trujući i gušeći je ispušnim plinovima, smogom, pesticidima… Ovako koncipirano naučno-istraživačko djelo je siguran temelj za sva daljnja istraživanja ove problematike od strane mladih znanstvenih nada i duboko vjerujem da će u veoma bliskoj budućnosti postati glavnim udžbenikom za nove terapeute.

Mr. Žarko Stepanović je mnogo više od običnog pisca: ne zbog izuzetno studioznog pristupa temama koje obrađuje u svojim tekstovima, angažiranja najvećih autoriteta u pojedinim područjima istraživanja, niti specifičnog stila pisanja. Pisac ove knjige se pred čitateljima posve razotkrio kao čovjek i kao osoba, jer ne krije činjenice da se pčelarstvom počeo baviti dosta kasno (tek u zrelim godinama, a apiterapijom po umirovljenju) i da nije liječnik po struci (već pravnik), pa se već po toj otvorenosti razlikuje od gomile „copy-paste“ istraživača graničnih područja znanosti, a pogotovo od lažnih alternativaca koji zarađuju na bijedi i očaju svojih pacijenata. Od korica do korica, kroz tekstove se poput finih, tankih niti provlače citati uglednih znanstvenika, filozofa, ljekara i ljekarnika, iskusnih pčelara i istraživača koji doprinose ozbiljnosti pristupa temi i argumentaciji autorovih stavova, ali su uz to i duboko humane poruke o značaju pčele u prirodi, koristi njenih proizvoda u ishrani i liječenju ljudi, te ostavštini mladima i imperativu da se oni nastave brinuti za opstanak pčelinje vrste. Više je nego očito da autoru nije stalo do slave i osobne koristi, već da mu je prioritet prijenos znanja na nove generacije znanstvenih istraživača i krajnjih korisnika pčelinjih proizvoda i po toj svoj vrlini je pravi primjer svima nama koji na neki način želimo doprinijeti progresu pčelarstva.

I kao što autor knjige iz naslova nije liječnik po struci, ni moja se malenkost ne može mjeriti s profesionalnim recenzentima, pa sam ovim tekstom vjerovatno dotaknuo samo manji dio vrijednosti ovog djela. Ipak se nadam da sam u vama uspio probuditi želju da je pročitate i usvojite bar dio savjeta i recepata za dug, zdrav i vitalan život koji Vam od srca žele autor knjige i ovog teksta.

NOVA KNJIGA

Vladimir Jelavić: «LIJEČENJE MEDOM I PČELINJIM PROIZVODIMA»

U uvodu knjige stoji podsjetnik zbog čega uopće pčele zaslužuju našu pozornost, zašto se brinemo o njima i je li opravdan naš strah za njihov opstanak: med, cvjetni prah, matična mliječ, propolis, pčelinji otrov – sve su to darovi pčela čovjeku za njegovu skrb i pažnju, a sve je to našlo primjenu u industriji, poljoprivredi i medicini, pa tako i na posredan način čini dobrobit za ljudsko zdravlje. Autor ovog skromnog po stranicama (oko 100), ali ne i po stručnim dosezima Vladimir Jelavić skupio je građu iz hrpe enciklopedija, stručnih opservacija i znanstveno-istraživačkih radova i najvažnije premise i zaključke uobličio za laike koji još nisu upoznali benefite pčelinjih proizvoda, ali i njihove vjerne konzumente koji ih godinama koriste. Autor naglašava činjenicu da: «hranjive i ljekovite vrijednosti imaju jedino pčelinji proizvodi visoke kakvoće», pa u posebnom odjeljku opisuje kako prepoznati prirodni med, na što pripaziti kod kupnje meda, kako ga koristiti i sačuvati od kvarenja. U nastavku objašnjava koji nam proizvod može najbolje pomoć u rješavanju određenih zdravstvenih tegoba. Knjiga je podijeljena u poglavlja po vrsti proizvoda i oboljenjima gdje će njihovo djelovanje ubrzati oporavak na direktan ili indirektan način. Iako knjiga s vremena na vrijeme na čitatelja djeluje kao «deja vu» – već viđeno, iznenađuje broj činjenica i recepata koje smo zaboravili ili ih još nismo imali prilike bilo gdje pročitati. Evo jednog recepta itekako aktualnog u ove vruće dane: «Crvenilo koje prate svrab i bol nastalo kao posljedica pretjeranog izlaganja suncu može se ublažiti hladnim oblozima od meda i mlijeka. U mlijeku prokuhajte cvijeće bazge (1:10), u cvjetnu masu dodajte med (2:1), dobro promiješajte, nanesite u debljem sloju na gazu, stavite na opečene dijelove kože i držite tako 20 – 30 minuta. Postupak ponavljajte dok crvenilo ne nestane.» U zaglavlju knjige stoji konstatacija: «med nam omogućava da popravimo propuste koje činimo u svakodnevnoj prehrani, čak i nesvjesno». Dakle, poslušajmo autora i uvedimo med u redovnu ishranu, jer na taj način jamčimo zdravlje tijekom čitavog života. Knjiga “Liječenje medom i pčelinjim proizvodima” je izdana 2010. godine u biblioteci “Znati više” nakladnika ITP Škorpion iz Zagreba.

