UVOD

13-medunarodni-pcelarski-sajam-gudovac-2017

U organizaciji Bjelovarskog sajma d.o.o. i Hrvatskog pčelarskog saveza 11. -12.2. 2017. godine u sajamskom prostoru Gudovac će se održati XII međunarodni pčelarski sajam. Više o tom događaju, kao i njegov program možete vidjeti OVDJE

pazinska-pcelarska-skola

PČELARSKA ŠKOLA U PAZINU – 8. generacija: Pčelarsku školu organizira udruga pčelara „Lipa“ iz Pazina u suradnji sa Pučkim otvorenim učilištem Addenda iz Pule te prof. Nikolom Kezićem i suradnicima s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Do sada je pčelarsku školu prošlo 7 generacija polaznika. Škola se provodi po istovjetnom studentskom programu stručnog kolegija pčelarstva Zavoda za pčelarstvo pri Agronomskom fakultetu u Zagrebu: predavanja, vježbe i praktična nastava traje 120 sati – od ožujka do svibnja već sedmu godinu za redom. Zbog što kvalitetnijeg obrazovanja u razredu je uvijek oko 40 polaznika. Pazinska pčelarska  škola ima status za prekvalifikaciju: upisati se mogu samo oni s završenom (bilo kojom) srednjoškolskom svjedodžbom, a ne zaboravimo da je kvalifikacija uvijet za bavljenje ovim zanimanjem u EU. Prijave za pčelarsku školu su počele krajem prošle godine i traju sve do početka škole u ožujku 2017. Prijaviti se možete na telefon: 099/820-15-02 ili putem e-maila: info@lipa-pazin.hr

buckina-medena-kuhinja

Pred nama je još jedna MEDENA NEDJELJA! Na pitanje: zašto, kada i kako u svakodnevnoj pripremi jela koristiti med (ali i neke druge pčelinje proizvode) odgovori li smo jučer, pa nam danas preostaje samo izabrati nešto iz bogate Buckine kuhinje čije ćete medene recepte uvijek naći OVDJE. Dobar tek Vam želi kuharski tim “Pčeline školice”!

foto-natjecaj-zivot-s-pcelama-6

Foto-natječaj „ŽIVOT S PČELAMA“  u organizaciji uredništva časopisa „Hrvatska pčela“ danas završava. Sada je na redu ocjenjivački sud koji će odabrati najbolje fotografije, dok će se najuspješnijim autorima nagrade i priznanja za učestvovanje u natječaju dodijeliti u nedjelju 12. veljače u 10 sati na 13. Međunarodnom pčelarskom sajmu u Gudovcu. Još jednom hvala svima koji ste poslali svoje radove i tako pomogli ovu hvalevrijednu akciju.

med-u-kuhinji-zasto-kada-i-kako

Pred nama je još jedan medeni vikend. Recepte za slatke delicije ostavit ćemo za sutra, a danas ćemo se podsjetiti zašto, kada i kako koristiti med u svakodnevnoj pripremi jela (ili bar nedjeljom), pa pročitajte članak o tome OVDJE

otkrivena-nova-bakterija-ubojica-pcela

U nastojanju da otkriju zašto pčele nestaju tijekom zimskih mjeseci, profesor biologije Jim Burritt i studenti na Sveučilištu Wisconsin-Stout u SAD došli su do važnog otkrića. Rezultate svojih istraživanja o novom soju bakterija SS1 – Serratia marcescens soja Sicaria otkrivenog mikroskopskom analizom hemolimfe bolesnih pčela odmah su objavili u stručnim glasilima. U kasnijim istraživanjima utvrdili su da je posve nova i do sada nepoznata prijetnja za pčele. Novi soj bakterija pod nazivom “sicaria” vjerojatno doprinosi velikim gubicima pčela tijekom zimskog doba diljem svijeta. Nadalje su otkrili da bakteriju SS1 prenosi varoa. Iako studija ne daje odgovor na pitanje kako spriječiti zimske gubitke pčela, otkriće bakterije otvara brojne mogućnosti za bar djelomično rješenje i strategiju kako spriječiti kolaps pčelinjih zajednica. Više o tome na:  www.uwstout.edu/news/articles/Professor-students-identify-bacterium-that-may-kill-honey-bees.cfm

