UČIMO STRANE JEZIKE

Monty and Monroe

Sandra i Jarod Valvo: „MONTY I MONROE SNIMAJU DOKUMENTARAC O PČELAMA“

Knjigu „Monty and Monroe Make s Documentary about: Bees“ napisali su Sandra i Jarod Valvo, majka i njen 12-godišnji sin, koji su odnedavno postali tim i većinom pišu scenarije za kratkometražne filmove. Glavni junaci u ovoj priči su dva hrabra mrava Monty i Monroe, prijatelji spremni da se suoče sa svakojakim opasnostima u košnici i oko nje, a sve da bi snimili film o životu i radu pčela. U ovoj napetoj priči na 42 stranice o pčelama će naučiti mnogo i mali čitatelji kojima je prvenstveno namijenjena ova knjiga, ali i odrasli. Knjiga je izdana u ožujku 2016. na engleskom jeziku i prva je u serijalu koji je zamislio autorski par. Prema komentarima dosadašnjih čitetelja u SAD mogla bi doživjeti veliki svjetski uspjeh. Evo nekih utisaka: „Dijalozi između glavnih likova su simpatični, prožeti dobrim humorom i lako ih je slijediti! Izvrsne ilustracije posve nadopunjuju priču! Totalno slatko! Knjiga na originalan način povezuje zabavu i edukaciju!“ Knjigu „Monty and Monroe Make s Documentary about: Bees“ možete nabaviti on line na: Apple iTunes Store, Amazon, Google Play ili Barnes & Noble. Ne propustite priliku: 2 u 1 – učite o pčelama i učite engleski!!!

BEE SONG 2

song

Bee Song

bee jokes

1

NAUČITE ENGLESKE, NJEMAČKE I TALIJANSKE TERMINE ZA NAJBITNIJE POJMOVE IZ PČELARSKE PRAKSE. SLIKE ĆE VAM OLAKŠATI SNALAŽENJE I POMOĆI DA RIJEČI LAKŠE UPAMTITE, PA JE BAŠ ZATO OVAJ MALI TEČAJ STRANIH JEZIKA IDEALAN ZA DJECU! ULOŽITE MALO TRUDA – ISPLATIT ĆE VAM SE VRLO SKORO I TO STOSTRUKO!

2

3

4

5

6

7

8

NIJE VAM BILO TEŠKO PREVESTI S ENGLESKOG, NJEMAČKOG I TALIJANSKOG JEZIKA OVIH PAR ZANIMLJIVOSTI IZ ŽIVOTA PČELA, ZAR NE?!  GOOD BYE,  AUF WIEDERSEHEN, ARRIVEDERCI...DO SLIJEDEĆEG PRILOGA!

A EVO I JEDNE ŠALE NA RAČUN POZNATOG ENGLESKOG PISCA I PJESNIKA:

flat550x550075f

MALO POZNATA ČINJENICA: PRIJE NEGO LI POSTAO PJESNIK, SHAKESPEARE SE OKUŠAO U PČELARSTVU, ALI KAKO NIJE USPIO SKUPITI DOVOLJNO NOVCA ZA VIŠE OD PAR PČELA, USKORO JE DIGAO RUKE OD TOG POSLA.

uc48dimo-strane-jezike-engleski-kopija

SADA KADA STE SAVLADALI OSNOVNE POJMOVE, NEĆE VAM BITI NIKAKAV PROBLEM RIJEŠITI OVAJ MALI TEST ZNANJA IZ ENGLESKOG JEZIKA…

uc48dimo-strane-jezike-engl-odg

NASTAVLJAMO S KRATKIM LEKCIJAMA IZ ENGLESKOG JEZIKA:

The Beehive

Ovo stvarno nije bilo teško za prevesti, jer i vrapci na krovu već znaju da su “košnice simbol harmonije, zajedništva i rada”…

Why%20bees%20Matter%202

“WHOLE FOODS” je internacionalni lanac trgovina prirodnim i organskim prehrambenim proizvodima. Kao svjetski lider u promicanju zdrave hrane, ova tvrtka objašnjava: “ZAŠTO SU PČELE VAŽNE?” i odgovara na to pitanje ovako: “85 % biljaka postoji zbog pčela. Pčele su zaslužne za kvalitetu i sigurnost hrane. Oprašivačima možemo zahvaliti za 1/3 ukupne hrane koju jedemo. Pčelama možete zahvaliti na travi kojom se hrane naše krave. Bez njih ne bi bilo ni mlijeka, ni sira ni mesa.”

engleski lekcija nova

I dok je prva poruka bila prvenstveno namijenjena stočarima i prerađivačima proizvoda životinjskog porijekla, ova se tiče ratara : “PČELE SU TU DA VAM OPRAŠE VAŠE USJEVE I NA TAJ NAČIN POVEĆAJU PRINOSE! ZATO DIGNITE KOŠNICE, NAĐITE MATICU I PODIGNITE SVOJ ROJ!” (u slobodnom prijevodu, jer riječ “bushels” u doslovnom značenju nema adekvatan termin na hrvatskom jeziku).

sretan uskrs

Ppp 2

Siguran sam da ste znali da pčele ne proizvode ni sladoled ni marmeladu, već med, kao i na su prijateljske naravi, a ne nabusite i buntovne. Znali ste i da su skromne, a ne egocentrične i sujetne, da rade teško po čitav dan, a ne samo 8 sati ( i to bez nedjelje i praznika!), a (usprkos svemu) ljudima priznaju dominaciju i ne mrze ih, kao što i sve što rade , ne rade zbog novca (poput nekih ljudi!). Congratulations to everyone who knew the correct answers, and others better luck (and knowledge) next time!