knjiga i autor

Dr. Peter Kapš: «LIJEČENJE PČELINJIM PROIZVODIMA – APITERAPIJA»

Ova jedinstvena knjiga sigurno će naći svoje fanove među zdravstvenim stručnjacima i pčelarima – entuzijastima,  ali i među svim ostalim istraživačima ne samo apiterapije, već svih alternativnih načina održavanja zdravlja na prirodan način i liječenja koje je za većinu nažalost još uvijek diskutabilno. Apiterapija nije nova znanost: neki njeni segmenti datiraju iz davne prošlosti, vremena faraona i starogrčkih liječnika i filozofa. Popularna je u Južnoj Americi i Aziji, istražuje se u posebnim institutima medicinskih fakulteta na Kubi, u Rusiji, Novom Zelandu… Liječnici širom svijeta uz lijekove odnosno terapiju koju propisuju po službenom protokolu prepisuju i uzimanje pčelinjih proizvoda (na Kubi će vam primjerice prepisati na receptu: 3 žlice meda i 1 g matične mliječi dnevno!).Apiterapiju, liječenje pčelinjim proizvodima nažalost još uvijek (i u Sloveniji i u Hrvatskoj) službena medicina svrstava u alternativne metode liječenja, a pčelinji su proizvodi dodaci prehrani. No, ova knjiga se ne zasniva samo na 450 stručnih  i znanstveno-istraživačkih radova objavljenih u svijetu, već i na dugogodišnjoj liječničkoj praksi i autorovom istraživanju u toj domeni. Specijalist interne medicine, kardiolog i pulmolog (30 godina ravnatelj Dispanzera za bolesti pluća i srca u Novom Mestu), apiterapeut s 20-godišnjim stažem, ali i pčelar s 40-godišnjim iskustvom dr Kapš je za svoje zasluge u razvoju pčelarstva u Sloveniji 3 puta odlikovan posebnim državnim odlikovanjem Antona Janše. Knjiga s kazalom od 340 bolesti daje niz savjeta za upotrebu pčelinjih proizvoda u liječenju i pregršt recepata za praktičnu primjenu. U uvodnom dijelu autor nas upoznaje s osnovama apiterapije: objašnjava kako nastaju i djeluju na naš organizam med, pelud, matična mliječ, propolis, pčelinji otrov i vosak, uz napomene o medonosnom bilju i pčelinjoj paši i kratku povijest apiterapije u svjetskim razmjerima. U nastavku na stručan, ali i običnom čitatelju dovoljno jasan način opisuje djelovanje apiterapeutskih pripravaka u liječenju konkretnih bolesti dišnog, krvožilnog, probavnog, mokraćnog sustava, pa su u posebnim poglavljima obrađeni su simptomi, dijagnostika, liječenje i apiterapija kod dijabetesa, pretilosti, prostatitisa, nesanice, reumatoidnih i kožnih bolesti, otvorenih rana i trovanja, uz poseban dodatak o apikozmetici.Autor zastupa stajalište da su pčelinji proizvodi sredstva komplementarnoga liječenja (metoda kojom ne liječimo osnovnu bolest, ali pomažemo njenom izlječenju) zbog dokazanog podizanja imuno-sustava, odnosno da se apiterapija koristi uz onu propisanu (unutar konvencionalne medicine), jer djeluje sinergijski: pospješuje tijek liječenja i primjene farmaceutskih pripravaka. Autoru, inače dobitniku brojnih nagrada i priznanja za svoja istraživanja  je ovo treće djelo, a u našoj je zemlji objavljeno godinu dana nakon promocije u Sloveniji (u prosincu 2013.) uz institucionalno pokroviteljstvo Hrvatskog pčelarskog saveza i uz potporu Zagrebačke županije. Predgovor je napisao predsjednik Hrvatskog apiterapijskog društva dr. sc. Dražen Lušić. Kao prvo tako sveobuhvatno izdanje iz područja apiterapije u Hrvatskoj po mišljenju mag. ing. Gordane Hegić ova će knjiga «neposredno doprinijeti u podizanju kulture korištenja pčelinjih proizvoda kao zdrave hrane i koristiti kao komunikacijska platforma stavljanja istih na tržište u nas».