bostjan-noc-pcelarski-prirucnik

Iz tiska je izašao novi pčelarski priručnik „Moja čebelarska praksa“ čije je autor poznati slovenski  pčelar i predsjednik ČZS Boštjan Noč. Knjigu možete naručiti na e-mail: barbara.dimc@czs.si ili telefonski na: (00)386 (0)41 370 409

novi-vicevi

A sad mali predah između “teških” tema: malo šala na račun pčela i pčelara OVDJE 

veroljub-umeljic-predavanje-kragujevac-12-1-2017

U četvrtak, 12. siječnja 2017. godine, Veroljub Umeljić će održati stručno predavanje za pčelare u Kragujevcu, na temu „Izimljavanje pčelinjih društava, prolećni razvoj, formiranje i nega rojeva“. Predavanje će se održati u sali Doma penzionera, s početkom u 17:30 sati. Veroljub Umeljić, autor više stručnih knjiga („U svijetu pčela“,„Atlas medonosnog bilja, „Enciklopedija pčelarstva“, „Pčelarstvo“ i druge), sa sinom Ivanom uređuje stručni časopis „Pčelarski žurnal“, širom regije održava stručna predavanja, abavi se i umjetničkom fotografijom. Knjige Veroljuba Umeljića su dio stručne literature na univerzitetima u Srbiji. Za svoj rad je nagrađen mnogim priznanjima, između njih i brončanom medaljom Svjetske pčelarske organizacije Apimondia 2003. godine.

i-kod-nas-eskimska-zima

Služba za javnozdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” iz Zagreba nedavno je objavila preporučene mjere zaštite zdravlja starijih osoba zbog hladnoće: izbjegavati izlaganje hladnoći, teži fizički rad na otvorenom i aktivnosti koje mogu uzrokovati ubrzano disanje na hladnoći, hodanje po zaleđenim površinama, odijevati se slojevito, zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama, a usta šalom, obuća treba biti topla i komotna. Tijekom izlazaka starije osobe bi morale uz sebe imati dokumente s osobnim podacima i broj telefona kontakt osobe u nuždi. Preporuka je u organizam unositi dovoljno tekućine:  tople čajeve i juhe. U slučaju pojave simptoma, poput trnjenja te gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju izrazito crvenilo kože udova, odmah se javite svom liječniku. A protiv upale grla, kašlja i gripe može vam pomoći i slijedeći recept: pomiješajte čajnu žličicu đumbira u prahu sa 200 g kristaliziranog cvjetnog meda. Jednu žlicu ove mješavine dodajte u 2 dl limunade ili mlaki čaj s limunom odmah popijte! Dobro zdravlje i ugodne zimske dane Vam želi „Pčelina školica“!

procisni-let-pcela-medarica

Zimovanje pčela je u uskoj vezi s fiziološkim procesima u njihovom zadnjem crijevu. Ukoliko se zima produži, u zadnjem crijevu se povećavaju količine neprobavljenih ostataka hrane. Da bi se tog tereta oslobodile, pčele u zimskim sunčanim satima koriste  kratko zatopljenje zraka za tzv. pročisni let. Više o njegovom sanitarnom  i profilatičkom značaju OVDJE

dijagnoza-orhitis

Orhitis je medicinski termin za upalu sjemenika, bolest koja je u 70 % slučajeva izazvana infekcijom virusa zaušnjaka koji često napada djecu, a u težim slučajevima može uzrokovati i sterilitet. Orhitis se liječi analgeticima i hladnim ili toplim oblozima, bakterijski oblici se liječe odgovarajućim antibioticima, ali  postoje i prirodne metode koje mogu pomoći u liječenju, između ostalih i apiterapija. Više o tome OVDJE