PORTAL 100

Još od prije znamo da: ZA IZRADU 1 KG MEDA PČELE MORAJU POSJETITI 20.000.000  CVJETOVA, PA AKO IM ZA SVAKI LET (NA RUTI KOŠNICA – CVIJET – KOŠNICA) TREBA 30 – 40 MINUTA, A U JEDNOM DANU LETE DO 20 PUTA, ZNAČI DA OD PČELINJAKA U POTRAZI  ZA CVIJEĆEM LETE DO 8 KM I TO BRZINOM 15 – 20 KM/SAT.

italiano

A ako do sada niste znali zašto je pčelarska odjeća žuta ili bijela, evo odgovora: PČELE VOLE SVIJETLE BOJE, POSEBICE ŽUTU, ALI NE NAPADAJU NI BIJELU!

ITALY 2

Vjerujemo da ste i ovu činjenicu iz života pčela znali od prije: KAD NAPADAJU, PČELE SU OSUĐENE NA SMRT, JER ZA RAZLIKU OD OSA, IMAJU UNUTARNJI ŽALČANI APARAT, PA ČIM UBODU, OSTAJU BEZ ŽALCA I UMIRU!

fuco trut

Ma, nemojte mi reći da niste znali da: TRUT JE MUŠKI ČLAN PČELINJE ZAJEDNICE, NEMA ŽALČANI APARAT NITI LETI NA CVIJEĆE. SLOBODNO ULAZI NA JELO U SVE KOŠNICE NA PČELINJAKU, ZA RAZLIKU OD PČELA KOJE POZNAJU SVOJE KOŠNICE. 

l ape regina

I za kraj lekcije: PČELINJA KRALJICA JE MAJKA SVIH PČELA, TRUTOVA I MATICA. PČELINJA KRALJICA DNEVNO POLOŽI PREKO 2.000 JAJA.  

Piccolo test per piccoli apicoltori

TOČNI ODGOVORI NA “MALI TEST ZA MALE PČELARE” SU: 1) DA, pčelinji proizvodi su: med, matična mliječ, propolis, pelud, vosak i pčelinji otrov. 2) NE, boja meda ovisi o nektaru i kreće se u rasponu od svijetlo žute do tamno smeđe 3) NE, ako pčele posjete više vrsta cvijeća, a ne prevladava ni jedan od njih, taj med zovemo ” Med 1.000 cvjetova” 4) DA, kristalizacija je posve prirodan proces ovisan o tipu meda i 5) DA, matična mliječ je želatinozna tvar bijele boje kojom se hrani matica.

maja 0

“Šećer dolazi na kraju!” ili kako bi to rekli Nijemci: “Zucker kommt am Ende!” Nakon zanimljivosti iz života i rada pčela kao i njihovih proivoda na engleskom i talijanskom jeziku, kao desert nam stiže nitko drugi nego – pčelica Maja! Pjesmu “Die Biene Maja” napisala je Karel Gott, a prepjev na hrvatskom jeziku ćete naći na stranici “PJESME” na stranici “PRIČAONICA”.

maja 1

maja 2

maja 3

maja 4 

A NAKON MALOG ODMORA ISPUNJENOG VEDRIM STIHOVIMA I SLATKIM PUSAMA VRAĆAMO SE U UČIONICU, GDJE NAŠI PRIJATELJI MAJA I PAVO UČE KAKO JE 10 PČELA UKUPNE TEŽINE SVEGA 1 GRAM, DA U 2 MINUTE MOGU LETJETI 1 KM DALJINE, A U SVOM ŽIVOTU 8.000 KM, DA 1 KG MEDA PREDSTAVLJA RADNI VIJEK 350 DO 400 PČELA, A ZA TAJ ISTI KILOGRAM MEDA MORAJU POSJETITI 20 MILIJUNA CVJETOVA, ODNOSNO ZA 1 FUNTU MEDA MORAJU PRELETJETI DULJINU KOJA ČINI 3,5 ZEMLJINA PROMJERA,  A ZA PROIZVODNJU 1 KG VOSKA JE POTREBNO 150.000 PČELA I NA KRAJU DA MATICA MOŽE ŽIVJETI 4 GODINE... 

MAJA U ŠKOLI

ALI I TO NIJE SVE: 80 % VOĆKI BEZ PČELA BI OSTALO NEOPRAŠENO, ŠTO ZNAČI – BEZ PLODA, ZIMSKE PČELE ŽIVE DO 9 MJESECI, DA 5.000 JAJA TEŽI SAMO 1 GRAM ITD. ITD. (SVE OVE PODATKE MOŽETE NAĆI I NA STRANICI “JESTE LI ZNALI?”)

PAVO U ŠKOLI

I OPET SE VRAĆAMO NA ENGLESKI: ŠTO JE TO SVOJEVREMENO REKAO ČUVENI ALBERT EINSTEIN?

A Einstein

ENGLISH FOR LITTLE BEEKEEPERS

NAPOMENA: ponekad je zbog igre riječi u engleskom jeziku teško doslovce prevesti pojedini termin: “humble” znači “čedan, ponizan, krotak”, ali i “neznatan”. U svakom slučaju nesporno je da je veliki prirodoslovac i autor teorije o evoluciji Charles Darwin (1809. – 1882.) osim za zoologiju imao i pjesničkog dara, jer je tako dobro znao opisati pojedine životinjske vrste.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s