Knjigu «Liječenje pčelinjim proizvodima» toplo preporučujemo svima: i zdravima (da bi ostali zdravi) i bolesnima (da bi što prije ozdravili), jer stara narodna poslovica kaže: «Zdrav čovjek ima mnogo želja, a bolestan samo jednu – da što prije ozdravi!» pa u tom kontekstu i zdrav i bolestan valja shvatiti i prihvatiti sve što može pomoći u očuvanju ljudskog zdravlja. Preporučujemo je i stručnjacima i laicima, jer je apiterapija u potpunom suglasju s prvim i osnovnim načelom liječničkog poziva – ne šteti! Dapače,za razliku od brojnih farmaceutskih lijekova s dokazanim nuspojavama čiji broj raste iz dana u dan kod pčelinjih proizvoda rezultati svih istraživanja oduševljavaju pozitivnim spoznajama! Pa stoga nabavite knjigu (bez obzira na relativno visoku cijenu: 390,00 kn), kako bi što prije progledali i shvatili da se mnogih tegoba možete riješiti i bez tableta, injekcija i drugih sintetičkih pripravaka!

čebele 6

O medu, propolisu, matičnoj mliječi i drugim pčelinjim proizvodima napisano je mnogo brošura, priručnika i knjiga. I dobro da je tako, jer edukacije građanstva o dobrobitima prirode nikad dovoljno. Osim toga, žalosna je činjenica da neki od tih proizvoda unatoč dokazanoj vrijednosti nisu ni izdaleka proučeni koliko bi trebali biti. Tako npr. od 284 sastojka u propolisu (čije je pozitivno djelovanje na ljudski organizam odavno znanstveno potvrđeno), proučeno je samo 111!

«ZDRAVLJE IZ KOŠNICE» je priručnik od svega 140 stranica, ali jasno i pregledno opisuje sva hranjiva i ljekovita svojstva pčelinjih proizvoda i njihovu primjenu u medicini, kulinarstvu, kozmetici i svakodnevnom životu. Obraća se običnom čitatelju bez nekih predznanja (ali i bez predrasuda!) sažeto (ali ne i previše pojednostavljeno!) bez pretjerivanja u naglašavanju prednosti prirodnih lijekova nasuprot klasične medicine koja se oslanja na sintetičke lijekove. U ovoj ćete knjižici naći stranicu ili dvije o biologiji pčela, kratak pregled medonosnog bilja i najčešćih vrsta meda u Hrvatskoj i niz alternativnih rješenja za vaše zdravstvene tegobe. Dobit ćete jasne odgovore na pitanja: kako pravilno konzumirati, sačuvati i pakirati med i druge pčelinje proizvode, kako prepoznati lažni (patvoreni) med, kako prepoznati anaflatički šok nakon pčelinjih uboda i kako pomoći pacijentu u takvoj situaciji. U ovom ćete priručniku naći provjerene recepte za tinkture, čajeve, meleme i druge pripravke iz djelokruga apiterapije za 20-tak bolesti, ali i stručne savjete u vezi doziranja, preporuke u primjeni, ali i upozorenja o eventualnim nuspojavama za određenu kategoriju pacijenata. Kulinarskih recepata je još više, kao podsjetnik ne samo profesionalnim kuharima i ugostiteljima, već i domaćicama u svakodnevnom da u pripremanju jela počnu koristiti med ne samo kao zamjenu za običan šećer, već kao sastojak koji se odlično uklapa u gotovo sva jela, poboljšava im aromu, okus i ukupnu vrijednost. Osim tih recepata, u ovom ćete priručniku naći i one za apikozmetičke pripravke krema, maski i pilinga za lice i tijelo. A netko tko ipak više zna o ovim temama, ostat će ugodno iznenađen jer će u ovoj maloj knjižici saznati za neke nove pojmove kao što su nano-pčele i nanotehnologija, ekspresni med, apipunktura, mumio.