kako-se-vratiti-u-staru-formu-nakon-blagdana

Nakon obilnih blagdanskih obroka neumitno dolazi onaj trenutak kad stanemo na vagu i utvrdimo posljedice uživanja u jelu i piću. Kako se vratiti u prijašnju formu? Prvo, trebamo se vratiti pravilnoj prehrani koja podrazumijeva unošenje više svježeg voća i povrća (s visokim udjelom vode) pripremljeno kuhanjem, pirjanjem ili na pari, izbjegavanje pohanog mesa i jela prženih u dubokom ulju, tjestenine, kremaste umake, industrijski prerađenih namirnica i druge teško probavljive hrane: alkohola, kave, mliječnih proizvoda, šećera, gaziranih sokova. Doručak može biti frape od banane, badema, zobenog mlijeka i meda, ručak juha od graška i celera (osim što pomaže u detoksu, celer snižava kolesterol), vegeburger s varivom od poriluka i slanutka, a za večeru kus-kus s gljivama i bučom ili frape od manga s đumbirom. Međuobrok može biti jabuka, kruška, nar, banana, grejp (pomaže pri reguliranju tjelesne težine jer smanjuje razinu inzulina u krvi, ima visok udio vode i mali udio Na, a vlakna daju dulji osjećaj sitosti). Neke od recepata za detoks i povratak u formu pogledajte OVDJE

bodrimo-nase-i-gustajmo-pcelinje-darove

Umag je ovih dana pozornica najzanimljivijih rukometnih događanja u Hrvatskoj: 1. – 10. siječnja Hrvatska muška seniorska rukometna reprezentacija trenira i priprema se za nadolazeće Svjetsko rukometno prvenstvo u Francuskoj. U istom je terminu turnir mlađih kadeta, pa je pred nama uzbudljiv vikend. U nedjelju, 8. siječnja je dvoboj Hrvatska – Tunis, a u ponedjeljak Hrvatska – Crna Gora. Poveznica između sporta i pčelarstva ima mnogo, a najvažnija je med kao energetska pomoć neophodna ne samo rukometašima, već i svim drugima koji se bave bilo kojim sportom, profesionalno ili rekreativno. O ovoj smo temi više puta pisali u rubrici „Gastro plus“, a sad ćemo ponoviti ono najosnovnije: za vrijeme sportskih napora organizam je izložen biokemijskim reakcijama za koje je nužna adekvatna prehrana esencijalnim tvarima koje se ubrzano troše. Kako s biokemijskog stanovišta, uspjesi sportaša najviše ovise o opskrbljenosti organizma ugljikohidratima, a tijekom natjecanja posebno su važni oni lakše razgradivi, med predstavlja idealnu namirnicu za njihovo podmirivanje. Uz saharozu med sadrži i glukozu i fruktozu, te čitav niz drugih spojeva (bjelančevina, aminokiselina i enzima) koji mu daju dodatnu vrijednost. Glukoza se iz meda direktno i lako apsorbira u organizmu, čime organizam ubrzano opskrbljuje energijom, ali razgradnja fruktoze teče nešto sporije, pa tako s jedne strane dobivamo brzu nadopunu energetskih potreba, a s druge strane bez dodatnog opterećenja probavnog sustava i rezervu na duži rok. Med predstavlja idealan izvor prije, tijekom i nakon treninga, koji će svim sportašima osigurati snagu i kondiciju, a time i vrhunske rezultate. I ponovimo zaključak iz više obraćanja sportašima i onima koji žele održati vitalnost i kondiciju: 1 žličica meda prije ili poslije objeda i treninga dnevno = niz vrhunskih rezultata i sportskih pobjeda svakodnevno!

razlike-izmedu-bijelog-i-smedeg-secera

Jeste li znali da su razlike između bijelog i smeđeg šećera u energetskoj vrijednosti zanemarive, a u svakom slučaju je bolji izbor stevija ili med. Podsjetimo se koje su prednosti meda nasuprot šećera OVDJE

nova-pitalica

Danas (4. siječnja 2017.) za Istru meteorolozi predviđaju sunčano i vrlo hladno vrijeme uz malu naoblaku i umjeren sjeverac, te buru (u poslijepodnevnim satima) koja će na trenutke imati olujne i orkanske udare. Što se zbiva u našim košnicama tijekom najhladnijeg mjeseca u godini, pogledajte OVDJE

gvido-grzetic-moje-zgode-s-kupljenim-maticama

U časopisu “Hrvatska pčela” br.1 za siječanj 2017. izašao je članak pod naslovom “MOJE ZGODE S KUPLJENIM MATICAMA”, nastavak zanimljivih priča o pčelama, pčelarima i pčelarenju poznatog istarskog pčelara Gvida Gržetića. Tekst prenosimo u cijelosti OVDJE

pcelarski-radovi-u-sijecnju

Siječanj je najhladniji mjesec u godini. Tijekom siječnja u kontinentalnom dijelu zemlje može pasti deblji snježni pokrivač koji može zatrpati košnice na vanjskom prostoru. Što savjestan i dobar pčelar mora uraditi tijekom ovog mjeseca na svom pčelinjaku, pogledajte OVDJE

foto-natjecaj-zivot-s-pcelama-ulazi-u-finale

Foto-natječaj „ŽIVOT S PČELAMA“ koji je 1. listopada 2016. godine otvorilo uredništvo časopisa „Hrvatska pčela“ službeno završava 15. siječnja ove godine. Tada je na redu stručni žiri koji će između svih dospjelih fotografija tijekom natječaja odabrati najbolje. Rezultati će biti objavljeni 25. siječnja 2017. godine na službenoj web-stranici HPS-a:  www.pcela.hr a nagrade će se najuspješnijim fotografima uručiti na 13. Međunarodnom pčelarskom sajmu u Gudovcu. Dakle, još nije kasno da pošaljete svoje radove i na taj način date svoj doprinos ovoj hvalevrijednoj akciji.

najava-predavanja-bostjan-noc-zagreb-2017-naslovnica

Udruga pčelara  „Pčelinjak” iz Zagreba u petak, 13. siječnja 2017. godine organizira predavanje pod nazivom „Pčelarenje AŽ košnicom kroz godinu – dobro iskorištavanje glavne paše na stacionarnom pčelinjaku“ koje će održati Boštjan Noč, predsjednik Čebelarske zveze Slovenije. Predavanje se održava u prostoru mjesne samouprave „Kralj Petar Svačić” u Preradovićevoj 29, polukat lijevo, s početkom u 18:30 sati. Ulaz na predavanje je slobodan, no zbog ograničenosti kapacitet dvorane, vrata će biti otvorena do popunjenja svih sjedećih mjesta.

kalendar-pcelarskih-sajmova-veljaca-ozujak-2017

PČELARSKA DOGAĐANJA POČETKOM 2017. GODINE

  1. – 12. veljače 2017. Sajamski prostor Gudovac XIII MEĐUNARODNI PČELARSKI SAJAM
  2. – 19. veljače 2017. Top Terme Topusko XVII DANI MEDA „ZLATNA PČELA“ I XII ŽUPANIJSKO OCJENJIVANJE MEDA
  3. – 25. veljače 2017. Gradska sportska dvorana Pazin XII DANI MEDA“
  4. – 5. ožujka 2017. sajmeni prostor Piacenza Expo 34. APIMELL 2017.
  5. – 5. ožujka 2017. Beogradski sajam IX DRŽAVNI PČELARSKI SAJAM S MEĐUNARODNIM UČEŠĆEM
  6. – 12. ožujka 2017. Celjski sajam 40. APISLOVENIJA

hrvatska-pcela-br-1-sijecanj-2017

Iz tiska je izašao novi broj časopisa “Hrvatska pčela” prvi u Novoj 2017. O aktualnostima u hrvatskom pčelarstvu i šire za Vas i dalje pišu: mr. sc. Nenad Strižak, dr. sc. Zlatko Puškadija, dr. sc. Zdenko Franić, prof. Matija Bučar i drugi. Reportažu o prvom ocjenjivanju meda istočne Istre “Ripenda 2016.” možete pročitati OVDJE

pcelina-skolica-daruje-kalendar-pcele-na-cvijecu-2017

Portal “Pčelina školica” svojim vjernim čitateljima i pratiteljima ove godine daruje još jedan kalendar s originalnim fotografijama pčelica na cvijeću OVDJE  Još jednom, svima sve najbolje u Novoj godini!