     KNJIGA BM

Božica Mirić: JELA I PIĆA S MEDOM

Iako u predgovoru ove knjige sama autorica tvrdi da je «o medu napisano tisuće knjiga, studija i članaka» mislim da ta tvrdnja važi isključivo za svjetsku literaturu, jer je u nas broj pisanih djela daleko ispod onog nivoa koji ta tematika zaslužuje. Nešto je bolja situacija što se tiče stručnih knjiga, ali kad su u pitanju recepti za jela i pića na bazi meda čak se ni «Fritula» u Rovinju, jedna od rijetkih specijaliziranih gastro-knjižara u Europi, a jedina u nas, iako broji preko 500 biranih naslova na našem i stranim jezicima, po ovom pitanju ne može pohvaliti zavidnim brojem knjiga poput «Jela i pića s medom» autorice Božice Mirić u svojoj biblioteci. Zašto je to tako u nas? Usprkos činjenici da se zbog bogatstva i raznolikosti biljnog svijeta, pogodne klime i ekološke očuvanosti  Hrvatska može ponositi kvalitetom svog meda (neki njemački analitičari i nutricionisti tvrde da imamo najkvalitetniji med u Europi!), potrošnja meda u nas je manje od 1 kg po glavi stanovnika godišnje (za usporedbu prosjek u zemljama EU je 3 do 8 kg) iz čega se može izvući samo žalostan zaključak kako još nismo razvili kulturu konzumacije meda, a kamoli drugih pčelinjih proizvoda! Iako je kao namirnica univerzalne primjenjivosti med odavno poznat i priznat u svjetskom kulinarstvu, kod nas je još ekstravagancija vezana uz neku pčelarsku manifestaciju ili projekt poput «Mjeseca meda» u Puli krajem prošle godine. U popularizaciji meda u hrvatskoj kuhinji najdalje otišla Udruga pčelara «Pčelinjak» iz Zagreba koja je 2010. godine izdala poseban letak s receptima Artura Vaška, šefa kuhinje hotela «Villa Nico» u Zadru. Med je nepravedno zanemaren u našoj gastronomiji i definitivno zaslužuje revalorizaciju. I sama autorica, kao dobar poznavatelj situacije u našoj zemlji i vatreni pobornik korištenja meda u domaćoj kuhinji u predgovoru naglašava da je prava je šteta ne koristiti ga  svakodnevno u prehrani, jer dodatkom meda ne samo da smo hrani dali dodatan energetski naboj, već smo za svoj organizam obavili i značajnu zdravstvenu preventivu, zbog posebnosti koje sadrži samo med. Od Božice Mirić kojoj ova knjiga izlazi po treći put (prvo izdanje 2005. godine) saznali smo da je prvi osvajač Mount Everesta slavni Edmund Hilary svojevremeno izjavio da «bez svakodnevnog konzumiranja meda ne bi mogao doseći najviše svjetske planinske vrhunce» i da je nezaboravna glumica Marlene Dietrich voljela isticati kako »svoju ljepotu, vitalnost i zdravlje može zahvaliti baš medu». U nadi da će njena knjiga biti izazov i poticaj čitateljevoj mašti za nove kombinacije i nove mogućnosti u kuhinji, autorica donosi čak 233 recepta ne samo za kolače i slatka jela i pića od meda, već i za jela od mesa, a kao bonus poklanja upute za spremanje 30-tak pripravaka od meda namijenjenih liječenju zdravstvenih tegoba i 20-tak recepata u kojima med koriste kozmetičari za njegu lica i tijela. Teško je od svih ovih tako maštovitih i poticajnih recepata izabrati samo par koji bi čitatelje ove recenzije ponukali na kupnju knjige. Zato ću spomenuti samo one koje su po nekim detaljima bliske tradicionalnoj istarskoj kuhinji: proljetna salata od šparoga s medom i začinskim travama, pureći batak s medom, mediteranski teleći odresci, račići s medom, ali ništa manje zanimljive su i slastice poput medene palente, pite i savijače.

     Važno je samo znati da med oplemenjuje podjednako sve vrste jela, slastica i pića i da su mogućnosti sparivanja i igranja s različitim namirnicama gotovo neograničene, pa vjerujem da bi se i naša Božica složila sa mnom da je sve ovisi o osobnoj kreativnosti kuhara i slastičara. Zato njenu knjigu toplo preporučamo svima: i profesionalnim kuharima i običnim domaćicama, a možete je naručiti pouzećem preko izdavačke kuće «Mozaik knjiga» (tel: 01/6053-990).