sretnu-i-mednu-2017-zeli-vam-vas-portal

Happy New Year! Glückliches Neues Jahr! Srečno novo leto! Felice Anno Nuovo! Bonne Année! SRETNU I MEDNU NOVU 2017. GODINU OD SRCA VAM ŽELI TIM PORTALA “PČELINA ŠKOLICA”!

novogodisnja-pecenka

Gotovo je nemoguće zamisliti doček Nove godine u tradicionalnom smislu bez pečenog odojka, ako ne cijelog (na ražnju), onda šunkica ili bar rebarca (u padeli). Da bi korica bila ljepše boje, hrskavija i slasnija, premažite je kombinacijom meda i listova kadulje. Kako pripremiti odojka za pečenje, pročitajte OVDJE. I – dobar tek – ne samo za doček, već čitave 2017. godine! 

sretni-blagdani-uz-kolacice-s-medom

Što bi bili praznici bez kolačića? Naravno da su blagdanski kolačići radost za čitavu obitelj, kako za mame i bake koji ih pripravljaju, tako i za one koji uživaju u njima, bili veli ili mali sladokusci! A ako u kolačićima ima i malo meda, utoliko su zalogaji slasniji i zdraviji! U slast, dragi pčelari i pčelarice, kao i svi drugi poštivatelji pčela i obožavatelji pčelinjih proizvoda uz recepte za medene blagdanske kolačiće OVDJE

nove-sale-za-pcelare-male

Da se ne uspavate između dva blagdana, “Pčelina školica” vam šalje par šala iz pčelinjeg svijeta OVDJE Puno veselja i radosti u Novoj 2017. vam žele autori portala!

foto-natjecaj-czs-2017

Jedan foto-natječaj samo što nije završio (podsjetimo da »Život s pčelama« traje do 15. siječnja), drugi će uskoro imati prvu od izložbi u 2017. (svečano otvorenje »Čuvajmo pčele« u Novigradu, 6. veljače), a već kreće »NATJEČAJ ZA PČELARSKU FOTOGRAFIJU« Čebelarske zveze Slovenije koji ove godine slavi 10-ti rođendan i međunarodnog je karaktera po treći put. Više o pravilima natječaja OVDJE

sadnice-za-pcelice-naslovnica

Udruga pčelara Pula svojim je članovima, u sklopu svog projekta “Sadnice za pčelice” podijelila više od 400 sadnica medonosnih biljaka koje će oni zasaditi u svojim dvorištima, vrtovima i pčelinjacima. Sadnice su nabavljene uz financijsku potporu Istarske županije koja podupire ovaj projekt u sklopu promocije lokalnih programa u poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu. Više o tome piše „Glas Istre“ od 27. prosinca 2016. u članku B. Petrovića pod naslovom „U pulskim vrtovima novih 400 sadnica medonosnih biljaka“, a mi prenosimo u cijelosti OVDJE

vazna-obavijest-za-pcelare-rh

PČELARI, POZOR: PRIBLIŽAVA SE KRAJNJI ROK ZA DOJAVU BROJA PČELINJIH ZAJEDNICA Uredba EU br. 1366 određuje način i vrijeme prikupljanja broja pčelinjih zajednica u državama članicama EU. Od ove godine ažuriranje podataka će se vršiti u jesen, umjesto u proljeće kao do sada. Zadnji dan popunjavanja Godišnje dojave broja pčelinjih zajednica je 31.12.2016. godine!!! Temeljem podataka prikupljenih do tog roka, hrvatski će pčelari u 2017. godini će moći ostvariti prava na subvencije u pčelarstvu i sva ostala pripadajuća prava. Ova je dojava pčelinjih zajednica za pčelare RH besplatna! Preslik obrasca ćete naći na službenoj stranici HPS-a i OVDJE, a primjerak je Savez pčelarima dostavio u prilogu časopisa „Hrvatska pčela“ (broj 12/2016. za prosinac). Original godišnje dojave predajte povjereniku, a kopiju sačuvajte kod sebe!