                      Pčelarski leksikon

prof. dr. sc. Zvonimir Tucak i suradnici: PČELARSKI LEKSIKON      

(nakladnik: Hrvatska pčelarska akademija, Osijek, 2013.)

 Uzevši u obzir da recenzija ne smije biti hvalospjev autorima kao ni kritika bez čvrstih argumenata, unaprijed se ograđujem ako u ocijeni kvalitete sadržaja najnovijeg izdanja grupe autora iz Hrvatske pčelarske akademije povremeno izgubim osjećaj za objektivnost, jer me osobno ova mala knjižica duboko dojmila iz više razloga. 

  Prvo zbog same činjenice da se netko napokon odlučio prikupiti sve pojmove i termine vezane za pčele, pčelare i pčelarstvo (iako je 2012. u sličan poduhvat krenula ekipa Damira Rogulje iz UP «Pčelinjak» Zagreb s «Pčelarskim pojmovnikom» u internetskom izdanju) i uz njih stručno objašnjenje. Prof. dr. sc. Zvonimir Tucak kao glavni urednik leksikona zajedno sa svojim timom iz Hrvatske pčelarske akademije u Osijeku (dr. sc. Tatjana Tušek, dr. sc. Marin Periškić, dr. sc. Marica Lolić, doc. dr. sc. Ivana Tucak) odradio je ovaj dio posla profesionalno, odgovorno i za svaku pohvalu. Zaokružena je cjelokupna domena od anatomske građe pčele, bolesti pčela, štetnika i neprijatelja pčela preko pčelinjih proizvoda i njihovoj uporabi u prehrani i očuvanju zdravlja ljudi do pojmova iz tehnologije pčelarstva, pčelarske opreme, alata i pribora koji koriste pčelari u radu na svom pčelinjaku. Već kao zbir stručnih pojmova ova knjižica (svega 68 stranica) zaslužuje sve pohvale pčelarske javnosti u Hrvatskoj (usudit ću se tvrditi: i šire!) jer daje veliki doprinos promicanju pčelarstva među građanstvom. Htjeli mi to priznati ili ne, ova je gospodarska grana još uvijek na marginama društvenih interesa, iako takav status ni po čemu ne zaslužuje. Da bi se što prije u svijesti običnih ljudi promijenila percepcija ovog plemenitog poziva naravno nije dovoljno jedno ovako djelo, već na tome trebaju (ne samo kroz pisanu riječ, već i druge medije) kontinuirano i uporno raditi sve relevantne institucije: od pčelarskih udruga preko HPS-a do ministarstva poljoprivrede. I svima njima je «Pčelarski leksikon» više nego dobrodošao: jednima da nešto nauče, drugima da se ponove gradivo, trećima da ga koriste u nauku novih generacija koje tek dolaze. Više je nego sigurno da je jedna ovakva knjiga nedostajala u obveznoj lektiri hrvatskog pčelara, usprkos nekim sitnim nedostacima za koje se nadamo da će autori ispraviti već u idućem izdanju. Izostavljeni su neki važni pojmovi kao: satna osnova, perga (pčelinji kruh), apitoksin (pčelinji otrov), CCD (masovno odumiranje pčelinjih zajednica), a naše tradicionalne košnice (čelinka, krizmanovka) uopće se ne spominju, kao ni neki važni fenomeni iz života pčela (pčelinji ples, grabež, tiha smjena matice, pokolj trutova). Nadalje, ako je vjerovati dobroj staroj poslovici: «Slika govori više od tisuću riječi!» autori – htjeli ne htjeli – moraju priznati da je broj fotografija i ilustracija u leksikonu daleko od zavidnog.