redovna-godisnja-izvjestajna-skupstina-hps-za-2016

U subotu 17. prosinca 2016. godine u kongresnoj dvorani hotela „Antunović“ u Zagrebu održana je redovna izvještajna godišnja skupština HPS-a za 2016. godinu. Sjednici je prisustvovalo 265 izaslanika iz 149 hrvatskih pčelarskih udruga. Više o ovom događaju OVDJE

sretan-bozic-i-nova-2017-cestitke

Puuuuno hvala svima na iskrenim čestitkama!!! Kako je dio prijatelja portala “Pčelina školica” poslao samo SMS ili e-mail bez slike u privitku, ovom prigodom se bez razlike zahvaljujemo i njima na lijepim željama. Još jednom svima sretan Božić i Nova 2017.

svim-vjernim-pratiteljima-portala-pcelina-skolica-daruje-kalendar-za-2017

Kao i svake godine, portal “Pčelina školica” svojim vjernim čitateljima i fanovima poklanja KALENDAR za 2017. godinu OVDJE

purica-za-rucak

Ako se želimo držati tradicije i dobrih starih običaja za Božićne blagdane ćemo ispeći puricu. Kao i druga jela, i BLAGDANSKA PURICA se može pripremiti uz med kao dodatak u marinadi, poboljšivač okusa, te radi boje i hrskavosti. Iako varijacija na ovu temu ima mnogo, par savjeta kako da meso ne postane presuho ili prepečeno, tvrdo i neukusno ne mogu biti na odmet, a naći ćete ih OVDJE Još jednom, sretan Božić svima!

cestitka-portal-pcelina-skolica

Sretan Božić i godina Nova, nek’ Vam bude bolja nego ova, a pčelinjak kao iz snova usred livade pune cvijeća i neka Vas prati mudrost i sreća, pa da košnice budu pune meda, bez boleština i drugog beda, a Vaše pčele zdrave i vesele! Dragi naši pčelari i pčelarice, sve najbolje za Božić i Novu 2017. od srca Vam želi ekipa iz „Pčeline školice“! Pratite nas i dalje na istoj adresi: www.pcelinaskolica.wordpress.com   

sretan-bozic-uz-medenjake

Kolači su oduvijek bili veselje i radost za najmlađe, ali isto tako i za domaćice koje bi ih izrađivale s puno pažnje i ljubavi, kao i poseban užitak za sve ostale u obitelji, prijatelje i susjede. U pripremi kolača se poznaju majstori i oni tom prilikom mogu pokazati svu svoju kreativnost i umijeće. U ovo blagdansko vrijeme oni dolaze na svoje: prebiru po stranicama starih kuharica svojih mama i baka, u mislima se vraćaju u djetinjstvo, uzimaju brašno, šećer, jaja, maslac, orahe, bademe i naravno – med, pa pod njihovim vještim prstima nastaju predivni i preslatki prutići i roščići, ploškice i kuglice, mjeseci i zvjezdice… Podsjetimo se uvijek dobrih starih medenjaka i paprenjaka OVDJE  jer dijeta može pričekati još koji dan, zar ne?!

bozicni-meni-riba

Posni dani ne moraju biti rezervirani isključivo za bakalar na žlicu, brudet ili gulaš. Za ovaj Badnjak prema receptu OVDJE bijelu ribu možemo pripremiti uz mariniranje s crvenim vinom, maslinovim uljem, par začina i – medom. Mmm, i na samo spominjanje meda, zvuči zanimljivo i slasno, zar ne? Čestit i blagoslovljen Božić Vam želi Pčelina školica!

festa-od-palacinki-pazin-2016

Palačinka – tako skromna i za pripremu jednostavna delicija, a tako omiljena i kod djece i kod odraslih i ove je godine domamila rijeke sladokusaca u Pazin na treći po redu Festival palačinki, o kojem pišemo u rubrici GASTRO PLUS gdje ćemo otkriti i recept za hit ove priredbe “Pazinsku palačinku” u čijoj je pripremi nezaobilazan sastojak med, pa zato kliknite OVDJE