    No, ono drugo što je mene osobno više nego ugodno iznenadilo je pjesnička senzibilnost prof. dr. sc. Zvonimira Tucaka, umirovljenog sveučilišnog profesora Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku i člana Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne. Uz stručne knjige iz agrarne zoologije iza njega su i djela sasvim drugačijeg stila kao što su «Bal bez njih», «Ranjena lipa», «Sekunda, minuta, sat, vrijeme», «Zaustavljena sjećanja», «O smrti, ljubavi i zvijezdama», nažalost nedovoljno poznata široj publici. Ono što «Pčelarski leksikon» izdvaja od svih ostalih sličnih knjiga je drugi, ležerniji dio: njegove pripovijetke  u kojima tako emotivno prilazi istoj temi (pčelama i pčelarima) da mu mogu pozavidjeti i mnogo eksponiraniji književnici. Iako je svih 10 pripovjedaka veoma inspirirajuće, izdvojit ću priču «Leteća liječnica» (o tajnoj vezi između liječnice, bolesnog dječaka i jedne pčelice), te basne «Misionarke» (o jednoj maloj znatiželjnoj pčeli izviđačici) i «Medvjed, ovan i med» (o požrtvovnosti jednog ovna i hrabrosti pčela). Sva su ta mala velika djela duboko prožeta njegovom osobnom intimom i općeljudskim porukama, pa u pogovoru pčelama pisac odaje počast kao svetim, nebeskim bićima: «Sve je u vašem biću čarobno, uzvišeno, tajnovito, sveto. S poštovanjem vaše ime izgovaraju proroci svih vjera. Život bez vas nezamisliv je na planetu Zemlji. Oh, pčele! Jeste li zemaljskog ili nebeskog podrijetla!?»  Treba li još nešto dodati ovoj recenziji osim preporuke da je što prije naručite (e-mail: www.ttusek@vguk.hr), jer je izdana u limitiranom broju od svega 500 primjeraka?! 

0 BIBLIOTEKA

Dobro došli u “Pčelinu biblioteku”! Knjige čiji ćete kratki sadržaj moći ovdje pročitati “Pčelina školica” toplo preporučuje pčelarima-početnicima, ali i onima koji iza sebe imaju dosta profesionalnog staža, jer – znanja nikad dosta! “Pčelina biblioteka” zamišljena je kao preglednik stručne literature iz Hrvatske i zemalja u okruženju, te nekih knjiga stranih pisaca koje po svom pristupu materiji i čitateljima zaslužuju imati svoje mjesto na Vašim policama. Popis knjiga će se kontinuirano nadopunjavati, pa su u kreiranju i ove stranice dobrodošle Vaše sugestije! 

2. D. Cramp Pčelarstvo

4. F. Velagić Priručnik5. KIM 26. Zdravko Laktić SUVREMENO

7. UZGOJ PČELA I IZRADA MEDA

8. Lovro Krnić Ekološko pčelarstvo

JOŠ KNJIGA O PČELAMA I PČELARSTVU

Belčić i drugi: Pčelarstvo

Sulimanović i drugi: Temelji suvremenog pčelarenja

Branko Relić: Moj pčelinjak

Alija Dolovac: Pčelarski priručnik

Slavoljub Jakovljević: Radovi na pčelinjaku

Boža Petrović: Pčelarski priručnik

Tihomir Jeftić: Život i gajenje pčela i pčelinja paša

Veroljub Umeljić: U svijetu pčela

Ivan Vener: Pčelarska farma VENER

Božidar Vesković: Praktično pčelarstvo

Zdravko Avram: Pčelarenje za 21. vijek

Husnija Ćerimagić: Pčelarstvo

Kosta Jašmak: Medonosno bilje

Vojin i Dušan Todorović: Praktično pčelarstvo

Rudolf Štajner: Biće pčela

Kalinka Gurgulova i dr. – Pčelarstvo: bolesti i štetočine

Jovan Kulinčević: Pčelarstvo

Bogoljub Konstatinović: Praktično pčelarstvo

Slavomir Popović: Pčelarenje za početnike

I. Tomašeć: Biologija pčela

Josip Katalinić: Pčelarstvo

Lončarević i drugi: Pčelarstvo

Miodrag Staletić: Pčelarstvo

Vojin Todorović: Praktično pčelarstvo

Milan Žgela: Izbor dopunskih zanimanja – pčelarstvo

G. F. Taranov: Hrana i ishrana pčela 

N. I. Krivcov: Tehnologija proizvodnje pčelinjih proizvoda

F. Šimić: Naše medonosno bilje

Matija Bučar: Medonosno bilje kontinentalne Hrvatske 

Jovan Momirovski: Pčelinja paša

Jože Rihar: Pčelarenje nastavljačima

Alija Dolovac: Pčelarski priručnik

Dejan Kreculj: Mala škola pčelarstva

Mirjan Rimanić: Pčelarenje u našem kraju

Josip Križ: Pčelinja matica

mr. Žarko Stepanović: Darovi medonosne pčele

dr. Peter Kapš: Apiterapija

grupa autora: Zdravlje iz košnice

Božica Mirić: Jela i pića s medom

prof. dr. sc. Zvonimir Tucak: Pčelarski leksikon

 

Oglasi

2 comments on “PČELINA BIBLIOTEKA

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.