foto-natjecaj-zivot-s-pcelama-animacija U listopadu ove godine uredništvo časopisa „Hrvatska pčela“ otvorilo je foto-natječaj„ŽIVOT S PČELAMA“ čija je glavna tema povezanost čovjeka i pčela. Natječaj traje samo do 15. siječnja 2017. godine – zato se požurite jer će to vrijeme zbog blagdana prohujati brzinom vjetra! Ponovimo da se na natječaj mogu prijaviti i amateri i profesionalci iz Lijepe naše i poslati ukupno tri autorske fotografije na e-mail adresu: vlesjak@pcela.hr. Po završetku natječaja ocjenjivački sud će odabrati najbolje fotografije, a organizator nagraditi. Rezultati će biti objavljeni 25. siječnja 2017. godine na službenom portalu Hrvatskog pčelarskog saveza:  www.pcela.hr a nagrade će se najuspješnijim autorima dodijeliti na 13. Međunarodnom pčelarskom sajmu u Gudovcu. Nemojte čekati: pošaljite što prije svoje fotografije i sudjelujte u ovoj hvalevrijednoj akciji.

med-u-prevenciji-i-terapiji-raka

Tumor je patološka nakupina nastala kao posljedica prekomjernog množenja abnormalnih stanica, a potječe od jedne jedine stanice u kojoj su se godinama sakupljale razne mutacije gena odgovornih za reprodukciju i regulaciju rasta stanice. Ona može biti maligna, zloćudna ili kancerogena, odnosno benigna, dobroćudna ili nekancerogena. Časopis „Ljekovito bilje“ br. 9 za rujan 2016. u članku „Najmoćniji saveznici u borbi protiv raka“ donosi više recepata za prevenciju na bazi prirodnih pripravaka, a mi prenosimo one s medom OVDJE

gvido-grzetic-clanak-naslovnica

U časopisu “Hrvatska pčela” br.12 za prosinac 2016. izašao je članak pod naslovom “NAJBOLJE PČELE?” koji potpisuje naš kolega Gvido Gržetić, pčelar praktičar, ali i istraživač i teoretičar iz Zarečja kod Pazina. Članak govori o miješanju rasa pčela kao negativnom trendu koji vodi uništavanju autohtonih pčela, što je aktualna tema već niz godina, ali u stvarnosti, bez obzira na česta upozorenja i apele pčelarskih eksperata i znanstvenika svjetskog glasa –  i dalje se nastavlja ova loša praksa. Tekst prenosimo u cijelosti OVDJE

skolski-pcelinjak-u-porecu-naslovnica

U utorak, 13. prosinca 2016. godine u Poreču je otvoren ŠKOLSKI PČELINJAK kao kruna suradnje između PU “Nektar” i srednje škole Mate Balote. Više o ovom događaju OVDJE

apiterapija-u-sauni

Tko još nije čuo za wellness, spa, tursku i finsku saunu? A znate li što se podrazumijeva pod pojmom “vrtloženje zraka” i kakav učinak na organizam ima TERAPIJA S MEDOM U FINSKOJ SAUNI?Ako ne znate,  saznat ćete ako kliknete na MED U SAUNI

hrvatska-pcela-br-12-prosinac-2016

Iz tiska je izašao časopis “Hrvatska pčela” br.12/2016. Za Vas pišu: mr. sc. Nenad Strižak, Nemanja Vlahović, Ivica Butić, dr. vet.med. Zlatko Tomljanović, Vedran Lesjak, izv. prof. dr. sc. Ivana Tlak Gajger, dr. sc. Zlatko Puškadija i drugi. Članak “Prvi hrvatski simpozij o vrijednosti pčelinjih proizvoda u očuvanju zdravlja” možete pročitati OVDJE, a u rubrici OBAVIJESTI ćete naći najnovije upute za ispunjavanje OBRAZAC ZA GODIŠNJU DOJAVU BROJA PČELINJIH ZAJEDNICA.

mnedjelja

Nove medene specijalitete naći ćete u staroj rubrici KUHARICA. Dobar tek Vam želi Pčelina školica!

proslava-svetog-ambrozija-naslovnica

Dan Svetog Ambrozija je svake godine održava 7. prosinca, u Istri tradicionalno u Pazinu, a od prošle godine i u Labinu. Više o proslavi OVDJE

nasa-web-adresa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 comments on “UVOD

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s